Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Ευχές από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Ευχές από Ράδιο Τριφυλία 101,3Το Ράδιο Τριφυλία και οι συνεργάτες του σας εύχονται

υγεία , χαρά , αγάπη και ένα δημιουργικό 2011 !!!

Χρόνια Πολλά ....
Ευχές από τις Επιτροπές Πολιτών

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ, ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ


www.oxidiodia.gr

http://epitropesdiodiastop.blogspot.comΕυχές από τους δρόμους της Ελιάς.

2011. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΙ ΤΟ 2011 ΝΑ ΕΙΝAΙ Η ΑΠΑΡΧΗ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

...::: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ :::...


X-treme - McH - Filiatrinos - G.T. - George - Gio - Χαράλαμπος


Μην ξεχάσετε να κατεβάσετε και το ημερολόγιο του blog μας για το 2011.
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Κοπρίτες χαρακρτήρισε ο Πάγκαλος τους Δημοσίους υπαλλήλους!!!!!!

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με τους ρουσφετολογικούς διορισμούς στο δημόσιο και δε διστάζει να μιλήσει για... κοπρίτες.

"Οταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένεια του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί.
Εχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης.
Τι να πει ας πούμε "απελύθη ο έχων σύμβαση .........

ορισμένου χρόνου"; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος" αναφέρει χαρακτηστικά.

Ο κ. Πάγκαλος παράλληλα επιμένει στη θέση του ότι "μαζί τα φάγαμε τα λεφτά" συμπληρώνοντας... "αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής με αθρόους διορισμούς στο δημόσιο".

Τέλος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας "δεν είμαι ισόβιος, ούτε αναντικατάστατος".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε σκληρότατη επίθεση κατά των κομμάτων της Αριστεράς, λέγοντας πως "η κυρία Παπαρήγα ονειρεύεται μία Σοβιετική Ένωση (τη συγχωρεμένη). Ο δε Συνασπισμός του κυρίου Τσίπρα είναι ένα συγκρότημα το οποίο συναναστρέφεται τρομοκρατικές ομάδες και κατά καιρούς δίνει και μαθήματα με περισσή αναίδεια και αμετροέπεια".

NewsIt

Νέο τοπίο με τιμές - φωτιά στις αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες.

Στα ύψη εκτινάσσονται από την Πρωτοχρονιά οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε 4.455 οικισμούς 25 νομών της χώρας μετά τις αντικειμενικές αξίες - «φωτιά» που καθόρισε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τιμές ζώνης που αποκτούν για πρώτη φορά οι οικισμοί αυτοί ξεκινάνε από τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι και τις 3.200 ευρώ ανά τ.μ. με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στον οικισμό Αθηνιού στη Σαντορίνη.

Σημειώνεται ότι η ένταξη αφορά σε .........

περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού.

Με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αφού οι φόροι θα υπολογίζονται στις νέες αυξημένες αξίες. Πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν ΦΑΠ.

Μέχρι σήμερα η αξία των ακινήτων στους οικισμούς υπολογίζεται με εκτιμήσεις που κάνουν οι κατά τόπους εφορίες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλές. Ετσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές κυρίως στα νησιά αποφεύγουν τη φορολόγηση ή έχουν επιβαρύνσεις ολίγων ευρώ. Με την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, μεσίτες εκτιμούν ότι η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από 100%.

Στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εντάσσονται οικισμοί των νομών Κοζάνης, Πέλλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας, Ευρυτανίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας , Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ιωαννίνων, Λέσβου.

Αύξηση
Εξάλλου το καλοκαίρι του 2011 θα έρθει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι τιμές ζώνης, με το οικονομικό επιτελείο να προωθεί αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τιμών. Το σύστημα θα αντικατασταθεί με ένα νέο, το οποίο θα ακολουθεί την πορεία των αγοραίων τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα όπως:

* Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ).
* Τον φόρο μεταβίβασης.
* Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
* Τον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης.
* Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
* Το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
* Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου.
* Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

Δείτε αναλυτικά τις αντικειμενικές αξίες σε τρία διαφορετικά αρχεία.
κατεβάστε το αρχείο που σας ενδιαφέρει.


Αναλυτικός πίνακας αντικειμενικών αξιών στον Νομό Μεσσηνίας

Αναλυτικός πίνακας αντικειμενικών αξιών Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αναλυτικός πίνακας αντικειμενικών αξιών ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.

2 Ιανουαρίου 2011 η πρωτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Την πρώτη του συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 2 Ιανουαρίου και ώρα 15:00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης το νέο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου υπό την προεδρία του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου στην σελίδα του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος.

Το Φιλιατρά News θα σας δωσει την δυνατότητα να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση μέσα απο το blog μας.
Για το πόσοι θα το παρακολουθήσετε.........

δεν σας το εγγυόμαστε. Η ευθύνη για τη όλη μετάδοση της συνεδρίασης θα την έχει η εταιρία που έχει αναλάβει να κάνει Streamming τη συνεδρίαση.

Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι συντονιστείτε εδώ και παρακολουθήστε το περιφερειακό συμβούλιο LIVE.Ανοίγουν όλα τα διόδια στις 9 Ιανουαρίου

Πανελλαδική διαμαρτυρία, με άνοιγμα των διοδίων σε όλο το μήκος της διαδρομής από τη Θεσσαλονίκη έως την Καλαμάτα, διοργανώνει για τις 9 Ιανουαρίου το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων.

Στο κείμενο-κάλεσμα το συντονιστικό αναφέρει τα εξής:

Η προκλητική παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας από το κράτος στους ιδιώτες-μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζεται...

Σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, οι εταιρείες που λυμαίνονται τους εθνικούς μας δρόμους αυξάνουν χωρίς όριο τις τιμές των διοδίων και κατασκευάζουν νέους σταθμούς διοδίων, ενώ τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ αυξάνονται κατακόρυφα με την καινούρια χρονιά.

Σε βάρος της ζωής μας, Τέσσερις ακόμα ...........

συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στις 27/12/2010 στο φονικό δρόμο Κορίνθου-Πατρών, ενώ στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου οι εταιρείες κατασκευής έχουν βάλει την ασφαλή μετακίνηση σε δεύτερη μοίρα.

Σε βάρος της εργασίας μας,
η εταιρεία Vinci (Ολυμπία Οδός) απολύει παράνομα 26 εργαζόμενους στην κατασκευή του οδικού άξονα Κορίνθου-Πατρών ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι στις μεταφορές στέλνονται στην ανεργία και την αβεβαιότητα μέσω της «μεταφοράς» τους σε άλλους κλάδους.

Σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, οι δημόσιες συγκοινωνίες τεμαχίζονται και ξεπουλιούνται σε όφελος των ιδιωτικών μεταφορών, οι ήδη ελαστικές -για τις εταιρείες- συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών καταργούνται για τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων αλλά ισχύουν για τις υποχρεώσεις του δημοσίου, τα χρέη και τα ελλείμματα που συσσώρευσαν οι κυβερνήσεις στις ΔΕΚΟ μεταφέρονται στους εργαζόμενους ενώ ιδιωτικοποιούνται τα κερδοφόρα φιλέτα (βλ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Σε βάρος του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών,
Ολόκληρες ζώνες (Αττική, Πιερία, Φθιώτιδα, Βοιωτία) περικυκλώνονται από νέους σταθμούς διοδίων και αυθαίρετες εγκαταστάσεις των εταιρειών (βλ. αυθαίρετες εγκαταστάσεις διοδίων Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας).

Zougla.gr

ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΕΑ - ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, συμμετείχε στο κλείσιμο των διοδίων στην Νεστάνη και την Ασέα την Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010. Στους οδηγούς μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο:

Να καταργηθούν όλα τα διόδια

Τα διόδια δεν είναι πρόβλημα «τοπικό». Είναι μέγα σκάνδαλο γιατί:

Μας ζητάνε να πληρώσουμε πανάκριβα διόδια για δρόμους που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει με τη φορολογία και τα ως τώρα διόδια και που το κράτος θα έπρεπε να κατασκευάσει και να μας παρέχει δωρεάν. Μας περνάνε για ηλίθιους (δίνουν τρεις μέρες πριν τις εκλογές σε κυκλοφορία το δρόμο και βάζουν νέα διόδια, ενώ αυξάνουν τα παλιά μια εβδομάδα μετά).

Οι κυβερνώντες (προηγούμενοι και τωρινοί) ..........

χάρισαν τους εθνικούς δρόμους σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με συμβάσεις που τους επιτρέπουν να αυξάνουν τους σταθμούς διοδίων και τα κόμιστρα όπου και όσο θέλουν. Οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν το ελεύθερο να κλέβουν το εισόδημα των εργαζομένων την ώρα που μισθοί και συντάξεις μειώνονται δραματικά.

Πληρώνουμε προκαταβολικά για έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει. Πληρώνουμε διόδια σε
δρόμους-καρμανιόλες, όπως η «εθνική οδός» Κορίνθου-Πατρών. Καλύπτουμε από την τσέπη μας τις υπερτιμολογήσεις των μεγαλοεργολάβων και της κρατικής διαπλοκής. Χρηματοδοτούμε τους ιδιώτες για έργα πληρωμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον κρατικό και κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως τα μέχρι τώρα παραδομένα τμήματα μέχρι την Μεγαλόπολη.

Με τις συμβάσεις παραχώρησης, ιδιωτικοποιούν τους εθνικούς δρόμους και καταστρατηγούν το βασικό κοινωνικό δικαίωμα της μετακίνησης. Απομονώνουν οικονομικά και κοινωνικά ολόκληρες περιοχές και ρυπαίνουν το περιβάλλον αυξάνοντας τη συγκέντρωση καυσαερίων.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΜεσσηνιακές εφημερίδες της 31ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Μειώσεις τιμών σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα

Εκδόθηκε σήμερα το υπ' αριθμόν 5/2010 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, με ισχύ από 01/01/2011, στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: htpp://www.gge.gr/37/index.asp

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, οι ισχύουσες λιανικές τιμές των κυκλοφορούντων φαρμάκων αναπροσαρμόζονται λόγω μείωσης συντελεστή ΦΠΑ ως εξής:.......

- Στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

- Στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ 6,5%.

- Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Σημειώνεται τέλος πως η υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 136/46 περί Αγορανομικού Κώδικα» και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας.

Άλλη μια επιτυχία σε ρεπορτάζ του Φιλιατρά News. Ο Αναστάσιος Πούλος θα είναι ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών.

Για άλλη μια φορά, ρεπορτάζ που κάνει ο τέως διαχειριστής μας για το Φιλιατρά News, είναι 100% έγκυρο και πολύ πριν το γράψουν οι Μεσσηνιακές εφημερίδες.
Διαβάσαμε στην σημερινή Μεσσηνιακή ..........

