Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες στο Δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας

Σοβαρότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα αποτελεί για το Δήμο Οιχαλίας της περιοχής μας η λειτουργία των εργοστασίων και ιδίως αυτών, που εκμεταλλεύονται τη βιομάζα (κυρίως από ελαιοπυρήνα) και που εκπέμπουν ένα πυκνό και επικίνδυνο νέφος πάνω από το Μελιγαλά και τα γειτονικά χωριά Σκάλα και Τσουκαλέικα.

Οι κάτοικοι, ούτε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Οιχαλίας δεν ζητούν το κλείσιμο ή την απομάκρυνσή τους.
Αυτό, όμως, που απαιτούν, είναι το αυτονόητο: .......

η Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να λειτουργούν με τις προδιαγραφές και τον σύγχρονο εξοπλισμό, που απαιτεί η βιομηχανική τους δραστηριότητα, ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες πρωτίστως για την υγεία των κατοίκων, αλλά και μια έντονη οπτική ρύπανση, που υποβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή μας, ως τουριστικό προορισμό.

Η άποψή μας είναι, ότι η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει ως δικαιοπάροχος της ΕΤΒΑ, το προνόμιο της εκμετάλλευσης των ΒΙ.ΠΕ. και επομένως και αυτής του Μελιγαλά, θα όφειλε να μεριμνά αφ’ εαυτής για την εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, αναλαμβάνοντας, όπου υπάρχει πρόβλημα, και το αναγκαίο κόστος, εάν οι βιομηχανίες αδυνατούν λόγω υψηλού επενδυτικού κόστους να το αναλάβουν στην πράξη.

Πολύ δε περισσότερο, η Πολιτεία θα όφειλε να παρεμβαίνει, σε τέτοιες περιπτώσεις προφανούς ρύπανσης του αέρα από εκπομπές, και μάλιστα να παρεμβαίνει με τρόπο όχι τυπικό (π.χ. για να διαπιστώσει αν έχουν τηρηθεί οι τυπικές διαδικασίες για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων), αλλά ουσιαστικά, ασκώντας πολιτικές μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και υποχρεώνοντας την ΒΙ.ΠΕ. ΕΤΒΑ ΑΕ να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να εξασφαλισθούν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης για τους κατοίκους των γειτονικών οικισμών και ταυτόχρονα την συνέχιση -για ευνόητους λόγους- λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας των υπολοίπων των ελαιοτριβείων την ελαιοκομική περίοδο.

Για τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να λάβετε άμεσα μέτρα, ώστε να παύσει η διακινδύνευση της υγείας των κατοίκων και η ναρκοθέτηση του μέλλοντος της όλης περιοχής.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

1 σχόλιο:

  1. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΜΗΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ο ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΧΑΛΑΖΟΝΙ ΑΓΡΙΛΗ Ή ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΥΣΤΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΑΥΣΗ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΥΣΙΝΗΣ ΣΑΙΖΟΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΟΥΔΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.