Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τριφυλία «Όχι» στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων

Την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων στην Τριφυλία εξέφρασαν στη χθεσινή σύσκεψή τους, στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, ο δήμαρχος Τριφυλίας και ο πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τριφυλίας.

Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν το δήμαρχο, ο οποίος, από την πλευρά του, μετά τη σύσκεψη δήλωσε: «Ακούσαμε τις απόψεις του Δ.Σ. του Συλλόγου και περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα να μας στείλει το σημείωμά του που θα καλύπτει όλα αυτά τα θέματα.
Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορούμε να συναινέσουμε .........

εμείς στην περαιτέρω ερημοποίηση της υπαίθρου...

Σήμερα βιώνουμε μία τάση αστικοποίησης, που σημαίνει ότι σε λίγο στα χωριά μας και στα σχολεία μας και στα σπίτια μας θα φωλιάζουν μόνο κουκουβάγιες! Το δεύτερο είναι η αύξηση του κόστους. Ακούγεται ότι, τάχα, με τη συγχώνευση των σχολείων θα έχουμε λιγότερο κόστος λειτουργικό. Αυτό είναι έωλο επιχείρημα, διότι μπορεί να μειωθεί κατά τι το λειτουργικό κόστος, αλλά το συνολικό κόστος θα αυξηθεί πολλαπλάσια λόγω της ανάγκης μεταφοράς των μαθητών. Οφείλω να σημειώσω πως δεν αποκλείω, αυτό το κόστος ή ένα μέρος αυτού να πέσει και στις πλάτες των γονιών. Ένα τρίτο θέμα, που είναι πολύ σημαντικό και οξυμμένο στην περιοχή μας, είναι τα παιδιά των αλλοδαπών.

Μέσα από το Συμβούλιο Μεταναστών που θα φτιάξουμε στο Δήμο μας, θα κουβεντιάσουμε για τα παιδιά των αλλοδαπών που είναι ενσωματωμένοι στην κοινωνία αλλά δεν πάνε στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά τι θα γίνουν, ποιος θα τα μεταφέρει; Ένα τέταρτο ζήτημα αφορά στην κοινωνική κατάσταση των περιοχών στις οποίες θα κλείσουν τα σχολεία. Εγώ ξέρω και την πρόταση και οφείλω να την καταθέσω, ας μην είναι η οριστική, αλλά λένε να κλείσει το σχολείο στο Πυργάκι, το οποίο έχει 42 μαθητές και είναι τριθέσιο οργανικά και λειτουργεί ως τετραθέσιο. Λένε να κλείσει το σχολείο στη Μάραθο, που έχει 23 μαθητές και είναι διθέσιο (και πότε να κλείσει το σχολείο στη Μάραθο, σε μια περίοδο που η Μάραθος αναπτυξιακά καλπάζει;). Λένε να κλείσει το σχολείο του Καλού Νερού, που έχει 26 μαθητές. Δεν ξέρω αν θέλουν να κλείσουν και το σχολείο της Αυλώνας, το οποίο μπορεί να έχει λίγους μαθητές, αλλά οι αποστάσεις είναι τεράστιες και τα έξοδα μετακίνησης πολλαπλάσια.

Εμείς λέμε, καταρχήν, όχι σε μία τέτοια διαδικασία! Περιμένουμε από το Δ.Σ. του Συλλόγου τα επιχειρήματά τους και τις απόψεις τους, που θα ενισχύουν και παιδαγωγικά την επιχειρηματολογία μας. Βεβαίως, περιμένουμε και θα συλλέξουμε και τις απόψεις των γονιών, μέσα από τους Συλλόγους τους, διότι το μέγα βάρος αυτοί καλούνται να το επωμισθούν, είτε είναι μαθησιακό, είτε είναι κοινωνικό, είτε είναι οικονομικό».
Κατά το δήμαρχο, μέχρι τις 20 του μηνός που είναι και η προθεσμία, θα συζητηθεί το όλο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την ευκαιρία, συμπλήρωσε πως, επειδή έχει προκύψει ζήτημα συγχωνεύσεων και για τα Γυμνάσια, «το μόνο Γυμνάσιο για το οποίο γίνεται συζήτηση συγχώνευσης είναι αυτό του Κοπανακίου. Και το κλείσιμο αυτού έχει και μία άλλη διάσταση: Πού θα πάνε τα παιδιά; Στην Κυπαρισσία; Θα επιλέξει η κυβέρνηση το πιο κοντινό Γυμνάσιο, που είναι στο Δώριο, και θα “ανατραπούν” τα όρια των καλλικράτειων Δήμων και θα μπλέξουν και οι Διευθύνσεις και οι Σύλλογοι και οι Υπηρεσίες; Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πάρα πολύ ευαίσθητο στα κοινωνικά δεδομένα, ώστε να συμπράξουμε ή να συνηγορήσουμε σε αυτά».

Στη σύσκεψη, τέλος, όπως ανέφερε, που θα διεξαχθεί στις 18 Φεβρουαρίου στο υπουργείο, θα συμμετέχουν εκπροσωπώντας το Δήμο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Μερκούρης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρούσσης.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τριφυλίας, Νίκος Τζώνης, υπογράμμισε: «Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο σχεδιασμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το επόμενο σχολικό έτος, 2011-2012, δρομολογεί μεταβολές με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι, όποια μεταβολή γίνει στις σχολικές μονάδες, πρέπει να γίνει με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Να τηρηθεί δε η οργανικότητα των σχολείων όπως ορίζουν τα Π.Δ».
Σχετικά με το σχολείο της Αυλώνας, επεσήμανε: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως την απόσταση από άλλο σχολείο».
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Μερκούρης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.