Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Υποχρεωτική η έκδοση προσωρινών συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία

ΣTHN καθιέρωση έκδοσης προσωρινών συντάξεων - εξπρές προχωρά ολοταχώς η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά τη συμφωνία και του Yπουργικού συμβουλίου χθες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τρεις μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (αναμένεται να κατατεθεί τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή) αναμένεται να ξεκινήσει η υποχρεωτική έκδοση προσωρινών συντάξεων από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για την κύρια σύνταξη και σε έξι μήνες για την επικουρική.

Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Γιώργος .......

Κουτρουμάνης, ο περιορισμός του απαιτούμενου χρόνου για την έκδοση των συντάξεων αποτελεί στόχο, ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης του μητρώου ασφαλισμένων στα ταμεία.

Eως τότε ο σχεδιασμός του Yπουργείου Εργασίας, προβλέπει:

· Την απονομή της σύνταξης σε 1 με 1,5 μήνα για τις περιπτώσεις που η ασφάλιση έχει γίνει σε ένα ταμείο (σήμερα κυμαίνεται από 6 έως 14 μήνες) και εντός 1,5 έως 2,5 μηνών στην περίπτωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ταμεία (σήμερα κυμαίνεται από 8 μήνες έως 2,5 χρόνια).

· Η προσωρινή σύνταξη εκτιμάται ότι θα φθάνει ακόμη και το 95% του οριστικού ποσού που δικαιούται κάθε συνταξιούχος, ο οποίος θα λάβει αναδρομικά το ποσό που υπολείπεται με την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση στη διαδικασία έκδοσης της προσωρινής σύνταξης:

· Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης, που συστήνονται στα ταμεία και συνδέονται στη συνέχεια με τα ΚΕΠ.

· Η αίτηση του ενδιαφερόμενου θα εξετάζεται άμεσα από τις υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ίδιο, κυρίως όμως

· Θα συσταθεί σώμα από πιστοποιημένους εισηγητές για την έκδοση των αποφάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία λίστα σε όλα τα ταμεία που αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μέσα σε λίγα λεπτά να διαπιστώσουν εάν υπάρχει δικαίωμα για σύνταξη καθώς και κατά προσέγγιση το ποσό.

Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.