εφημερίδα "Ελευθερία", ότι μεταξύ των αντιδημάρχων που θα αναλάβουν είναι και ο κ. Αναστάσιος Πούλος, από τα Φιλιατρά. Δείτε εδώ.

Στις 17 Δεκεμβρίου σε ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε από τον τέως διαχειριστή μας, σας δώσαμε ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, το όνομα του κ. Τάσου Πούλου, να παίζει πολύ δυνατά για αντιδήμαρχος Φιλιατρών.
Σας λέγαμε συγκεκριμένα ότι στο τραπέζι είχαν πέσει δυο ονόματα. Αυτό του κ. Πούλου και του κ. Χαράλαμπου Παγάνη. Αλλά προβάδισμα για την αντιδημαρχία είχε ο Τάσος Πούλος.

Σήμερα λοιπόν σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία", ο Αναστάσιος Πούλος αναλαμβάνει την θέση του αντιδημάρχου. Αυτό βέβαια μένει να ανακοινωθεί και επίσημα και να σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία μας.
Μια είδηση την οποία σας είχαμε μεταφέρει 14 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ......

Αυτό είναι το Φιλιατρά News. Δίκαια πιστεύουμε έχει κατακτήσει το όνομα του ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΓΚΥΡΟΥ blog της Μεσσηνίας.
Γιατί όπως είχαμε γράψει στις 17 Δεκεμβρίου, εδώ στο Φιλιατρά News γίνεται ρεπορτάζ, οι πληροφορίες τσεκάρονται όσο περισσότερες φορές γίνεται και μετά μεταδίδονται σε εσάς με ασφάλεια. Δεν γράφουμε ότι μας κατεβαίνει στο κεφάλι έτσι για να πούμε ότι κάτι γράψαμε όπως κάποιο άλλο blog (μην πούμε την επωνυμία του blog...) της γειτονικής πόλης.
Αυτή είναι η αλήθεια μας. Αυτό είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται εδώ και με την βοήθεια του τέως διαχειριστή μας.
Για να κάνει όλους εσάς τους αναγνώστες του να λέτε "Αυτό ξέρουμε , αυτό εμπιστευόμαστε". Ότι ακριβώς λεει το μότο μας στον τίτλο του blog.

Οχι αυτή η δημοσίευση δεν περιέχει αλαζονεία. Μακρυά από εμάς αυτό. Είναι η δικαίωση, είναι η επιβεβαίωση, για αυτά που σας μεταφέρουμε. Για να ξέρετε ότι όταν διαβάζετε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ στο Φιλιατρά News, αυτό που γράφουμε είναι 100% έτσι όπως το γράφουμε.
Ας είναι καλά ο τέως διαχειριστής μας. Σε αυτόν οφείλεται η όλη επιτυχία του Φιλιατρινού μας blog.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Κατέληξε σε αντιδημάρχους και θέσεις ευθύνης ο Κόλλιας

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα προταθούν για να στελεχώσουν τις επιτροπές του νέου Δήμου Τριφυλίας, όπως και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι αντιδήμαρχοι που θα οριστούν από την 1η Ιανουαρίου, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας το βράδυ της Τρίτης υπό το δήμαρχο Κώστα Κόλλια.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, αντιδήμαρχοι θα οριστούν οι Ιωάννης Μερκούρης, Γιάννης Φιλντίσης, Γεώργιος Σαμπαζιώτης, Παναγιώτης Τσίγγανος, Αναστάσιος Πούλος και Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.

Για την θέση του προέδρου του Δημοτικού ..........

Συμβουλίου θα προταθεί ο Γιάννης Καλκαβούρας. Στην επιτροπή Οικονομικών πρόεδρος θα οριστεί ο Γιώργος Σαμπαζιώτης και μέλη οι Μαρία Πανοσιοπούλου, Γιάννης Ρούσης, Θεόδωρος Δεληγιάννης, Ιώαννης Μερκούρης και Σπύρος Χρονόπουλος. Στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρόεδρος θα είναι ο Παναγιώτης Τσίγγανος και μέλη οι Γιάννης Αδρακτάς, Δημήτριος Μπασδάνης, Γιάννης Κατσούλας, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος και Χαράλαμπος Παγάνης.

Επίσης ο Γιάννης Κατσούλας αποφασίστηκε να οριστεί εκπρόσωπος της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ελευθερία

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ από 01-01-2011

ΣTON χαμηλό ΦΠΑ 6,5% θα υπάγονται από την 1/1/2011 τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία (και οι εκδόσεις για παιδιά), οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Αλλαγές έρχονται και στον ΦΠΑ που ισχύσει σε νησιωτικές περιοχές, όπου ο συντελεστής 6,5% στον ΦΠΑ μειώνεται στο 5,5% και ο συντελεστής 13% μειώνεται στο 9%.

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στη Θάσο, στη Σαμοθράκη, στις Βόρειες Σποράδες και στη Σκύρο. Πάντως στην υπουργική απόφαση με αριθ. πρωτ.: Δ17Ε 5053959 ΕΞ/23.12.2010, που ενεργοποιεί τις αλλαγές στον ΦΠΑ, δεν περιλαμβάνεται η νομοθετημένη μείωση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.

Το πλήρες κείμενο της υπ'Α αριθμόν ..........

Δ17Ε 5053959 ΕΞ/23.12.2010 υπουργικής απόφασης έχει ως εξής:

Θέμα: Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 3899/2010 "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας"

Σας κοινοποιούμε, συνημμένα, το άρθρο 4 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ Α'212/17.12.2010) "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας" αναφορικά με την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και σας ενημερώνουμε σε θέματα αρμοδιότητάς μας, ως ακολούθως:

Με το άρθρο 4 του Ν. 3899/2010 αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 "Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ" και προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, σύμφωνα με τα οποία αναπροσαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ενώ για τα είδη για τα οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο Παράρτημα III ο συντελεστής του φόρου μειώνεται κατά 50%.

Ειδικότερα:

1. Με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα εμπορεύματα του Παραρτήματος III αναπροσαρμόζεται από 11% σε 13%.2. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του κοινοποιούμενου νόμου τροποποιούνται οι παράγραφοι 36 και 43 του Κεφαλαίου Α του Παραρτήματος III ώστε:

• τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004 καθώς και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002 και

• τα βιβλία της δασμολογικής κλάσης 4901, τα βιβλία με εικόνες για παιδιά της δασμολογικής κλάσης 4903 καθώς και οι εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις της δασμολογικής κλάσης 4902 να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Σημειώνεται ότι πέραν των ανωτέρω αναφερόμενων εμπορευμάτων για τα οποία υπάρχει ειδική μνεία για υπαγωγή τους σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, για τα λοιπά εμπορεύματα των παραγράφων 36 και 43 του Κεφαλαίου Α του Παραρτήματος III του Ν. 2859/2000 ο συντελεστής ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 13%.

Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% διαμορφώνεται σε 9%, ενώ για τα είδη που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5% ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται σε 5%.

Διευκρινίζεται ότι ο σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 "Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ" ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 23% και για τα νησιά νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο συντελεστής ΦΠΑ διατηρείται στο 16%.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3899/2010, η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ισχύει από 1. 1.2011.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες.

Express

«Συνταγή» για συστεγάσεις φαρμακείων

«Ναι» στις συστεγάσεις φαρμακείων, χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, είπε χθες ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχτηκε σχετική πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), θεωρώντας ότι δίνεται έτσι δυνατότητα εισόδου νέων φαρμακοποιών στο επάγγελμα, χωρίς να ανοίγουν νέα φαρμακεία.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι όσο περισσότερα φαρμακεία ανοίγουν τόσο αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη.

Η συστέγαση μπορεί να αφορά δύο έως .........

πέντε φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα διαθέτουν όλοι άδεια λειτουργίας φαρμακείου. Το ποσοστό ιδιοκτησίας επί του φαρμακείου θα καθορίζεται από τους ίδιους (με εμπορικούς όρους), ενώ στην περίπτωση αποχώρησης ενός, η άδεια θα επιστρέφεται στην αρχή που την εκδίδει.
«Συνταγή» για συστεγάσεις φαρμακείων

Το θέμα θα ρυθμιστεί με διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έπειτα από τις 10 Ιανουαρίου και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις για το επάγγελμα του φαρμακοποιού, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» στον διάλογο υπουργείου - φαρμακοποιών.

Δύο νέα θέματα
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς συλλόγους, ο υπουργός Υγείας έθεσε δύο νέα θέματα: τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αποκλειστικά από τα φαρμακεία και την αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείου.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα λειτουργίας το Σάββατο, καθώς και η κλιμακούμενη επιστροφή στα Ταμεία ποσού ανάλογα με τον τζίρο ( rebate) κάθε φαρμακείου προς αυτά.

Για τα πληθυσμιακά κριτήρια δημιουργίας φαρμακείου, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι μπορούν να διαμορφωθούν ως εξής: από 1.500 κάτοικοι που απαιτούνται σήμερα για την ίδρυση νέου φαρμακείου, να περιοριστούν στους 1.000 ή τους 1.300. Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν το μέτρο θα αφορά το σύνολο της χώρας ή τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι.

Αλλαγή
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρότεινε την εξής αλλαγή: για την ίδρυση του πρώτου φαρμακείου να απαιτείται πληθυσμός 1.500 κατοίκων. Για το δεύτερο (απαιτείται σήμερα πληθυσμός 1.500 + 1.501 = 3.001) να απαιτούνται 2.250 (1.500 + 750) και για το τρίτο 3.250 (1.500 + 750 + 1.000).

Η διοίκηση του ΠΦΣ συγκάλεσε για τη Δευτέρα τη γενική συνέλευση των 165 εκλεκτόρων της, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα θέματα που έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας και να σταθμίσει τη στάση του κλάδου
.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι ζητούν με την πρότασή τους οι φαρμακοποιοί

Εγγραφη πρόταση για τις συστεγάσεις φαρμακείων παρέδωσε χθες στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του ΠΦΣ. Στην πρόταση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Αν σε ένα φαρμακείο συστεγάζονται δύο ή τρεις φαρμακοποιοί, οι οποίοι βάσει του ισχύοντος νόμου θεωρούνται ως μεμονωμένως λειτουργούντα φαρμακεία στην ίδια στέγη, οι συντελεστές υποδιπλασιάζονται ή υποτριπλασιάζονται αντιστοίχως.

Κατ' εξαίρεση των περί πληθυσμιακών διατάξεων, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα περισσοτέρων του ενός υπό ίδρυση φαρμακείων, με τη χορήγηση αδειών ιδρύσεως φαρμακείων, ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να συστεγαστούν στα χρονικά όρια που προβλέπει ο νόμος, συντάσσοντας συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης ομόρρυθμης εταιρείας, στην οποία ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Κατά τη λύση της συστέγασης, οι μεν άδειες ίδρυσης φαρμακείου που χορηγήθηκαν κατ΄ εξαίρεση των πληθυσμιακών κριτηρίων, αν υφίστανται κενές θέσεις, καλύπτονται. Εφόσον είναι υπεράριθμες, ανακαλούνται αυτοδικαίως. Για τις αρχικές άδειες ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται άδεια συνέχισης λειτουργίας τους ή νέα άδεια, αν μεταφερθούν σε άλλη θέση.

