Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πέτρος Τατούλης: Στόχος μας είναι να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Ολόκληρη η ομιλία του Πέτρου Τατούλη αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού Συμβουλίου.

Μακαριώτατε, σεβασμιότατοι, κυρίες και κύριοι βουλευτές, δήμαρχοι, διοικητές, κύριε Πρύτανη, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Φίλες και φίλοι μου, αγαπημένοι Πελοποννήσιοι συμπατριώτες μου,


Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους θερμά πολίτες της Νέας Περιφέρειας για τη σημερινή σας παρουσία σήμερα εδώ, αλλά και για όλη αυτήν την κοινή μας πορεία που είναι βαθύτατα πολιτική, εξαιρετικά υπερβατική, ταυτόχρονα οραματική, αληθινή και ρεαλιστική.
Μια πορεία που κατέληξε σε ένα εκλογικό .......

αποτέλεσμα, το οποίο δεν επιδέχεται μια απλή ανάγνωση, αλλά σηματοδοτεί το καινούριο, ανοίγει νέους δρόμους, νέες ευκαιρίες και ελπίδες με πραγματικό αντίκρισμα.

Σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο κάποιοι άνοιξαν μαζί μας το μονοπάτι, ορισμένοι ακολούθησαν από την πρώτη στιγμή, άλλοι προστέθηκαν στην πορεία, ορισμένοι πείσθηκαν πρόσφατα και άλλοι, κριτικοί απέναντί μας, περιμένουν να δουν πώς θα κάνουμε πράξη τα όσα προεκλογικά υποσχεθήκαμε. Με όλους αυτούς τους ελευθερόφρονες πολίτες, τους πολίτες που αψήφησαν τα αναχρονιστικά υποδεκάμετρα με τα οποία κάποιοι εμμένουν να μετρούν τις κομματικές επιρροές, με όλους τους πολίτες που συγκροτούν την Νέα Πελοπόννησο, από σήμερα κιόλας πορευόμαστε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς περιχαρακώσεις. Χωρίς μικρονοητικές μικροκομματικές αντιλήψεις. Αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη, απόλυτη, προσωπική μου δέσμευση. Και αυτό διότι, εμείς δεν έχουμε δουλείες. Δεν έχουμε ανεξόφλητες επιταγές. Δεν ήλθαμε εδώ απλώς για να αλλάξουμε φρουρά ή να βαυκαλιστούμε γύρω από τα μικρά τσιφλίκια εξουσίας μας. Δεν διαθέτουμε εμείς κουμανταδόρους, που θα εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη των πολιτών για να εξυπηρετήσουν τα οφέλη της παρέας τους. Δεν μας δεσμεύει τίποτε άλλο, παρά μόνον το μέλλον της Πελοποννήσου, η προοπτική ανάπτυξης που θέλουμε να δώσουμε στον τόπο μας, η ευημερία που οφείλουμε όλοι εμείς να εξασφαλίζουμε για τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Στόχος μας είναι να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, πρότυπο ανάπτυξης, μοντέλο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο όλης της χώρας από την κρίση. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Αυτό που ίσχυε στην προεκλογική περίοδο, με το ενδιαφέρον όλης της χώρας να έχει στραφεί πάνω στο δικό μας πολιτικό πείραμα, σήμερα έχει ενισχυθεί. Και είναι μάλιστα αυτό το ενδιαφέρον πια πολύ πιο ουσιαστικό, αφού αν εμείς επιτύχουμε, τότε δημιουργείται η δυνατότητα και για τον τόπο μας να ακολουθήσει το δικό μας καινούριο κι επιτυχημένο μοντέλο και να διασωθεί.

Και να είστε απόλυτα σίγουροι. Εμείς, εσείς και εμείς μαζί θα πετύχουμε. Η Νέα Πελοπόννησος θα είναι ο πιλότος. Αυτό εξασφαλίζει το Σχέδιο Δράσης που καταθέσαμε και που πολύ αυστηρά θα υπηρετήσουμε. Αυτό διασφαλίζουν οι σταθερές αρχές μας που επιβάλλουν ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση, συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα στις ενέργειες μας και απόλυτη διαφάνεια στο κάθε μας βήμα.

