Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δήμος Τριφυλίας Συνάντηση του ΤΕΕ με τον δήμαρχο

Προβλήματα και ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του δήμου, τα τεχνικά έργα, τα οικονομικά, τις υποδομές, τους οδικούς άξονες και την Πολεοδομία στην Τριφυλία συζήτησαν με τον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, προχθές το απόγευμα, στο δημοτικό μέγαρο Κυπαρισσίας, ο πρόεδρος και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος και ελεύθεροι επαγγελματίες πολιτικοί μηχανικοί της περιοχής.

Μετά την πολύωρη, διεξοδική συζήτηση ο ..........

πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ Νίκος Πατσαρίνος δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει, σαν Τεχνικό Επιμελητήριο στο Νομό, συναντήσεις με τους έξι δημάρχους προκειμένου να δούμε τα προβλήματα, τα σοβαρά και οξυμμένα, που υπάρχουν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» για να μπορέσουμε και ’μείς, μαζί με τους αιρετούς, να πιέσουμε στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, στην άμβλυνση των σοβαρών θεμάτων και στην προώθηση πολλών προβλημάτων που προκύπτουν.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση απλώθηκε σε όλες τις ενότητες που ακουμπά το Τεχνικό Επιμελητήριο σαν θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και έχει να κάνει με ζητήματα περιβαλλοντικά, απορρίμματά δηλαδή, περιοχές προστατευόμενες, βιολογικοί καθαρισμοί, αξιοποίηση νερών, σε έργα υποδομών (εθνικός δρόμος με όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει τώρα από τον Καϊάφα μέχρι Καλόνερο και μέχρι Τσακώνα και, φυσικά, με τους δρόμους που σαν προτεραιότητα μπαίνουν από τον δήμο Τριφυλίας.
Συζητήσαμε σοβαρά τα θέματα που έχουν προκύψει με την οικονομική δυσπραγία των «καλλικρατικών» δήμων και τι μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση, στη μεταβατική και συζητήσαμε αναλυτικά τη δυσκολία στελέχωσης των υπηρεσιών ενός «καλλικρατικού» δήμου, όπως είναι ο δήμος Τριφυλίας και που τυγχάνει να έχει και Πολεοδομία, τι μπορεί να γίνει και πώς πρέπει να γίνει έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά, πλήρως και να εξυπηρετεί τους δημότες.

Θα είμαστε σε μια ανοιχτή γραμμή, δηλώνουμε παρόντες σε όλα τα όργανα του δήμου σαν Τεχνικό Επιμελητήριο και ανά πάσα στιγμή, σε όποια βοήθεια μας ζητηθεί από την Δημοτική Αρχή θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα».
Ερωτηθείς από το «Θ» για τα προβλήματα που εντοπίζουν, απάντησε πως, «τα σοβαρότερα προβλήματα με τον “Καλλικράτη” είναι ζητήματα οικονομικά, δεν υπάρχουν πόροι, υπάρχουν φοβερά προβλήματα με την κάλυψη των έργων που έχουν γίνει και δεν πληρώνονται οι εργολάβοι, αργούν να ’ρθουν οι πόροι που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία και υπάρχουν και ζητήματα οργανωτικά, δηλαδή το πώς ένας δήμος που θέλει να είναι αυτοτελής – και καλά κάνει και θέλει να είναι αυτοτελής – θα στελεχωθεί σωστά για να εξυπηρετεί τους δημότες. Εκεί επικεντρώνονται τα σοβαρότερα προβλήματα.

Από κει και πέρα είναι όλα τα άλλα προβλήματα που σέρνονται από την Ελληνική Πολιτεία στην περιφέρεια και έχουν να κάνουν με τις υποδομές, τα ζητήματα του περιβάλλοντος, τα γενικότερα ζητήματα».
Σχετικά με το θέμα της Πολεοδομίας στην Τριφυλία είπε πως, «θεωρούμε ότι, σε πρώτη φάση, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να λειτουργήσει αυτοτελώς την Πολεοδομία. Εμείς θα καταθέσουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε αυτό να γίνει πλήρως, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα σε αυτή τη φάση και πρέπει να γίνει μεταβατικά, δηλαδή στο βαθμό που δεν στελεχωθεί πλήρως η Πολεοδομία, να ακολουθήσουμε το ενδιάμεσο στάδιο που λέει “αξιοποιούμε τα όργανα τα συλλογικά, όπως είναι ΕΠΑΕ, ΣΧΟΠ και Επιτροπή αυθαιρέτων που λειτουργούν στην Καλαμάτα”.

