Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Όριο οικογενειακού εισοδήματος για τις μετεγγραφές

Όριο οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, ορίζεται για τους δικαιούχους μετεγγραφής φοιτητές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή. Παράλληλα, οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων.

Η ρύθμιση αφορά τους υποψηφίους-παιδιά .........

τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, με αδελφό που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ορφανούς ή τέκνα άγαμης μητέρας καθώς και υποψηφίους με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με βαριές παθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με αναπηρία άνω του 67%).

Επιπλέον, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012». Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιότερων ετών. Επίσης κατατίθεται η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.

Στη βουλή νομοσχέδιο για πειραματικά σχολεία και ινστιτούτα

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με το εν λόγω νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται η λειτουργία των πρότυπων πειραματικών σχολείων, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοσθούν καινοτόμες πειραματικές μέθοδοι.

Ιδρύεται επιπλέον «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» στο οποίο μεταβιβάζονται οι κύριες αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούσαν ως τώρα και οι οποίοι καταργούνται. Πρόκειται για το παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας , το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Το νέο όργανο θα λειτουργεί ως ο κατεξοχήν επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.