Φίλες και φίλοι μου,

Δεν θέλω να αναλωθώ σε λόγια που έχουν γίνει κλισέ. Όλοι μιλούν σήμερα για την πολύπλευρη κρίση μας. Και συνήθως είναι οι ίδιοι αυτοί, που απτόητοι κι αδιόρθωτοι, οι ίδιοι αυτοί που βούλιαξαν το πλοίο υποδύονται τώρα τους ναυαγοσώστες. Όμως εμείς γνωρίζουμε καλά ότι Μεσσίες δεν υπάρχουν πια. Η ελπίδα των πολιτών είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή η νέα Καλλικρατική Περιφέρεια είναι η δική μας μεγάλη ευκαιρία. Και μην έχετε καμία αμφιβολία.

Αν η κρίση δεν είχε βαθύνει τόσο πολύ, η διοικητική μεταρρύθμιση θα πελαγοδρομούσε ακόμη για χρόνια. Κι αυτό διότι, πέρα από λίγους οραματικούς και προοδευτικούς πολιτικούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι μόνον ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, αιρετής δημοκρατικά νομιμοποιημένης διοίκησης μπορεί να είναι επιτυχημένο, καμία εξουσία δεν παραχωρεί εύκολα δικά της μερίδια. Με απλά λόγια. Κάθε Καλλικράτης δεν είναι για καμία εξουσία εύκολη, ευχάριστη επιλογή.

Αντίθετα, ο Καλλικράτης ήταν μονόδρομος για την κεντρική εξουσία, επιλογή ανάγκης, επιλογή επιβίωσης για το κεντροβαρές μας κράτος. Ταυτόχρονα όμως ο Καλλικράτης, όπως άλλωστε και κάθε βήμα προς την εμπέδωση της δημοκρατίας, δεν είναι για εμάς ένα δώρο χωρίς τίμημα. Από εμάς εξαρτάται, από τη δική μας δύναμη για διεκδίκηση, από τη δική μας αποφασιστικότητα, πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά θα αναλάβουμε τις αρμοδιότητες μας, προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο, σε κανένα κέντρο εξουσίας, που θεωρεί ανόητα ότι θα αρκεστούμε στους θώκους μας, να ροκανίσει την αυτονομία που ο νέος θεσμός έχει εξασφαλίσει για εμάς. Οι γνωστές αδράνειες του εξουσιαστικού συντηρητικού κατεστημένου, που προσπαθεί να εγκλωβίσει την κοινωνία στο χτες, επειδή φοβάται ότι δεν θα βρει θέση σε ένα προοδευτικό αύριο, στην Νέα Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ήδη καμφθεί. Πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή τη μεταρρύθμιση, και γνωρίζουμε πολύ καλά τους τρόπους όχι απλώς να την κάνουμε πράξη, αλλά να της δώσουμε κι άλλες προοπτικές και μεγαλύτερη δυναμική. Και σε αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Και σε αυτό δεσμευόμαστε απόλυτα σε κάθε κατεύθυνση. Εμείς δεν θα σας πούμε, μετά από τρία χρόνια, ότι εμείς θέλαμε, αλλά η κεντρική εξουσία δεν μας το επέτρεψε. Εμείς διεκδικούμε από σήμερα όλην την εξουσία, διότι θέλουμε να επωμιστούμε και όλην την ευθύνη.

Εμείς τιμούμε την εντολή των πολιτών και δεν δεχόμαστε καμία άνωθεν νόθευσή της.

Κυρίες και Κύριοι, Πελοποννήσιοι συμπολίτες μας,

Σήμερα, στην έδρα της Νέας Περιφέρειας, έχουμε έλθει να επιβεβαιώσουμε ότι αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποτελέσουν ισχυρό καταλύτη για την δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας, η οποία θα έχει δικά της χαρακτηριστικά με κυριότερο την εξωστρέφεια, δικούς της διαύλους επικοινωνίας τόσο με τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης όσο και με την ευρωπαϊκή αγορά και σημαντική αυτοτέλεια.

