Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟ 40ΩΡΟ

Με διάταξη στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή αλλάζει και επίσημα το ωράριο για όλους τους εργαζόμενους πλην των εκπαιδευτικών, στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για .........

το 40ωρο είναι και ένα ανάχωμα απέναντι στις πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μέσω είτε της μείωσης των μισθών είτε των απολύσεων

Γενικευμένη η διεύρυνση

Όπως είχε προαναγγείλει* ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης οι ώρες εργασίας αυξάνονται από 37.5 που είναι σήμερα, σε 40:

αα) για τους μόνιμους και τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και όσων ακολουθούν το ωράριο αυτών.

ββ) για τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ Πληροφορικής, ΤΕ Πληροφορικής, ΔΕ Πληροφορικής ή Προσωπικού Η/Υ με ειδικότητα προγραμματιστών Η/Υ και Αυτοματισμού Η/Υ, των χειριστών Η/Υ και των χειριστών των μηχανών προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ (διατρητικών-επαληθευτικών μηχανών ή μαγνητικών μέσων εισόδου στοιχείων), που υπηρετούν στις υπό στοιχ. (αα) υπηρεσίες και φορείς, ανεξάρτητα από το αν απασχολούνται σε Μηχανογραφικά Κέντρα ή Υπηρεσίες πληροφορικής ή σε υπηρεσίες που διαθέτουν συστήματα Η/Υ ή εξοπλισμό προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ.

γγ) για το προσωπικό υπηρεσιών του δημοσίου, οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση ή με τη μορφή εργοστασίου ή εργοταξίου ή συνεργείου ή σε εργασίες υπαίθρου.

δδ) για το προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των κλάδων ή ειδικοτήτων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων-Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων.

Όπως τονίζεται στο άρθρο 41:

-Δεν θίγονται με την παρούσα οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

-Η κατά τα ανωτέρω αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας δεν συνεπάγεται τη με οποιονδήποτε τρόπο αύξηση των αποδοχών ή απολαβών ή των ειδικών επιδομάτων οποιασδήποτε ονομασίας.

Αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ

Πάντως, η καθιέρωση του 40ωρου προκαλεί τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες αποτυπώνται με συνέντευξη του γ.γ. Ηλία Ηλιόπουλου στην aftodioikisi.gr, ο οποίος εστιάζει μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευθεί ότι η αύξηση του ωραρίου δεν θα είναι γενικευμένη.

Το e-δημοσιο

Να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθιερώνεται το e-δημόσιο και οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών εγγράφων "από το σπίτι", όπως τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών.

Με βασικούς άξονες την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητάς τους, την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς και την εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για το σχέδιο νόμου που αφορά στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, σχέδιο νόμου το οποίο και ενεκρίθη.

Καινοτομίες του σχεδίου νόμου

Στο πλαίσιο των προσπαθείων του υπουργείου Εσωτερικών για απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και μείωση διοικητικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, με το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων:

Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υπογραφή στους δημοσίους υπαλλήλους όσον αφορά στην εσωτερική διακίνηση εγγράφων, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να εντοπιστεί οιαδήποτε αλλοίωση στο έγγραφο, καθώς θα φέρει αποκλειστικά την ταυτότητα του προσώπου που υπογράφει.

Απαλλάσσεται ο πολίτης από την κλασική διαδικασία επικύρωσης των ηλεκτρονικών αντιγράφων (ηλεκτρονικών/εγχάρτων εγγράφων), στην περίπτωση που τα έγγραφα τηρούνται ήδη από φορέα τού δημόσιου τομέα και μπορεί να επιβεβαιωθεί η ισχύς και η ακρίβειά τους.

Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών, με φορείς του δημόσιου τομέα και ανεξαρτήτως της ιδιότητας του πολίτη ή της επιχείρησης ως δικαιούχου ή οφειλέτη.

Παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες για διαρκή συμμετοχή στη βελτίωση λειτουργιών και υπηρεσιών που παρέχονται από φορείς του δημόσιου τομέα, με τη διατύπωση παρατηρήσεων και προτάσεων, τις οποίες οι φορείς αξιολογούν και αξιοποιούν, αποτυπώνοντας θεσμικά τη σαφή πρόθεση για συνεχή βελτίωση και επικαιροποίηση του τρόπου λειτουργίας των φορέων του δημόσιου τομέα, με στόχο την απόκριση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ανάγκες των πολιτών.

Οδικός Χάρτης

Για την άμεση εφαρμογή του νόμου και την ταχύτερη ανάδειξη των ωφελειών του, καταρτίζεται ήδη οδικός χάρτης εφαρμογής του νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Έχει συσταθεί από έμπειρα στελέχη Ομάδα Διοίκησης Έργου, αντικείμενο της οποίας είναι η εκπόνηση του οδικού χάρτη εφαρμογής, η παρακολούθηση εφαρμογής του στη Δημόσια Διοίκηση και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του νόμου.

Κατά την εφαρμογή του νόμου, θα αξιοποιηθούν τα στελέχη πληροφορικής του Δημοσίου, οι μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υφιστάμενος εξοπλισμός και το λογισμικό που υπάρχει, καθώς και η πλούσια τεχνογνωσία των στελεχών του δημόσιου τομέα σε τεχνικά και επιχειρησιακά θέματα.

Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.