Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μειώσεις τιμών σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα

Εκδόθηκε σήμερα το υπ' αριθμόν 5/2010 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, με ισχύ από 01/01/2011, στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: htpp://www.gge.gr/37/index.asp

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, οι ισχύουσες λιανικές τιμές των κυκλοφορούντων φαρμάκων αναπροσαρμόζονται λόγω μείωσης συντελεστή ΦΠΑ ως εξής:.......

- Στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

- Στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ 6,5%.

- Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Σημειώνεται τέλος πως η υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 136/46 περί Αγορανομικού Κώδικα» και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας.

Άλλη μια επιτυχία σε ρεπορτάζ του Φιλιατρά News. Ο Αναστάσιος Πούλος θα είναι ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών.

Για άλλη μια φορά, ρεπορτάζ που κάνει ο τέως διαχειριστής μας για το Φιλιατρά News, είναι 100% έγκυρο και πολύ πριν το γράψουν οι Μεσσηνιακές εφημερίδες.
Διαβάσαμε στην σημερινή Μεσσηνιακή ..........

εφημερίδα "Ελευθερία", ότι μεταξύ των αντιδημάρχων που θα αναλάβουν είναι και ο κ. Αναστάσιος Πούλος, από τα Φιλιατρά. Δείτε εδώ.

Στις 17 Δεκεμβρίου σε ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε από τον τέως διαχειριστή μας, σας δώσαμε ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, το όνομα του κ. Τάσου Πούλου, να παίζει πολύ δυνατά για αντιδήμαρχος Φιλιατρών.
Σας λέγαμε συγκεκριμένα ότι στο τραπέζι είχαν πέσει δυο ονόματα. Αυτό του κ. Πούλου και του κ. Χαράλαμπου Παγάνη. Αλλά προβάδισμα για την αντιδημαρχία είχε ο Τάσος Πούλος.

Σήμερα λοιπόν σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία", ο Αναστάσιος Πούλος αναλαμβάνει την θέση του αντιδημάρχου. Αυτό βέβαια μένει να ανακοινωθεί και επίσημα και να σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία μας.
Μια είδηση την οποία σας είχαμε μεταφέρει 14 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ......

Αυτό είναι το Φιλιατρά News. Δίκαια πιστεύουμε έχει κατακτήσει το όνομα του ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΓΚΥΡΟΥ blog της Μεσσηνίας.
Γιατί όπως είχαμε γράψει στις 17 Δεκεμβρίου, εδώ στο Φιλιατρά News γίνεται ρεπορτάζ, οι πληροφορίες τσεκάρονται όσο περισσότερες φορές γίνεται και μετά μεταδίδονται σε εσάς με ασφάλεια. Δεν γράφουμε ότι μας κατεβαίνει στο κεφάλι έτσι για να πούμε ότι κάτι γράψαμε όπως κάποιο άλλο blog (μην πούμε την επωνυμία του blog...) της γειτονικής πόλης.
Αυτή είναι η αλήθεια μας. Αυτό είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται εδώ και με την βοήθεια του τέως διαχειριστή μας.
Για να κάνει όλους εσάς τους αναγνώστες του να λέτε "Αυτό ξέρουμε , αυτό εμπιστευόμαστε". Ότι ακριβώς λεει το μότο μας στον τίτλο του blog.

Οχι αυτή η δημοσίευση δεν περιέχει αλαζονεία. Μακρυά από εμάς αυτό. Είναι η δικαίωση, είναι η επιβεβαίωση, για αυτά που σας μεταφέρουμε. Για να ξέρετε ότι όταν διαβάζετε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ στο Φιλιατρά News, αυτό που γράφουμε είναι 100% έτσι όπως το γράφουμε.
Ας είναι καλά ο τέως διαχειριστής μας. Σε αυτόν οφείλεται η όλη επιτυχία του Φιλιατρινού μας blog.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Κατέληξε σε αντιδημάρχους και θέσεις ευθύνης ο Κόλλιας

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα προταθούν για να στελεχώσουν τις επιτροπές του νέου Δήμου Τριφυλίας, όπως και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι αντιδήμαρχοι που θα οριστούν από την 1η Ιανουαρίου, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας το βράδυ της Τρίτης υπό το δήμαρχο Κώστα Κόλλια.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, αντιδήμαρχοι θα οριστούν οι Ιωάννης Μερκούρης, Γιάννης Φιλντίσης, Γεώργιος Σαμπαζιώτης, Παναγιώτης Τσίγγανος, Αναστάσιος Πούλος και Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.

