Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Πολλά φρούτα και λαχανικά για γερή καρδιά

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι, για να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, χρειαζόμαστε 8 μερίδες φρούτων την ημέρα, έναντι των 5 μερίδων που πρότειναν μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ειδικοί.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής περισσότερων από 300.000 ανθρώπων, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν 3 μερίδες.

Κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών ........

συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 4%. Μια μερίδα υπολογίστηκε στα 80 γραμμάρια, όπως μια μικρή μπανάνα, ένα μεσαίο μήλο ή ένα μικρό καρότο.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι Ιταλοί άνδρες καταναλώνουν 7,7 μερίδες την ημέρα και οι Ισπανίδες γυναίκες 6,7. Οι Βρετανοί άνδρες λαμβάνουν 4,1 μερίδες και οι γυναίκες 4,8. Χειρότεροι στην κατάταξη ήταν οι Σουηδοί άνδρες και γυναίκες, με μόνο 3,5 και 2,9 μερίδες αντίστοιχα. (Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα EPIC-Heart).

Η επικεφαλής της έρευνας, Francesca Crowe, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιατή σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και καρδιοπάθειας.

Πρόσφατη έρευνα από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπιστώνει ότι 15.000 ζωές τον χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν, αν ο καθένας κατανάλωνε 5 μερίδες την ημέρα.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.