Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Απειλούνται με κατάσχεση όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Περισσότερες από 720.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούµενοι που χρωστούν εισφορές, καλούνται να ενταχθούν στον νέο διακανονισµό αποπληρωµής των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασµούς. Τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ καλούν τους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση. «Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση, θα εφαρμοστούν τα αναγκαστικά μέτρα», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι η τελευταία ρύθμιση που γίνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των ........

«Νέων», με τις διατάξεις του τελευταίου νόµου παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στον ΟΑΕΕ και στα άλλα Ταµεία στα οποία οφείλουν καθυστερούµενες ασφαλιστικές εισφορές µισθολογικών περιόδων απασχόλησης µέχρι 31/12/2010, να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινού διακανονισµού µέχρι 31/12/2012.

Ειδικότερα προβλέπεται: αναστολή έως τις 31/12/2012 της λήψης αναγκαστικών και λοιπών µέτρων είσπραξης για όσους εργοδότες υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισµό µε τις εξής προϋποθέσεις:

Υποβολή σχετικής αίτησης στις αρµόδιες υπηρεσίες του Ιδρύµατος.
Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούµενων ασφαλιστικών εισφορών χρονικών περιόδων µέχρι τις 31/12/2010.
Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2011 και εφεξής.
Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% επί του µέσου όρου των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριµήνου του 2010, έναντι της κεφαλαιοποιηµένης την 31/12/2010 οφειλής.

Το ποσό αυτό δεν θα µπορεί να είναι µικρότερο του 1,25% της κεφαλαιοποιηµένης την 31/12/2010 οφειλής, ούτε µεγαλύτερο του 40% του µέσου όρου των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριµήνου του 2010 και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ίσο ή µεγαλύτερο των 150 ευρώ.

«Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση θα εφαρμοστούν τα αναγκαστικά μέτρα» υπογράμμισε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τονίζοντας πως οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. «Φορτώνουν το κόστος βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων στους συνεπείς» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως από κατασχέσεις έχουν προκύψει στο ΙΚΑ ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Τέλος, τόνισε πως το 2011 είναι μία δύσκολη χρονιά για το ΙΚΑ. «Ο όγκος των μηναίων ασφαλιστικών εισφορών έχει πέσει. Στο α΄τρίμηνο έχουμε υστέρηση εισόδων της τάξεως του 11%. Όμως θα με μία ετήσια υστέρηση εσόδων που δεν θα ξεπερνά το 4%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.