Στην περίπτωση που ο αρχικός αδειούχος φαρμακοποιός παραιτείται, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, μπορεί να μεταβιβάσει την άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του στον συστεγασθέντα φαρμακοποιό.

Τα συστεγαζόμενα φαρμακεία θεωρούνται ως μία φαρμακευτική μονάδα και υποχρεούνται σε μία διημέρευση και διανυκτέρευση. Οι φαρμακοποιοί των συστεγασθέντων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση των συστεγασμένων φαρμακείων τους.

Για τη λειτουργία του Σαββάτου, ο ΠΦΣ προτείνει να παραμένουν ανοικτά από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, σε ποσοστό από 0% έως 25% του συνολικού αριθμού των λειτουργούντων φαρμακείων κάθε φαρμακευτικού συλλόγου. Το ποσοστό αυτό θα ορίζεται με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.

Η διοίκηση του Συλλόγου επισημαίνει ότι η Οδηγία 123/2006 εξαιρεί ρητά τις φαρμακευτικές υπηρεσίες από την ανάγκη απελευθέρωσης υπηρεσιών, αναφέροντας ότι δεν εμπίπτουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Επιπλέον -σημειώνει- δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του φαρμακείου, ορίζοντας τα φαρμακεία ως χώρους παροχής Υγείας και όχι ως απλά εμπορικά καταστήματα.

ΕΘΝΟΣ

Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο και τον αριθμό των εισακτέων ετοιμάζει για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας. Περίπου 100.000 υποψήφιοι θα κληθούν φέτος να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με νέες απλοποιημένες διαδικασίες, ενώ η μετάθεση του χρόνου κατάθεσής του για τον Μάρτιο «σκάλωσε» στις αντιδράσεις των μαθητών.

Τελικά το υπουργείο τις επόμενες μέρες θα ...........

ανακοινώσει αλλαγές στο τεχνικό μέρος κατάθεσης του δελτίου και επιλογής σχολών και θα οριστικοποιήσει ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών θα γίνει κανονικά τον Ιούλιο, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές της Γ΄λυκείου.

Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται σε συνεργασία και με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο νέος «χάρτης» των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού φέτος το υπουργείο είναι αποφασισμένο να κάνει σημαντικές τομές, μη διστάζοντας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα που είτε δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων είτε έχουν κορεστεί στην αγορά εργασίας και να τον αυξήσει όπου υπάρχει ανάγκη. Από το «ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων δεν θα γλιτώσουν ούτε πρωτοκλασάτες σχολές, με συνέπεια να αναμένεται αύξηση του ανταγωνισμού για όσους στοχεύουν σε αυτές.

«Φέτος θα διαμορφώσουμε τον αριθμό των εισακτέων με στόχο τις ποιοτικές σπουδές μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εχουμε ζητήσει από τα ιδρύματα να μας δώσουν τις προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων που επιθυμούν, οι οποίες θα είναι αιτιολογημένες και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως ο αριθμός των εργαστηρίων τους, του εκπαιδευτικού δυναμικού , των ήδη φοιτούντων κ.ά». δήλωσε στο «Εθνος» η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ όσον αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο, υπογράμμισε: «Θα απλοποιήσουμε τις τεχνικές διαδικασίες κατάθεσης του μηχανογραφικού προς όφελος των υποψηφίων χωρίς να αιφνιδιάσουμε τους φετινούς μαθητές της Γ΄ λυκείου».

Εν τω μεταξύ, ήδη αποδίδει καρπούς η πρωτοβουλία του υπουργείου να δημιουργήσει ψηφιακά φροντιστήρια για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 25.000 μαθητές της Γ΄ λυκείου.

«Οι μαθητές μπορούν να έχουν αναλυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών από πεπειραμένους καθηγητές. Ηδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Ο κόσμος αλλάζει και οι μαθητές σήμερα έχουν έφεση στην τεχνολογία.

Πιστεύω ότι το ψηφιακό φροντιστήριο μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και να ανακουφίσει οικονομικά την ελληνική οικογένεια», υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου.

Οσον αφορά γενικότερα τους μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει, πέρα από την αναμόρφωση της διδακτέας ύλης και τις περικοπές που θα γίνουν, να εισαγάγει νέους θεσμούς στις σχολικές τάξεις, όπως να ενθαρρύνει τους μαθητές να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο σε εξωτερικές εργασίες (εκτός σχολείου), από τις οποίες μάλιστα θα παίρνουν «πόντους» και θα συνυπολογίζονται στην τελική τους βαθμολογία .

Λιγότερα μαθήματα
Εκτός από τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προωθεί για το νέο έτος διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπή της ύλης και λιγότερα μαθήματα στα σχολεία, νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια, συνεχής αξιολόγηση των καθηγητών, συγχωνεύσεις τμημάτων και μετατάξεις εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως τα κριτήρια που θα τεθούν στο νέο σύστημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών και οι συγχωνεύσεις οργανισμών.

ΕΘΝΟΣ

Και οι αποδείξεις από τα διόδια θα μετράνε στην εφορία

Οι δαπάνες που καταβάλλουν οι οδηγοί αυτοκινήτων για τα διόδια θα μετράνε στην εφορία για το συνολικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν ώστε να καλύψουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους που κάνουν χρήση των τηλεδιοδίων.
Οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να ζητούν ..........

βεβαίωσης ετήσιας δαπάνης διοδίων από την αρμοδία για την εκμετάλλευση των διοδίων εταιρεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

On line οι συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες

Τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων και μείωση των διοικητικών βαρών, που συνεπάγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημοσίου, βάζουν οι νέες ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών.
Καθιερώνεται η ηλεκτρονική επικοινωνία όλων των υπηρεσιών, καθώς και μεταξύ αυτών και πολιτών/επιχειρηματιών, τα δικαιολογητικά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τη διοίκηση, ενώ παρέχεται η δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών και πληρωμών ηλεκτρονικά.
Νέα, ηλεκτρονική σελίδα ανοίγει για το Δημόσιο με το προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εισηγήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, με τις ρυθμίσεις του οποίου εισάγεται η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των φορέων του Δημοσίου αλλά και με κάθε συναλλασσόμενο με τις δημόσιες υπηρεσίες πολίτη και επιχειρηματία που αποκτούν...

τη δυνατότητα και πληρωμών ηλεκτρονικά.

Οι ρυθμίσεις του προσχεδίου προβλέπουν on line επικοινωνία μεταξύ των φορέων και των υπηρεσιών, αναζήτηση εγγράφων ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα, πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά επίσης και με απλό τρόπο, μέσω του Διαδικτύου, ηλεκτρονικές συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο μειώνει το λειτουργικό κόστος της διοίκησης, περιορίζει δραστικά τον χρόνο ολοκλήρωσης των διοικητικών διαδικασιών και ταυτόχρονα, απαλλάσσει πολίτες και επιχειρηματίες από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, από διοικητικά βάρη που συνεπάγονται και οικονομικό κόστος.


Με τις ρυθμίσεις του προσχεδίου ειδικότερα:

- Εισάγεται ως γενικός κανόνας η σύνταξη και τήρηση εγγράφων κάθε είδους, καθώς και η διακίνηση, η διαβίβαση, η κοινοποίηση και η ανακοίνωση αυτών μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα ή μεταξύ αυτών και των φυσικών προσώπων και ΝΠΙΔ και η έκδοση διοικητικών πράξεων με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παράλληλα, κατοχυρώνονται οι προϋποθέσεις για τη νομική και αποδεικτική ισχύ των ηλεκτρονικών εγγράφων που εκδίδουν και διακινούν οι φορείς του δημόσιου τομέα (ηλεκτρονική διοικητική πράξη).

Ρυθμίζεται το θέμα της αποδεικτικής ισχύος (αποδοχής) των ηλεκτρονικών αντιγράφων (ηλεκτρονικών/εγχάρτων εγγράφων), η οποία και απαλλάσσει από την κλασική διαδικασία επικύρωσης εφόσον τα έγγραφα τηρούνται ήδη από φορέα του δημόσιου τομέα και μπορεί να επιβεβαιωθεί η ισχύς και η ακρίβειά τους. Ετσι, επιτυγχάνεται μείωση των βαρών της γραφειοκρατίας και ελάφρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις .

- Εισάγεται η ηλεκτρονική επικοινωνία και διακίνηση εγγράφων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα. (με την επιφύλαξη της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής).

- Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών/πληρωμών με φορείς του δημόσιου τομέα (με την επιφύλαξη της αυθεντικοποίησης), Με την επιφύλαξη ειδικών ρυθμίσεων, φυσικά πρόσωπα και ΝΠΙΔ μπορούν να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά, καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις που αφορούν στην παροχή των διαπιστευτηρίων και εν γένει της ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης και της πολιτικής ασφάλειας.

- Εισάγεται ρύθμιση με την οποία, εφόσον τα έγγραφα αυτά τηρούνται ήδη σε ηλεκτρονικό αρχείο ή με οποιοδήποτε τρόπο σε φορέα του δημόσιου τομέα, ο φορέας του δημόσιου τομέα στον οποίο απευθύνονται οι αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις κ.ά. αναζητεί αυτεπαγγέλτως τα έγγραφα αυτά. Ο φορέας του δημόσιου τομέα που διαθέτει τα έγγραφα αυτά οφείλει σε κάθε περίπτωση να επιβεβαιώνει την ακρίβεια και επικαιροποίησή τους.

Το φυσικό πρόσωπο ή ΝΠΙΔ που επικοινωνεί ή συναλλάσσεται με φορέα του δημόσιου τομέα μπορεί να ζητήσει την αναζήτηση των εγγράφων, βεβαιώνοντας (με υπεύθυνη δήλωση) την ακρίβεια των αναγραφόμενων ή βεβαιούμενων σε αυτά στοιχείων και δεδομένων. Η αυτεπάγγελτη δηλαδή ή ύστερα από αίτηση αναζήτηση εγγράφων που τηρούνται σε οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα καθιερώνεται πλέον ως γενικός κανόνας, προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και η ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων.


Για το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο προβλέπεται η αυτοματοποιημένη έκδοση αριθμού πρωτοκόλλου αλλά και η δυνατότητα των πολιτών ή ΝΠΙΔ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση όσο και για την πορεία της υπόθεσης που τους αφορά (ταχύτητα, αυτοματοποίηση διεκπεραίωσης, διαφάνεια, καλύτερη εξυπηρέτηση).