Για την θέση του προέδρου του Δημοτικού ..........

Συμβουλίου θα προταθεί ο Γιάννης Καλκαβούρας. Στην επιτροπή Οικονομικών πρόεδρος θα οριστεί ο Γιώργος Σαμπαζιώτης και μέλη οι Μαρία Πανοσιοπούλου, Γιάννης Ρούσης, Θεόδωρος Δεληγιάννης, Ιώαννης Μερκούρης και Σπύρος Χρονόπουλος. Στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρόεδρος θα είναι ο Παναγιώτης Τσίγγανος και μέλη οι Γιάννης Αδρακτάς, Δημήτριος Μπασδάνης, Γιάννης Κατσούλας, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος και Χαράλαμπος Παγάνης.

Επίσης ο Γιάννης Κατσούλας αποφασίστηκε να οριστεί εκπρόσωπος της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ελευθερία

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ από 01-01-2011

ΣTON χαμηλό ΦΠΑ 6,5% θα υπάγονται από την 1/1/2011 τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία (και οι εκδόσεις για παιδιά), οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Αλλαγές έρχονται και στον ΦΠΑ που ισχύσει σε νησιωτικές περιοχές, όπου ο συντελεστής 6,5% στον ΦΠΑ μειώνεται στο 5,5% και ο συντελεστής 13% μειώνεται στο 9%.

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στη Θάσο, στη Σαμοθράκη, στις Βόρειες Σποράδες και στη Σκύρο. Πάντως στην υπουργική απόφαση με αριθ. πρωτ.: Δ17Ε 5053959 ΕΞ/23.12.2010, που ενεργοποιεί τις αλλαγές στον ΦΠΑ, δεν περιλαμβάνεται η νομοθετημένη μείωση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.

Το πλήρες κείμενο της υπ'Α αριθμόν ..........

Δ17Ε 5053959 ΕΞ/23.12.2010 υπουργικής απόφασης έχει ως εξής:

Θέμα: Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 3899/2010 "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας"

Σας κοινοποιούμε, συνημμένα, το άρθρο 4 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ Α'212/17.12.2010) "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας" αναφορικά με την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και σας ενημερώνουμε σε θέματα αρμοδιότητάς μας, ως ακολούθως:

Με το άρθρο 4 του Ν. 3899/2010 αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 "Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ" και προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, σύμφωνα με τα οποία αναπροσαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ενώ για τα είδη για τα οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο Παράρτημα III ο συντελεστής του φόρου μειώνεται κατά 50%.

Ειδικότερα:

1. Με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα εμπορεύματα του Παραρτήματος III αναπροσαρμόζεται από 11% σε 13%.



2. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του κοινοποιούμενου νόμου τροποποιούνται οι παράγραφοι 36 και 43 του Κεφαλαίου Α του Παραρτήματος III ώστε:

• τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004 καθώς και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002 και

• τα βιβλία της δασμολογικής κλάσης 4901, τα βιβλία με εικόνες για παιδιά της δασμολογικής κλάσης 4903 καθώς και οι εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις της δασμολογικής κλάσης 4902 να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Σημειώνεται ότι πέραν των ανωτέρω αναφερόμενων εμπορευμάτων για τα οποία υπάρχει ειδική μνεία για υπαγωγή τους σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, για τα λοιπά εμπορεύματα των παραγράφων 36 και 43 του Κεφαλαίου Α του Παραρτήματος III του Ν. 2859/2000 ο συντελεστής ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 13%.

Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% διαμορφώνεται σε 9%, ενώ για τα είδη που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5% ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται σε 5%.

Διευκρινίζεται ότι ο σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 "Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ" ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 23% και για τα νησιά νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο συντελεστής ΦΠΑ διατηρείται στο 16%.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3899/2010, η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ισχύει από 1. 1.2011.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες.

Express

«Συνταγή» για συστεγάσεις φαρμακείων

«Ναι» στις συστεγάσεις φαρμακείων, χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, είπε χθες ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχτηκε σχετική πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), θεωρώντας ότι δίνεται έτσι δυνατότητα εισόδου νέων φαρμακοποιών στο επάγγελμα, χωρίς να ανοίγουν νέα φαρμακεία.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι όσο περισσότερα φαρμακεία ανοίγουν τόσο αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη.

Η συστέγαση μπορεί να αφορά δύο έως .........

πέντε φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα διαθέτουν όλοι άδεια λειτουργίας φαρμακείου. Το ποσοστό ιδιοκτησίας επί του φαρμακείου θα καθορίζεται από τους ίδιους (με εμπορικούς όρους), ενώ στην περίπτωση αποχώρησης ενός, η άδεια θα επιστρέφεται στην αρχή που την εκδίδει.
«Συνταγή» για συστεγάσεις φαρμακείων

Το θέμα θα ρυθμιστεί με διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έπειτα από τις 10 Ιανουαρίου και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις για το επάγγελμα του φαρμακοποιού, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» στον διάλογο υπουργείου - φαρμακοποιών.

Δύο νέα θέματα
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς συλλόγους, ο υπουργός Υγείας έθεσε δύο νέα θέματα: τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αποκλειστικά από τα φαρμακεία και την αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείου.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα λειτουργίας το Σάββατο, καθώς και η κλιμακούμενη επιστροφή στα Ταμεία ποσού ανάλογα με τον τζίρο ( rebate) κάθε φαρμακείου προς αυτά.

Για τα πληθυσμιακά κριτήρια δημιουργίας φαρμακείου, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι μπορούν να διαμορφωθούν ως εξής: από 1.500 κάτοικοι που απαιτούνται σήμερα για την ίδρυση νέου φαρμακείου, να περιοριστούν στους 1.000 ή τους 1.300. Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν το μέτρο θα αφορά το σύνολο της χώρας ή τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι.

Αλλαγή
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρότεινε την εξής αλλαγή: για την ίδρυση του πρώτου φαρμακείου να απαιτείται πληθυσμός 1.500 κατοίκων. Για το δεύτερο (απαιτείται σήμερα πληθυσμός 1.500 + 1.501 = 3.001) να απαιτούνται 2.250 (1.500 + 750) και για το τρίτο 3.250 (1.500 + 750 + 1.000).

Η διοίκηση του ΠΦΣ συγκάλεσε για τη Δευτέρα τη γενική συνέλευση των 165 εκλεκτόρων της, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα θέματα που έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας και να σταθμίσει τη στάση του κλάδου
.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι ζητούν με την πρότασή τους οι φαρμακοποιοί

Εγγραφη πρόταση για τις συστεγάσεις φαρμακείων παρέδωσε χθες στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του ΠΦΣ. Στην πρόταση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Αν σε ένα φαρμακείο συστεγάζονται δύο ή τρεις φαρμακοποιοί, οι οποίοι βάσει του ισχύοντος νόμου θεωρούνται ως μεμονωμένως λειτουργούντα φαρμακεία στην ίδια στέγη, οι συντελεστές υποδιπλασιάζονται ή υποτριπλασιάζονται αντιστοίχως.

