Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Δημοσκόπηση: Όχι στις πρόωρες εκλογές- Κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο

Δεν χρειάζεται πρόωρες εθνικές εκλογές λέει το 81% των πολιτών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα δύο κόμματα εξουσίας (63%) σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΙ.

Μόνο το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση αλλά η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ είναι 8 μονάδες και ο Α. Σαμαράς έπεται σε δημοφιλία και του ... Γ. Καρατζαφέρη και βρίσκεται στην 3η θέση με 7 μονάδες διαφορά από τον πρώτο, κ. Παπανδρέου. Το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη...

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ..........

δημοσκόπησης που διεξήχθη το διάστημα 7-11/1/2011 σε δείγμα 1.005 ατόμων, έχουν ως εξής:

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψήφιζαν εάν γινόταν σήμερα εκλογές, το ΠΑΣΟΚ, καταγράφει σημαντικές απώλειες αλλά προηγείται 38,5%. Η ΝΔ με 30,5%, το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, οι Οικολόγοι με 2,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%. Η αποχή φτάνει το 34%.

Μόνο το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από την λειτουργία της κυβέρνησης, έναντι του 79% που δηλώνει δυσαρεστημένο. Ακόμη χειρότερα για τη ΝΔ, όπου το 89% δηλώνει δυσαρεστημένος από τη λειτουργία της. Το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα αποτελούσε καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα. Το 26% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόνο το 6% έχει την ίδια γνώμη για τη Νέα Δημοκρατία.

Ως προς την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γ. Παπανδρέου προηγείται σταθερά με ποσοστό 44% και ακολουθούν ο Γ. Καρατζαφέρης με 38%, ο Αντώνης Σαμαράς με 37%, ο Αλέξης Τσίπρας με 31% και η Αλέκα Παπαρήγα με 30%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας εξακολουθεί να θεωρείται ο Γ. Παπανδρέου, που συγκεντρώνει το 41%, έναντι 19% του Αντώνη Σαμαρά. Ισχυρό είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ακατάλληλους και τους δύο, το οποίο φτάνει το 37%.

Στο ερώτημα εάν θα γινόταν εκλογές τι μορφή θα προτιμούσατε να έχει η κυβέρνηση το 21% απαντά «οικουμενική», το 16% απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το 12% αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ, το 7% συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, το 5% αυτοδύναμη ΝΔ, το 3% συνεργασίας ΝΔ - ΛΑΟΣ και το 2% «τεχνοκρατών - ειδικών».

Η συντριπτική πλειοψηφία (81%) θεωρεί ότι η χώρα δεν τις χρειάζεται πρόωρες εθνικές εκλογές, ενώ το 14% των ερωτηθέντων τις θεωρεί αναγκαίες και το 5% δεν εκφέρει άποψη.

Στην ερώτηση ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κέρδιζε σε περίπτωση εκλογών, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: το 52% ΠΑΣΟΚ, το 13% Νέα Δημοκρατία και το 35% κανένα από τα δύο.

Το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, ενώ 84% προβλέπει ότι θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις.

e-net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.