Οι φορείς του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να φροντίζουν για την ασφάλεια και την αυθεντικότητα των δεδομένων και των ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων που παράγουν, καταχωρίζουν, τηρούν ή με οποιοδήποτε τρόπο διαχειρίζονται, καθώς και των υπηρεσιών που παρέχουν κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί σε αυτούς (λογοδοσία και ευθύνη).

Η ηλεκτρονική επικοινωνία αποτελεί δικαίωμα, δυνατότητα δηλαδή για τον πολίτη ή τον επιχειρηματία που έχει επίσης και δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγής για τα φυσικά πρόσωπα. «Για το Δημόσιο είναι υποχρέωση, για τον πολίτη είναι δικαίωμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο νόμου.

Εισάγεται η επιταγή για προστασία της ιδιωτικότητας κατά τη φάση του σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών (privacy by design) και της αξιολόγησης των επιπτώσεων της εισαγωγής πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών ΗΔ (privacy impact assessment)/προστασία πληροφοριακής ιδιωτικότητας.


Οι στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας

«Το κανονιστικό αυτό πλαίσιο θα επιταχύνει και θα επεκτείνει τη χρήση ΤΠΕ τόσο στο πλαίσιο των φορέων του δημόσιου τομέα, βελτιώνοντας, εκλογικεύοντας, οργανώνοντας καλύτερα τη λειτουργία τους όσο και από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων. Κρίσιμη παράμετρος είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών για τη νομοθετική του πρωτοβουλία, θέτοντας τους ακόλουθους στόχους:

α. Ευχερέστερη άσκηση των δικαιωμάτων και εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φυσικών προσώπων αλλά και των ΝΠΙΔ έναντι των φορέων του δημόσιου τομέα.

β. Αρση κανονιστικών εμποδίων για την ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και πληροφόρηση.

γ. Εμπέδωση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας με την επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών .

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ

Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνεται ότι οι ρυθμίσεις εισάγουν αρχές, δίνουν κατευθύνσεις, δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις αλλά δεν ρυθμίζουν την τελευταία λεπτομέρεια, τόσο για να υπάρχει η αναγκαία προσαρμογή στα ιδιαίτερα οργανωτικά περιβάλλοντα και διαδικασίες όσο και για να επιτευχθεί η αναγκαία τεχνολογική ουδετερότητα. Για τον λόγο αυτό και προβλέπει εξουσιοδοτήσεις για εξειδικευμένη ρύθμιση διάφορων πεδίων. «Βασική επιλογή του σχεδίου νόμου είναι η αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ώστε να επιτρέπονται εναλλακτικές επιλογές και να μην τίθεται θέμα εφαρμοσιμότητας όταν αλλάζει το τεχνολογικό υπόστρωμα».

Κέρδος 30/12/2010 07:15

Και βιντεοκλήση με iPhone από το Skype

Τη δυνατότητα βιντεοκλήσης για τους χρήστες iPhone προσφέρει από την Πέμπτη το Skype, για όσους θέλουν όχι μόνο να ακούν του συνομιλητές τους, αλλά και να τους βλέπουν. Η νέα υπηρεσία έρχεται με την τελευταία εκδοχή του Skype s iPhone app - διαθέσιμο στο App Store της Apple.

Η βιντεοσυνομιλία είναι ήδη πολύ δημοφιλής μεταξύ όσων χρησιμοποιούν το Skype στα κομπιούτερ τους, ωστόσο μέχρι σήμερα οι χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν μπορούσαν να κάνουν και να δέχονται βιντεοκλήσεις.

«Πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά ...........

σημαντικό, γιατί θα κάνει ευκολότερο για τον κόσμο να μοιράζεται τις στιγμές του», δήλωσε ο Rick Osterloh, αντιπρόεδρος του κλάδου προϊόντων για το Skype.

Η ποιότητα του βίντεο είναι ανάλογη με αυτή της σύνδεσης δικτύου. Αν η σύνδεση είναι αργή, τότε είναι καλύτερο να περιορίζεται ο χρήστης σε φωνητική, μόνο, κλήση. Μία ένδειξη στο «παράθυρο» του Skype ενημερώνει το χρήστη πότε και αν συνιστάται η εκτέλεση βιντεοκλήσης.

Η νέα εφαρμογή του Skype είναι συμβατή με τα τελευταία iPhones και iPod Touches. Τα iPads μπορούν να δέχονται βιντεοκλήσεις αλλά όχι να τις εκτελούν.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Μηνυμα αναγνώστη: Εχουμε διόδια στην περιοχή μας;

Διάβασα τα θέματα σας για τα διόδια και είδα και την εικόνα για την ανοικτή συζήτηση για τα διόδια που θα γίνει στο Φουρναράκειο.
Πραγματικά μου δημιουργήθηκε η απορία. Τα πιο κοντινά μας διόδια είναι μετά την Τρίπολη αν δεν κάνω λάθος. Εδώ δεν έχουμε διόδια. Προς τι η ανοικτή συζήτηση;

Αναγνώστης

Η απάντηση μας.
Φιλε μας σωστή η απορία σου. Να σου πω λοιπόν ........

γιατί θα γίνει αυτή η κουβέντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κοινοπραξία "Μωρέας" πρόκειται να εγκαταστήσει Διόδια λίγο μετα την Αλλαγή προς Καλαμάτα. Εκεί που γίνονται έργα τώρα... Αν έχεις προσέξει εχει γίνει πάρα πολυ παλτύς ο Δρόμος.
Ποιός θα εμποδίσει τον ιδιώτη της Μωρέας να εγκαταστήσει διόδια όταν στην σύμβαση παραχώρησης δεν υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των σταθμών που θα τοποθετήσει;
Και κάτι για Μελιγαλά ακούσαμε... Δεν ξέρουμε κατα πόσο είναι αλήθεια αυτό.
Δηλαδή αν τοποθετήσει η Μωρέας Διόδια στο σημείο λίγο μετά την Αλλαγή ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ θα θέλει να πληρώνουμε για να πάμε στην πρωτεύουσα του νομού. Να πληρώνουμε χαράτσι τον ιδιώτη. Όπως έχει γίνει σε πάμπολες περιπτώσεις αυθαίρετης τοποθέτησης σταθμού Διοδίων.
Ας ενημερωθούμε από τώρα για το τι πρέπει να κάνουμε όταν θα δούμε κάποια στιγμή διόδια εκεί που δεν υπήρχαν και ένα χέρι απλωμένο να εισπράξει το χαράτσι.
Τωρα λοιπόν πρέπει να ενημερωθούμε. Τώρα θα πρέπει να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Τα βρήκαν φαρμακοποιοί και Λοβέρδος Συμφώνησαν στο ανοιγμα μόνο για νέους επαγγελματίες

Σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο οι φαρμακοποιοί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινητοποιήσεις στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά κατά την συνάντησή τους με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αναφέρει το Βήμα online, συμφώνησαν να αποδεχθούν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους για τους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις.

Η ρύθμιση θα αλλάξει το υφιστάμενο .........

καθεστώς που προβλέπει για κάθε άδεια φαρμακοποιού και φαρμακείο. Η έκπτωση (rebate, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) συμφωνήθηκε να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Διαφωνία για τη λειτουργία του Σαββάτου

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία το Σάββατο όλων των φαρμακείων και όχι μόνον εκείνων που εφημερεύουν, οι φαρμακοποιοί αντιπρότειναν τη μέση λύση της λειτουργίας ενός 25 ή 30% των φαρμακείων κυκλικά από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τις εφημερίες.

Ο υπουργός ζήτησε να επιτρέπεται να λειτουργούν όλοι, να είναι δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια κάθε φαρμακείου αν θα ανοίξει ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφειάρχης αντί του οικείου συλλόγου, ωστόσο οι φαρμακοποιοί σε αυτό το σημείο παραμένουν αρνητικοί.

Τελικά έπειτα από πρόταση του υπουργού «να αφήσουμε το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ μας» συμφωνήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ώστε να μην μπλοκάρει τώρα τη συμφωνία.

Προηγουμένως ο κ. Λοβέρδος είχε επαναλάβει, μιλώντας στους φαρμακοποιούς, ότι «δεν θέλουμε να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία, επειδή όμως το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα». Και εξήγησε: «Γι' αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων».

Στη σύσκεψη, που έφερε θετικό αποτέλεσμα, συμμετείχαν ο υφυπουργός Μ.Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντ.Δημόπουλος. Έπειτα από αυτό το πολυνομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Σε θρησκευτικό πόλεμο εξελίχθηκε η ορκωμοσία του Δημάρχου Γόρτυνος στη Δημητσάνα. Video σοκ

Το απόλυτο χάος επικράτησε την περασμένη Κυριακή στην ορκωμοσία του Δημάρχου Γ. Γιαννόπουλου στο νέο Δήμο Γόρτυνος στη Δημητσάνα, η οποία κατέληξε κυριολεκτικά σε θρησκευτικό πόλεμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου παρενέβη την ώρα της ορκωμοσίας, λέγοντας ότι οι ιερείς δεν θα έπρεπε να παραβρίσκονταν στην τελετή, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον κανονισμό!

Έξαλλος ο Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας επιτέθηκε .........

στον εν λόγω κύριο αλλά και στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την τελετή, ενώ κάλεσε τους ιερείς να αποχωρήσουν.

Δείτε το videoThe Best

Τίτλοι τέλους για την εφημερίδα "VETO" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Τη διακοπή κυκλοφορίας της εφημερίδας «Veto» ανακοίνωσε σήμερα ο εκδότης της Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται και στο δικτακό τόπο zougla.gr σημειώνονται τα εξής:

«Αυτή η φάση του ταξιδιού τελείωσε. Η εφημερίδα «VETO» διακόπτει την έκδοση της. Η συνέχιση μιας εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσπάθειας με τους δικούς μας όρους κατέστη πλέον οικονομικά ανέφικτη.

Σε καιρούς δομικής και συνάμα βαθειάς .........

οικονομικής κρίσης του Τύπου και των ΜΜΕ, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έκδοση της εφημερίδας χωρίς να παραβούμε τους κανόνες που εμείς θεσπίσαμε. Πλήρης οικονομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία, καμία εξάρτηση από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Κανόνες που ηχούν ως αυτονόητοι αλλά που στο εκδοτικό περιβάλλον αυτού του τόπου δεν είναι.

Μιλάμε για δομική και όχι μόνον οικονομική κρίση που περνά ο Τύπος και τα ΜΜΕ. Δεν θα μπορούσαμε και λόγω οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και λόγω δημοσιογραφικής άποψης να συμμετέχουμε σε μία δραστηριότητα η οποία τα τελευταία χρόνια βασίστηκε κυρίως στις προσφορές προϊόντων που καμία σχέση δεν έχουν με την δημοσιογραφία. Το πάρτι αυτό, άλλωστε, και η οικονομική κρίση συμβάλλουν στην δραματική αλλαγή του εκδοτικού τοπίου. Η πτώση των κυκλοφοριών των εφημερίδων κατέστησε την προσφορά δώρων εντελώς ασύμφορη. Πολύ γρήγορα οι εκδότες θα εγκαταλείψουν και αυτό το τέχνασμα. Μία εποχή τελειώνει και μία παρένθεση ολοκληρώνεται. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το εκδοτικό περιβάλλον δεν θα θυμίζει σε τίποτε την υφιστάμενη κατάσταση.

