Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ποδαρικό με αυξήσεις επιτοκίων έκανε ο Φεβρουάριος

Ποδαρικό με αυξήσεις επιτοκίων σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες, αλλά και στις καταθέσεις έκανε ο Φεβρουάριος.

Η Eurobank και η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσαν αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους χρήματος και της διατήρησης των συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Την ίδια στιγμή σε αυξήσεις στα επιτόκια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων προσανατολίζονται και άλλες τράπεζες.

Σχεδόν σίγουρη δε θεωρείται η αύξηση .........

στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, όπου τα spread έχουν πάρει την ανιούσα και διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα του 3,5% με 4%.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως οι ανωτέρω αυξήσεις είναι αναπόφευκτες αφού σήμερα οι τράπεζες δανείζονται με πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά που έχουν δανείσει τους πελάτες τους, ενώ πίεση δημιουργούν και τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας τα οποία διατηρούνται πάνω από το 3,5%.

Σήμερα το χαμηλότερο κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης βρίσκεται στο 2,9% και το υψηλότερο στο 5,5%. Ανοδικά επίσης κινούνται και τα σταθερά επιτόκια στέγης και διαμορφώνονται στα επίπεδα του 5% με 6% στην 5ετία και 10ετία.

Ανάλογη η εικόνα στις πιστωτικές κάρτες με το επιτόκιο να έχει ανέλθει και έως το 18%, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια τιμολογούνται με περιθώρια που φθάνουν έως και το 8%.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει ήδη από τα μέσα του 2010 από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, για να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα δάνεια.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζών και η ανάγκη νέων καταθέσεων υπερίσχυσαν των παραινέσεων της κεντρικής τράπεζας. Μπορεί δε στις καταθέσεις προθεσμίας τα επιτόκια να κυμαίνονται στο 4%, ωστόσο οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές αφού ο πληθωρισμός διατηρείται στο 5%.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών περιμένουν ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο. Οι ίδιοι εκτιμούν πως δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κάτι που θα είχε ορατές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.