Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων στη Μεσσηνία

Με την υπ’ αριθμόν 36579/Β/1666/30-8-2007 (ΦΕΚ 1740/τ.Β) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είχαν ρυθμιστεί με ευνοϊκούς όρους οι ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για δέκα έτη. Είχε δοθεί περίοδος χάριτος 28 μηνών, είχε επιδοτηθεί το επιτόκιο – από το λογαριασμό του Ν. 128/75 - κατά 100% για την περίοδο χάριτος και 50% για τη λοιπή διάρκεια του δανείου και είχε παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών .........

είχε καθοριστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε επίπεδα κοντά στα επίπεδα αγοράς ανταποκρινόμενο στη δυναμική της εκάστοτε οικονομικής συγκυρίας.

Ωστόσο, η σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας, που έχει συμπαρασύρει σε κάθετη αύξηση τα επιτόκια των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ), καθιστά τα εν λόγω δάνεια ασύμφορα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Τα δεδομένα εκείνης της περιόδου ήταν ευνοϊκά, αντίθετα με σήμερα που το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο γύρω στο 8,5%, πολλές φορές υψηλοτέρα και από αυτά της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό το επιτόκιο επιβαρύνονται τόσο οι επιχειρήσεις που επλήγησαν καθώς καταβάλουν το 50% των τόκων, όσο και το Ελληνικό Δημόσιο που καταβάλει το άλλο 50%.

Για το θέμα αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν προτείνει το επιτόκιο των πυρόπληκτων περιοχών να διαμορφώνεται με βάση αυτού του Euribor, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της ευρωζώνης και όχι με το αντίστοιχο των ΕΓΕΔ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το κράτος, αφού τα παραπάνω δάνεια επιδοτούνται κατά 50% από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ θα αποτελέσει και βαθιά ανάσα ρευστότητας για τις εν λόγω επιχειρήσεις. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ρύθμιση των επιτοκίων των δανείων των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών της Μεσσηνίας, ώστε να καταστούν και πάλι ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο;

2. Με ποιες περαιτέρω ενέργειες θα βοηθήσει η κυβέρνηση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.