Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Με τα φωτοβολταϊκά στο χέρι οι αγρότες

Οι 4.000 από τις 6.200 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν καταθέσει οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύνδεσης με το δίκτυο παραδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα αφήνει θολό το τοπίο όσον αφορά την τύχη κυρίως των 2.000 αιτημάτων που αφορούν σε περιοχές με κορεσμένα ή σχεδόν κορεσμένα δίκτυα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μόνον το 1/3 από ......

τις 6.200 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος περίπου 612 MW που είχαν καταθέσει οι αγρότες στη ΔΕΗ μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 βρίσκονται σε περιοχές με δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης ισχύος.

Διάφορες λύσεις

Από τα υπόλοιπα, τα 2.000 βρίσκονται σε περιοχές μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο και τα άλλα 2.000 σε προβληματικές και κορεσμένες περιοχές για τις οποίες εξετάζονται διάφορες λύσεις, οι λεπτομέρειες όμως θα ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Κάθε αίτηση αντιστοιχεί σε φωτοβολταϊκό πάρκο ως 100KW. Από τις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή αυτά σε περιοχές με ευχέρεια απορρόφησης ισχύος, η ΔΕΗ ως τα τέλη Ιανουαρίου είχε διατυπώσει όρους σύνδεσης για περίπου 1.500 και αναμένεται όλα τα αιτήματα να έχουν ικανοποιηθεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών αυτών θα φθάσει σε περίπου 200 MW.

Αναμονή

Για τα δίκτυα μεσαίας δυσκολίας η αναμονή για τους αγρότες συνεχίζεται, αφού για να δώσει η ΔΕΗ προσφορά σύνδεσης πρέπει να προηγηθεί τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, με έμφαση τόσο στα υφιστάμενα φορτία όσο και στα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, αλλά ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος Απριλίου 2011.

Τέλος, για την προβληματική κατηγορία των 2.000 αιτήσεων σε περιοχές με μεγάλη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος, η κατάσταση περιπλέκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.