Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Εικαστική δημιουργία - Δράση - Εθελοντισμός, με αφορμή τα απορρίμματα από το κέντρο περιβαλλονικής εκπαίδευσης Καλαμάτας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο, διάρκειας 4 ωρών, με θέμα: «Εικαστική δημιουργία- Δράση- Εθελοντισμός, με αφορμή τα απορρίμματα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 στις 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. στο Κ.Π.Ε. Καλαμάτας (Θουκυδίδου 2).
Το σεμινάριο οργανώνεται στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α΄/θμιας Εκπ/σης και Β΄/θμιας Εκπ/σης του ν. Μεσσηνίας και μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας.

Περιλαμβάνει εισηγήσεις και στο μεγαλύτερο .......

μέρος του εργαστήρια εικαστικής δημιουργίας. Για την υλοποίηση του σεμιναρίου συνεργαστήκαμε με: την τοπική καλλιτεχνική ομάδα (kalamatafreespace art cooperativa), το Δήμο Καλαμάτας, το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων ( Κ.Ε.Α.Ν.).
Στους συμμετέχοντες το σεμινάριο έχει στόχο, με αφορμή το θέμα των απορριμμάτων, να προσφέρει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εικαστική δημιουργία, με ειδικότερη αναφορά στην επανάχρηση υλικών και την κομποστοποίηση.
Αναλυτικότερα στο σεμινάριο συμπεριλαμβάνονται:
α) Ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας σχετικά με την τοποθέτηση νέου κάδου ανακύκλωσης εντός του προαυλίου χώρου των σχολικών μονάδων της πόλης της Καλαμάτας, ώστε να διευκολύνεται περισσότερο και με μεγαλύτερη ασφάλεια η συμμετοχή των μαθητών στην ανακύκλωση.
β) Παρουσίαση επιτραπέζιου εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού παιχνιδιού: planetbook, από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων ( Κ.Ε.Α.Ν.). Είναι ένα παιχνίδι, που αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και της κοινωνίας μας και υποδεικνύει ρεαλιστικούς τρόπους επίλυσής τους. Δημιουργήθηκε δε, με τη συμμετοχή των οικολογικών οργανώσεων: WWF, GREENPEACE, KEAN, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.
γ) Παρουσίαση του project RETHINK ( με οπτικοακουστικό υλικό), από την καλλιτεχνική ομάδα (kalamatafreespace art cooperativa).
δ) Εκπαιδευτικό εργαστήριο πάνω σε Κατασκευές εικαστικές και χρηστικές (art and design) με “άχρηστα” υλικά, από την καλλιτεχνική ομάδα (kalamatafreespace art cooperativa). Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν μαζί με τους συμμετέχοντες μολυβοθήκες και ατομικά είδη γραφείου, από πεταμένα βιβλία ή άλλα άχρηστα έγγραφα, τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να πάρουν μαζί τους, μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, καθώς και έναν αυτοσχέδιο συλλογικό κομποστοποιητή.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δωρεάν το επιτραπέζιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι: planetbook, από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων ( Κ.Ε.Α.Ν.) για να το αξιοποιήσουν με την περιβαλλοντική τους ομάδα ή με την τάξη τους και να δηλώσουν συμμετοχή για την υλοποίηση αντίστοιχων εργαστηρίων με την ομάδα (kalamatafreespace art cooperativa) στο χώρο του σχολείου τους στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Τα έξοδα του σεμιναρίου θα καλυφθούν από τα επιλέξιμα κονδύλια του ΤΔΥ της πράξης : ”Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για τους ενήλικες» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από Εθνικούς Πόρους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 27210- 86147 κ. Ελένη Στραβάκου.
Επιμορφωτές του σεμιναρίου θα είναι οι:
Γιαννοπούλου Κοκκωνία, Χημικός Μηχανικός, Υπεύθυνη προγραμμάτων ανακύκλωσης Δήμου Καλαμάτας
Φοίφα Μυρτώ, εικαστικός, εκπαιδευτικός, ομάδα RETHINK
Στάης Μάκης, εκπαιδευτικός, εικαστικός, ομάδα RETHINK
Καρυδομάτης Στάθης, βιβλιοδέτης, ομάδα RETHINK
Μηλιώνης Σταύρος, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. : Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (Κ.Ε.Α.Ν. )
Πλακονούρη Διονυσία, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καλαμάτας
Στραβάκου Ελένη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνης Κ.Π.Ε. Καλαμάτας
Βάγια Δήμητρα, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Καλαμάτας
Μακρή Αθηνά, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Καλαμάτας
Πανταζόπουλος Γεώργιος, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Καλαμάτας

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως ακολούθως:

Πρόγραμμα

Τετάρτη 26/01/11 (απόγευμα)
17.00-17.15 Προσέλευση – Εγγραφές - Φάκελοι
17.15-17.30 Στοχοθεσία σεμιναρίου. Εισήγηση: « Συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με θέμα τα απορρίμματα, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης», Πλακονούρη Διονυσία, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καλαμάτας
17.30-17.45 Εισήγηση: « Ενεργά Ρεύματα ανακύκλωσης στο Δήμο Καλαμάτας και δράση των σχολικών μονάδων», Γιαννοπούλου Κοκκωνία, Χημικός Μηχανικός, Υπεύθυνη προγραμμάτων ανακύκλωσης Δήμου Καλαμάτας.
17.45 – 18.10 Παρουσίαση εκπαιδευτικού επιτραπέζιου παιχνιδιού: «planetbook», Μηλιώνης Σταύρος, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο.: Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (Κ.Ε.Α.Ν.).
18.10-18.30 Οπτικοακουστική παρουσίαση του project RETHINK, Φοίφα Μυρτώ, εικαστικός, εκπαιδευτικός, ομάδα RETHINK, Στάης Μάκης, εκπαιδευτικός, εικαστικός, ομάδα RETHINK, Καρυδομάτης Στάθης, βιβλιοδέτης, ομάδα RETHINK.

Δημιουργία τριών ομάδων εργασίας

18.20- 19.40 Α΄ ΟΜΑΔΑ
Πραγματοποίηση εργαστηρίων δημιουργίας ατομικών χρηστικών αντικειμένων (είδη γραφείου) από ανακυκλώσιμα υλικά. Συντονιστές: Φοίφα Μυρτώ, εικαστικός, εκπαιδευτικός, ομάδα RETHINK, Πανταζόπουλος Γεώργιος, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Καλαμάτας

Β΄ ΟΜΑΔΑ
Πραγματοποίηση εργαστηρίων δημιουργίας ατομικών χρηστικών αντικειμένων (είδη γραφείου) από ανακυκλώσιμα υλικά. Συντονιστές: Στάης Μάκης, εκπαιδευτικός, εικαστικός, ομάδα RETHINK, Στραβάκου Ελένη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνης Κ.Π.Ε. Καλαμάτας

Γ΄ ΟΜΑΔΑ
Πραγματοποίηση εργαστηρίων δημιουργίας ατομικών χρηστικών αντικειμένων (είδη γραφείου) από ανακυκλώσιμα υλικά. Συντονιστές: Καρυδομάτης Στάθης, βιβλιοδέτης, ομάδα RETHINK, Βάγια Δήμητρα, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Καλαμάτας

19.40- 19.50 Διάλειμμα – Καφές
19.50 – 21.00 Κατασκευή αυτοσχέδιου κομποστοποιητή. Συντονιστές; Φοίφα Μυρτώ, Στάης Μάκης, Καρυδομάτης Στάθης, Μακρή Αθηνά, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Καλαμάτας

21.00 Λήξη – Βεβαιώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.