Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Παρεμβάσεις Τατούλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση θεμάτων που αφορούν τον Αγροτικό Τομέα

Την προώθηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον Αγροτικό τομέα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου πέτυχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης που συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίνα Νικολάκου, την Πέμπτη 5 Μαΐου συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Κανελλόπουλο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε .........

σε θερμό κλίμα και διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία και η κοινή στόχευση των δύο αδρών. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αίσθηση του είναι πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου "κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς" σε ότι αφόρα τα θέματα αρμοδιότητας του και πως το Υπουργείο "θα είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια".

Να ολοκληρώσει πρώτη η Πελοπόννησος το πρόγραμμα "Καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου"
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνάντηση ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μεριμνήσει για την άμεση ολοκλήρωση του επιχειρησιακού προγράμματος "Καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου" με στόχο η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ολοκληρώσει πρώτη από όλες τις Περιφέρειες το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας εντός των ορίων της ζώνης
Ο κ. Τατούλης έθεσε στον κ. Σκανδαλίδη το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας, που αποτελεί προτεραιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και ζήτησε από τον Υπουργό να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης για την άμεση ολοκλήρωση του φακέλου προς την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την πολιτική θέση της περιφέρειας για την τυποποίηση ελαιολάδου ΠΟΠ εντός των ορίων της ζώνης.

Ίδρυση Δημοπρατηρίων και Αγροδιατροφική Σύμπραξη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ακόμα σε δύο θέματα πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη ισχυρής τοπικής οικονομίας προτείνοντας διαπεριφερειακές συνεργασίες σε ότι αφορά την ίδρυση δημοπρατηρίων και την αγροδιατροφική σύμπραξη.

Η γεωργική γη με ευθύνη της περιφέρειας στους αγρότες της Πελοποννήσου
Ταύτιση απόψεων σημειώθηκε στην συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφόρα την καταγραφή γεωργικής γης που ανήκει στο υπουργείο, και το σχεδιασμό παραχώρησης της στους παραγωγούς με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προώθηση της συμβολεακής γεωργίας

Ο κ. Πέτρος Τατούλης επεσήμανε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει τη συμβολεακη γεωργία διότι πιστεύει ότι τονώνει την επιχειρηματικότητα ενώ έκανε ειδική αναφορά στις θερμοκηπιακες καλλιέργειες της Τριφυλίας οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Παρέμβαση για την μείωση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που πληρώνουν οι παραγωγοί για το καρπούζι

Αναλυτικά στην παρέμβαση του ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι με το νέο Νόμο 3877/2010 (ΦΕΚ160 Α΄/20.09/2010) που αφορά στο «σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» καθιερώνεται η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής, η οποία θα υποβάλλεται από τους παραγωγούς σε ετήσια βάση.

Η υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής είναι υποχρεωτική για όλους όσους διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι. Η καταβολή της ειδικής εισφοράς που αναγράφεται σε αυτήν καθιστά τον αγρότη δικαιούχο αποζημίωσης και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης ή ένταξης του σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων.

Για την καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού (χαμηλής κάλυψης) στην περιοχή της Μεσσηνίας με βάση τα στοιχεία του Ε.Λ.Γ.Α. των τελευταίων 5 ετών, η μέση απόδοση ανέρχεται σε 4.000 τόνους/ στρ. με μέση τιμή παραγωγής 0,38 € / κιλό και ο συντελεστής εισφοράς είναι 4%. Επομένως η ειδική ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται σε 60,8 € / στρέμμα.

Η ειδική αυτή εισφορά όπως διαμορφώνεται, είναι πολύ υψηλή και αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή μέση τιμή παραγωγού ανά κιλό (0,38 ευρώ), που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της.
Τα τελευταία δυο χρόνια η μέση τιμή αυτή παραγωγού είναι πολύ χαμηλή της τάξεως του 0,20 ευρώ /κιλό.
Το ποσοστό των ζημιωθέντων εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με την συνολική καλλιεργούμενη έκταση και η τιμή 0,38 ευρώ/κιλό, που προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, δεν είναι αντιπροσωπευτικά.
Η καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού γίνεται με κάλυψη πλαστικού (χαμηλή κάλυψη), και η παραγωγή προστατεύεται.
Πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν μετά το ξεσκέπασμα της καλλιέργειας δίχτυ για την προστασία από αέρα και χαλάζι, με σημαντική όμως επιβάρυνση του κόστους παραγωγής.
Οι παραγωγοί θεωρούν υψηλότατη αυτή την ασφαλιστική εισφορά και αδυνατούν να την καταβάλλουν, με κίνδυνο να χάσουν αποζημιώσεις και ν’ αποκλειστούν από προγράμματα κρατικών ενισχύσεων .
Υπάρχει πλαφόν για την εισφορά που ανέρχεται σε 3.740 € ανά παραγωγό.

Αυτό ευνοεί τους μεγάλους παραγωγούς πάνω από 70 στρ., που είναι λίγοι και δεν ευνοεί τους μικρούς παραγωγούς που είναι η πλειοψηφία στην περιοχή, μια και το μέσο μέγεθος της καλλιεργούμενης με καρπούζι έκτασης είναι 20 στρ.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως η εισφορά αυτή θα πρέπει να κυμανθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 0,38 ευρώ /κιλό, και να βασισθεί στις πραγματικές και αντιπροσωπευτικές τιμές που διαμορφώθηκαν.

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΤΑΤΟΥΛΗ ΕΙΣΤΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ.ΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣΕΤΕ ΕΤΣΙ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΗΣ ΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.