Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σε ρήξη κυβέρνηση - φαρμακοποιοί

Με πλήρη διάσταση απόψεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους φαρμακοποιούς, μετά και από την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των θέσεων, που είχαν εκφραστεί σε πρώτο στάδιο.

«Τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν τελικά στο σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Αυτές είναι: .........

- Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.

- Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000

- Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο - Δευτέρα - Τετάρτη.

- Η έκπτωση μεσοσταθμική ανέρχεται στο 4,5%. Εδώ να προστεθεί στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%). Τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.

- Οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί/ εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.

«Αιτία πολέμου» για τους φαρμακοποιούς είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια που τίθενται για να ανοίξει ένα φαρμακείο, καθώς και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας. Στα δύο αυτά ζητήματα οι είχαν εκφράσει εξαρχής σοβαρές αντιρρήσεις, ωστόσο οι θέσεις τους δεν εισακούστηκαν τελικά.

Λόγω της πλήρους ρήξης με την κυβέρνηση μάλιστα προανήγγειλαν κινητοποιήσεις και προσανατολίζονται σε κλιμακούμενες 48ωρες απεργίες.

«Οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε το ρόλο μας, τις αποφάσεις μας, την οικονομική συμβολή σας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.