Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Κυπαρισσία. Στόχος η κατοχύρωση ΠΓΕ για τους τοπικούς οίνους

Η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) στον Τοπικό Οίνο Τριφυλίας, αλλά και θέματα ποιότητας και ελέγχου στον τομέα της αμπελουργίας γενικότερα, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, με τη συμμετοχή αρκετών οινοποιών.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του διευθυντή της υπηρεσίας Αντώνη Παρασκευόπουλου, ενώ πήραν μέρος η διευθύντρια Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Ευαγγελία Κούρεντα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Γιώργος Μπακούρος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιώργος Παλιαρούτας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από Καλαμάτα και Κυπαρισσία.

Όπως σημείωσε στο «Θ» ο κ. .........

Παρασκευόπουλος από τη Διεύθυνση Τριφυλίας, σκοπός της υπηρεσίας του ήταν να ενημερώσει τους οινοποιούς εν όψει της αλλαγής του κανονισμού της Ε.Ε. για τους τοπικούς οίνους, επειδή μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία. «Χρειάζεται να ετοιμαστούν οι φάκελοι από τους οινοποιούς, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, για να κατοχυρώσουμε τους τοπικούς οίνους. Έχουμε ήδη την ονομασία, αλλά πρέπει να τη διατηρήσουμε».

Συνέχεια στους Γαργαλιάνους

Στη χθεσινή συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού «Νέστωρ» Σωτήρης Καλογερόπουλος, αλλά και οι οινοποιοί Αποστολόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Τσώλης, Αλαγεωργίου, Πατσούρος, Ξυγκώρος, Τσαβολάκης, Πουλημένος κ.ά.

«Έγινε μια σφαιρική ενημέρωση και υπήρχε εξαιρετική συμμετοχή» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Έγιναν τοποθετήσεις και ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων, τέθηκαν τα προβλήματα και δόθηκε ένα καινούργιο ραντεβού μέχρι το Πάσχα στους Γαργαλιάνους, όπου θα ξανασυζητηθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των φακέλων και υποβολής τους στο υπουργείο. Επιπλέον, κουβεντιάστηκαν και θέματα ελέγχων και διακίνησης του κρασιού» συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ κατέληξε: «Το αμπέλι και η αμπελουργία είναι σημαντικός κλάδος για την περιοχή μας, το αμπελοτόπι της Τριφυλίας, αλλά και της Μεσσηνίας, υπόσχεται πολλά. Οι οίνοι είναι άριστης ποιότητας με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Για να αναδείξουμε αυτή την ανώτερη ποιότητα, χρειάζεται εξωστρέφεια, συνεργασία. Και στο κομμάτι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυναμική που αξίζει ο κλάδος».

Ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνάντηση μιλώντας στο «Θ» και η κα Κούρεντα, σημειώνοντας ότι το ελληνικό κρασί θα στηριχθεί από το υπουργείο, καθώς παίζει σημαίνοντα ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.