Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Stop στα διόδια

ΠΑΝΙΚΟ έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η διάσταση που έχει λάβει το κίνημα «Stop στα διόδια» και η απόφαση όσων συμμετέχουν σ' αυτό να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Κυριακή, ανοίγοντας όλες τις μπάρες στις 3 μ.μ. ώστε να περνάνε ελεύθερα οι οδηγοί.

ΤΙ ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΚΑΝ οι φωστήρες του ..............

υπουργείου Υποδομών για όσους δεν πληρώνουν; Με ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, τα διόδια θα χαρακτηρίζονται δημόσια έσοδα. Μάλιστα, σε όσους αρνούνται να πληρώσουν, θα επιβάλλεται πρόστιμο που θα εισπράττεται από την Εφορία!

ΤΩΡΑ πώς είναι δημόσιο το έσοδο όταν πηγαίνει στους εργολάβους των κατασκευαστικών εταιρειών, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εχουν, όμως, την απάντηση. Η χρήση των δρόμων, λένε οι ευφυείς, είναι δημόσια. Για ποιους δρόμους μιλάνε; Γι' αυτούς που δεν πληρούν σχεδόν κανέναν όρο που απαιτείται ώστε να επιβάλλονται διόδια;

Η ΟΔΗΓΙΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1992/62) είναι σαφής: τα διόδια επιβάλλονται μόνο σε όσους αυτοκινητόδρομους πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και φωτισμού. Αυτοκινητόδρομος ορίζεται αυτός που διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας διακεκριμένα οδοστρώματα, που χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα είτε κατ' εξαίρεση με άλλα μέσα. Επίσης, αυτός που δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς.

ΟΙ αυτοκινητόδρομοι Αθήνα-Καλαμάτα, Αθήνα-Πάτρα είναι πραγματικά εργοτάξια, καρμανιόλες για τους οδηγούς. Για να πληρώσει κάποιος διόδια πρέπει ο αυτοκινητόδρομος να είναι ολοκληρωμένος· μόνο τότε. Διαφορετικά, όσοι εισπράττουν είναι παράνομοι! Κι εδώ που τα λέμε, το σωστό θα ήταν να πληρώνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες για κάθε ζημιά στους οδηγούς και για την ασφάλεια της Ζωής τους. Να αποζημιώνουν όσους βλάπτονται (και είναι πολλοί) από το κακό οδόστρωμα και τον ελλιπή φωτισμό.

ΣΕ όλο, σχεδόν, το εθνικό δίκτυο η κατάσταση που επικρατεί είναι απελπιστική: ελλιπής έως ανύπαρκτος φωτισμός, ανυπαρξία διαχωριστικών νησίδων, σχεδόν μόνιμα σε λειτουργία μία λωρίδα κυκλοφορίας, λακκούβες και δεν συμμαζεύεται. Εχουμε τους χειρότερους αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη και πληρώνουμε τα πιο ακριβά διόδια, εάν είναι δυνατόν...

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ το έρμο το υπουργείο, αφού δέχεται έντονες τις πιέσεις των κατασκευαστικών εταιρειών, που διεκδικούν απ' αυτό διαφυγόντα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ; Κάνει μια αυξησούλα και καθάρισε. Αλλά, τώρα, δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Ο κόσμος, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια, αρνείται αποφασιστικά να πληρώσει, γιατί δεν ανέχεται πλέον την κοροϊδία και την κατάφωρη αδικία.

ΑΣ ολοκληρώσουν τους δρόμους, ας τους καταστήσουν ασφαλείς και μετά ας προχωρήσουν (αλλά γιατί;) σε αυξήσεις. Να προσφέρεις δρόμους-νεκροταφεία και ταυτόχρονα να απαιτείς όλο και περισσότερα, αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Και είναι πολύ πιθανό, αυτή η σύγκρουση οδηγών με την κυβέρνηση να έχει ανεξέλεγκτη εξέλιξη.

Ελευθεροτυπία μέσω του Epitropesdiodiastop.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.