Κατ' εξαίρεση των περί πληθυσμιακών διατάξεων, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα περισσοτέρων του ενός υπό ίδρυση φαρμακείων, με τη χορήγηση αδειών ιδρύσεως φαρμακείων, ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να συστεγαστούν στα χρονικά όρια που προβλέπει ο νόμος, συντάσσοντας συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης ομόρρυθμης εταιρείας, στην οποία ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Κατά τη λύση της συστέγασης, οι μεν άδειες ίδρυσης φαρμακείου που χορηγήθηκαν κατ΄ εξαίρεση των πληθυσμιακών κριτηρίων, αν υφίστανται κενές θέσεις, καλύπτονται. Εφόσον είναι υπεράριθμες, ανακαλούνται αυτοδικαίως. Για τις αρχικές άδειες ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται άδεια συνέχισης λειτουργίας τους ή νέα άδεια, αν μεταφερθούν σε άλλη θέση.

Στην περίπτωση που ο αρχικός αδειούχος φαρμακοποιός παραιτείται, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, μπορεί να μεταβιβάσει την άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του στον συστεγασθέντα φαρμακοποιό.

Τα συστεγαζόμενα φαρμακεία θεωρούνται ως μία φαρμακευτική μονάδα και υποχρεούνται σε μία διημέρευση και διανυκτέρευση. Οι φαρμακοποιοί των συστεγασθέντων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση των συστεγασμένων φαρμακείων τους.

Για τη λειτουργία του Σαββάτου, ο ΠΦΣ προτείνει να παραμένουν ανοικτά από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, σε ποσοστό από 0% έως 25% του συνολικού αριθμού των λειτουργούντων φαρμακείων κάθε φαρμακευτικού συλλόγου. Το ποσοστό αυτό θα ορίζεται με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.

Η διοίκηση του Συλλόγου επισημαίνει ότι η Οδηγία 123/2006 εξαιρεί ρητά τις φαρμακευτικές υπηρεσίες από την ανάγκη απελευθέρωσης υπηρεσιών, αναφέροντας ότι δεν εμπίπτουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Επιπλέον -σημειώνει- δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του φαρμακείου, ορίζοντας τα φαρμακεία ως χώρους παροχής Υγείας και όχι ως απλά εμπορικά καταστήματα.

ΕΘΝΟΣ

Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο και τον αριθμό των εισακτέων ετοιμάζει για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας. Περίπου 100.000 υποψήφιοι θα κληθούν φέτος να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με νέες απλοποιημένες διαδικασίες, ενώ η μετάθεση του χρόνου κατάθεσής του για τον Μάρτιο «σκάλωσε» στις αντιδράσεις των μαθητών.

Τελικά το υπουργείο τις επόμενες μέρες θα ...........

ανακοινώσει αλλαγές στο τεχνικό μέρος κατάθεσης του δελτίου και επιλογής σχολών και θα οριστικοποιήσει ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών θα γίνει κανονικά τον Ιούλιο, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές της Γ΄λυκείου.

Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται σε συνεργασία και με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο νέος «χάρτης» των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού φέτος το υπουργείο είναι αποφασισμένο να κάνει σημαντικές τομές, μη διστάζοντας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα που είτε δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων είτε έχουν κορεστεί στην αγορά εργασίας και να τον αυξήσει όπου υπάρχει ανάγκη. Από το «ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων δεν θα γλιτώσουν ούτε πρωτοκλασάτες σχολές, με συνέπεια να αναμένεται αύξηση του ανταγωνισμού για όσους στοχεύουν σε αυτές.

«Φέτος θα διαμορφώσουμε τον αριθμό των εισακτέων με στόχο τις ποιοτικές σπουδές μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εχουμε ζητήσει από τα ιδρύματα να μας δώσουν τις προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων που επιθυμούν, οι οποίες θα είναι αιτιολογημένες και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως ο αριθμός των εργαστηρίων τους, του εκπαιδευτικού δυναμικού , των ήδη φοιτούντων κ.ά». δήλωσε στο «Εθνος» η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ όσον αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο, υπογράμμισε: «Θα απλοποιήσουμε τις τεχνικές διαδικασίες κατάθεσης του μηχανογραφικού προς όφελος των υποψηφίων χωρίς να αιφνιδιάσουμε τους φετινούς μαθητές της Γ΄ λυκείου».