Για την αυτοτελή λειτουργία του δήμου σημείωσε πως αυτό «θα εξαρτηθεί πολύ από το πόσο θα σκύψει η Πολιτεία στις ανάγκες στελέχωσης της υπηρεσίας. Θεωρούμε, στο επόμενο τρίμηνο , το πολύ εξάμηνο να έχουν λυθεί και απαντηθεί αυτά τα ζητήματα στελέχωσης». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας έκανε λόγο για «πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ», προσθέτοντας πως «Και εγώ αλλά και ολόκληρη η δημοτική Αρχή χαίρεται όταν κάνει συζήτηση με θεσμικούς φορείς και όχι άναρχα.

Τέθηκαν σημαντικότατα ζητήματα.» σημειώνοντας πως το ένα αφορά τις οφειλές του «ΘΗΣΕΑ» και της κεντρική διοίκησης στους εργολήπτες και θεωρεί καλό που άνοιξε η στρόφιγγα και στάζουν κάποιες σταγόνες για τον «ΘΗΣΕΑ» και τόνισε πως «εμείς θα συνεχίσουμε την πίεση έτσι ώστε αν είναι δυνατόν, στο συντομότερο, χρόνο να καλυφθούν όλες οι οφειλές της κεντρικής διοίκησης, μέσω του «ΘΗΣΕΑ», στους εργολήπτες» και συνέχισε λέγοντας πως διαισθάνεται τον προβληματισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολήπτες… […] «Κουβεντιάσαμε για την θεσμική συμμετοχή και τον θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ όσον αφορά το συμβουλευτικό του ρόλο προς τον δήμο.

Μην ξεχνάμε ότι το ΤΕΕ είναι ο επίσημος σύμβουλος του Κράτους για τα τεχνικά ζητήματα, ανεξάρτητα αν το Κράτος έχει βουλωμένα τα αυτιά του και δεν ακούει. Ο δήμος Τριφυλίας θα έχει ανοιχτό το αυτί του και θα συνεργάζεται και θ’ ακούει. Και, τέλος, μιλήσαμε, λίγο αναλυτικότερα, στο θέμα της Πολεοδομίας. Εμείς μεταφέραμε την απόφασή μας: “ο δήμος Τριφυλίας θα λειτουργεί αυτόνομα, μέσα στα πλαίσια των καλλικρατικών του αρμοδιοτήτων και, βεβαίως, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει!”. Μας δίνουν υπηρεσίες χωρίς να μας δίνουν προσωπικό και χωρίς να μας δίνουν χρήματα. Αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, θα επιδιώξουμε να τα κάνουμε, όχι από εγωισμό αλλά για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας… Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και το έχουμε επιτύχει επαρκώς, όχι πλήρως, και με την Πολεοδομία η οποία σήμερα διαθέτει μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων και μπορεί να εκδίδει άδειες. Το ζήτημα που ετέθη είναι όσον αφορά δύο συλλογικά όργανα στα πλαίσια της Πολεοδομίας. Η δική μας άποψη είναι ότι μπορούμε να τα λειτουργήσουμε και ζητήσαμε τη συμβολή και συμβουλή του ΤΕΕ, μέσα με μια – δυο μέρες να ξεκαθαρίσουμε και το ζήτημα αυτό όσον αφορά την Επιτροπή Αυθαιρέτων και την ΕΠΑΕ».

Ακόμη ο κ. Κόλλιας σημείωσε πως «σε μια άποψη που εκτέθηκε για το ότι όλοι οι υπάλληλοι της ΤΥΔΚ και της Νομαρχίας Μεσσηνίας προτιμήσανε τη γειτονιά τους και το σπίτι τους και το χωριό τους στην Καλαμάτα, εμείς εδώ και ο ομιλών (και λόγω της διαχρονικής του θέσης) δεν μπορεί να απαιτήσει αναγκαστικές μετατάξεις, μπορεί να ζητήσει και το ΤΕΕ το θελήσει να αγωνιστούμε μαζί ώστε να κινητροδοτηθούν οι μετατάξεις ή να απελευθερωθούν οι προσλήψεις για την καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών…».

Ερωτηθείς για το εάν το τεχνικό προσωπικό τους δήμου επαρκεί για να στελεχώσεις την Τεχνική Υπηρεσία, σημείωσε πως, «η Τ.Υ. είναι καλά στελεχωμένη, δε λέω ότι είναι πλήρως στελεχωμένη, είναι καλά στελεχωμένη» και τόνισε: «δε θα γίνουμε ουρά κανενός άλλου δήμου. Θα παλέψουμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας κι εδώ ζητάμε και των θεσμικών φορέων…».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.