Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ρολά διαρκείας στα φαρμακεία

Σε πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν έως και τις 28 Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί, τασσόμενοι κατά των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ν/σχ για το άνοιγμα του επαγγέλματός, ξεκινώντας από μεθαύριο Τετάρτη.

Όπως αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή , 19, 20 και 21 Ιανουαρίου και τις ίδιες ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα (26, 27 και 28 Ιανουαρίου).

Για το διάστημα αυτό οι ασθενείς με ιατρική ......

συνταγή θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία υπηρεσίας.

Μετά το πέρας των ανακοινωθέντων κινητοποιήσεων θα συγκληθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση που θα τηρήσει ο κλάδος. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και αύριο κλειστά είναι τα φαρμακεία του Πειραιά.

«Απορρίπτουμε στο σύνολό του το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο», τονίζει ο ΠΦΣ και συμπληρώνει: «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αφανισμού του ελληνικού φαρμακείου και την πλήρη εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων».

«Το Φαρμακείο βρίσκεται υπό διωγμό. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εξόντωση μας και την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

Την Τετάρτη στη Βουλή το ν/σχ

Ο κοινωνικός διάλογος τελείωσε και το ν/σ θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή, διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως «τα μέτωπα διαρκείας δεν βοηθούν κανέναν, ούτε τη χώρα ούτε τους ίδιους τους φαρμακοποιούς».

«Αιτία πολέμου» για τους φαρμακοποιούς είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια που τίθενται για να ανοίξει ένα φαρμακείο, καθώς και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται τελικά στο νομοσχέδιο, καθώς οι αντιρρήσεις των φαρμακοποιών δεν έγιναν δεκτές από την Τρόικα, που απέρριψε τελικά τα αιτήματά τους.

Μιλώντας εξάλλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, o υπουργός Υγείας επέμεινε στη γραμμή να ανοίγουν τα φαρμακεία προαιρετικά τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και το Σάββατο.

«Το Δευτέρα απόγευμα, Τετάρτη απόγευμα τα περισσότερα φαρμακεία μένουν ανοιχτά για να κάνουν την εσωτερική τους οργάνωση. Τι πειράζει να δίνουν και ένα φάρμακο; Το Σάββατο δε που όλη η αγορά είναι ανοιχτή αυτοί είναι κλειστοί. Γιατί; Λένε ότι οι τζίροι είναι μικροί το Σάββατο. Και λοιπόν; Οι ασφαλισμένοι, όμως, εξυπηρετούνται. Και πάλι εμείς δεν υποχρεώνουμε κάποιον να ανοίγει, εμείς λέμε ότι είναι ελεύθερο το φαρμακείο να ανοίξει ή να μην ανοίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προσβάλλει το σχετικό νομοσχέδιο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όπως ανέφερε, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, θα επέλθει μεγάλη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων. Σημείωσε επίσης πως είναι θολό το τοπίο σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ζήτησε διασαφήνιση της ρύθμισης για κατάργηση όλων των ιδιοκτησιακών περιορισμών.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε πως φαρμακεία θα μπορούν να ανοίγουν μόνο οι φαρμακοποιοί, τονίζοντας πως αυτό θα διευκρινιστεί στο σχέδιο νόμου.

Γ. Πεταλωτής: Εκκληση για λογική και ψυχραιμία

«Φάνηκε ότι δεν υπήρχε σύγκλιση ότι οι φαρμακοποιοί έμειναν πίσω σε κάποιες θέσεις και δεν προχώρησαν στη συναίνεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «είναι σαφέταστη η ρητή απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα έχουν να κάνουν με την προστασία και την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη σε προσιτές τιμές».

Κάλεσε επίσης όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να κατανοήσουν το ρόλο τους «και μάλιστα όταν ασκούν ένα επάγγελμα για το οποίο τους παρέχεται άδεια κατά παραχώρηση από την ελληνική πολιτεία». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λογική και η ψυχραιμία θα υπερισχύσουν και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην αγορά του φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.