Εν τω μεταξύ, ήδη αποδίδει καρπούς η πρωτοβουλία του υπουργείου να δημιουργήσει ψηφιακά φροντιστήρια για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 25.000 μαθητές της Γ΄ λυκείου.

«Οι μαθητές μπορούν να έχουν αναλυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών από πεπειραμένους καθηγητές. Ηδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Ο κόσμος αλλάζει και οι μαθητές σήμερα έχουν έφεση στην τεχνολογία.

Πιστεύω ότι το ψηφιακό φροντιστήριο μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και να ανακουφίσει οικονομικά την ελληνική οικογένεια», υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου.

Οσον αφορά γενικότερα τους μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει, πέρα από την αναμόρφωση της διδακτέας ύλης και τις περικοπές που θα γίνουν, να εισαγάγει νέους θεσμούς στις σχολικές τάξεις, όπως να ενθαρρύνει τους μαθητές να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο σε εξωτερικές εργασίες (εκτός σχολείου), από τις οποίες μάλιστα θα παίρνουν «πόντους» και θα συνυπολογίζονται στην τελική τους βαθμολογία .

Λιγότερα μαθήματα
Εκτός από τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προωθεί για το νέο έτος διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπή της ύλης και λιγότερα μαθήματα στα σχολεία, νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια, συνεχής αξιολόγηση των καθηγητών, συγχωνεύσεις τμημάτων και μετατάξεις εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως τα κριτήρια που θα τεθούν στο νέο σύστημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών και οι συγχωνεύσεις οργανισμών.

ΕΘΝΟΣ

Και οι αποδείξεις από τα διόδια θα μετράνε στην εφορία

Οι δαπάνες που καταβάλλουν οι οδηγοί αυτοκινήτων για τα διόδια θα μετράνε στην εφορία για το συνολικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν ώστε να καλύψουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους που κάνουν χρήση των τηλεδιοδίων.
Οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να ζητούν ..........

βεβαίωσης ετήσιας δαπάνης διοδίων από την αρμοδία για την εκμετάλλευση των διοδίων εταιρεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

On line οι συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες

Τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων και μείωση των διοικητικών βαρών, που συνεπάγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημοσίου, βάζουν οι νέες ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών.
Καθιερώνεται η ηλεκτρονική επικοινωνία όλων των υπηρεσιών, καθώς και μεταξύ αυτών και πολιτών/επιχειρηματιών, τα δικαιολογητικά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τη διοίκηση, ενώ παρέχεται η δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών και πληρωμών ηλεκτρονικά.
Νέα, ηλεκτρονική σελίδα ανοίγει για το Δημόσιο με το προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εισηγήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, με τις ρυθμίσεις του οποίου εισάγεται η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των φορέων του Δημοσίου αλλά και με κάθε συναλλασσόμενο με τις δημόσιες υπηρεσίες πολίτη και επιχειρηματία που αποκτούν...

τη δυνατότητα και πληρωμών ηλεκτρονικά.

Οι ρυθμίσεις του προσχεδίου προβλέπουν on line επικοινωνία μεταξύ των φορέων και των υπηρεσιών, αναζήτηση εγγράφων ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα, πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά επίσης και με απλό τρόπο, μέσω του Διαδικτύου, ηλεκτρονικές συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο μειώνει το λειτουργικό κόστος της διοίκησης, περιορίζει δραστικά τον χρόνο ολοκλήρωσης των διοικητικών διαδικασιών και ταυτόχρονα, απαλλάσσει πολίτες και επιχειρηματίες από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, από διοικητικά βάρη που συνεπάγονται και οικονομικό κόστος.


