Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επιστολή Καραμπάτου στον Νίκα για τους κοινόχρηστους χώρους

Κύριε Δήμαρχε,
Σε σχέση με την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η χρήση πεζοδρομίων και πλατειών από κέντρα εστίασης και αναψυχής του κέντρου της πόλης μας, προϋποθέτει μια καταλυτική ομοιομορφία τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών κ.λπ., αλλά και την απόφαση απομάκρυνσης από τα πεζοδρόμια των τυχόν κατασκευών των εν λόγω κέντρων και των ψυγείων των μικρών επιχειρήσεων πώλησης αναψυκτικών, σημειώνουμε τα ακόλουθα: ......

• Ο Δήμος, όπως και όλοι οι δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς, οφείλει να κρίνει και να προβλέπει αλλαγές στο υφιστάμενο στην πράξη καθεστώς χρήσης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης ή και γενικά τις οποιεσδήποτε αλλαγές, που επηρεάζουν τους δημότες ή τους επιχειρηματίες της πόλης, αφού πρώτα σταθμίσει τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως τον εκμηδενισμό της ζήτησης, την έλλειψη έστω και στοιχειώδους ρευστότητας, την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., πριν να λάβει και, πολύ περισσότερο, να επιβάλει τα όποια νέα μέτρα.

• Το να καλεί σήμερα τα κέντρα εστίασης και αναψυχής να αλλάξουν τα τραπεζοκαθίσματα κ.λπ. υπαίθριο εξοπλισμό τους μέσα σε λίγες ημέρες, συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος, που οι αντίστοιχες επιχειρήσεις αδυνατούν στην πράξη να αναλάβουν στις υφιστάμενες συνθήκες και μάλιστα ένα κόστος με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, αφού το μόνο, που θα επιτευχθεί μέσω αυτού, είναι μια απόλυτη και αμφίβολης σκοπιμότητας ομοιομορφία, που δεν συναντάμε σε άλλες πόλεις της Χώρας και του Εξωτερικού γνωστές ως τουριστικοί προορισμοί.

• Το να καλεί τους επαγγελματίες να αποξηλώσουν απλές ξύλινες κατασκευές, οι οποίες έγιναν με την έγκριση του σε παρελθόντα χρόνο, που προστατεύουν τα μαγαζιά τους από τα νερά της βροχής και τους πελάτες τους από ατυχήματα, σημαίνει, ότι όχι μόνο τους καλεί να αναλάβουν το σχετικό κόστος, αλλά και τους αφήνει έκθετους σε κινδύνους.

• Το να καλεί μικρομάγαζα των λίγων τετραγωνικών μέτρων να απομακρύνουν ένα ψυγείο από τα πεζοδρόμια, σημαίνει ότι τους καλεί να βάλουν λουκέτο, αφού στα μαγαζιά τους δεν υπάρχει χώρος για τα ψυγεία αυτά.

Συμφωνούμε με το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι στους κοινόχρηστους χώρους πρέπει να υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία πεζών, τάξη και γενικά αποφυγή παρακώλυσης της κοινής χρήσης. Συμφωνούμε, ότι σε συνθήκες υπερεπαγγελματισμού, όπως αυτές που βιώναμε μέχρι πρότινος, είναι δυνατόν και στην πόλη μας, όπως και σε άλλες πόλεις, να παρατηρείται υπερπροσφορά τραπεζοκαθισμάτων, αφού δυστυχώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες εμπορικής πολεοδομίας, που θα μπορούσαν να κατανείμουν ορθολογικά στο χώρο τις υπαίθριες δραστηριότητες των κέντρων εστίασης και αναψυχής.
Όμως, σήμερα τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι ορθολογικά, προσαρμοσμένα στις ασφυκτικές συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και –το κυριότερο- να συζητούνται προηγουμένως με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του κέντρου της πόλης, ώστε, να μπορούν να θέτουν έγκαιρα στο Δήμο τις τυχόν επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά. Όσον αφορά στην τρέχουσα θερινή περίοδο, θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν…

Αυτό, που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι ο Δήμος κατά την ανανέωση της άδειας λειτουργίας, να ενημερώνει γραπτά τους επιχειρηματίες για τα μέτρα, που προτίθεται να λάβει την επόμενη τουριστική περίοδο, υπό την προϋπόθεση, ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί και ότι τα μέτρα έχουν ένα λογικό κόστος. Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα καιρός για μη άμεσα αναγκαίες δαπάνες, πρόσθετα προβλήματα στους ήδη πληττόμενους επιχειρηματίες και σε τελευταία ανάλυση για πρόσθετα λουκέτα στην δοκιμαζόμενη τοπική αγορά της πόλης μας. Θα πρέπει δε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν ότι η εικόνα εγκαταλελειμμένων και κλειστών επιχειρήσεων είναι πολύ χειρότερη από την οποιαδήποτε απλή ξύλινη κατασκευή που συναντά ο τουρίστας και σε πόλεις όπως το Παρίσι και άλλες της Ευρώπης.

Κύριε Δήμαρχε,
Με βάση τα παραπάνω θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παρέμβετε προσωπικά για τον εξορθολογισμό της όλης κατάστασης και θα βοηθήσετε τις επισιτιστικές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος να επιβιώσουν. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα ζωής στην πόλη μας για να βελτιωθεί απαιτεί τη συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα της επιχειρηματικής κοινότητας που αγωνιά καθημερινά έχοντας επενδύσει τις οικονομίες μιας ζωής, απόδειξη των προθέσεών τους αλλά και της αισιοδοξίας τους για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Αυτό που ζητούν είναι να σεβαστούμε την προσπάθεια τους να αναγνωρίσουμε τον ρόλο τους και να τους δώσουμε την δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στην προσπάθειά σας.


Με εκτίμηση

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.