Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ο πιο κρίσιμος μήνας για την Κυβέρνηση

Ιδιαιτέρως κρίσιμος θεωρείται ο Μάιος καθώς μπορεί να κρίνει ακόμα και τις πρόωρες εκλογές. Η εξειδίκευση των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή στις 15 Μαΐου αναμένεται να φέρει ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα .........

συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κυβερνητικά στελέχη και γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να υπάρξει σε σύντομο διάστημα και νέα συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου.

Παράλληλα στο παρασκήνιο στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς. Στο ίδιο διάστημα, δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμη και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που στελέχη ξεσηκωθούν κατά των μέτρων.

Είναι ξεκάθαρο πως στην περίπτωση που υπάρξουν αρνήσεις υπουργών δεν συμφωνήσουν με τις κατευθύνσεις που έχουν ληφθεί κατά τη συζήτηση εξειδίκευσης του Προγράμματος θα οδηγήσουν σε κυβερνητική κρίση, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει καταψήφιση των μέτρων από «πράσινους» βουλευτές τότε το σενάριο που προκρίνεται είναι αυτό των πρόωρες εκλογές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις διαφωνίες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη τόσο για το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων όσο και για θέματα ενέργειας.

Στην ηγεσία της κυβέρνησης προκάλεσε ιδιαίτερη ενόχληση η δημόσια τοποθέτηση της υπουργού Περιβάλλοντος ότι δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, παρότι αυτή περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

Σύγκρουση με τα «σπλάχνα» του

Καθοριστική θα είναι η σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καθώς στην περίπτωση που κάνει πίσω η κυβέρνηση τότε αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για όλες τις ΔΕΚΟ. Παράλληλα οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία ένα παρατεταμένο μπλακάουτ, σε περίοδο μάλιστα έναρξης της τουριστικής περιόδου θα είναι τεράστιες.

Η κυβέρνηση θα συγκρουστεί μετωπικά το επόμενο διάστημα με τους συνδικαλιστές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που από το 1981 έως σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο του εκλογικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και στήριγμα του πρωθυπουργού στις εσωτερικές αναμετρήσεις του. Ταυτόχρονα, μέτωπα θα δημιουργηθούν σε όλους τους τομείς, με κύριο την εκπαίδευση, καθώς η αντιπολίτευση οργανώνεται, προκειμένου να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.