Με αυτές τις σκέψεις και με πλήρη συνείδηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά αποφασίσαμε την διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας «VETO». Δεν θα διακινδυνεύαμε να φθάσουμε στο σημείο του μη γυρισμού. Έως και την τελευταία στιγμή αυτής της εκδοτικής περιπέτειας διασφαλίσαμε στο ακέραιο την ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων μας απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και σε τρίτους.

Η διακοπή της έκδοσης δεν σημαίνει και κατάθεση των όπλων. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μόλις αντικρύσουμε ένα μικρό, έστω, φώς στο βάθος του τούνελ της κρίσης, θα μας ξαναβρείτε μπροστά σας. Διότι η δημοσιογραφία είναι η δουλειά μας και η σωστή ενημέρωση σας το στοίχημα μας. Αυτή η φάση του ταξιδιού έληξε. Η επόμενη αρχίζει. Και τελικά, όπως επισημαίνει και ο ποιητής, αυτό που μετρά είναι το ίδιο το ταξίδι και όχι το τελικός προορισμός.

Κύπελλο Ελλάδος. Τα ζευγάρια των προημιτελικών

Τα ζευγάρια Παναθηναϊκού - ΑΕΚ και Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ ξεχωρίζουν στα προημιτελικά του Κυπέλλου. Μάλιστα οι δύο νικητές θα παίξουν στον ένα ημιτελικό, συμπληρώνοντας μια τριάδα... τελικών!

Τα ζευγάρια που ανέδειξε η κλήρωση είναι : Ατρόμητος-Νικητής Διαγόρας-Εθνικός Αστέρας, νικητής Κέρκυρα-Ηρακλής-Ολυμπιακός Βόλου, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.

Τα ζευγάρια των ημιτελικών είναι: .....

Νικητής 3-Νικητής 4

Νικητής 1-Νικητής 2

Εκρεμμούν ακόμα οι επαναληπτικοί αγώνες της Κέρκυρας με τον Ηρακλή αλλά και του Διαγόρα Ρόδου με τον Εθνικό Αστέρα που θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου. Οι αγώνες της 6ης φάσης είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν τις 19/1/2011 (1η αγωνιστική) και 2/2/2011 (2η αγωνιστική).

gazzetta.gr

«Στις αρχές του 2011» ο ενιαίος φορτιστής για κινητά

Τους πρώτους μήνες του 2011 πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι φορτιστές που θα ταιριάζουν σε όλα τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι εναρμονισμένες προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των φορτιστών μόλις δημοσιοποιήθηκαν και «οι πρώτοι γενικοί φορτιστές και τα κινητά τηλέφωνα που πληρούν τις νέες προδιαγραφές αναμένεται να φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά τους πρώτους μήνες του 2011», εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Παρόλ' αυτά οι νέες προδιαγραφές δεν θα .........

αφορούν παρά τα smartphones νέας τεχνολογίας, όπως το Blackberry και το iPhone, και θα βασίζονται στη σύνδεση μέσω USB, την οποία χρησιμοποιούν ήδη τα περισσότερα τέτοια κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες οι συσκευές αυτού του τύπου «αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά τα επόμενα δύο χρόνια» και να αντικαταστήσουν οριστικά τα κινητά τηλέφωνα που έχουν μόνο βασικές λειτουργίες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ποικιλία φορτιστών για τα κινητά τηλέφωνα στην ΕΕ, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά με ένα συγκεκριμένο μοντέλο τηλεφώνου, γεγονός που δυσκολεύει τη ζωή των καταναλωτών και προκαλεί πολλά ηλεκτρονικά σκουπίδια.

Η ιδέα ενός φορτιστή που θα ταιριάζει σε όλα τα κινητά υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα μεγάλες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, όπως η Nokia η Samsung και η Sony-Ericsson, είχαν υπογράψει πριν ένα χρόνο συμφωνία για να τυποποιήσουν τους φορτιστές τους.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Γαλλικό Πρακτορείο

Ατλάντικ: Πώληση δύο καταστημάτων

Στην πώληση του παγίου εξοπλισμού δύο καταστημάτων της, ενός στην Πύλο και ενός στη Μεγαλόπολη, στην επιχείρηση Σούπερ Μάρκετ «ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΑΦΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ», προχώρησε η Ατλάντικ.

Με τα έσοδα από την πώληση των ...........

ανωτέρω καταστημάτων αποπληρώθηκε μέρος του υπολοίπου οφειλής του προμηθευτή «ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΑΒΕΕ».

Από σήμερα η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ

Από σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2011 αρχίζει καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου σε 819.109 συνταξιούχους του ΟΓΑ

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμος, η συνολική δαπάνη για την καταβολή της σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2011 ανέρχεται σε 366.884.245,32 €Δημήτρης Κουσελάς: Βρείτε λύση για το τρένο στην Μεσσηνία!

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, μετά από ενημέρωση που είχε από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στον ΟΣΕ αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, επικοινώνησε με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλο. Κατά την επικοινωνία του ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε τους προαναφερόμενους σχετικά με την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μεσσηνία και έθεσε τα ζητήματα: ........

1) Τη μη απαξίωση του ΟΣΕ, που θα σηματοδοτούσε το οριστικό κλείσιμο όλων των δρομολογίων του.

2)Ζήτησε να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Καλαμάτα-Μεσσήνη, Καλαμάτα-Διαβολίτσι, Καλαμάτα-Κυπαρισσία....

Για τη λειτουργία των εν λόγω δρομολογίων ζήτησε να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων Δήμων και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι τότε υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να διακοπεί η λειτουργία αυτών των δρομολογίων.

3) Ενημέρωσε τον Υπουργό και τους Διευθύνοντες Συμβούλους ότι η διαδικασία των μετατάξεων γίνεται σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια χωρίς επαρκή πληροφόρηση και χωρίς οι ανακοινωθείσες θέσεις να επαρκούν και να «κουμπώνουν» με τον αριθμό των εργαζομένων στη Μεσσηνία, καθώς επίσης και με τα προσόντα που αυτοί διαθέτουν. Ζήτησε όλα τα παραπάνω να ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς της Διοίκησης του ΟΣΕ για την παραπέρα πορεία και τις αποφάσεις που θα ληφθούν

Νάντια Γιαννακοπούλου – Βουλιάζει η αγορά ακινήτων !!

Προς α) τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

β) τον Υπουργό Οικονομικών

«Πτώση στην αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο»

Η αγορά ακινήτων και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος διέρχονται τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας και μαζί με αυτή οι χιλιάδες επαγγελματίες που εμπλέκονται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία ...........

κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις ακινήτων πανελλαδικά έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία χρόνια όσες οικοδομικές άδειες είχαν εκδοθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί......

Από την άλλη, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς βρίσκονται στην ανεργία ή στην καλλίτερη περίπτωση υποαπασχολούνται. Όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή κατάσταση στον χώρο των ακινήτων στον οποίο παρατηρείται υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων, περιορισμένη ζήτηση και πτώση των τιμών σε ποσοστό άνω του 15% από την αρχή του έτους σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι ούτε η εξαγγελία ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες έχουν οδηγήσει τους πολίτες στο να επισπεύσουν την αγορά ενός ακινήτου ή τη μεταβίβαση κάποιου άλλου.

Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι από την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά θα περίμενε κανείς ραγδαία πτώση των τιμών. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει. Η πτώση κατά 15% θεωρείται ήπια από παράγοντες της αγοράς και σε καμία περίπτωση δε συνάδει με το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα. Ορθό, βέβαια, θα ήταν για την τόνωση της αγοράς, οι κατασκευαστικές εταιρίες να μειώσουν τις τιμές των υπερτιμημένων ακινήτων.

Στην περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στο Νομό Μεσσηνίας, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική και συσχετίζεται πρωτίστως με την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει ενισχυτικά, για την κτηματαγορά, φορολογικά μέτρα, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση, να ενισχυθεί η αγορά και να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για την ενίσχυση της κτηματαγοράς στη Μεσσηνία, ενόψει και των ιδιαίτερων προβλημάτων που αυτός αντιμετωπίζει;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Και νέα απογραφή δημοσίων υπαλλήλων, με σφραγίδα ΟΟΣΑ!

Με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) πρόκειται να συνεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα ώστε να πραγματοποιήσει δεύτερη απογραφή δημοσίων υπαλλήλων, αυτή τη φορά όχι με αριθμητικό στόχο, αλλά ποιοτικό.

«Ξέρουμε πόσοι είναι με ακρίβεια, αλλά δεν ξέρουμε με την ίδια ακρίβεια τι κάνουν», σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο μια σειράς μετατάξεων και ........

αποσπάσεων που πρόκειται να συμβούν στον δημόσιο τομέα, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια παλιά και «ξεχασμένη» συμφωνία του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ.

Πράγματι, μπορεί πλέον το υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους να έκανε μέσα στο 2010 απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, όμως ο αριθμός τους δεν αρκεί ώστε να γίνουν με επιτυχία μετατάξεις. Ο ΟΟΣΑ θα αναλάβει να καταγράψει τα δεδομένα των στοιχείων των υπαλλήλων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο ότι μία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του έτους θα είναι η συνολική αναδιοργάνωση των μετατάξεων.

Σημειώνεται ότι, με βάση την απογραφή που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου, έφτασαν τους 768.009 οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Όλα έτοιμα για τον «Καλλικράτη»

Την ικανοποίησή του για τον τρόπο που προχώρησαν οι προετοιμασίες για τον «Καλλικράτη» εξέφρασε ο κ. Ραγκούσης στην ίδια συνάντηση.

Ένα μεγάλο μέρος των κρίσιμων σημείων και λεπτομερειών έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα τα προεδρικά διατάγματα, οι υπουργικές αποφάσεις, τα σεμινάρια στους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες, οι σφραγίδες, τα ΑΦΜ, οι πινακίδες κτλ.

Το υπουργείο, τέλος, έχει δημιουργήσει και ιστοσελίδα για τον «Καλλικράτη», όπου αναρτώνται δράσεις των περιφερειών και των δήμων, οι σχετικοί νόμοι, τα προεδρικά διατάγματα κα. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι kallikratis.ypes.gr ενώ παράλληλα θα λειτουργεί το τηλεφωνικό νούμερο 1500 προς ενημέρωση των πολιτών.

