Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο Παναθηναϊκός απoκαθήλωσε την Μπαρτσελόνα για το Final 4

Αυτός είναι ο βασιλιάς!

Έχασε νωρίς τον Νίκολας με διάστρεμμα, είχε τον Διαμαντίδη φορτωμένο με φάουλ κι άποντο για ένα ημίχρονο, αλλά το μέταλλο πρωταθλητή του Παναθηναϊκού δεν λυγίζει με τίποτα. Με μία παλικαρίσια εμφάνιση επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 78-67, της έκανε... έξωση από το Final 4 που θα γίνει στην πόλη της και δείχνει έτοιμος να καθίσει στον κενό πλέον θρόνο της προσθέτοντας το έκτο αστέρι στη φανέλα του.

Κρυφά όπλα της Λερναίας Ύδρας του .........

Ομπράντοβιτς Καλάθης-Βουγιούκας. Αντίπαλός του στις 6 Μαΐου η Σιένα.

Δυνατός παρά τις απώλειες

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν επιφύλασσε εκπλήξεις στην πεντάδα του ξεκινώντας με Διαμαντίδη, Καλάθη, Σάτο, Τσαρτσαρή και Βουγιούκα, σε αντίθεση με τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος άφησε στον πάγκο τον Ναβάρο κι άρχισε με τους Ρούμπιο, Γκριμάου, Άντερσον, Βάσκεθ και Λόρμπεκ. Ο Παναθηναϊκός με τον Καλάθη να δίνει ρυθμό στην εξέδρα πετυχαίνοντας δύο παλικαρίσια λέι απ προηγήθηκε με 6-0, αλλά γρήγορα ήρθαν κακά μαντάτα. Ο Διαμαντίδης μέσα στα πρώτα 130 δευτερόλεπτα του αγώνα φορτώθηκε με δύο φάουλ, ένα εμφανώς ανύπαρκτο κι ένα επιεικώς αμφισβητούμενο, με συνέπεια να αποσυρθεί στον πάγκο. Οι Καταλανοί αναθάρρησαν και μέσα στα επόμενα τέσσερα αγωνιστικά λεπτά πέρασαν μπροστά (10-11). Οι «πράσινοι» ανέκτησαν το προβάδισμα με τον Καλάθη να φτάνει τους επτά πόντους (12-11), αλλά έχασαν τον Νίκολας με διάστρεμμα. Παρά την απουσία δύο βασικών του γκαρντ και την αστοχία στις βολές (6/12) οι γηπεδούχοι έκλεισαν προηγούμενοι με 16-12 την πρώτη περίοδο δείχνοντας χαρακτήρα.

Σώμα με σώμα

Η παρουσία του Τέπιτς αντί του Καλάθη και η παραμονή του Διαμαντίδη στον πάγκο αποσυντόνισε τον Παναθηναϊκό και η Μπαρτσελόνα με οκτώ γρήγορους πόντους του Φραν Βάσκεθ κι ένα ακροβατικό του Λάκοβιτς προηγήθηκε με τέσσερις (20-24) πετυχαίνοντας σε τέσσερα λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο όσους πόντους σε ολόκληρο το πρώτο. Η επιστροφή του αρχηγού στο παρκέ μετά από δέκα λεπτά στον πάγκο επανέφερε την τάξη στο παιχνίδι του «τριφυλλιού», που απάντησε με ένα σερί 7-0 (27-24) και λίγο αργότερα έφτασε στο +5 (31-26), αλλά ο Ναβάρο «ξύπνησε» και επανέφερε την ισορροπία με ένα τρίποντο και μία «μπομπίτα» (31-31). Ένα απίθανο γκολ-φάουλ του Τσαρτσαρή κι ένα καλάθι του Λόρμπεκ στην τελευταία επίθεση έγραψαν τον επίλογο του πρώτου ημιχρόνου με 34-33.

Πάτησε γκάζι κι... έφυγε

Με τον Νίκολας λαβωμένο και τον Διαμαντίδη να περιορίζεται στη δημιουργία ο Παναθηναϊκός ανέτρεξε στον πάγκο του για σκοράρισμα. Ο Βουγιούκας με τρία προσωπικά καλάθια φώναξε «παρών» και με τη βοήθεια του Φώτση στα δύο άκρα του παρκέ οι «πράσινοι» διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα στο ξεκίνημα της επανάληψης (44-39). Όταν ο Καστοριανός γκαρντ άρχισε συν τοις άλλοις να σκοράρει η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στο +8 (48-40) και λίγο αργότερα στο +9 (56-47) από τρίποντο του Τσαρτσαρή προκαλώντας έκρηξη χαράς στις κερκίδες με τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Πάρτι πρόκρισης

Το τρίποντο του Λόρμπεκ και το νευρικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, όμως το κάρφωμα του Βουγιούκα και το τρίποντο του Διαμαντίδη έφεραν την ομάδα του Ομπράντοβιτς στο +11 (61-50), επτά λεπτά πριν το τέλος κι ένα λεπτό μετά στο +13 (63-50). Το τρίποντο του Καλάθη στα μισά της περιόδου ξεσήκωσε το πλήθος (66-53), όμως ο Μόρις με πέντε συνεχείς πόντους κράτησε την «Μπάρτσα» στην εντατική μειώνοντας στους οκτώ δυόμισι λεπτά πριν το τέλος και ο Βάσκεθ μείωσε ακόμη περισσότερο με 92’’ δευτερόλεπτα να έχουν μείνει στο ταμπλό (68-62). Ένα λάθος του Διαμαντίδη έδωσε ευκαιρία στους Καταλανούς να πλησιάσουν στους τρεις, αλλά το τρίποντο του Άντερσον ήταν άστοχο και η Μπαρτσελόνα υποχρεώθηκε να καταφύγει στη λύση των φάουλ. Με τρεις βολές του Αμερικανού έπειτα από φάουλ του Σάτο σε προσπάθεια για τρίποντο, η διαφορά έπεσε στους πέντε (72-67) μισό λεπτό πριν το φινάλε. Η ψυχραιμία Διαμαντίδη και Καλάθη από τη γραμμή δεν επέτρεψαν την αντεπίθεση της Μπαρτσελόνα να ολοκληρωθεί και το κάρφωμα του Σάτο έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της πρόκρισης στο δέκατο Final 4 του πεντάστερου και πιθανώς προσεχώς εξάστερου Παναθηναϊκού.

Δεκάλεπτα: 16-12, 34-33, 56-47,

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 8, Μπατίστ 8 (6 ριμπ.), Φώτσης 11 (6 ριμπ.), Σάτο 10, Τσαρτσαρής 8, Διαμαντίδης 11 (5 ασίστ, 4 ριμπ.), Βουγιούκας 10, Καλάθης 12, Καϊμακόγλου, Νίκολας, Τέπιτς.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα, Ρούμπιο 3, Λάκοβιτς 5, Ναβάρο 7, Βάσκεθ 14, Ινγκλς 2, Εντόνγκ 7, Μόρις 5, Λόρμπεκ 9, Άντερσον 13, Γκριμάου 2.

Διαιτητές: Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Βολόντιμιρ Ντραμπικόφσκι, Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία).

Sport FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.