Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Οδυσσέας Βουδούρης: Να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του "συμβεβλημένου ιατρού"

Είναι εντυπωσιακές οι λεκτικές ακρότητες ορισμένων συνδικαλιστών εναντίων των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας: αφανισμός, εξόντωση κλπ. Γιατί τέτοιο μένος;

Μπορεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να είναι συζητήσιμο σε ορισμένα σημεία, αλλά σίγουρα δεν θα εξαφανίσει συλλήβδην όλο τον ιατρικό κλάδο! Θίγει βέβαια προνόμια, ειδικά αυτά των ιατρών του ΙΚΑ.
Πρέπει όμως να διαπιστώσουμε, ..............

αναγνωρίζοντας την προσφορά αυτών των ιατρών, ότι το σύστημα σήμερα λειτουργεί γραφειοκρατικά, αναποτελεσματικά και σε βάρος τόσο της ελευθερίας επιλογής του ιατρού από τον ασθενή, όσο και της επιστημονικής κυριότητας του ιατρού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ο ρόλος του ιατρού του ΙΚΑ περιορίζεται συχνά στο να "γράφει φάρμακα", πρόταση ενός μη-συμβεβλημένου ιατρού, ο οποίος όμως είναι επιλογή του ασθενούς. Παράδοξη κατάσταση! Αλλά σημαντικό προνόμιο του ιατρού του ΙΚΑ, που "υποχρεώνει" πλήθος ασθενών, με τους οποίους διαφορετικά δεν θα είχε ποτέ επαφή.

Οι συνδικαλιστικές ακρότητες οδήγησαν τον Υπουργό Υγείας να πάρει μια σωστή απόφαση: να δώσει δικαίωμα περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και σε ιατρούς συμβεβλημένους με άλλα ταμεία. Σωστό, αλλά γεννιέται το ερώτημα: γιατί κάνουμε μισό βήμα και δεν ολοκληρώνουμε αυτή τη λογική; Γιατί αυξάνουμε μόνο τον αριθμό των ιατρών του "κλειστού επαγγέλματος" του συμβεβλημένου συνταγογράφου ιατρού και δεν καταργούμε το ίδιο το κλειστό επάγγελμα;

Η λύση είναι απλή και βασίζεται στο αυταπόδεικτο ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ασκούν όλοι οι ιατροί, που την ασκούν! Είτε είναι σήμερα συμβεβλημένοι είτε όχι. Όσο κρατάμε έξω από το ασφαλιστικό σύστημα ένα μεγάλο μέρος αυτών των ιατρών, το υγειονομικό σύστημα θα κουτσαίνει. Η πρόταση λοιπόν είναι η εξής: όλοι οι ιατροί που πληρούν καθορισμένες προϋποθέσεις και που το επιθυμούν να έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης για όλα τα ταμεία. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον ιατρικό φάκελο και την ιατρική αμοιβή.

Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η πραγματική ελευθερία επιλογής ιατρού από τον ασθενή και καταργείται ο υποβιβασμός του ιατρού που "γράφει φάρμακα". Επίσης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξασφαλίζει τον έλεγχο της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες προς γενική ικανοποίηση.

Βουδούρης Οδυσσέας
Βουλευτής Μεσσηνίας

Θεοδωρίδης Ηλίας
Βουλευτής Πέλλας

Καρανίκας Ηλίας
Βουλευτής Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.