Η συγκρότηση της Νέας Περιφέρειας σε έναν ενιαίο ισχυρό και αποτελεσματικό Μηχανισμό Διοίκησης αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο. Όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουμε δημιουργήσει ένα Ενοποιημένο Οργανόγραμμα λειτουργίας για το σύνολο των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων της Περιφέρειας. Θα έχουμε υλοποιήσει την ενοποίηση λογιστηρίων των πέντε πρώην Νομαρχιών και της παλιάς Περιφέρειας. Θα έχουμε συντάξει έναν ενοποιημένο ισολογισμό κατά τα πρότυπα των επιχειρηματικών ομίλων και για την Νέα Περιφέρεια και για όλα τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται σ’ αυτήν στον οποίο θα αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση που παραλαμβάνουμε. Θα έχουμε συγκροτήσει όλα τα προβλεπόμενα γνωμοδοτικά συμβούλια και τις επιτροπές προκειμένου και την αποτελεσματικότητα του περιφερειακού συμβουλίου να δυναμώσουμε και τη δημοκρατικότητα και συμμετοχικότητα του νέου θεσμού να ενισχύσουμε.

Επίσης, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα έχουμε συντάξει κανονισμό λειτουργίας για όλες της υπηρεσίες της Περιφέρειας ο οποίος θα εξασφαλίζει την διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες και κυρίως θα καθορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις μας έναντι των συναλλασσόμενων πολιτών. Παράλληλα θα προβούμε στη δημιουργία ενοποιημένου μηχανογραφικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ψηφιακή διαχείριση και παρακολούθηση σταδιακά όλων των ενεργειών που θα γίνονται στα πλαίσια της Περιφέρειας ανοικτό στο συναλλασσόμενο πολίτη. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αρρυθμίες που προβλέπεται να δημιουργηθούν από τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και είμαστε αποφασισμένοι πολύ γρήγορα να τις περιορίσουμε.

Είχαμε πει ότι η Νέα Περιφέρεια μας προσφέρει την μεγάλη ευκαιρία να κυβερνήσουμε τον τόπο μας μαζί με τους πολίτες. Αυτό θα κάνουμε. Τόσο τον στρατηγική σχεδιασμό, όσο και το επιχειρησιακό μας σχέδιο που θα εφαρμόσουμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα το θέσουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα θα θεσμοθετήσουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της Περιφέρειας με τον επιχειρηματικό κόσμο και θα διερευνήσουμε όλους τους τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχτούν επιχειρηματικές συνέργειες.

Πιστεύουμε στη συνεργασία. Δημιουργούμε ως εκ τούτου όλες τις προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια να πάψει να λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός των Δήμων αλλά να αποτελέσει τον leader που θα τους συντονίσει σε μια ενιαία στρατηγική με συμβατές επιλογές και Διαδημοτικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν μειωμένο κόστος και μεγαλύτερη ανταπόδοση.

Είχαμε πει ότι εμείς πιστεύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα. Αξιοποιούμε ως εκ τούτου το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Η ανυπαρξία προοπτικής και οι γκρίζοι κομματικοί συσχετισμοί που υπονόμευαν μέχρι σήμερα την αξιοκρατία και έκαμπταν την διάθεση για εργασία και προσφορά των συμπολιτών μας εργαζομένων στις νέες περιφερειακές δομές, δεν έχουν θέση στο δικό μας πλάνο. Εκτός πλάνου είναι και τα μέχρι σήμερα στεγανά φέουδα εξουσίας που έχουν επί χρόνια καλλιεργηθεί στα γρανάζια του συστήματος, δημιουργώντας επιπλέον γραφειοκρατίες και διαπλοκές. Όποιο απόστημα υπάρχει θα σπάσει. Άλλωστε, στη λογική αυτή ,και στη βάση της διαχρονικής προσωπικής μου δέσμευσης για διαφάνεια στον δημόσιο βίο και αποτελεσματική αξιοποίηση ακόμη και του τελευταίου ευρώ, έχουμε ήδη δώσει σαφείς οδηγίες, προκειμένου να θέσουμε ένα νέο πλαίσιο στα δημόσια έργα. Βάζουμε από σήμερα τέλος στους κλειστούς διαγωνισμούς, τις κλειστές προσφορές και τις γνωστές μελετοκατασκευές. Από εδώ και στο εξής, θα έχουμε μόνο ανοικτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, με αυστηρό έλεγχο της ποιότητας στην παράδοση των έργων, προκειμένου να μην αφήνεται σε κανέναν το περιθώριο να πιστέψει ότι μπορούν να παιχτούν παιχνίδια σε βάρος των πολιτών της Πελοποννήσου και του δημόσιου συμφέροντος.

