Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Δηλώσεις Κουσελά για το Φορολογικό

Ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, δήλωσε τα ακόλουθα:

« Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παρέχοντας για το σκοπό αυτό όλα τα απαραίτητα νομικά, τεχνικά και λειτουργικά εργαλεία.
Παράλληλα, περιέχει διατάξεις που ............

διευκολύνουν τους ειλικρινείς και συνεπείς φορολογούμενους, πολίτες και επιχειρήσεις, να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την κρίση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Μεταξύ των διατάξεων του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, που υπηρετούν την προαναφερθείσα διπλή του στόχευση, ξεχωρίζουν:
- ο σχεδιασμός, σε ανώτατο επίπεδο, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με το 3ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα.
- η αυστηροποίηση των ποινών για την αποτροπή της συνειδητής και της κατά συρροή φοροδιαφυγής, αλλά και η πρόβλεψη ότι δεν θα διώκεται φορολογούμενος, στην περίπτωση που έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
- η θέσπιση της Κάρτας αποδείξεων, ως εναλλακτικού συστήματος καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, μέσω μαγνητικής κάρτας που θα είναι ανώνυμη και προαιρετική.
- η αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών υπηρεσιών, με διαφανείς διαδικασίες, με έλεγχο πόθεν έσχες, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και τακτική αξιολόγηση, αλλά και με άμεση και αυστηρή πάταξη φαινομένων χρηματισμού
- η χρήση, στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας, όπως το σύστημα Elenxis.
- η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες, με τη διεύρυνση της διενέργειας ελέγχων από απόσταση, με συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς περιθώρια προσωπικών χειρισμών.
- η θέσπιση, με τη φορολογική Διαιτησία, νέων, ευέλικτων και ανεξάρτητων διαδικασιών εναλλακτικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.
- η μείωση, όπως είχαμε δεσμευτεί, της φορολογίας στα κέρδη νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ) από 24% σε 20% , από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011.
- η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, που αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή με επίσημο δημόσιο έγγραφο.
- η αναγνώριση έκπτωσης πρόσθετου ποσού για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας.
- η επιμήκυνση του χρόνου για επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές, εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Το ακίνητα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται νεόδμητα μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
- η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, με δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, δηλαδή με καταβολή τουλάχιστον 40% με τη δήλωση και του υπόλοιπου ποσού σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 2%.
- η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ που βεβαιώνεται μετά από έλεγχο ή διοικητική επίλυση της διαφοράς, σε 6 δόσεις .
- η μη απώλεια του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ με τους ισχύοντες κατ’ αποκοπή συντελεστές, για τους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή με τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων.

Η φοροδιαφυγή πλήττει κατάφωρα τη φορολογική δικαιοσύνη, στερεί πολύτιμους πόρους από την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου μας. Δεν μπορεί να σηκώνουν τα φορολογικά βάρη οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προχωράμε στη διαμόρφωση καθαρών κανόνων, στο χτίσιμο ενός αυστηρού, δίκαιου και αξιόπιστου φορολογικού συστήματος. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον, διευκολύνουμε και επιβραβεύουμε τον συνεπή φορολογούμενο. Παράλληλα, στέλνουμε έμπρακτα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στους συνειδητούς φοροφυγάδες, καθιστώντας σαφές πως αυτή η δήθεν «μαγκιά τους» σε βάρος της κοινωνίας, δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή, ούτε να μένει στο απυρόβλητο. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.