Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τρεις βασικές αλλαγές στο φορολογικό

Με τρεις τροποποιήσεις, σε σχέση το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε χθες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αναρτήθηκε σήμερα το νέο σχέδιο νόμου στην ιστοσελίδα opengov.gr προς δημόσια διαβούλευση.

Οι τροποποιήσεις αφορούν τη διάταξη για το γενικό εισαγγελέα, τη διάταξη που χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούντων φόρων.

Επίσης, στη διάταξη για τις ποινές φυλάκισης .........

έως και 10 χρόνια που προβλέπονταν για μη απόδοση στο δημόσιο βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ καθώς και αυτή στην οποία προσδιορίζονταν έντεκα κατηγορίες φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχονταν κατά προτεραιότητα εάν δήλωναν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν.

Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από σήμερα έως και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο σε σχέση με το χθεσινό, αποσκοπούν όχι στην οριστική διαγραφή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων αλλά στη συζήτησή τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν την οριστική τους μορφή.

Σε ότι αφορά το νέο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:

1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος «γενικός» και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.

2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως «διαρκές» και σημειώνεται πλέον ότι "στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη".

Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.

Τέλος, για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.