Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σενάρια θέλουν την ΕΚΤ να προκρίνει αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ έχει τα περιθώρια να δεχτεί μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αντίθετα με τις θέσεις που εκφράζουν τα στελέχη της, διατυπώνουν οικονομολόγοι των τραπεζών Citigroup και Deutsche Bank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, περίπου τα μισά από τα 23 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να στηρίζουν την ιδέα που διατύπωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, λύση την οποία αναμένεται να στηρίξει τελικά η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή ........

είναι μία λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους με την οποία μπορούν να συμφωνήσουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, αν και η ρητορική τους παραμένει αρνητική.

Η λύση που, σύμφωνα με πληροφορίες, κερδίζει έδαφος στη Φρανκφούρτη είναι κάτι αντίστοιχο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», για την οποία είχε μιλήσει πρόσφατα ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν. Δηλαδή, οι πιστωτές της Ελλάδας θα κληθούν να αγοράζουν νέα ελληνικά ομόλογα όταν τα παλαιά λήγουν. Αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2014 και η επιμήκυνση θα είναι μάλλον τριετής, δηλαδή για παράδειγμα αν ένας πιστωτής διαθέτει ομόλογο που λήγει το 2013 να αγοράσει ένα νέο που θα λήγει το 2016. Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς το 2014, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

«Οι κανόνες της ΕΚΤ είναι λιγότερο ξεκάθαροι συγκριτικά με τις προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης» αναφέρουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οικονομολόγοι των τραπεζών Citigroup και Deutsche Bank, υποστηρίζοντας ότι τυχόν αναδιάρθρωση θα μπορούσε να γίνει με την εγγύηση της ΕΚΤ και επισημαίνοντας ότι η ρητορική της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα είχε στόχο να πιέσει την Ελλάδα για να επιταχύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Χωρίς τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα είχαν ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα» σχολιάζει ο Juergen Michels, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρωζώνη. «Η ΕΚΤ έδειξε από νωρίς ότι μπορεί να διευρύνει σε μεγάλο βαθμό την ερμηνεία των κανόνων της περί αποδοχής εγγυήσεων» προσθέτει. Οι Gilles Moec και Mark Wall της Deutsche Bank εκτιμούν ότι μετά τα σχόλια της Moody’s ότι «μια χρεοκοπία πιθανότατα θα οδηγούσε το rating της Ελλάδας στο Ca ή στο C» ίσως αυτό υποχρεώσει την ΕΚΤ σε κάποιο συμβιβασμό. «Πιθανότατα υπάρχει ένα όριο στη δέσμευση της ΕΚΤ για ‘αναδιάρθρωση’. Αν η ΕΚΤ διατηρήσει αυτή τη στάση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την ευθύνη της επακόλουθης κρίσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» σημειώνουν οι δυο οικονομολόγοι θέτοντας εν αμφιβόλω ότι η ΕΚΤ θα αναλάμβανε την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ, υποστήριξε πάντως σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση του ελληνικού προβλήματος. «Θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα τα κατάφερνε με τις ιδιωτικοποιήσεις» υποστηρίζει, τονίζει, ωστόσο, «προς το παρόν όμως δεν διακρίνω τη δυνατότητα πώλησης δημόσιας περιουσίας σε τόσο μεγάλο εύρος. Δεν μιλώ για τα 300 δισ. ευρώ που προσδοκούν συνολικά οι Έλληνες, αλλά δεν θεωρώ εφικτή ούτε την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ που αναφέρονται. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας».

Επιπλέον, εκτιμά ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί να επιλύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όσο για την αναδιάρθρωση, ο κ. Μάγερ δεν πιστεύει ότι θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν η αναδιάρθρωση γίνει με ελεγχόμενο τρόπο δεν θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία» υποστηρίζει.

Telegraph: «Η Ελλάδα πρέπει να φύγει» από το ευρώ

Την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επικροτεί η εφημερίδα Telegraph, αναφερόμενη και στις σχετικές δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη. «Είναι όλο και πιο προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ» αναφέρει το δημοσίευμα. «Η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε μια φαινομενική κατάσταση μόνιμης κρίσης. Σε απόγνωση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι έχουν υιοθετήσει ένα βρετανικό χαρακτηριστικό - την ελπίδα ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να ξεπεράσουν αυτό το μπέρδεμα» υποστηρίζει.

«Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αρνείται να απελευθερώσει την δόση των 12 δισ. ευρώ. Επιπλέον, είναι αστεία τα ελληνικά δημοσιεύματα του Τύπου που ισχυρίζονται ότι ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει απειλήσει ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα σχετικά με τα μέτρα λιτότητας, αν αυτός δεν μπορεί να εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία. Η ιστορία έχει απορριφθεί, αλλά δείχνει πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση» επισημαίνεται.

Ζισκάρ ντ' Εστέν: «Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει»

«Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos». «Τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις» επισημαίνει.

«Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε όχι όμως και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη» τονίζει, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι για τα σημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα «φέρουν βαριά ευθύνη η Γαλλία και η Γερμανία διότι εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000». Επισημαίνει τέλος ότι δεν υπάρχει κρίση του ευρώ αλλά δεν είχαν προβλεφθεί η κανόνες του παιχνιδιού στην περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας.

Σόιμπλε: «Δεν έχουν εξαντληθεί τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας»

«Είναι αλήθεια ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια για τη στήριξη της Ελλάδας» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt και παραδέχεται ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα» της χώρας. Για μια ακόμη φορά προειδοποιεί για τους κινδύνους που, όπως τονίζει, συνδέονται με μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας. Επισημαίνει δε, ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers».

«Επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες» σημειώνει. Πάντως σημειώνεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μιας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πάντως έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή.

Την «ομαλή αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους της Ελλάδας προκρίνει από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Μιλώντας στην Handelsblatt, εκτίμησε ότι η τακτική «δάνεισε και προσευχήσου» που ακολουθούν οι χώρες της Ευρωζώνης θα αποτύχει, εκτιμά. Την Πέμπτη σε συνέδριο στο Βουκουρέστι υποστήριξε επίσης ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «απερίσκεπτη» την στάση της ΕΚΤ που την απορρίπτει. «Η άποψή μου είναι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη και επίσης αναπόφευκτη. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» σημείωσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling υποστήριξε σήμερα, ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν λάβει τα σωστά μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους, ενώ οι αγορές δεν αναμένουν ότι θα στραφούν και άλλες χώρες στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Επιπλέον υποστήριξε ότι «ο μηχανισμός επίλυσης της κρίσης δεν συνιστά συνεχή ροή χρημάτων, ή δημοσιονομικών μεταφορών, από τις ισχυρές στις αδύναμες χώρες». «Δεν πρόκειται για ανεξάντλητη πηγή χρημάτων, η στήριξη είναι υπό τη μορφή δανείων, με αυστηρές προϋποθέσεις, για να μπορούν οι χώρες να βοηθήσουν τους εαυτούς τους» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητες κι άλλες αλλαγές, όπως η αναθεώρηση των μισθολογικών συμβάσεων και η εισαγωγή ενός μηχανισμού περιορισμού του χρέους, παρόμοιο με το Schuldenbremse της Γερμανίας, στο σύνταγμα της κάθε χώρας.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.