Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τριήμερη αποχή των δικηγόρων 19, 20, και 21 Ιανουαρίου 2011

Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή αποφάσισαν οι δικηγόροι της περιφέρειας, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε την Δευτέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσία του υπουργού Χάρη Καστανίδη, με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, αφού ............

αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι διατάξεις του νομοσχεδίου, οι δικηγόροι εξέφρασαν την αντίθεσή του για ορισμένες εξ' αυτών.

Το δικηγορικό σώμα αντέδρασε στις "ελάχιστες αμοιβές" των δικηγόρων οι οποίες μετονομάζονται με το νομοσχέδιο σε "νόμιμες αμοιβές".

Εμφαση δόθηκε ειδικότερα στις αμοιβές των συνεργατών των τραπεζών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. (όχι των εμμίσθων), καθώς οι αποδοχές τους από τα συμφωνητικά που θα υπογράφουν για το ύψος των αποδοχών τους μπορεί να είναι χαμηλότερες ακόμα και από αυτές τις "νόμιμες αμοιβές".

Η Ολομέλεια αντέδρασε και στην απελευθέρωση των γεωγραφικών περιορισμών των δικηγόρων που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Κώδικας Δικηγόρων), ο δικηγόρος των Αθηνών δεν μπορεί να παραστεί μόνος του σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά πρέπει να συμπαρίσταται και δικηγόρος της συμπρωτεύουσας.

Επίσης, τόνισαν οι δικηγόροι ότι με τη συγκρότηση δικηγορικών εταιρειών, που θα έχει μετόχους - μέλη από διάφορους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, αυτομάτως καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, καθώς η εταιρεία θα έχει πολλές έδρες. Δηλαδή, η δικηγορική εταιρεία θα έχει έδρα κάθε Δικηγορικό Σύλλογο που είναι εγγεγραμμένος ο μέτοχος - μέλος δικηγόρος της.

Ακόμη, ορισμένοι δικηγόροι εξέφρασαν φόβους ότι το επόμενο βήμα, μετά την κατάργηση αμοιβών στα συμβόλαια, θα είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων από την πλευρά του πωλητή ακινήτου. Και προσέθεσαν ότι θα παραμείνει υποχρεωτική η παράσταση του δικηγόρου στα συμβόλαια μόνο από την πλευρά του αγοραστή.

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε πανελλαδική τριήμερη αποχή των δικηγόρων, εκτός των Αθηνών, την ερχόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19, 20, 21 Ιανουαρίου 2011.

Πριν την ψηφοφορία για την αποχή ή μη των δικηγόρων ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 επί των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου και θα λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα κατέλθουν οι δικηγόροι της Αθήνας σε απεργία ή όχι.

Ωστόσο, η Ολομέλεια ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών για το θέμα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Η Ολομέλεια σε ανακοίνωσή της εκφράζει την "αντίθεσή της στην πρόθεση διατάξεων που αφορούν την δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αλλοίωση του λειτουργικού χαρακτήρα της δικηγορίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.