Πρώτο Θέμα

«Τα βιβλία θα συνεχίσουν να δίνονται δωρεάν στους μαθητές»

Συνέντευξη παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός αναφέρθηκε τόσο στα θέματα που έχουν προκύψει με την συγχώνευση σχολείων, όσο και σε αυτά της διανομής βιβλίων και των πειραματικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
«Τα βιβλία θα συνεχίσουν να δίνονται δωρεάν στους μαθητές»

«Το θέμα των συγχωνεύσεων εξυπηρετεί την πολιτική του Νέου Σχολείου και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Καταργούνται έξι οργανισμοί και ..........

δημιουργούνται δύο νέοι οργανισμοί. Ο ένας αφορά στην υποστήριξη του Υπουργείου στο παιδαγωγικό, επιμορφωτικό και ερευνητικό του έργο και ο δεύτερος οργανισμός υποστηρίζει το Υπουργείο σε όλο το ψηφιακό του έργο - που είναι πολύ μεγάλο, καθώς το Ψηφιακό Σχολείο και στην Ελλάδα είναι πλέον προτεραιότητα- και το εκδοτικό έργο».

Βιβλία

«Η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα για το εκδοτικό έργο είναι η εξής: εγκρίνονται τα βιβλία από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων κάνει διαγωνισμούς και αναθέτει σε τυπογραφεία τις εκδόσεις των βιβλίων.

Τα βιβλία και τα συγγράμματα δίνονται στους μαθητές και τους φοιτητές δωρεάν και δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής.

Γίνονται όλες οι αναγκαίες τομές και κινήσεις, ώστε να υπάρξει σεβασμός και προς το βιβλίο και προς το δημόσιο χρήμα. Χρειάζεται μια κουλτούρα σεβασμού στο βιβλίο. Δεν σημαίνει ότι επειδή το βιβλίο δίνεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να πετιέται ή να καίγεται. Ο μαθητής πρέπει να σέβεται το βιβλίο, για αυτό και έχουμε στείλει εγκύκλιο στα σχολεία, ώστε να διακριθούν εκείνα τα σχολεία και οι μαθητές που θα παρουσιάσουν στο τέλος της χρονιάς τα βιβλία τους σε άριστη κατάσταση, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η λογική είναι ο σεβασμός του μαθητή προς το βιβλίο του και του πολίτη προς το κράτος, το οποίο πληρώνει αυτό το βιβλίο, ώστε να κάνουμε την καλύτερη και πιο συνετή διαχείριση.

Να επαναλάβω ότι από πουθενά δεν προκύπτει η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων. Αντιθέτως τονίζουμε ρητά ότι συνεχίζεται η εκδοτική δραστηριότητα και ότι τα βιβλία δίνονται στους μαθητές δωρεάν».

Πειραματικά σχολεία

«Τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία αντιμετωπίζονται με το πνεύμα και τις ανάγκες της εποχής. Έπαιξαν το ρόλο τους σε άλλες εποχές, με σημαντικά αποτελέσματα και σήμερα τα χρειαζόμαστε και πάλι.

Οι πολιτικές στην Παιδεία πρέπει να έχουν ένα πειραματικό στάδιο. Πρέπει να δοκιμάζουμε διαφορετικές μεθόδους, διαφορετικούς τρόπους διοίκησης του σχολείου, διαφορετική χρήση του εκπαιδευτικού υλικού. Δεν γίνεται απλά να σχεδιάζουμε ένα νόμο και να τον εφαρμόζουμε σε όλα τα σχολεία.

Tα πειραματικά και πρότυπα σχολεία θα χρησιμοποιηθούν και θα λειτουργήσουν ως πιλοτικά παραδείγματα, που καθένα θα έχει ελευθερία στη λειτουργία του, διαφορετικό διοικητικό μοντέλο και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ελευθερία στο πρόγραμμα και στις μεθόδους που θα χρησιμοποιούν. Τα σχολεία αυτά θα λειτουργήσουν και ως «κυψέλες Αριστείας», δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες να τις αναπτύξουν. Για αυτό εισάγουμε το θεσμό των ομίλων - Μαθηματικών, Αρχαίων Ελληνικών, Φυσικών Επιστημών ή Τέχνης - όπου παιδιά με ιδιαίτερες δυνατότητες θα μπορούν να αφιερώνονται και να επενδύουν στο αντικείμενο όπου έχουν έφεση, γιατί είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το θέμα της Αριστείας.

Όλα τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία θα συνδέονται με τα αντίστοιχα Παιδαγωγικά Τμήματα. Για πρώτη φορά θα δημιουργηθούν και δύο πειραματικά Επαγγελματικά Λύκεια και θα συνδεθούν με τα ΤΕΙ.

Τα σχολεία αυτά θα έχουν ένα επιστημονικό συμβούλιο, όπου θα συμμετέχουν πρόσωπα από το Πανεπιστήμιο και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν πρακτικές και θα εμπλέκονται και σύλλογοι αποφοίτων και γονέων.

Η επιλογή των μαθητών στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, στο δημοτικό θα γίνεται με κλήρωση, μετά από ευρεία ενημέρωση του κοινού. Στη συνέχεια θα γίνεται με βάση τις επιδόσεις του παιδιού. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να θέτουν ένα όριο επιδόσεων κάτω από το οποίο ένας μαθητής δεν θα μπορεί να συνεχίσει στο πειραματικό σχολείο. Θα υπάρχουν λοιπόν ή εξετάσεις ή τεστ δεξιότητας, ανάλογα με το τι θα επιλέγει κάθε σχολείο».

Απολογισμός της 8ετίας Ξύγκα

Απολογισμό της 8ετίας 2003 - 2010 που ο ίδιος και η δημοτική του ομάδα άσκησαν τη διοίκηση του Δήμου Φιλιατρών έκανε προχθές βράδυ ο απερχόμενος δήμαρχος Άλκης Ξύγκας. Το «Βορρέειον» Πνευματικό Κέντρο της πόλης ήταν γεμάτο από συνεργάτες του κ. Ξύγκα, υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του, υπαλλήλους του Δήμου και πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν για τα έργα και τις ημέρες της δημαρχοντίας του απερχόμενου δημάρχου και να τον αποχαιρετήσουν.
Ο κ. Ξύγκας συγκινημένος, μιας και απευθυνόταν στους συνδημότες του για τελευταία φορά με την ιδιότητα του δημάρχου, αλλά και ικανοποιημένος με το παραχθέν έργο του, εστίασε στα σημαντικότερα έργα, τις μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες παρεμβάσεις της Δημοτικής του Αρχής στην πόλη των Φιλιατρών και τα δημοτικά διαμερίσματα. Έργα, δράσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, την καλύτερη ποιότητα ζωής και τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο απερχόμενος δήμαρχος τόνισε την οικονομική κατάσταση του Δήμου που παρέλαβε (εκφράζοντας κι ένα παράπονο) και παραδίδει, καθώς....

και την οικονομική διαχείριση που έκανε, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργική αναβάθμιση του Δήμου, στα έργα από «ΘΗΣΕΑ» και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, στην αποχέτευση, στο Βιολογικό Καθαρισμό, στην ύδρευση, στις παρεμβάσεις για τη σχολική στέγη και τις σχολικές υποδομές, στην ίδρυση Ειδικού Σχολείου, στην ανάπλαση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ και στη διαμόρφωση του χώρου στη βόρεια είσοδο της πόλης, στις αναπλάσεις στην πόλη και τα χωριά κ.ά. Ως κυριότερα χαρακτήρισε το Φράγμα στο Φιλιατρινό ποταμό και τα έργα στην αποχέτευση και την ύδρευση. Στον επίλογο, σημείωσε πως μπορεί να έκαναν και λάθη με τους συνεργάτες του, αλλά όχι σκόπιμα, και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους συμπολίτες του για την εμπιστοσύνη, όπως και τη σύζυγό του, που στάθηκε άξια δίπλα του στο ύψος των περιστάσεων!
Ως πρώτο έργο της δημαρχοντίας του που εκπνέει σε λίγες μέρες ανέφερε το «Ρολόι» στο Δημαρχείο, το οποίο έθεσαν σε λειτουργία και τα τελευταία οκτώ χρόνια «χτυπάει». Μίλησε για τη δεινή οικονομική κατάσταση που παρέλαβαν, εκφράζοντας, όπως είπε, κι ένα παράπονο, γιατί ενώ από τις 17 Νοεμβρίου 2002, μετά την εκλογή του, είχε ζητήσει με αίτηση ενημέρωση από την τότε απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ενημέρωση δεν έγινε ποτέ για να ξέρουν και να μάθουν τι ακριβώς παραλαμβάνουν. Ο Δήμος, τότε, χρωστούσε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, όπως κατέληξαν μετά από έλεγχο ορκωτοί λογιστές, συν 240 χιλιάδες που «εμφανίστηκαν» αργότερα, από οφειλές σε προμηθευτές που πήγαν τιμολόγια… «Ξεχρεώσαμε το Δήμο και σήμερα δε χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου και την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, και συνέχισε με τα έργα, ξεκινώντας από εκείνα του «ΘΗΣΕΑ», όπως η ανάπλαση της πλατείας του Δημαρχείου, η κατασκευή πεζοδρομίων και καντουνιών κ.ά., τονίζοντας πως «χάθηκαν» λόγω περικοπών στο εν λόγω πρόγραμμα τα έργα του κόμπακτ βιολογικού της Χριστιανούπολης και των ασφαλτοστρώσεων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, την επισκευή και λειτουργία της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού, με τις μελέτες και τα έργα που έγιναν καθώς και τα δίκτυα, τονίζοντας πως «τέτοιος βιολογικός δεν υπάρχει στη Μεσσηνία» και προσθέτοντας πως ήδη 400 συνδέσεις πέφτουν μέσα. Αναφέρθηκε στην αποχέτευση στη Χριστιανούπολη, στο δίκτυο ύδρευσης, στις γεωτρήσεις και το φράγμα στον Φιλιατρινό ποταμό, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου για την περιοχή, του πρώτου από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο ΕΣΠΑ. Σημείωσε τις παρεμβάσεις στην Παιδεία, για τη σχολική στέγη και τις υποδομές και ευχαρίστησε τον αείμνηστο διευθυντή του ΟΣΚ (από την Κυπαρισσία), Αλέκο Παπαδόπουλο, για τη στήριξη και τη συμβολή του στην υλοποίηση των έργων, ενώ τόνισε την ίδρυση του ειδικού σχολείου και την κατασκευή καινούργιου και σύγχρονου σχολείου, που δημοπρατήθηκε πριν από λίγες μέρες. Για τις αναπλάσεις, είπε πως έγιναν και στην πόλη και στα χωριά, σε πλατείες και άλλους δημοτικούς χώρους, ενώ στάθηκε στο ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ και τη διαμόρφωση του χώρου στη βόρεια είσοδο των Φιλιατρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Έμφαση έδωσε στη θρησκευτική γιορτή για τον Άγιο Χαράλαμπο και την εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται, στα πολιτιστικά δρώμενα και τη συνεργασία με το Σύλλογο Φιλοπροόδων, στα «Εράνια», στη γιορτή του Καρπουζιού και στο γνωστό καρναβάλι των «Φούληδων»! Εστίασε στην αναστήλωση και ανάδειξη της Αγίας Σωτήρας στη Χριστιανούπολη, της οποίας η μελέτη είναι έτοιμη για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΔΕΥΑΦ και στο χώρο που προοριζόταν η στέγασή της, ο οποίος και μπορεί να φιλοξενήσει υπηρεσίες του νέου Δήμου. Μίλησε για την προσφορά στο συνάνθρωπο και την τρίτη ηλικία, με το ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και στις εκπαιδευτικές ημερίδες και τα σεμινάρια που διοργανώθηκαν και τα τμήματα που λειτούργησαν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και άλλους φορείς. Τέλος, αναφέρθηκε στα μηχανήματα με τα οποία ενισχύθηκε ο «στόλος» του Δήμου. Παρόντες στον απολογισμό, μεταξύ άλλων, ήταν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΤΕΒΕ: Να πεθάνετε, τι μας νοιάζει;

