Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Με κριτήρια η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

Τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στόχος του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει με τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και θα επεκταθεί σε άλλα επιδόματα.

Ήδη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει η ............

απογραφή των επιδομάτων και η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή κάθε επιδόματος.

Αυτό σημαίνει ότι για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από άλλες πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, τόκοι καταθέσεων) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, οικόπεδα).

Σε περίπτωση που κάποιος έχει εισόδημα και περιουσία πάνω από ένα όριο, τότε θα χάνει το επίδομα ή κάθε άλλη παροχή από το κράτος.

Ένα από τα κριτήρια ενδέχεται να είναι το οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή αν κάποιος είναι άνεργος, αλλά το εισόδημα της συζύγου ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό, τότε δεν θα λαμβάνει το επίδομα.

Άλλωστε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε στον Real fm 97,8 ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για την καλύτερη απόδοση της περιουσίας των 15 δισ. ευρώ των ταμείων, προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα, ενώ στο σκέλος των δαπανών επανέλαβε ότι θα γίνει εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής, χωρίς, όμως, περικοπές αλλά με διασταύρωση ελέγχων και απογραφή των δικαιούχων.

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Γ Κουτρουμάνης μιλώντας στο Βήμα fm είπε ότι "ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα", καθώς, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αποδεκτές τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για εξοικονόμηση των 7,5 δισ. ευρώ έως το 2015. Ωστόσο, ζήτησαν να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ εξετάσθηκε σημείο προς σημείο η εξοικονόμηση που μπορεί να προέλθει από αύξηση των εσόδων και περιστολή δαπανών.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.