Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε τον τρόπο συνεργασίας με την "Τρόικα"

Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της "τρόικας" αναδεικνύει ξεκάθαρα ένα πρόβλημα που προφανώς υποβόσκει εδώ και καιρό, πιθανώς και από την αρχή της συμφωνίας του Μνημονίου.

Οι εκπρόσωποι της "τρόικας" συμπεριφέρονται ως κυρίαρχοι μιας κατάστασης, όπου αυτοί και μόνο αυτοί θα είχαν αρμοδιότητα για τον έλεγχο της τήρησης της συμφωνίας. Επί της ουσίας όμως είναι αντιφατικό να μας ωθούν σε μέτρα περιστολής που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, όταν το πρόβλημά μας είναι το δημόσιο έλλειμμα, για το οποίο οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι επιπλέον και επικίνδυνο, όταν γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, για την οποία χρειάζεται να κινηθεί η αγορά.

Επί της διαδικασίας, η ανάρμοστη πρωτοβουλία της .........

συνέντευξης τύπου και κατόπιν η εκδήλωση "λύπης" που αναφέρεται μόνο σε "εντυπώσεις" που δημιούργησε, δείχνουν ότι έχουν παρανοήσει την φύση του Μνημονίου.
Ας την υπενθυμίσουμε λοιπόν. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από τα "καλά συναισθήματα" (ακόμα και όταν αυτά υπάρχουν) αλλά από τα συμφέροντα, την σύγκλησή τους ή την απόκλιση τους. Ο δανεισμός των 110 δισ. ήταν καθοριστικός για την Ελλάδα. Δεν της δόθηκε όμως από έρωτα για τον ελληνισμό. Της δόθηκε διότι συνέφερε τους εταίρους της Ελλάδας να της δοθεί (οι λόγοι αυτοί λίγο ενδιαφέρουν στην προκειμένη περίπτωση). Εξυπηρετηθήκαμε από αυτό το δάνειο και ταυτόχρονα εξυπηρετούμε τους εταίρους μας, διότι μας ενώνουν κάποια κοινά συμφέροντα. Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι μια "επιχείρηση που φαλίρισε" και την αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας ένας μεγιστάνας, που δικαιούται να την κάνει ότι θέλει.

Συνεπώς, δεν παρακαλούμε, αλλά απαιτούμε από τους εταίρους μας να μας σέβονται όπως τους σεβόμαστε. Το απαιτούμε πρώτον διότι έτσι έχουν οι συμφωνίες και δεύτερον και κυρίως διότι εμείς, οι Έλληνες πολίτες, έχουμε ήδη κάνει τεράστιες προσπάθειες, οδυνηρές θυσίες και έχουμε πετύχει τα αποτελέσματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί.

Έχουμε κάτι να φοβηθούμε αν υψώσουμε τον τόνο της φωνής μας; Απολύτως τίποτα! Απολύτως τίποτα όσο τηρούμε την συμφωνία μας, διότι δεν θα συμφέρει και την "τρόικα" να διακινδυνεύσει τα δικά της οφέλη από την σωστή εφαρμογή του Μνημονίου.

Σε λίγο θα κλείσουμε ένα χρόνο εφαρμογής της συμφωνίας που ονομάζεται "Μνημόνιο". Ήρθε η ώρα, αξιολογώντας και τα τελευταία γεγονότα και έχοντας, με τις θυσίες μας, ενισχύσει την θέση της Ελλάδας, να θέσουμε επί τάπητος την αξιολόγηση του τρόπου συνεργασίας με τους εταίρους μας.

Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Βουλευτής Αρκαδίας

Παύλος Στασινός
Βουλευτής Άρτας

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΡΟΚΙΑ ΤΟ ΚΑΡΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΡΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.