Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Στο αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ

Τη θέσπιση της διαδικασίας του αυτοφώρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του μηνός.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε κέντρα διασκέδασης το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκύπτει ότι το ένα στα δύο φοροδιαφεύγουν.
Από τους 131 ελέγχους που πραγματοποίησαν .......

οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν 69 κέντρα να μην εκδίδουν αποδείξεις να έχουν διαπράξει άλλες σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Παράλληλα, με εγκύκλιο του που απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει τις νέες ποινές που ισχύουν ήδη για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ότι:

-Ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ακόμη και για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που είναι χαμηλότερα από 3.000 ευρώ, η νομοθεσία που ίσχυε πριν την εφαρμογή των νέων ποινών προέβλεπε ποινές φυλάκισης μόνο για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που ξεπερνούσαν τα 3.000 ευρώ.

-Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μήνες από 2 μήνες που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς στις περιπτώσεις που συλλαμβάνονται επιχειρηματίες και καταστηματάρχες να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία. Οι ποινές αυτές αυξάνονται σε 6 μήνες από 3 μήνες που προβλέπονταν από το προηγούμενο καθεστώς αν ο ίδιος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας υποπέσει στο ίδιο αδίκημα σε διάστημα 3 ετών από το προηγούμενο.

-Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τον προϊστάμενο της εφορίας στις περιπτώσεις που η μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων ξεπερνά σε ετήσια βάση 75.000 ευρώ ή στην περίπτωση που εκδίδονται εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας πάνω από 150.000 ευρώ ή όταν από τον έλεγχο προκύπτει ότι μη έκδοση αποδείξεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.