Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η απάντηση απο ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ στην επιστολή Καραμπάτου για τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο δήμο Οιχαλίας

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Σε ότι αφορά την από 17/01/2011 επιστολή σας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Πρόεδρο της Τράπεζα Πειραιώς, συμφωνούμε πως η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για τη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και τους νόμους που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος.
Θα συμφωνήσουμε ακόμη πως ορισμένες ..........

επιχειρήσεις δημιουργούν προβλήματα αέριας ρύπανσης.

Εκτιμούμε όμως, πως οι παραινέσεις προς την Υπουργό και τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, μετόχου της Εταιρείας, όπως «υποχρεώσουν την Εταιρεία μας να αναλάβει τις υποχρεώσεις της», οφείλονται σε παρανόηση τόσο του ρόλου της (ως έχουσας το «προνόμιο της εκμετάλλευσης των ΒΙ.ΠΕ.»), όσο της σχέσης της με το ΥΠΕΚΑ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιτρέψτε μου αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε να σας διευκρινίσω στη συνέχεια κάποια ζητήματα επ’ αυτών.

1. Σε ότι αφορά «το προνόμιο εκμετάλλευσης των ΒΙ.ΠΕ.»:
α. Ο τρόπος σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης των ΒΙ.ΠΕ. ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. )εν αποτελεί προνόμιο κανενός και οποιοσδήποτε μπορεί να προχωρήσει σε δημιουργία ΒΙ.ΠΕ.
β. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. έχει στην αρμοδιότητά της ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟΠΑ για τα οποία κατέβαλε αντίτιμο προκειμένου να τα αποκτήσει, και επενδύει σημαντικά ποσά για την περεταίρω ανάπτυξή τους. Η δε αρμοδιότητά της ως «διαχειριστή» προκύπτει επίσης από την κείμενη νομοθεσία.

2. Σε ότι αφορά τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. επί περιβαλλοντικών θεμάτων:
α. Οι περιβαλλοντικοί όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας κάθε επιχείρησης δίνονται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και όχι από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. που είναι απλώς ο διαχειριστής της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά.
β. Ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων είναι ευθύνη των περιφερειακών αρχών και των επιθεωρητών περιβάλλοντος και όχι της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. είναι να ζητήσει από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις να λειτουργούν με βάση τους όρους που θέτει η Πολιτεία, αφού δεν έχει καν τη θεσμική δυνατότητα να κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους εντός των ορίων ιδιοκτησίας της κάθε εγκατεστημένης επιχείρησης.
γ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί περιβαλλοντική παράβαση ή βλάβη, το μόνο που επιτρέπεται επίσης εκ του νόμου στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., είναι να καταγγείλει το συμβάν στις αρμόδιες περιφερειακές αρχές. Αυτό το πράττει με συνέπεια η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. και το έχει πράξει και στην περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά και ειδικότερα στην περίπτωση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις οποίες αναφέρεστε.
δ. Είναι σαφές ότι τα θέματα των αερίων ρύπων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε επίπεδο επιχείρησης και όχι κεντρικά. Σε περίπτωση που οι περιβαλλοντικοί όροι επιβάλλουν την εγκατάσταση συστημάτων αντιρρύπανσης, είναι ευθύνη της κάθε επιχείρησης να πραγματοποιήσει τις δέουσες επενδύσεις. Η Πολιτεία από την πλευρά της μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, ο επενδυτικός νόμος ή το ΕΣΠΑ.

3. Σε ότι αφορά το ΥΠΕΚΑ, την Τράπεζα Πειραιώς και τις παραινέσεις σας περί «υποχρέωσης για ανάληψη υποχρεώσεων» ή του «κόστους» περιβαλλοντικών ενεργειών από την Τράπεζα Πειραιώς:
α. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. είναι ανεξάρτητη εταιρία που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το χαρτοφυλάκιο των βιομηχανικών περιοχών της πρώην κρατικής ΕΤΒΑ, και έχει δύο μετόχους: την Τράπεζα Πειραιώς ( με ποσοστό 65%) και το Ελληνικό )ημόσιο (με ποσοστό 35%). Η Τράπεζα Πειραιώς έχει το Management.
β. Οι ενέργειες των μετόχων προς την Εταιρεία, γίνονται μέσω των όσων ορίζουν οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και – προφανώς – λαμβάνοντας υπόψιν τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της εταιρείας, όπως σας τις παραθέσαμε στα παραπάνω σημεία.
γ. Στα ίδια πλαίσια, οι μέτοχοι επιβαρύνονται με τα κόστη των όποιων ενεργειών και επενδύσεων απαιτούνται για την άσκηση του ρόλου της.
Έχοντας αποσαφηνίσει πιο πάνω τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε καθώς και τις σχέσεις με τους μετόχους της, και λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αλλά και τις προσωπικές προσπάθειες για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, προσβλέπουμε σε μία ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση της πορείας μας.

Σας διαβεβαιώνουμε δε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, πως η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., θα πράξει ότι είναι σύννομο και πρακτικά εφικτό για να αντιμετωπιστούν τα αναδειχθέντα ζητήματα στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Κιτσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.