Είχαμε δεσμευτεί ότι άμεσα θα ενεργοποιήσουμε το ΕΣΠΑ. Πολύ σύντομα θα αξιολογήσουμε και θα συμβασιοποιήσουμε τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, αλλά κυρίως θα προχωρήσουμε και στους άξονες που ως σήμερα σημειώνονται καθυστερήσεις. Τέλος, μέσα στο 2011 θα έχουμε αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου να λειτουργεί δικό της Γραφείο στις Βρυξέλλες, με στόχο να συμμετάσχουμε σε όσο τον δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα περιφερειακής χρηματοδότησης.

Κυρίες και Κύριοι, συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κύριοι αντιπεριφερειάρχες,

Εύχομαι να έχουμε μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο. Η δημοκρατία δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Απαιτεί πολύ κόπο, ψυχικό σθένος, γνώσεις, επισταμένη εργασία και συνεχή επαγρύπνηση. Θα χτίσουμε μαζί τους νέους θεσμούς, απαιτώντας από τους πολίτες να μας κρίνουν σκληρά, να μην αρκούνται στα μικρά , αλλά να διεκδικούν τα μεγάλα και όλα αυτά για τα οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί. Δεν θέλουμε οι πολίτες να χαϊδέψουν κανέναν μας. Αλλά κι εμείς αντίστοιχα, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεν θα δειλιάσουμε να πούμε όλες τις αλήθειες, προβάλλοντας αντίσταση σε όλες εκείνες τις λαϊκίστικες, ιδιοτελείς προσεγγίσεις και τις ρητορείες που τόσο ζημίωσαν τον τόπο μας και υπονόμευσαν το μέλλον των παιδιών μας.

Τα γνωστά βαρύγδουπα λόγια της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Περιφέρεια. Ο δημόσιος διάλογος είναι εδώ ανοικτός και ξεκάθαρος, οι σχέσεις μας με τους συμπολίτες μας είναι καθαρές, ισότιμες και χωρίς εξαρτήσεις, οι πολιτικές που αναλαμβάνουμε έχουν πάντα σημείο εκκίνησης την βούληση των πολιτών, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές με αρραγή και συνεκτικό τον πολύτιμο κοινωνικό μας ιστό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κοινωνικό δίκτυο, έναν νέο κοινωνικό ιστό για τις πραγματικά ευπαθείς ομάδες, απαραίτητο στοιχεία για να στηρίξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη που τόσο τον χρειαζόμαστε, και μάλιστα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι μου,

Από σήμερα είμαστε όλοι και Αρκάδες, είμαστε όλοι και Αργολιδείς, και Κορίνθιοι και Λάκωνες και Μεσσήνιοι. Είμαστε όλοι Πελοποννήσιοι. Είμαστε όλοι πολίτες της Νέας Περιφέρειας. Μαζί θα εργαστούμε προκειμένου να φέρουμε δουλειές στον τόπο μας, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσουμε τα εχέγγυα για αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτήν τη δύσκολη διαδρομή που έχουμε ξεκινήσει, θα μιλάμε μεταξύ μας μόνο τη γλώσσα της αλήθειας. Άλλωστε, η υπέρβαση, που είχε συντελεστεί ήδη στην κοινωνία, πριν αποτυπωθεί στην κάλπη, προοιωνίζεται και την επιτυχία της υπέρβασης όλων εκείνων των αναχωμάτων που μας έχουν κρατήσει για δεκαετίες καθηλωμένους στην οπισθοδρόμηση και την μιζέρια. Στην Νέα Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υπερβούμε τον κομματισμό στη Διοίκηση, τις γνωστές πελατειακές σχέσεις, τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδρομές που αποτελούν φυτώρια εύκολου πλουτισμού και διαφθοράς, την εύκολη σπατάλη που για χρόνια φορτώναμε στις πλάτες των επόμενων γενιών, την νοοτροπία ότι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση έρχονται κάποιοι καινούριοι , απλώς για να εγκαταστήσουν το δικό τους βιλαέτι εξουσίας και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τα δικά τους και των φίλων τους.

