Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κατσέλη σε Νάντια: «Στόχος η ενίσχυση της απασχόλησης για την συγχρηματοδότηση του ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’ από την Ε.Ε.»

Το παραπάνω έκανε γνωστό η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κατσέλη, σε απάντησή της στην ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου και άλλοι 20 βουλευτές, σχετικά με την προοπτική του «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, με ερώτηση τους ...........

προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 10/03/11, οι βουλευτές ζητούσαν την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από το ΕΣΠΑ για την ένταξη περισσότερων ωφελούμενων, την εξασφάλιση ικανών εθνικών πόρων για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς τη συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων και την ένταξη σε πρόγραμμα υποστήριξης των ηλικιωμένων ατόμων και ΑΜΕΑ, ιδίως στα χωριά της επαρχίας.

Στην απάντηση της, η Υπουργός αναφέρει ότι η συγχρηματοδότηση του προγράμματος έχει διασφαλιστεί για το τρέχον έτος 2011 και υπό τον όρο της διαμόρφωσης ενός νέου βιώσιμου συστήματος για το 2012. Ακόμη, η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος – άνεργοι ή επαπειλούμενοι οικείοι - θα λάβουν τίτλο δικαιώματος ύψους 2000 ευρώ. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς προβλέπεται ότι η προκαταβολή προς τις δομές, έναντι του αριθμού επιλέξιμων εξυπηρετούμενων, θα καταβληθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, κατόπιν σχετικής συνεργασίας με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη για το 2011 από εθνικούς πόρους του κόστους παροχής υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που τυχόν δε θα καλυφθούν από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, καθώς και η κάλυψη των ίδιων των δομών για τους πρώτους μήνες του 2012.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα για την κάλυψη του προγράμματος από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, η Υπουργός προσθέτει ότι η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί υποχρεωτικό όρο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση της συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεδομένου ότι το εν λόγω διαρθρωτικό Ταμείο, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών Κανονισμών, χορηγεί τις ενισχύσεις του μόνο σε δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης και δεν χρηματοδοτεί προνοιακές δράσεις. Με άλλα λόγια, το «Βοήθεια στο Σπίτι» χρηματοδοτείται ως υποστηρικτικό μέτρο σε άνεργους ή επαπειλούμενους από ανεργία, προκειμένου με την κατ’ οίκον παροχή βοήθειας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους οικείους τους να αποδεσμευτούν από την φροντίδα τους και να μπορέσουν να επωφεληθούν από άλλα ενεργητικά μέτρα απασχόλησης. Λόγω των συγκεκριμένων κοινοτικών περιορισμών, δεν προβλέπονται ως «επιλέξιμες» για πληρωμή από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι περιπτώσεις παροχής των υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα που δεν πληρούν την προαναφερθείσα βασική προϋπόθεση, όπως για παράδειγμα τα μοναχικά άτομα.

Η κ. Κατσέλη καταλήγει στην απάντησή της, δηλώνοντας ότι κρίνεται απαραίτητο οι φορείς υλοποίησης, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης α) να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα βάσει της προκήρυξης, β) να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξεύρουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εξυπηρετούμενων οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θεσπίζει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της συγχρηματοδότησης και γ) οι ωφελούμενοι οικείοι τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πρόσκληση που έχει ήδη αναρτήσει η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ως δικαιούχος έργου. Η ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εξυπηρετούμενων στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος της πράξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των εργαζομένων για το 2011 όσο και για την εξοικονόμηση εθνικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος, η εκπόνηση ενός βιώσιμου συστήματος για τα προγράμματα αυτά από το 2012 και μετά αποτελεί βασικό όρο συγχρηματοδότησης, στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.