Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πόσα χάνουν δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι

Πρόσθετα βάρη σε εργαζόμενους και συνταξιούχους φέρνει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι (με αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας) αλλά και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

Μάλιστα το «χτύπημα» .........

για όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη θα είναι διπλό, καθώς όχι μόνο θα πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά, αλλά θα δουν και τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το εύρος των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά των Ταμείων, ενώ οι αλλαγές επισπεύδονται.

Αναλυτικά, τα μέτρα που επιβαρύνουν εργαζομένους και συνταξιούχους είναι τα εξής:

Eισοδηματικά κριτήρια θα καθιερωθούν και στα υπόλοιπα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. τα πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ). Στόχος είναι να υπάρξει ενιαίος κανονισμός για τις παροχές των επιδομάτων υγείας.

Σημειώνεται πως αυστηρότερες θα γίνουν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παροχών του ΟΑΕΔ (π.χ. το επίδομα ανεργίας) αλλά και των διαφόρων οργανισμών (π.χ. της Εργατικής Εστίας, της Εργατικής Κατοικίας).


Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.

Διπλή αύξηση της εισφοράς στις υψηλές συντάξεις που λαμβάνουν όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους όχι μόνο θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, αλλά θα υπάρξει και μία επιπλέον επιβάρυνση.

Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά αυτή θα πάει από το 4% στο 5% (συνολικά για εργοδότες και εργαζομένους). Η επιβάρυνση θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0.5% για τους εργαζομένους.

Επιβολή ειδικής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Η εισφορά θα είναι από 3% έως 10% και θα επιβαρύνει πάνω από 400.000 συνταξιούχους.

Μείωση επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Η μείωση υπολογίζεται στο 20% και πρέπει να σημειωθεί πως οι περικοπές θα αφορούν και τους νυν συνταξιούχους.Οι πρώτες περικοπές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, καθώς σε ορισμένα Ταμεία (π.χ. στο ΕΤΕΑΜ) έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες και δείχνουν ελλείμματα.

Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί. Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ προβλέπονται αυστηρά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος.

Τις προϋποθέσεις για την καταβολή του εργόσημου -δηλαδή του «κουπονιού» με το οποίο θα ασφαλίζονται όσοι απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες- καλείται να καθορίσει ειδική επιτροπή. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα οριστικοποιήσει τις τελικές της αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.