Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αύριο τελειώνει η απογραφή του πληθυσμού

Την Τρίτη, 24 Μαϊου, λήγει η διαδικασία της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού Κατοικιών 2011, που διενεργεί σε όλη τη χώρα από τις 10 Μαϊου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο .......

της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, η διενέργεια της Γενικής Απογραφής εξελίσσεται πολύ καλά και ομαλά, οι κάτοικοι της χώρας σε υψηλά ποσοστά συνεργάζονται με προθυμία με τους απογραφείς, ενώ όσοι δεν έχουν ακόμη απογραφεί, τηλεφωνούν στην ΕΛΣΤΑΤ ανήσυχοι μήπως τους ξέχασε ο απογραφέας.

Ο Ανδρέας Γεωργίου επισημαίνει ότι η διαδικασία κλείσει οριστικά στις 24 Μαΐου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους πολίτες, που συμμετείχαν, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή διενέργεια της Απογραφής και καλούμε όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να απογραφούν, να επικοινωνήσουν με τον απογραφέα της περιοχής τους στο τηλέφωνο, το οποίο αναγράφεται στην ειδοποίηση, που τους έχει αφήσει, ή με το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛΣΤΑΤ, στο 213 135 2138-2140», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους κατοίκους της χώρας, που είπαν «όχι» στην απογραφή, «να φροντίσουν να απογραφούν», καθώς όπως σημειώνει «παρά την πρόθεση της ΕΛΣΤΑΤ να μην ενεργοποιήσει τις διατάξεις του Νόμου, που αναφέρονται στις κυρώσεις, άρνηση για απογραφή εκθέτει τους αρνούμενους στη πιθανότητα κυρώσεων» και «προκειμένου να υπάρξει πλήρης και ακριβής απογραφή όλων των κατοίκων της χώρας» τους παρακαλεί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Αρχής «για το καλό του τόπου».

Real.gr

1 σχόλιο:

  1. Είναι υποχρεωτική η απογραφή ; Δε νομίζω...
    Σε άρθρα και δημοσιεύματα εμφανίζεται η απογραφή του πληθυσμού ως υποχρεωτική. Μάλιστα αναφέρονται και κυρώσεις για όσους δεν επιθυμούν να απογραφούν, με ποσά από 1000 έως 50.000 ευρώ, βάσει του Ν.3832/2010 περί σύστασης της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. Ωστόσο διαβάζοντας κάποιος το νόμο διαπιστώνει ότι η.....
    αλήθεια είναι διαφορετική..

    Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 «Διοικητικές κυρώσεις» του νόμου αναγράφονται τα εξής :

    “1. Με απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιβάλλονται στον προϊ¬στάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας ή στο νόμιμο εκπρό¬σωπο του νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαί¬ου ή στο φυσικό πρόσωπο οι ακόλουθες διοικητικές κυ¬ρώσεις, για παράβαση των υποχρεώσεών τους που προ¬βλέπονται από τον παρόντα νόμο, τον Κανονισμό Στατι¬στικών Υποχρεώσεων των φορέων του ΕΛ.Σ.Σ. και από κάθε άλλη διάταξη που αφορά τις υποχρεώσεις πρόσβα¬σης σε πηγές, μητρώα ή αρχεία ή την παροχή στοιχείων, για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση στατιστικών:

    α) Σύσταση για άρση της παράβασης μέσα σε ορισμέ¬νη αποκλειστική προθεσμία.

    β) Πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) ευρώ έως πενή¬ντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εάν παρέλθει άπρακτη η α¬ποκλειστική προθεσμία για άρση της παράβασης.”

    Ωστόσο τα φυσικά πρόσωπα στα οποία μπορούν να επιβληθούν οι παραπάνω κυρώσεις, για παράβαση των υποχρεώσεών τους, είναι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου τα φυσικά πρόσωπα που «…αποκτούν, με οποιονδήποτε τρόπο, πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, δεσμεύο¬νται από το απόρρητο και έχουν υποχρέωση χρήσης αυ¬τών των στοιχείων αποκλειστικά για στατιστικούς σκο¬πούς.»

    Σε καμία περίπτωση ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις σε άλλα φυσικά πρόσωπα και δεν περιγράφει ως παράβαση την άρνηση παραχώρησης στοιχείων στην στατιστική υπηρεσία.
    Διαβάστε το Ν.3832/2010 http://www.taxnews.tv/news/nomos-3832-2010/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.