Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔHMΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Συνέντευξη στην ΕΡΑ Καλαμάτας και την Δημοσιογράφο Μαρία Τομαρά παραχώρησε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά. Aπό την τρόικα και με αυτόν τον θόρυβο που έγινε, άλλα πενήντα δισεκατομμύρια, λέει, πρέπει να εξοικονομήσουμε, λοιπόν, εσείς τι απαντάτε; Οι πολιτικές μέχρι τώρα στην οικονομία ήταν οι σωστές, οι ενδεδειγμένες;
Και τι γίνεται, εν πάση περιπτώσει, μ’ όλο ........

αυτό; Και τον θόρυβο που έγινε με την τρόικα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κυρία Τομαρά, ακούμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Σταϊκούρα να μιλούν για τη δική μας δήθεν αναποτελεσματική πολιτική και για την ύπαρξη προτάσεων από την πλευρά τους, για μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Όμως, προτάσεις συγκεκριμένες δεν είδαμε και δεν βλέπουμε ποτέ.

Ο κύριος Σαμαράς, στις 7 Ιουλίου του 2010, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Ζάππειο, ισχυρίστηκε ότι μέσα σε δεκαοκτώ μήνες θα μπορούσε να μηδενίσει το έλλειμμα της χώρας. Το πώς και το γιατί, δεν μας το είπε ποτέ. Μιλάει με γενικότητες και ασάφειες για ένα «άλλο μίγμα πολιτικής», το οποίο δεν είδαμε πουθενά. Για να μειωθεί, όμως, το έλλειμμα, θα πρέπει να αυξήσεις τα έσοδά σου ή και να μειώσεις τις δαπάνες σου. Πώς θα αυξηθούν τα έσοδα, δεν μας το είπαν. Θα επιβάλλουν νέες φορολογίες; Και ποιες θα είναι αυτές; Γιατί το αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό; Θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Πού ακριβώς ; Ούτε αυτό το λένε.

Παράλληλα, εμείς τους καλούμε, συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Παπακωνσταντίνου τους κάλεσε προχθές να συζητήσουμε με ποιες συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές θα καταφέρουμε να μειώσουμε περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα, από τα 17 δισεκατομμύρια που θα είναι στο τέλος του 2011, στα έξι δισεκατομμύρια. Και τους είπαμε να έλθουν, έχουν κληθεί οι πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων, παρουσία και στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου «ενώπιος ενωπίω» να δούμε ποιες μπορούν να είναι αυτές οι πολιτικές.

Δυστυχώς απάντησαν αρνητικά. Το μεγάλο ερώτημα είναι, αποτελεί αυτό υπεύθυνη στάση πολιτικού κόμματος, που θέλει να επιστρέψει στην Κυβέρνηση και στην εξουσία, όταν μάλιστα ευθύνεται για τα τεράστια ελλείμματα, για το δημοσιονομικό έλλειμμα των 36 δις ευρώ; Είναι σωστό να συμπεριφέρεται έτσι;

Εμείς, αντίθετα, με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε στο προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη και την ανοχή του ελληνικού λαού –που μπορεί να ήταν πολιτικές επώδυνες και ήταν, αυτό το γνωρίζουμε-, καταφέραμε να σώσουμε τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας στο οποίο βρισκόταν, καταφέραμε να μειώσουμε μέσα σ’ ένα χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από 36 δισεκατομμύρια ευρώ το κατεβάσαμε στα 22 και πιστεύουμε ότι με τη σωστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, από τα 22 δισεκατομμύρια – που ήταν στις 31/12 – θα πάει στα 17 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2011. Και ο δρόμος θ’ ανοίξει, γιατί δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, χωρίς ρευστότητα, χωρίς επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγούμενα, μιλήσατε σε χρόνο παρελθοντικό για τα μέτρα, «είχαμε πάρει», «ο λαός έκανε θυσίες», οι θυσίες όμως συνεχίζονται, έτσι; Αυτά τα μέτρα, δεν είχαμε άρση αυτών των μέτρων, ένα, και το ερώτημα, δύο, είναι: θα μείνουμε εδώ ή θα παρθούν κι άλλα μέτρα; Γιατί, ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτό επαπειλείται, επικρέμαται αυτή η απειλή.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Καταρχήν, επειδή βάλατε πολλά ερωτήματα δεν σας απάντησα σε ό, τι αφορά στην τρόικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την τρόικα, βεβαίως.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι δουλειά τους να κάνουν σχόλια για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, για το πώς αντιδρούν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες. Δεύτερον, δεν είναι δουλειά τους να αναφερθούν στον στόχο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας χωρίς να έχει τοποθετηθεί η Κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο να αρχίσουν να διατυπώνουν γνώμες για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, για το πώς θα αξιοποιηθεί έστω κι ένα εκατοστό, έστω και μια μετοχή δημόσιας περιουσίας Αυτό είναι αποκλειστικά απόφαση της κυρίαρχης Κυβέρνησης και κανενός άλλου!

