Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τέλος οι συναλλαγές με μετρητά άνω των 3.000 € απο την Παρασκευή!

Αλλάζει το καθεστώς στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο για περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 1η ........

Απριλίου τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές. [ Δείτε σχετικό θέμα μας εδώ. ]

Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω όριο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον ισχύοντα φορολογικό νόμο, ήταν 1.500 ευρώ, όμως το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αυξηθεί το ποσό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου και να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην αγορά.

Για το λόγο άλλωστε αυτό, με σχετική υπουργική απόφαση, ορίζεται ως κατώτερο όριο συναλλαγής, το ποσόν των 3.000 ευρώ για το έτος 2011 και το ποσόν των 1.500 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Στο εξής λοιπόν φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των συγκεκριμένων στοιχείων με μετρητά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ως αξία συναλλαγής, για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, νοείται το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

24gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.