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

► Κυβερνητική αναλγησία σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ
► Δείτε πώς η κυβέρνηση αφήνει στο έλεος του Θεού εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να καταχωρήσουν ιατρούς στα βιβλιάρια υγείας για το 2011, καθώς ο οργανισμός δεν έχει συμπληρώσει την εν λόγω λίστα, όπως αναφέρεται στο Φ73/39/20-12-2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών Ασθενείας του οργανισμού.

Αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης .........

προχειρότητας και αμέλειας της διοίκησης του οργανισμού και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και οι οικογένειές τους να μην έχουν ιατρική περίθαλψη από πρώτης του νέου έτος. Οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να εξεταστούν από γιατρό, δεν θα μπορούν να γράφουν φάρμακα, αλλά ούτε και να υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ και η πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων, με τραγική προχειρότητα και αμέλεια, αφήνει στο έλεος του Θεού τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα ακόμη και να κινδυνεύει η ζωή τους.

Το πλέον παράδοξο είναι ότι για μία εβδομάδα, από 13-12-2010 μέχρι 20-12-2010, καταχωρούνταν ιατροί στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων. Αποτέλεσμα αυτής της παράνοιας είναι ακόμη και οι ασφαλισμένοι που ήδη καταχώρησαν γιατρούς, από 1ης του έτους να μην μπορούν να επισκεφθούν γιατρούς ούτε να γράψουν φάρμακα.

Ακόμη και αν (υποθετικά) από τις αρχές του νέου έτους υπάρξει η δυνατότητα καταχώρησης ιατρών στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων, θα περάσει τουλάχιστον ένας μήνας ακόμη έως ότου μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΕ, λόγω της τεράστιας προσέλευσης.

Η κυβέρνηση απροκάλυπτα σπρώχνει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σε ιδιώτες ιατρούς, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα και σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Για ακόμη μια φορά οι ασφαλισμένοι θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για παροχές που έχουν ήδη πληρώσει τις εισφορές τους, ενώ οι ιδιώτες της υγείας θα τρίβουν τα χέρια τους «εις υγείαν» των «κορόιδων» ασφαλισμένων.

Δε χρειάζεται να αναφέρει κανείς ότι οι ασφαλισμένοι χάνουν χρόνο, χρήμα και εργατοώρες προσερχόμενοι στους κατά τόπους ΟΑΕΕ και φεύγουν άπρακτοι.

Ταυτόχρονα, ελεγκτές ιατροί υπάρχουν μόνο σε ελάχιστα παραρτήματα, με συνέπεια ο ασφαλισμένος να κάνει δεκάδες χιλιόμετρα και να χάνει αμέτρητες ώρες ταλαιπωρίας για μια υπογραφή.

Αντίγραφο της απόφασης Φ73/39/20-12-2010, που απαγορεύει την καταχώρηση των ιατρών στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων δεν μας δόθηκε, γιατί «απαγορεύεται» κατά τους υπευθύνους να κοινοποιηθεί, καθώς θεωρείται εσωτερική αλληλογραφία!Newsday

Τάση συρρίκνωσης για τους βασικούς δείκτες της αγοράς ελαιολάδου – σταθερότητα στις επιτραπέζιες ελιές, σύμφωνα με έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Με σημείο αναφοράς την πτώση κινούνται τα τελευταία έτη οι βασικοί δείκτες στην αγορά του ελαιολάδου, μηδέ και της χρονιάς που διανύουμε εξαιρουμένης. Σύμφωνα με στοιχεία από έκθεση των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, η ελαιοκομική περίοδος 2009 – 2010 χαρακτηρίστηκε από κάμψη των μεγεθών σε εξαγωγές, κατανάλωση και αποθέματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ενδιαφέρουσας έκθεσης της ΠΑΣΕΓΕΣ και του αρμόδιου στελέχους, κ. Θ. Βλουτή, οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια μειώνονται και εκτιμάται ότι το 2010 θα φθάσουν τους 80 χιλιάδες τόνους από 100.000 τόνους που ήταν το 2008, μειωμένες δηλαδή κατά 20%.

Στο ίδιο «τέμπο» βάσει στοιχείων που παρέσχε ..........

το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυμαίνεται και η κατανάλωση ελαιολάδου στη χώρα μας, κυμαινόμενη στους 220.000 με 225.000 τόνους, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που έφθανε τους 250.000 τόνους, γεγονός που οφείλεται στις υψηλές τιμές καταναλωτή σε σχέση με τα σπορέλαια.

Ομοίως και τα αποθέματα του προϊόντος, που κυμαίνονται γύρω στους 90.000 με 100.000 τόνους, μειωμένα σε σχέση με παλαιότερες περιόδους.

Όσον αφορά την παραγωγή του προϊόντος, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, για την περίοδο 2009 – 2010 είχαμε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή της τάξης του 5%, ήτοι κυμαινόμενα τους 320.000 τόνους.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η ΠΑΣΕΓΕΣ από ελαιοκομικές ΕΑΣ – μέλη της, η παραγωγή για την περίοδο 2009 – 2010 ανήλθε στα επίπεδα των 230.000 με 240.000 τόνους.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο, οι τιμές για το έξτρα παρθένο προϊόν διαμορφώθηκαν στα 2,10 ευρώ το κιλό και για το παρθένο στα 1,9 ευρώ το κιλό.

Επιτραπέζιες ελιές

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, που παρατίθενται στην έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 95.000 και 125.000 τόνων, φθάνοντας την περίοδο 2008 – 2009 τους 105.000 τόνους, αυξημένη κατά 10% από την προηγούμενη περίοδο και το 2010 τους 107.000 τόνους.

Στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμά την παραγωγή και η ΠΑΣΕΓΕΣ, βάσει στοιχείων των Ενώσεων – μελών της. Έτσι, ενώ την περίοδο 2008 – 2009 η παραγωγή ανήλθε στους 104.000 τόνους, το 2010 εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα.

Σχετικά με τις τιμές, το κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η σταθερότητα των μεγεθών.

Δείτε πατώντας εδώ Αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ (σε μορφή PDF)

ΠΑΣΕΓΕΣ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στην Καρμανιόλα Κορίνθου –Πατρών. Απανθρακώθηκαν 4 άνθρωποι σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε ένα δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο 159ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Πατρών, ανάμεσα στην Ακράτα και το Αίγιο. Από την σύγκρουση δύο οχημάτων προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν τέσσερις άνθρωποι.
Απανθρακώθηκαν 4 άνθρωποι σε τροχαίο.

Η πυροσβεστική ανέλαβε την .........

κατάσβεση της φωτιάς και το δύσκολο έργο να απεγκλωβίσει τους τέσσερις απανθρακωμένους ανθρώπους, 3 από το ένα όχημα και έναν από το άλλο. Τα θύματα δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί.

Newsday

Άκυρα τα συμβόλαια ιδιοκτησίας θέσεων πάρκινγκ στις πυλωτές

Απόφαση- σταθμός του Αρείου Πάγου ορίζει ότι τα συμβόλαια ιδιοκτησίας θέσης στάθμευσης σε πυλωτές πολυκατοικιών είναι άκυρα καθώς ο εν λόγω χώρος θεωρείται κοινόχρηστος.

Με βάση αυτή την απόφαση οι θέσεις στάθμευσης σε πυλωτές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενα αγοραπωλησίας, ούτε να μεταβιβαστούν σε τρίτους που δεν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο επίσης .........

τις θέσεις στάθμευσης μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές αλλά όχι οι ιδιοκτήτες αποθηκών.

The Insider

«Στον αέρα» ο ιστότοπος kallikratis.ypes.gr του υπουργείου Εσωτερικών

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το πραγματικό του ταξίδι ο «Καλλικράτης» ταξιδεύει διαδικτυακά.

Το νέο site του «Καλλικράτη»* παρουσίασε το απόγευμα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό τόσο για τους αιρετούς όσο και για τους πολίτες στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αυτοδιοίκηση.

Τόνισε δε ότι η κατασκευή του ...........

συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου δεν κόστισε στο ελληνικό δημόσιο, καθώς δημιουργήθηκε από τους συνεργάτες του σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενότητες και υποενότητες:

1) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ του «Καλλικράτη», το οποίο περιλαμβάνει 18 δράσεις:
• Τι είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο
• Ομάδα Διοίκησης Έργου
• Χρονοδιάγραμμα
• Δράσεις Επιχειρησιακού Σχεδίου
1. Δράση 1: ΟΕΥ Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
2. Δράση 2: Οικονομικά ΟΤΑ
3. Δράση 3: Μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ
4. Δράση 4: Προσωπικό και ΟΕΥ Δήμων
5. Δράση 5: Υποδομές στέγασης
6. Δράση 6: Νησιωτικότητα
7. Δράση 7: Ενημέρωση Δημάρχων, Περιφερειαρχών
8. Δράση 8: Ενημέρωση Περιφερειακών, Δημοτικών Συμβούλων
9. Δράση 9: Ενημέρωση/κατάρτιση εργαζομένων
10. Δράση 10: Αποτύπωση εκπαιδευτικών αναγκών
11. Δράση 11: Καλλικράτης στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ΟΤΑ
12. Δράση 12: Εξειδίκευση θεσμικού πλαισίου
13. Δράση 13: Λειτουργική Ενοποίηση Πληροφοριακών Συστημάτων
14. Δράση 14: Ηλεκτρονικός Δήμος/ Περιφέρεια/ Αποκεντρωμένη Διοίκηση
15. Δράση 15: Νέα e-ΚΕΠ
16. Δράση 16: Κάρτα Δημότη- Πολίτη
17. Δράση 17: Αξιολόγηση Δήμων και Περιφερειών στο πλαίσιο του «Καλλικράτη»
18. Δράση 18: Μηχανισμός Υποστήριξης
• Εκπαίδευση - Εκπαιδευτικό Υλικό
o Πρόγραμμα σεμιναρίων
o Εκπαιδευτικό υλικό

2) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
• Νόμος «Καλλικράτη»
• Εγκύκλιοι
• Υπουργικές Αποφάσεις
• Προεδρικά Διατάγματα

3) ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ
• Προσκλήσεις
• Προκηρύξεις - Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
• Ενταγμένα έργα

4) ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ - ΝΕΑ
• Τι αλλάζει με τον "Καλλικράτη"
• Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ομιλίες
• Εκδηλώσεις
Την παρουσίαση έκανε ο συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος εγκαταλείπει από τις αρχές του έτους εγκαταλείπει το ΥΠΕΣ και "μετατάσεται" στο Δήμο Αθηναίων στη θέση του γενικού γραμματέα (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=9469)

Παράλληλα με το site από τις αρχές του νέου έτους θα λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1500 η οποία θα δίνει πληροφορίες κυρίως στους πολίτες των οποίων οι δήμοι συγχωνεύονται, ενώ πληροφορίες στους αιρετούς στους οποίους θα μοιραστεί και σχετικός εξοπλισμός, θα δίνονται και μέσω sms.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Ολομέλεια των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στο Φουρναράκειο.