Επομένως, όλα όσα είπαν για το Ελληνικό, τα λιμάνια, τη ΔΕΗ και όλα αυτά, είναι δικές τους απόψεις και δεν ισχύουν . Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και πάντα μετά από δημόσια διαβούλευση, όπως άλλωστε το κάνει.

Για το ζήτημα αυτό, να υπογραμμίσω ότι στις 7 Ιουλίου, στη συνέντευξη που είχε δώσει ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο για το οικονομικό της πρόγραμμα, είχε πει πως υπολογίζεται ότι πενήντα δις μπορούν να βρεθούν τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και από την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτό το είχε πει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και σε αυτή τη συνέντευξη υποστήριξε ότι μπορούν να βρεθούν πενήντα δις σε δύο χρόνια, από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πενήντα ένα είχε πει, κιόλας, ένα παραπάνω από αυτά που απαιτούνται, εν πάσει περιπτώσει.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το ερώτημα είναι λοιπόν, αυτοί που θα έβρισκαν τα πενήντα ένα δις σε δύο χρόνια, τώρα που η κυβέρνηση βάζει ένα πολύ ρεαλιστικότερο στόχο, το στόχο των πενήντα δις μέχρι το 2015, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί, απολύτως καμία απόφαση, γιατί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και ζητάνε παραιτήσεις, γιατί ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Υπουργού;

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω, πόσο θα πρέπει να υποκρίνεται κάποιος, για να προβαίνει σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

Από την άλλη, γι’ αυτό που με ρωτήσατε, πιστεύω πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπή μισθών ή συντάξεων, ούτε για αύξηση φορολογικών συντελεστών. Ο στόχος μας είναι -και αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα ακολουθήσουμε- να συνεχίσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Διαρθρωτικές αλλαγές που στοχεύουν σε ένα μικρότερο, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, σε ένα επιτελικό, δηλαδή, Κράτος, που θα βάζει τους κανόνες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, στη λειτουργία και της οικονομίας και της αγοράς. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Επίσης, θα προχωρήσουμε στην δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ήδη επίκειται, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του φορολογικού νομοσχεδίου.

Τέλος, στοχεύουμε στη σωστή και συνετή αξιοποίηση, και όχι εκποίηση, της Δημόσιας περιουσίας, στην καταπολέμηση της σπατάλης και στην επαναφορά της οικονομίας μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτοί είναι οι δικοί μας στόχοι, γι’ αυτούς τους στόχους καλέσαμε σε συζήτηση την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Σε αυτό το διάλογο, περιμέναμε να υπάρξει υπευθυνότητα και ωριμότητα ανταπόκρισης, ιδιαίτερα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, αναφερθήκατε στα φορολογικά και θέλω να ρωτήσω με την ευκαιρία, η περαίωση αλήθεια, πως πήγε;

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η περαίωση πήγε πάρα πολύ καλά. Ήταν ένα μέτρο χωρίς ιδιαίτερα εισπρακτικό χαρακτήρα, μας βοήθησε κυρίως να ξεμπερδέψουμε με το παρελθόν. Στο μέλλον δεν θα έχουμε περαίωση, γιατί δεν θα υπάρχει ανάγκη, δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συσσωρεύονται τόσα εκατομμύρια ανέλεγκτες υποθέσεις. Ξεκαθαρίζοντας το αρχείο μας, η περαίωση είχε παράλληλα και ένα σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα: συγκεντρώσαμε ένα δις ευρώ μέχρι τις 31-12-2010. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα επτακόσια εκατομμύρια που προσδοκούμε ότι θα εισπραχθούν μέσα στο 2011 και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011. Πιστεύω, επίσης, ότι η περαίωση βοήθησε και πολλούς επιχειρηματίες, τους οποίους έβγαλε από μια κατάσταση αναμονής ή και ομηρίας. Τώρα ξέρουν ότι έχουν κλείσει οριστικά με τις ανέλεγκτες χρήσεις. Επομένως, η περαίωση είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, παρ‘ ότι, όπως γνωρίζετε κυρία Τομαρά, στην αρχή επικρίθηκε πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Λοιπόν, είναι πολλά εκείνα που μπορούμε να συζητήσουμε βεβαίως, δεν έχουμε άλλο χρόνο, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας ευχαριστήσω.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, βεβαίως.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως, καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.