Με τις ρυθμίσεις του προσχεδίου ειδικότερα:

- Εισάγεται ως γενικός κανόνας η σύνταξη και τήρηση εγγράφων κάθε είδους, καθώς και η διακίνηση, η διαβίβαση, η κοινοποίηση και η ανακοίνωση αυτών μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα ή μεταξύ αυτών και των φυσικών προσώπων και ΝΠΙΔ και η έκδοση διοικητικών πράξεων με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παράλληλα, κατοχυρώνονται οι προϋποθέσεις για τη νομική και αποδεικτική ισχύ των ηλεκτρονικών εγγράφων που εκδίδουν και διακινούν οι φορείς του δημόσιου τομέα (ηλεκτρονική διοικητική πράξη).

Ρυθμίζεται το θέμα της αποδεικτικής ισχύος (αποδοχής) των ηλεκτρονικών αντιγράφων (ηλεκτρονικών/εγχάρτων εγγράφων), η οποία και απαλλάσσει από την κλασική διαδικασία επικύρωσης εφόσον τα έγγραφα τηρούνται ήδη από φορέα του δημόσιου τομέα και μπορεί να επιβεβαιωθεί η ισχύς και η ακρίβειά τους. Ετσι, επιτυγχάνεται μείωση των βαρών της γραφειοκρατίας και ελάφρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις .

- Εισάγεται η ηλεκτρονική επικοινωνία και διακίνηση εγγράφων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα. (με την επιφύλαξη της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής).

- Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών/πληρωμών με φορείς του δημόσιου τομέα (με την επιφύλαξη της αυθεντικοποίησης), Με την επιφύλαξη ειδικών ρυθμίσεων, φυσικά πρόσωπα και ΝΠΙΔ μπορούν να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά, καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις που αφορούν στην παροχή των διαπιστευτηρίων και εν γένει της ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης και της πολιτικής ασφάλειας.

- Εισάγεται ρύθμιση με την οποία, εφόσον τα έγγραφα αυτά τηρούνται ήδη σε ηλεκτρονικό αρχείο ή με οποιοδήποτε τρόπο σε φορέα του δημόσιου τομέα, ο φορέας του δημόσιου τομέα στον οποίο απευθύνονται οι αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις κ.ά. αναζητεί αυτεπαγγέλτως τα έγγραφα αυτά. Ο φορέας του δημόσιου τομέα που διαθέτει τα έγγραφα αυτά οφείλει σε κάθε περίπτωση να επιβεβαιώνει την ακρίβεια και επικαιροποίησή τους.

Το φυσικό πρόσωπο ή ΝΠΙΔ που επικοινωνεί ή συναλλάσσεται με φορέα του δημόσιου τομέα μπορεί να ζητήσει την αναζήτηση των εγγράφων, βεβαιώνοντας (με υπεύθυνη δήλωση) την ακρίβεια των αναγραφόμενων ή βεβαιούμενων σε αυτά στοιχείων και δεδομένων. Η αυτεπάγγελτη δηλαδή ή ύστερα από αίτηση αναζήτηση εγγράφων που τηρούνται σε οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα καθιερώνεται πλέον ως γενικός κανόνας, προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και η ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων.


Για το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο προβλέπεται η αυτοματοποιημένη έκδοση αριθμού πρωτοκόλλου αλλά και η δυνατότητα των πολιτών ή ΝΠΙΔ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση όσο και για την πορεία της υπόθεσης που τους αφορά (ταχύτητα, αυτοματοποίηση διεκπεραίωσης, διαφάνεια, καλύτερη εξυπηρέτηση).

Οι φορείς του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να φροντίζουν για την ασφάλεια και την αυθεντικότητα των δεδομένων και των ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων που παράγουν, καταχωρίζουν, τηρούν ή με οποιοδήποτε τρόπο διαχειρίζονται, καθώς και των υπηρεσιών που παρέχουν κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί σε αυτούς (λογοδοσία και ευθύνη).

