Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αξιόλογη πρωτοβουλία των κ. Χρυσοχοΐδη και Σκανδαλίδη για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων από… το χωράφι στο ράφι

Με απόφαση των Υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κκ. Χρυσοχοΐδη και Σκανδαλίδη, δρομολογείται η καθιέρωση της ιχνηλασιμότητας των αγροτικών προϊόντων, τα οποία πλέον θα πωλούνται με barcode – κωδικό προϊόντος στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου. Στόχος είναι η απελευθέρωση της αγοράς και ο περιορισμός των υπερτιμολογήσεων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών.

Μετά από πρωτοβουλίες των αρμόδιων Υπουργών, έχει ολοκληρωθεί σχέδιο αγορανομικής διάταξης που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη, σύμφωνα με την οποία καθορίζονταν ανώτατα περιθώρια κέρδους.
Έτσι, κηπευτικά και φρούτα, προς το παρόν, θα ..........

συνοδεύονται από το χωράφι μέχρι το ράφι με «ταυτότητα», καθώς καθιερώνεται πια το βιβλίο ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα τηρεί ο συσκευαστής των προϊόντων και θα αναγράφονται σε αυτό, τα στοιχεία του συσκευαστή, του παραγωγού και του προϊόντος. Τα παραπάνω στοιχεία θα αναγράφονται και σε ετικέτα που θα συνοδεύει τα προϊόντα μέχρι και τη λιανική διάθεση.

Ωστόσο, αλλαγές έρχονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων κι άλλων καταναλωτικών αγαθών, καθώς προχωρά η αντικατάσταση αγορανομικών διατάξεων που βάραιναν με αδικαιολόγητο κόστος την αγορά και καταργείται η υποβολή τιμοκαταλόγων και κοστολογικών στοιχείων με τη σημερινή μορφή τους.

Με το προηγούμενο καθεστώς, οι προμηθευτικές επιχειρήσεις έστελναν στο Υπουργείο πριν από τις αυξήσεις τους τιμοκαταλόγους και τις συμφωνίες με τις λιανεμπορικές εταιρείες. Με το νέο καθεστώς, το Υπουργείο θα ζητεί στο τέλος κάθε χρόνου και ανά τρίμηνο τις τιμές ανά προϊόν, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να ζητεί οποιαδήποτε κοστολόγια. Επιπλέον, καταργούνται διατάξεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις υποχρεώνονταν να πωλούν τα προϊόντα τους σε καθορισμένες συσκευασίες και τις επιβάρυνε με πρόσθετο κόστος. Το Υπουργείο θα υποχρεώσει σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης να αναρτώνται οι τιμές ανά μονάδα μέτρησης (π.χ. κιλά), αλλά και η τελική τιμή του προϊόντος στη συσκευασία με την οποία διατίθεται.

Σε σχετικές δηλώσεις της, η κ. Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι παραπάνω διατάξεις σε συνδυασμό με το ψηφισθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης για το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων» αποτελούν μέρος μιας σημαντικής προσπάθειας για να διορθωθούν κάποια από τα κακώς κείμενα. Η μεγάλη «πληγή» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, είτε αυτή είναι κτηνοτροφική είτε φυτική, είναι η μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι που σημαίνει στην πράξη ότι ενώ ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει σε υψηλή σχετικά τιμή τα αγροτικά προϊόντα, από αυτήν την τιμή (αξία), ο παραγωγός δεν έχει το αναμενόμενο και ανάλογο όφελος και δεν εισπράττει το αντίστοιχο, με τη συμβολή του στην παραγωγή του προϊόντος, ποσό. Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα συνδράμουν καθοριστικά στην εκλογίκευση της διαμόρφωσης της τιμής των αγροτικών προϊόντων στα διάφορα στάδια, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών».

Νάντια Γιαννακοπούλου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.