Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Είδος προς εξαφάνιση και οι γάζες στα νοσοκοµεία

Είδη προς εξαφάνιση αποτελούν υλικά πρώτης γραµµής στα νοσοκοµεία, όπως είναι οι σύριγγες, οι γάζες, οι ελαστικοί επίδεσµοι, τα γάντια χειρουργείου και τα λευκοπλάστ!

Την ίδια ώρα, οι προµηθευτές ορθοπεδικού υλικού αρχίζουν από σήµερα να αδειάζουν σταδιακά τις αποθήκες του ΕΣΥ.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που ..........

έχει προκύψει στο Νοσοκοµείο της Ελευσίνας Θριάσιο, όπου ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τµήµατος κοινοποίησε την περασµένη Τετάρτη στη διοίκηση ότι οι τραγικές ελλείψεις σε υλικά «δηµιουργούν κινδύνους στην ασφαλή αντιµετώπιση των χειρουργικών ασθενών».

Η λίστα µε τις ελλείψεις που παραθέτει είναι µακρά (τραχειοσωλήνες, οξύµετρα, αεραγωγοί κ.ά.). Ετσι, ο ίδιος προειδοποιεί ότι αν δεν γεµίσουν άµεσα οι αποθήκες του νοσοκοµείου, ενδέχεται η διακοπή των προγραµµατισµένων χειρουργείων.

Στο ΚΑΤ πάλι, οι γιατροί έχουν επιδοθεί σε ένα νέο σύστηµα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους – είτε δανείζονται οι κλινικές µεταξύ τους υλικά όπως είναι οι συσκευές ορών και οι ελαστικοί επίδεσµοι, είτε αναζητούν παράτυπα προµήθειες από γειτονικά νοσοκοµεία όπως είναι για παράδειγµα το Σισµανόγλειο.

Μάλιστα, όπως λένε ορθοπεδικοί τα κενά στις αποθήκες οδηγούν σε επιπλέον σπατάλες – για παράδειγµα, οι ελλείψεις σε λευκές γάζες αναγκάζουν το προσωπικό να χρησιµοποιεί τις µη ακτινοδιαπερατές, οι οποίες είναι και πιο ακριβές!

Ιδια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισµό, όπου έχει µπει ούτως ή άλλως «νυστέρι» στις προµήθειες για εξοικονόµηση πόρων, ενώ παράλληλα ακολουθείται η τακτική των παραγγελιών µε το… σταγονόµετρο, γεγονός που δηµιουργεί επιπλέον τριβές µε τους προµηθευτές. Το αποτέλεσµα είναι να… στεγνώνουν οι κλινικές από είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. αντιδραστήρια) και να καταφεύγουν ακόµη και στον δανεισµό από άλλα νοσοκοµεία.

Οπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών ∆ηµήτρης Βαρνάβας, «οι ελλείψεις αφορούν και ακριβά υλικά αλλά κυρίως ευτελή, στα οποία δεν γίνονται σπατάλες, κρίνονται ωστόσο απαραίτητα».

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΆΙ πως το φαινόµενο των άδειων αποθηκών έχει οξυνθεί µετά τις κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Προµηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), που επεκτείνει το εµπάργκο και στα νοσηλευτικά ιδρύµατα της περιφέρειας. Οπως καταγγέλλουν οι προµηθευτές του συλλόγου, οι οφειλές του υπουργείου Υγείας ανέρχονται στα 90 εκατοµµύρια ευρώ για το2010, ενώ φτάνουν τα 110 εκατοµµύρια ευρώ συµπεριλαµβανοµένων και των ανεξόφλητων τιµολογίων του πρώτου τριµήνου του 2011.

Στο µεταξύ, ο Σύνδεσµος Προµηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε την κλιµακωτή διακοπή των προµηθειών. Ετσι σήµερα, σταµατούν οι προµήθειες στον Ευαγγελισµό, ενώ αύριο και µεθαύριο θα ακολουθήσουν τα νοσοκοµεία της Νίκαιας και το Γ. Γεννηµατάς.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.