Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις

Ο καιρός που θα ξεθάψουμε όλα αυτά τα χαρτάκια αποδείξεων που μας έβαλαν να μαζεύουμε το προηγούμενο έτος και θα τα πάμε στον λογιστή μας πλησιάζει και θα πρέπει να προσέχουμε τι δικαιούμαστε και πως θα το διεκδικήσουμε, προκειμένου να μην βρεθούμε προ αρνητικών εκπλήξεων.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν για τις αποδείξεις;

Αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις αγοράς .........

αγαθών και υπηρεσιών. Αναγνωρίζονται ακόμη και αποδείξεις από παροχή υπηρεσιών όπως ΕΛΤΑ, κούριερ, συνδρομές καλωδιακής τηλεόρασης, εφημερίδων και περιοδικών, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ακόμη το μερίδιο του φορολογούμενου από τα κοινόχρηστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο. Ωστόσο από αυτές εξαιρούνται δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση.

Επίσης μετρούν οι αποδείξεις από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, μόνο όμως αν ΔΕΝ πρόκειται για γονική δωρεά. Επίσης συμπεριλαμβάνονται οι αποδείξεις από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν λαμβάνονται υπόψη δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όπως αγορά ή μίσθωση ακινήτου, σκαφών αναψυχής, αυτοκινήτων κ.α. οχημάτων, ανέγερση ακινήτου, τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείου κ.α.

Δεν προσκομίζουμε αποδείξεις που προκύπτουν μισθωμένα ακίνητα, όπως ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, δαπάνες σε δικηγόρους για επίλυση διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών κ.α. Δεν θα προσκομίσουμε αποδείξεις από δαπάνες που εκπίπτουν όπως ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων, αμοιβές δικηγόρων κ.α.

Βεβαιωθείτε, ότι οι αποδείξεις είναι ευανάγνωστες. Αν χρειαστεί πάρτε ένα στυλό και γράψτε επάνω στους αριθμούς που έχουν σβηστεί. Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές μόνο αν φαίνεται καθαρά η επωνυμία της επιχείρησης, ο ΑΦΜ της επιχείρησης, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Στον φάκελο που θα τοποθετήσουμε τις αποδείξεις πρέπει να αναγράφεται ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ μας, τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό ποσό που περιλαμβάνουν.

News day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.