Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

τα χώνει σε Νίκα ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης

Με πολύ σκληρή γλώσσα επιτέθηκε στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο τέως Δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης.
Ο Κ. Κουτσούλης σε επιστολή του, επιρρίπτει ευθύνες στον σημερινό Δήμαρχο Καλαμάτας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην καλαμάτα με τα σκουπίδια να είναι λόφοι έξω απο τους καδους ενω κατηγορεί τον Νίκα ότι δεν ήθελα ποτε να λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ.

Στην επιστολή του ο Γ. Κουστούλης αναφέρει: .......

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Οι σωροί σκουπιδιών και η δυσοσμία που επικρατεί στους δρόμους της Καλαμάτας, φέρνουν στο νου μας τις θλιβερές ημέρες του 2002-03, τότε που η πόλη μας ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος......

Τότε όμως υπήρχε δικαιολογία: Είχε κλείσει η ..........

μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ) με δικαστική απόφαση, και δεν υπήρχε χώρος ταφής, ή γενικά απόθεσης απορριμμάτων.

Η πόλη δηλαδή ήταν παντελώς αθωράκιστη και βρισκόταν στο… έλεος των σκουπιδιών.Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος, καμία δικαιολογία να επιστρέψουμε στις ημέρες των αρχών του 2003.

Γιατί, η σημερινή δημοτική αρχή, το 2007, όταν ανέλαβε το Δήμο Καλαμάτας, παρέλαβε ένα ανανεωμένο στόλο απορριμματοφόρων, ένα σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, τη ΜΟΛΑΚ, επισκευασμένη με βελτιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία της, αποκαθιστώντας και τον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας που δυστυχώς είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Ακόμα παραδώσαμε μπαλοποιητή για τα αδρανή, ενώ εξασφαλίσαμε και ένα χώρο εναπόθεσης αδρανών («Μαραθόλακκα»), αδειοδοτημένο.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, παραδώσαμε το Δεκέμβριο του 2007 στη Δημοτική Αρχή -μετά από αγώνα 4 ετών, που δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα το βραχνά των σκουπιδιών- όλα όσα χρειαζόταν για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να σχεδιάσει χωρίς την πίεση του χρόνου, όπως εμείς, το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Βέβαια, ο κάθε δήμαρχος έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική του πολιτική.

Όταν όμως αποτυγχάνει και οδηγείται σε αδιέξοδα ο δήμος είναι υποχρέωσή του να κάνει τη δημόσια αυτοκριτική του, και να αναγνωρίζει τα λάθη και τις παραλήψεις του κι όχι να προσπαθεί να απέχει από τις ευθύνες του προβλήματος με αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις που απέχουν της αληθείας και δημιουργούν σύγχυση.

Υποχρέωση όμως και κάθε πολίτη -και ιδιαίτερα εκείνου που έχει διατελέσει δήμαρχος και μάλιστα έχει διαχειριστεί και λύσει το πρόβλημα- είναι να τοποθετείται δημόσια, όχι με ιδιοκτησιακό αίσθημα, αλλά με ευθύνη και αγάπη απέναντι στην πόλη και τους συμπολίτες του που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι για μια ακόμη φορά οφείλω να αναδείξω την αλήθεια για τα απορρίμματα, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, κάτι που για περισσότερα από 4 χρόνια αρνείται να πράξει ο δήμαρχος.Του ζητάμε λοιπόν:

1. Να παρουσιάσει τη μελέτη που, όπως ισχυρίζεται, για να επαναλειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ χρειάζεται δαπάνες στο μηχανολογικό εξοπλισμό της ύψους 13 εκατομμυρίων €. Είναι απορίας άξιον αυτό, όταν είναι δεδομένο ότι στο τέλος του 2006, λίγο πριν παραδώσω τη Δημαρχία στον κ. Νίκα, οι υπεύθυνοι που είχαν οριστεί λειτούργησαν κανονικά τη ΜΟΛΑΚ, μετά την επισκευή της.

2. Να εξηγήσει στους κατοίκους της Καλαμάτας γιατί δεν μερίμνησε για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ που έληξε το Σεπτέμβριο του 2009 και αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα σκουπίδια στους δρόμους.

Είναι προφανές λοιπόν ότι στις προθέσεις του δημάρχου, ευθύς και εξαρχής, ήταν να μην λειτουργήσει ποτέ τη συγκεκριμένη μονάδα.

3. Να στοιχειοθετήσει γιατί, δηλώνοντας υπέρμαχος της κομποστοποίησης, απορρίπτει τη δοκιμασμένη και με τα σχετικά εχέγγυα για την ποιότητα του επεξεργασμένου προϊόντος λύση της ΜΟΛΑΚ και κυρίως με πολύ μικρό κόστος που συνολικά δεν υπερβαίνει τα 40 € τον τόννο, και προτιμά τις μεθόδους του «Σούκου» αρχικά και της RAM σήμερα, με βεβαρυμμένο κόστος (69 € τον τόννο)!

4.Να θεμελιώσει εμπράκτως, θέτοντας σε λειτουργία τη ΜΟΛΑΚ, έστω και δοκιμαστικά, τους ισχυρισμούς του ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο στο οποίο «σκουπίδια βάζεις, σκουπίδια βγάζεις». Ή ας μας πει ο δήμαρχος έστω, σε ποία μελέτη ή άποψη ειδικού στηρίζει τον (έωλο) ισχυρισμό του;

Είναι τέλος πασιφανές, ότι αν ο δήμαρχος ακολουθούσε την πολιτική μας και απέθετε στη «Μαραθόλακκα» μπαλοποιημένα αδρανή, όπως θα έπρεπε να κάνει από το 2007, με δεδομένη τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ, η οποία ήταν έτοιμη στο τέλος του 2006, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα σκουπιδιών στην Καλαμάτα.

Αλήθεια κ. δήμαρχε, 4 χρόνια τώρα, τι έχεις κάνει ουσιαστικά για τα σκουπίδια, εκτός από το να κατηγορείς τους προηγούμενους δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, την Κυβέρνηση και οποιονδήποτε άλλον, δηλαδή όλους τους άλλους εκτός από σένα;

Η έννοια της αυτοκριτικής είναι άγνωστη για σένα;

Γιώργος Ν. Κουτσούλης
τ. Δήμαρχος Καλαμάτας

Υ.Γ: Μπορείς να μας πεις δήμαρχε πόσο κοστίζουν οι σκουπιδοεργολάβοι τους οποίους μετά βδελυγμίας απεκήρυττες μέχρι και πριν τους εκλογές του Νοεμβρίου, τότε που τους “επιστράτευσες” για να κερδίσεις την… παρτίδα;

1 σχόλιο:

  1. εδω δεν εχουμε να φαμε και εσεις μας δινετε ραπανανακια για την ορεξη,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.