Η ηλεκτρονική επικοινωνία αποτελεί δικαίωμα, δυνατότητα δηλαδή για τον πολίτη ή τον επιχειρηματία που έχει επίσης και δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγής για τα φυσικά πρόσωπα. «Για το Δημόσιο είναι υποχρέωση, για τον πολίτη είναι δικαίωμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο νόμου.

Εισάγεται η επιταγή για προστασία της ιδιωτικότητας κατά τη φάση του σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών (privacy by design) και της αξιολόγησης των επιπτώσεων της εισαγωγής πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών ΗΔ (privacy impact assessment)/προστασία πληροφοριακής ιδιωτικότητας.


Οι στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας

«Το κανονιστικό αυτό πλαίσιο θα επιταχύνει και θα επεκτείνει τη χρήση ΤΠΕ τόσο στο πλαίσιο των φορέων του δημόσιου τομέα, βελτιώνοντας, εκλογικεύοντας, οργανώνοντας καλύτερα τη λειτουργία τους όσο και από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων. Κρίσιμη παράμετρος είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών για τη νομοθετική του πρωτοβουλία, θέτοντας τους ακόλουθους στόχους:

α. Ευχερέστερη άσκηση των δικαιωμάτων και εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φυσικών προσώπων αλλά και των ΝΠΙΔ έναντι των φορέων του δημόσιου τομέα.

β. Αρση κανονιστικών εμποδίων για την ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και πληροφόρηση.

γ. Εμπέδωση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας με την επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών .

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ

Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνεται ότι οι ρυθμίσεις εισάγουν αρχές, δίνουν κατευθύνσεις, δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις αλλά δεν ρυθμίζουν την τελευταία λεπτομέρεια, τόσο για να υπάρχει η αναγκαία προσαρμογή στα ιδιαίτερα οργανωτικά περιβάλλοντα και διαδικασίες όσο και για να επιτευχθεί η αναγκαία τεχνολογική ουδετερότητα. Για τον λόγο αυτό και προβλέπει εξουσιοδοτήσεις για εξειδικευμένη ρύθμιση διάφορων πεδίων. «Βασική επιλογή του σχεδίου νόμου είναι η αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ώστε να επιτρέπονται εναλλακτικές επιλογές και να μην τίθεται θέμα εφαρμοσιμότητας όταν αλλάζει το τεχνολογικό υπόστρωμα».

Κέρδος 30/12/2010 07:15

Και βιντεοκλήση με iPhone από το Skype

Τη δυνατότητα βιντεοκλήσης για τους χρήστες iPhone προσφέρει από την Πέμπτη το Skype, για όσους θέλουν όχι μόνο να ακούν του συνομιλητές τους, αλλά και να τους βλέπουν. Η νέα υπηρεσία έρχεται με την τελευταία εκδοχή του Skype s iPhone app - διαθέσιμο στο App Store της Apple.

Η βιντεοσυνομιλία είναι ήδη πολύ δημοφιλής μεταξύ όσων χρησιμοποιούν το Skype στα κομπιούτερ τους, ωστόσο μέχρι σήμερα οι χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν μπορούσαν να κάνουν και να δέχονται βιντεοκλήσεις.

«Πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά ...........

σημαντικό, γιατί θα κάνει ευκολότερο για τον κόσμο να μοιράζεται τις στιγμές του», δήλωσε ο Rick Osterloh, αντιπρόεδρος του κλάδου προϊόντων για το Skype.

Η ποιότητα του βίντεο είναι ανάλογη με αυτή της σύνδεσης δικτύου. Αν η σύνδεση είναι αργή, τότε είναι καλύτερο να περιορίζεται ο χρήστης σε φωνητική, μόνο, κλήση. Μία ένδειξη στο «παράθυρο» του Skype ενημερώνει το χρήστη πότε και αν συνιστάται η εκτέλεση βιντεοκλήσης.

Η νέα εφαρμογή του Skype είναι συμβατή με τα τελευταία iPhones και iPod Touches. Τα iPads μπορούν να δέχονται βιντεοκλήσεις αλλά όχι να τις εκτελούν.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.