Ολομέλεια των φίλων και των μελών του ΠΑΣΟΚ στο Φουρναράκειο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι γραμματείς των Τοπικών οργανώσεων Αετού, Αυλώνα, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών μετά απο συνάντηση που είχαν.

Η ολομέλεια θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Φουρναράκειου (Πυρσός) στα Φιλιατρά.Χριστουγεννιατικο Bazaar στην Κυπαρισσία.

Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Κυπαρισσίας από την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010.
Οι εθελόντριες του Οργανισμού στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν οικονομικά το έργο του, έφτιαξαν με πολύ μεράκι και αγάπη διάφορα χειροτεχνήματα.
Σας περιμένουμε γιατί….

Τα παιδιά περιμένουν από ..........

εσάς!
Από μας!
Από όλους μας!!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-01-11, ΣΤΙΣ 7μμ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι δημόσιοι, εθνικοί μας δρόμοι, το 2007, μέσα σε μία νύχτα, παραδόθηκαν, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, σε ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρείες.

Τους δρόμους αυτούς, τους έχουμε κατασκευάσει με δικά μας χρήματα από το 1953 και χρυσοπληρώνουμε τη συντήρηση τους από τα πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας, τους φόρους στα καύσιμα, την άμεση φορολογία και τα τέλη στα ασφάλιστρα!
Οι συμβάσεις παραχώρησης, αποικιοκρατικού ..........

τύπου, έδωσαν τη δυνατότητα στις ιδιωτικές εταιρείες να εισπράττουν υπέρογκα διόδια αυξάνοντάς τα διαρκώς και κατά βούληση και να τοποθετούν καινούργιους σταθμούς διοδίων οπουδήποτε οι εταιρείες κρίνουν!
Μέσα στη συγκυρία της σφοδρής οικονομικής κρίσης, ο λαός καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα πληρώνοντας διαρκώς τα χαράτσια, ενώ οι χαρατσοεισπράκτορες πλουτίζουν εις βάρος μας.

Η απάντηση μας εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο είναι μαζική, κινηματική, συλλογική και εκκωφαντική!!

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!!

Αρνούμαστε να πληρώσουμε διόδια στους δρόμους που μας ανήκουν και τους έχουμε πληρώσει με το αίμα μας!
Αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι σε όλους αυτούς που μας βλέπουν σαν πρόβατα για άρμεγμα!

Αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκβιασμό της μπάρας που οι σύγχρονοι Προκρούστες τοποθετούν προκειμένου να; περιστείλουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μας εντός της επικράτειας.
Δεν πληρώνουμε διόδια-σπρώχνουμε τις μπάρες και συνεχίζουμε το δρόμο μας!

Είμαστε ήδη εκατοντάδες χιλιάδες, ας γίνουμε εκατομμύρια!
Όπλο μας είναι η ενημέρωση, το δίκαιο του αγώνα μας και η αλληλεγγύη μας!

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Για λεπτομέρειες: epitropesdiodiastop.blogspot.com ή στο www.oxidiodia.gr

Κόβουν την πίτα τους στο Βορρέειο.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου το Διοικητικό συμβούλιο του Βορρέειου πνευματικού κέντρου στα Φιλιατρά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα και θα συμμετάσχουν η Φιλαρμονική και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.

Είστε όλοι καλεσμένοι.

Οδηγίες για την αυτοπεραίωση εξέδωσε με εγκύκλιό του προς τις εφορίες το Υπουργείο Οικονομικών

Διευκρινίσεις για την υπαγωγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών στη διαδικασία του αυτοελέγχου των φορολογικών τους δηλώσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του προς τις εφορίες.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά τα ακαθάριστα έσοδα ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης:

Επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων

Οι επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή ...........

και παραγωγής προϊόντων πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αθροίσματος του κόστους πωληθέντων (εμπορευμάτων ή προϊόντων) και των εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σε κάθε περίπτωση και των αποσβέσεων που αναλογούν, με το συντελεστή αναγωγής αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό εκατό (100) και παρονομαστή τον αριθμό εκατό (100) μείον τον προβλεπόμενο μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ.). Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται για την επιχείρηση Μ.Σ.Κ.Κ., εφαρμόζεται ο μέσος όρος των Μ.Σ.Κ.Κ. του οικείου πίνακα στον οποίο αυτή εντάσσεται. Προκειμένου για επιχειρήσεις με περισσότερους του ενός Μ.Σ.Κ.Κ., εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των Μ.Σ.Κ.Κ. κατά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών

Οι επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αθροίσματος των εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σε κάθε περίπτωση και των αποσβέσεων που αναλογούν, με το συντελεστή αναγωγής αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό εκατό (100) και παρονομαστή τον αριθμό εκατό (100) μείον τον προβλεπόμενο μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ.). Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται για την επιχείρηση Μ.Σ.Κ.Κ., εφαρμόζεται ο μέσος όρος των Μ.Σ.Κ.Κ. του οικείου πίνακα στον οποίο αυτή εντάσσεται. Προκειμένου για επιχειρήσεις με περισσότερους του ενός Μ.Σ.Κ.Κ., εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των Μ.Σ.Κ.Κ. κατά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Δηλαδή και οι επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να υπαχθούν στον αυτοέλεγχο, πρέπει να δηλώνουν το ποσό ακαθάριστων εσόδων που προκύπτει με την ίδια μέθοδο όπως και στις επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων.

Μικτές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών

Οι μικτές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο του αθροίσματος των ακαθάριστων εσόδων που προσδιορίζονται κατά κατηγορία δραστηριότητας.

Αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αθροίσματος των εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σε κάθε περίπτωση και των αποσβέσεων που αναλογούν, με το συντελεστή αναγωγής αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό εκατό (100) και παρονομαστή τον αριθμό εκατό (100) μείον τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών αμοιβών. Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται για τον ελεύθερο επαγγελματία συντελεστής καθαρών αμοιβών, εφαρμόζεται ο μέσος όρος των συντελεστών καθαρών αμοιβών. Προκειμένου για ελεύθερους επαγγελματίες με περισσότερους του ενός συντελεστές καθαρών αμοιβών, εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των συντελεστών καθαρών αμοιβών κατά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη άσκηση εμπορικής δραστηριότητας πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων ή και παροχής υπηρεσιών

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παράλληλα ασκούν και εμπορική δραστηριότητα πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων ή και παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων που προσδιορίζονται κατά κατηγορία δραστηριότητας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ως άνω φυσικό πρόσωπο, εφόσον επιθυμεί να υπαχθεί στον αυτοέλεγχο για τη συγκεκριμένη διαχειριστική περίοδο, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών η εκγύκλιος του υπουργείου προβλέπει τα εξής:

Επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων

Οι επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων, αναλόγως της κατηγορίας των βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν, πρέπει να δηλώνουν ως καθαρά κέρδη τα ακόλουθα ποσά:

- Όταν τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας, το ποσό που προκύπτει εξωλογιστικώς με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων τους, όπως αυτά προσδιορίζονται, με τον προβλεπόμενο Μ.Σ.Κ.Κ. ή το μέσο όρο των Μ.Σ.Κ.Κ. του πίνακα στον οποίο εντάσσεται η επιχείρηση, εφόσον δεν προβλέπεται γι' αυτή Μ.Σ.Κ.Κ., ή το μέσο σταθμικό συντελεστή, εφόσον προβλέπονται γι' αυτή περισσότεροι του ενός Μ.Σ.Κ.Κ., κατά περίπτωση.

- Όταν τηρούν βιβλία Α' κατηγορίας ή και όταν δεν τηρούν βιβλία, επειδή δεν έχουν σχετική υποχρέωση, το ποσό που ομοίως προκύπτει εξωλογιστικώς με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων τους, με τον προβλεπόμενο Μ.Σ.Κ.Κ. ή το μέσο όρο των συντελεστών του πίνακα στον οποίο εντάσσεται η επιχείρηση ή το μέσο σταθμικό συντελεστή, κατά περίπτωση, επί εσόδων.

β. Επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών

Οι επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ως καθαρά κέρδη το ποσό που προκύπτει εξωλογιστικώς με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων τους, με τον προβλεπόμενο Μ.Σ.Κ.Κ. ή το μέσο όρο των Μ.Σ.Κ.Κ. του πίνακα στον οποίο εντάσσεται η επιχείρηση ή το μέσο σταθμικό συντελεστή, κατά περίπτωση.

γ. Μικτές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών

Οι μικτές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ως καθαρά κέρδη το ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των ποσών των καθαρών κερδών που προσδιορίζονται κατά κατηγορία δραστηριότητας.

δ. Αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώνουν ως καθαρά κέρδη το ποσό που προκύπτει εξωλογιστικώς με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων τους, όπως αυτά προσδιορίζονται με τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών αμοιβών ή το μέσο όρο των συντελεστών καθαρών αμοιβών ή το μέσο σταθμικό συντελεστή, κατά περίπτωση.

ε. Ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη άσκηση εμπορικής δραστηριότητας πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων ή και παροχής υπηρεσιών

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παράλληλα ασκούν και εμπορική δραστηριότητα πώλησης εμπορευμάτων ή και παραγωγής προϊόντων ή και παροχής υπηρεσιών πρέπει να δηλώνουν ως καθαρά κέρδη το ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των ποσών των καθαρών κερδών που προσδιορίζονται κατά κατηγορία δραστηριότητας.