Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Σιγά μην πλήρωναν από την τσέπη τους οι επιχειρηματίες για να κάνουν τους αυτοκινητόδρομους.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους υποστηρικτές των Διοδίων. Kαι στον φίλο μου τον benea13.

Κίνδυνος διακοπής των έργων στους αυτοκινητόδρομους. Οι τράπεζες διακόπτουν τη ροή δανείων λόγω αργής προόδου των εργασιών

Του Γιωργου Λιαλιου (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Το ενδεχόμενο να διακοπούν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης δείχνει για πρώτη φορά ορατό, έστω κι αν όλοι το απεύχονται.
Η μία μετά την άλλη οι τράπεζες που δανειοδοτούν τα έργα διακόπτουν τη ροή της χρηματοδότησης, επικαλούμενες την αργή πρόοδο των έργων αλλά και την αυξανόμενη άρνηση των οδηγών να καταβάλουν διόδια, άρνηση που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 20% των διελεύσεων.

Οι παραχωρησιούχοι βρίσκονται σε συνεχείς ...........

διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και το υπουργείο Υποδομών, προσπαθώντας να δώσουν λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο αναζητεί τρόπους να επιλύσει τις εκκρεμότητες του Δημοσίου -όπως η καταβολή του ΦΠΑ και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων- προκειμένου να μην χρειαστεί να καταβάλει δυσθεώρητες αποζημιώσεις στους εργολάβους και να διαχειριστεί ημιτελείς εθνικές οδούς...

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τράπεζες (με τις οποίες οι παραχωρησιούχοι έχουν συνάψει μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις) άρχισαν πλέον να διακόπτουν την καταβολή της χρηματοδότησης, στην οποία βασίζεται η εξέλιξη των έργων. Στην περίπτωση του Ε65 (του αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει το Μαλιακό κόλπο με τα Ιωάννινα) η χρηματοδότηση έχει σταματήσει εδώ και 3 μήνες, ενώ εδώ και 2 μήνες δεν έχει καταβληθεί η αντίστοιχη δόση του δανείου για την εθνική οδό Μαλιακού - Κλειδιού. Μάλιστα οι τράπεζες απειλούν ότι θα διακόψουν άμεσα τη χρηματοδότηση και για την εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και το παρακολουθούμε. Οι δανειακές συμβάσεις βέβαια έχουν υπογραφεί με τους παραχωρησιούχους και όχι το Δημόσιο. Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να επιλύσουμε άμεσα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με ευθύνη του κράτους, όπως τη μη έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ», λέει στην «Κ» ο γ.γ. συγχρηματοδοτούμενων έργων, κ. Σ. Λαμπρόπουλος.

Το τελευταίο διάστημα

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά την αυξανόμενη άρνηση των οδηγών να πληρώσουν διόδια. Το ποσοστό αυτό πριν από ένα έτος υπολογιζόταν στο 1% των διελεύσεων και οι παραχωρησιούχοι αντιμετώπιζαν το ζήτημα ως... γραφικό. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και τον πολλαπλασιασμό των σταθμών το ποσοστό αυτό έχει φθάσει σε ορισμένους σταθμούς (σύμφωνα με στελέχη των κοινοπραξιών) στο 15-20% των διελεύσεων!
Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς το «μοντέλο» της σύμβασης παραχώρησης βασίζεται στην αποπληρωμή των δανείων κατασκευής και των εξόδων συντήρησης μέσω των διοδίων που καταβάλλονται από τους οδηγούς. «Το φαινόμενο μεγεθύνεται», λέει ο κ. Λαμπρόπουλος. «Πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε ότι αυτός που δεν καταβάλλει διόδια παραβιάζει τον νόμο, οι παραβάτες καταγράφονται και θα αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα».

Πάντως, οι αυξήσεις στα διόδια συνεχίζονται. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στις ετήσιες τιμαριθμικές αυξήσεις (υπολογίζονται στις αρχές του χρόνου με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή), ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και ο Μορέας εντός του μήνα.

σημείωση Επιτροπών:
Ο κ Στέργιος Λαμπρόπουλος πριν διοριστεί απο την κυβέρνηση γενικός Γραμματέας των συγχρηματοδοτούμενων έργων του Υπουργείου, είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της πολυεθνικής εταιρίας που της έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του εθνικού μας δρόμου απο τον κόμβο Μεταμόρφωσης έως τα Σκάρφεια Φθιώτιδος, με την επωνυμία ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ. ( Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!!!!)

Epitropesdiodiastop.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΟ
Από αυτά τα λεφτά (τα λεφτά μας) αγαπητέ φίλε benea13 αλλά και κάθε benea 13 οι επιχειρηματίες φτιάχνουν τους δρόμους.
ΟΧΙ από δικά τους χρήματα όπως πιστεύεις. Μετά από αυτό το δημοσίευμα της καθημερινής, εσείς που υποστηρίζετε τις εταιρίες λέγοντας ότι ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνουμε διόδια, συνεχίστε να το κάνετε.
Σε λίγο θα είστε ελάχιστοι και δακτυλοδεικτούμενοι.

Ευχαριστώ την ομάδα Διαχείρισης για την δημοσίευση τόσο του θέματος όσο και του σχολίου μου.

4 σχόλια:

  1. Από τα λεφτά μας φτιάχνουν αυτοκινητόδρομους οι ιδιώτες... από τα λεφτά μας που το διεφθαρμένο γαλαζοπράσινο ελληνικό δημόσιο τόσες δεκαετίες δεν τους έφτιαχνε...
    Καλοί μου φίλοι,
    Και ποιός είπε ότι οι ιδιώτες δε θέλουν να κερδίσουν;
    Ποιός σας είπε ότι ο ιδιώτης είναι φιλόπτωχο ταμείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου δεν ειναι φιλοπτωχο ταμείο λέμε αρκετα φάγατε απο την ευνοίκή μεταχείριση σας από τις διεφθαρμενες κυβερνησεις πράσδινες και μπλε.

    Γι αυτό φίλε μας bebea πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε διόδια. Γιατί κανένα λαμόγιο δεν φτιάχνει οτι φτιάχνει με δικά του χρήματα για να ζητάει αποπληρωμή από εμάς αλλά φτιάχνει με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
    Μας έχουν πιάσει κορόϊδα. Εμ κερατάδες, εμ και δαρμένοι.
    ΟΧι ρε. Πολυ σας πάει.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

    Ξεκίνησε με 1% αυτών που δεν πλήρωναν τώρα είναι στο 20% και σε λίγο θα είναι στο 90%.

    G.T.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Admin, μ' αυτή τη λογική γιατί δεν ταξιδεύεις τζάμπα με την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, γιατι δεν χρησιμοποιείς τζάμπα το Ελ. Βενιζέλος που τους έχουμε πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής μας τόσα χρόνια; (μαζί με το Σπατόσημο); Μήπως γιατί αν το επιχειρήσεις εκεί έχει "στιλιάρι"; Τζάμπα μάγκες είστε και επαναστάτες του πρωκτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ διορίστηκες υπερασπιστής των μεγαλο-επιχειρηματιών;
    Η Ελεύθερη διέλευση των πολιτών στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ. Τράβα ρώτα όπου θες, τράβα ρώτα όποιον δικηγόρο θες.
    Οσο για το Τσάμπα μάγκες... Δεν θα γίνουμε τσάμπα κορόϊδα των μεγαλο-επιχειρηματιών με τα χρήματα μας.

    G.T.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.