Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος: Το Υπουργείο Παιδείας βάζει ¨λουκέτο¨ σε δύο (2) από τα τρία (3) τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) του ΑΤΕΙ

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Γνωρίζω απόλυτα ότι τυπικά θέματα αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφερειακής αρχής.
Όμως, η εκλεγμένη από τον λαό Περιφερειακή αρχή, οφείλει να παίρνει άμεσα θέση, ακόμα και να επιβάλει αποφάσεις, όταν αυτές προστατεύουν το μέλλον του τόπου μας που είναι η επένδυση στην Παιδεία.

Είναι γνωστό και έχει προκαλέσει .........

την οργή του Μεσσηνιακού λαού και των μελών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας (ΤΕΙ-Κ), η αιφνιδιαστική και σίγουρα εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητη απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου να κλείσει δύο σημαντικότατα και απαραίτητα για τη Γεωργική Οικονομία, πετυχημένα τμήματα της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Καλαμάτας, α) Βιολογικών, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας και β) Φυτικής Παραγωγής.

Αν μη τι άλλο είναι αστήρικτες οι δικαιολογίες, όπως και οι δείκτες που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας, για την κατάργηση των δύο (2) εκ των τριών τμημάτων της ΣΤΕΓ, όταν η Διοίκηση και τα τμήματα έχουν ενημερώσει το Υπουργείο ότι πολλοί σπουδαστές δεν πήραν βιβλία μέσω της υπηρεσίας ¨Εύδοξος¨ - στοιχεία της οποίας ελήφθησαν υπόψη – αλλά προμηθεύτηκαν βιβλία από τα αποθέματα που υπήρχαν στο ίδρυμα.
Επίσης απορία και μόνο προκαλεί ο χαρακτηρισμός ενός τμήματος 106 ενεργών φοιτητών, ως μη βιώσιμο, από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Υπουργείο που ζουν σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα, γιατί μόνο έτσι εξηγούνται οι ποσοστιαίοι δείκτες φοιτητών που προσπαθούν να επιβάλουν κατά σχολή και να λαμβάνουν μόνο υπόψη τους τα αριθμητικά δεδομένα και όχι το σημαντικό ερευνητικό έργο του Ιδρύματος, τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού, με ανταλλαγές φοιτητών, κλπ. Σημειωτέον, ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχει άλλο τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, όπως και δεν υπάρχει και ανάλογο ερευνητικό ινστιτούτο που να επικαλύπτει το έργο που παράγουν τα συγκεκριμένα τμήματα της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Καλαμάτας.

Επίσης, είναι εντυπωσιακό και δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά η απόφαση εν μια νυκτί του Υπουργείου, ότι από τα 24 τμήματα ΤΕΙ που κλείνει τα 14 ανήκουν σε σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας. Προφανώς ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο Υπουργείο Παιδείας με τις Τεχνολογίες της Βιολογικής Γεωργίας, της Ανθοκομίας, των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και των Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών. Πιθανότατα να έχει αλλάξει ο κυβερνητικός στρατηγικός σχεδιασμός και τα περίφημα περί έμφασης στην Πράσινη Ανάπτυξη, στις ανταγωνιστικές και εναλλακτικές καλλιέργειες, εκεί δηλαδή που η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της Ε.Ε, να μην ισχύουν πλέον, ή να μην ίσχυαν ποτέ στην πράξη.
Όλοι γνωρίζουμε και οπωσδήποτε και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη, παγκόσμια, δεν είναι μόνο οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά βεβαίως και η Βιολογική γεωργία (καλλιέργεια). Το θέμα που τίθεται άμεσα, είναι, ποιος θα κάνει αυτή τη Βιολογική καλλιέργεια, ποιος θα κάνει χρήση αυτού του πλεονεκτήματος της Πατρίδας μας όταν η Κυβέρνηση άκριτα βάζει ¨λουκέτο¨ στα τμήματα των ειδικοτήτων αυτών.

Στη Χώρας μας έντονα πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν η Βιολογική Καλλιέργεια, η Ανθοκομίας, οι Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες και οι Υδατοκαλλιέργειες. Από ποιους θα υποστηριχθούν όλα αυτά; Ποιοι επιστήμονες θα βγουν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για να υποστηρίξουν τις παραπάνω δραστηριότητες, όταν γνωρίζουμε ότι τα συγκεκριμένα τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας, καλύπτουν το ευρύτερο αντικείμενο της φυτικής παραγωγής όχι μόνο στα στενά πλαίσια της δυναμικής παραγωγικής περιοχής της Μεσσηνίας (κατεξοχήν γεωργικός νομός) αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου; Φοβάμαι πως αυτά που κάνει σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά τα 2 τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας και γενικότερα, είναι άστοχοι πειραματισμοί, εντελώς αντίθετοι στο πνεύμα των εξαγγελιών στις οποίες είχε προβεί ο Πρωθυπουργός. Εμείς και σαφώς όλοι οι Έλληνες δεν διαφωνούμε ότι πρέπει να εκσυγχρονίζεται η Παιδεία και να γίνονται μεταβολές, όμως η λογική λέει ότι αυτές θα πρέπει να προκύπτουν από μια διαρκή συνεργασία μεταξύ των στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και των θεσμοθετημένων Διοικήσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ της Χώρας επανειλημμένα έχουν κάνει προτάσεις και έχουν ζητήσει να υπάρξει διαβούλευση με το Υπουργείο, έτσι ώστε να μην καταλήγει το υπουργείο σε λανθασμένα αποτελέσματα εις βάρος της Παιδείας, της Οικονομίας, των Περιφερειών και εν κατακλείδι στην ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι επίσης γνωστό ότι οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων καταγγέλλουν το Υπουργείο ότι ακολουθεί «πολιτική υποβάθμισης και εξαθλίωσης των ΤΕΙ και με βάση ένα άγνωστο σχέδιο προχωρά και σβήνει από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τεχνολογικά τμήματα» πριν βάλει το οριστικό λουκέτο στα ίδια τα ΤΕΙ. Θέλω να πιστεύω ότι πέρα από τις τυπικές διαδικασίες, θα πρέπει σύσσωμη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ενιαία φωνή όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον Περιφερειάρχη μπροστά, να παρέμβουμε και να απαιτήσουμε και να εμποδίσουμε την εφαρμογή αυτής της αψυχολόγητης και καταστροφικής για το ΤΕΙ Καλαμάτας και για το σύνολο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Προτείνω, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, την έκδοση ψηφίσματος προς το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο να επιδοθεί στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας, από επιτροπή αγώνα με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, τον Πρόεδρο του Π.Σ κ. Γεώργιο Πουλοκέφαλο, την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Χρήστο Μαλαπάνη, τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Π.Σ και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας κ. Ανδρέα Κανάκη.
Σας προσκαλώ να τοποθετηθείτε με σαφήνεια επί του θέματος και του περιεχομένου της επερώτησής μου και να απαντήσετε θετικά στην πρότασή μου για έκδοση ψηφίσματος και δημιουργία επιτροπής αγώνα.

Ο ερωτών, Περιφερειακός Σύμβουλος
Της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Μεσσηνίας
Σωτήρης Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.