Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γραμμή καταγγελιών για τις ελλείψεις φαρμάκων

Συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο στη χώρα μας οι ελλείψεις φαρμάκων, απαραίτητων για σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος μαστού, υπέρταση, σχιζοφρένεια, άσθμα, αρθρίτιδα κ.ά. λόγω των παράλληλων εξαγωγών που προκάλεσε η μεγάλη μείωση στις τιμές στη χώρα μας.

Έτσι, ο ΕΟΦ αποφάσισε να λάβει νέα, αυστηρότερα μέτρα και να θέσει σε λειτουργία γραμμή καταγγελιών για τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων για τις .......

ελλείψεις φαρμάκων για τον Ιανουάριο που ολοκλήρωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προέκυψε ότι το πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε 28 φάρμακα (69 μορφές), τα οποία εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό από 32 φαρμακαποθήκες επί συνόλου 170. «Για ορισμένα φάρμακα μάλιστα, οι εξαγωγές υπερβαίνουν το 80 % των συνολικών πωλήσεων για το 2010, γι΄ αυτό απαγορεύουμε άμεσα τις εξαγωγές τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΦ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, μάλιστα, θα λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή «1142» στην οποία πολίτες και φαρμακοποιοί θα μπορούν να αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων στον ΕΟΦ. Η γραμμή θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Επιπλέον, για τον έλεγχο του φαρμάκου στην ελληνική αγορά ο ΕΟΦ από τον Απρίλιο αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων. Ο ΕΟΦ θα αναρτά στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις και πληροφορίες για πιθανά υποκατάστατά τους, καθώς και τα τυχόν αποθέματα που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες, ενώ θα προχωρήσει ξανά στην επιβολή χρηματικών ποινών σε εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς σύμφωνα με τον νόμο. Στο τελικό στάδιο της διερεύνησης βρίσκονται 4 εταιρείες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία.

Δείτε την λίστα φαρμάκων

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.