Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Τον οδηγό για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδημάτων φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2011 έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στην ιστοσελίδα του.

Προλογίζοντας την έκδοση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως η έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 σηματοδοτεί και την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της νέας φορολογικής πολιτικής που θεσπίστηκε τον προηγούμενο χρόνο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φορολογικού μας συστήματος.

Όπως διευκρινίζει, στις σημαντικότερες .........

αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης που συνδέονται με την φετινή υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος συμπεριλαμβάνονται:

* η εφαρμογή μιας πιο προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, με την οποία μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ
* η κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και μια σειρά απαλλαγών που δεν εξυπηρετούσαν κοινωνικούς και αναπτυξιακούς στόχους
* η εφαρμογή τεκμηρίων προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους και η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις δαπανών.

Στους άμεσους στόχους του υπουργείου για το νέο οικονομικό έτος περιλαμβάνεται η εφαρμογή πολιτικών και σχεδίων δράσης τόσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και για τη δραστική βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες και της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης και του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

Για το 2011, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά πέντε δισ. ευρώ επιπλέον, ή κατά δύο μονάδες του ΑΕΠ στο 7,4%.

Από αυτά, τα τρία δισ. ευρώ είναι η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα δύο δισ. ευρώ θα προέλθουν από την βελτίωση των αποτελεσμάτων στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα -δημόσιες επιχειρήσεις, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα φορολογικά έσοδα μαζί με τα πιστωτικά έσοδα (δηλαδή τον δανεισμό) είναι η βασικότερη πηγή χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού.
Για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει το κράτος τα 25 ευρώ προέρχονται από άμεσους φόρους στο εισόδημα και στην περιουσία, ενώ άλλα 38 ευρώ προέρχονται από έμμεσους φόρους, κυρίως ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Επιπλέον, εννέα ευρώ προέρχονται από πόρους της ΕΕ -για επενδύσεις και απευθείας χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό- και από άλλες εισφορές και δραστηριότητες του κράτους.

Σε όλα αυτά χρειάζεται να προστεθούν και επιπλέον 28 ευρώ πιστωτικά έσοδα (δανεισμός).

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.