Σε αυτές τις αρχές στέκομαι αδιαπραγμάτευτος. Αυτές τις αρχές δεν τις διαπραγματευόμαστε.

Πάνω σε αυτές τις Αρχές, πάνω στο Σχέδιο Δράσης και τις προγραμματικές μας θέσεις, βάσει των οποίων λάβαμε και την λαϊκή, τη δική σας εντολή, θα χτίσουμε όλοι μαζί την Νέα Πελοπόννησο, ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, πυρήνα ανάπτυξης, πιλότο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υπερβαίνοντας κάθε αντίδραση, κάθε ανάχωμα, κάθε συγκεντρωτικό αντανακλαστικό μπροστά στην επιχειρούμενη αποκέντρωση.

Σας ευχαριστώ θερμά

Η γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα





Εκπομπή από το kontra Channel για τα διόδια με μέλη του κινήματος Επιτροπές Διόδια STOP.

Τώρα τις γιορτές όσοι πάτε στις πατρίδες σας ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΔΙΟΔΙΑ.
Είναι εύκολο, απλό και ΝΟΜΙΜΟ.

Δείτε την εκπομπή του Kontra Channel για το θέμα. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Καλεσμένη είναι και μια δικηγόρος η οποία λέει γιατί είναι νόμιμο να ανοίγουμε την μπάρα και να περνάμε χωρίς να πληρώνουμε.
Ευχαριστούμε το blog Επιτροπές Διόδια STOP για το Video που μας έστειλε.


Κόντρα channel εκπομπή για τα διόδια. from mesopotamia on Vimeo





Ορκίζεται σε λίγη ώρα στην Τρίπολη ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης

Ορκίζεται σε λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 19.00 ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ορκωμοσία θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων από την Περιφέρεια.

Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης ..........

Πελοποννήσου, μετά τη λήξη της τελετής θα παραχωρήσει ομιλία σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την Περιφέρεια και τα νέα του καθήκοντα που θα αναλάβει επίσημα από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ευχές από το Iraklio Web Radio





Το ελαιόλαδο και τα άλλα αγροτικά προϊόντα ʽʽστα αζήτηταʼʼ, η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, ή κρατιούνται με τα δόντια

Παρέμβαση στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2011 του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποίησε χθες 21/12/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ομιλία της η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

- Ο Προϋπολογισμός του 2011 έρχεται σε μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές στιγμές στην ιστορία της χώρας μας.

- Ξεκίνησε από ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και ένα επίσης τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που στοίχησε τη δυνατότητα πρόσβασής μας στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση.

- Η ανάταξη της οικονομίας και της ...........

χώρας μας είναι βραχυπρόθεσμα, μια δυσάρεστη διαδικασία, αφού χρειάζονται σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα. Προϋποθέτει την αλλαγή της καθεστηκυίας οικονομικής τάξης, την αναδιανομή προνομίων και βαρών, τον επαναπροσδιορισμό δεδομένων και την ανασκευή ζητουμένων.

- Είναι όμως επιβεβλημένη, από τις συνθήκες και την ανάγκη για μακροχρόνια δημοσιονομική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, με μέτρα που εμείς έπρεπε να έχουμε πάρει από μόνοι μας εδώ και δεκαετίες, και όχι να μας επιβάλλεται από ξένους παράγοντες, φίλους ή εταίρους, που στην περίπτωση της χώρας μας έκλειναν τα μάτια χρόνια τώρα.

- Φυσικά, είναι προφανές ότι η πρώτιστη ευθύνη είναι των δικών μας κυβερνήσεων. Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Έτσι, πλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει και επιδεικνύει σοβαρότητα και να κριθεί από την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και μόνο.

- Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν προϋπολογισμό, ο οποίος επιβάλλεται να μην είναι ευχάριστος, να μην είναι διθυραμβικός, αλλά να είναι χρήσιμος για το μέλλον του τόπου.

- Σε αυτή την περίοδο της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης, της στενής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης του ελληνικού νοικοκυριού, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιβάλλεται να επιδείξουν ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη.

- Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα μνημονίου που μας επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Μόνο που θα έπρεπε, επαναλαμβάνω, εμείς εδώ και δεκαετίες να έχουμε λάβει εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην έχουμε ανάγκη την επιβολή των όρων από το ΔΝΤ.

- Δεν είμαστε ευτυχείς που μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Δεν είμαστε ευτυχείς που αναστατώνεται και ανατρέπεται ο ρυθμός ζωής των συμπολιτών μας. Αλλά, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

- Το πρόβλημα, η πρόκληση και το στοίχημα, όμως, κύριοι Υπουργοί, που πρέπει να αντιμετωπίζει μία ευνομούμενη πολιτεία είναι να μην πληρώνουν το μάρμαρο πάντα μόνο οι άνθρωποι της εργασίας, η εύκολη λεία, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που πραγματικά έχουν και κατέχουν. Σε αυτό θα κριθεί η κυβέρνησή μας. Πρέπει πάση θυσία να διευρύνουμε τη φορολογική βάση και να περιστείλουμε τη φοροδιαφυγή. Αλλιώς, δε θα καταφέρουμε τίποτε!

- Αυτό το μήνυμα σας μεταφέρω από την Ελληνική περιφέρεια, από την πατρίδα μου την Μεσσηνία, όπου τα άριστα αγροτικά προϊόντα μας και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο είναι σχεδόν «στα αζήτητα», όπου η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, ή κρατιούνται με τα δόντια.

Η κ. Γιαννακοπούλου κλείνοντας την εισήγηση της, τόνισε: «Παρά τις δύσκολες συγκυρίες και τις θυσίες, οι πολίτες πιστεύουν στις προσπάθειες της κυβέρνησής μας, γιατί βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε πραγματικά. Γι αυτούς τους ανθρώπους αγωνιζόμαστε, γι αυτούς παλεύουμε, και οφείλουμε να πετύχουμε!»

Σχόλιο

Κ. Γιαννακοπουλου ωραία αυτά που μας λέτε. Δεν μας είπατε γιατί η κυβέρνηση σας επέλεξε αντί να τα πάρει από αυτούς που επί χρόνια φοροδιέφευγαν και έβαλε πάλι τα γνωστά κορόιδα τους πολίτες να πληρώνουν τους .... διάφορους.... Μην πούμε ονόματα τώρα......
Δεν μας είπατε αν κανένας υπεύθυνος πολιτικός -έστω και πρώην - θα πάει φυλακή για φοροδιαφυγή και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος κλπ.
Σας θυμίζω κάποιον πρώην υπουργό που έλεγε μετα απο μαθήματα φοροδιαφυγής απο τηλεοράσεως γιατί το νόμιμο δεν μπορεί να είναι και ηθικό και άλλες τέτοιες τρίχες.
Θέλετε κι άλλους; Όπως για παράδειγμα αυτούς που παράγγειλαν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον ιό Η1Ν1 και τελικά τα πετάξαμε. Αυτά τα εκατομμυριάκια θα τα πληρώσει από δικά του χρήματα ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας;;;;
Αυτά δεν μας λέτε κ. Γιαννακοπουλου μας. Από λόγια χορτάσαμε πια.

Ευχές από τον Δήμαρχο Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα

Ο Δήμαρχος Φιλιατρών
Άλκης Ξύγκας
και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
σας εύχονται

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2011




Απολογισμός της 8ετίας του Δημάρχου Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα

Ο Δήμαρχος Φιλιατρών σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της ΟΚΤΑΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19:00 στο «Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΑΛΚΗΣ Π. ΞΥΓΚΑΣ



Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Η τελευταία συνεδρίαση ως Δήμος Φιλιατρών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Σαραντόπουλος, τα 3 θέματα που θα υπάρχουν χαρακτηρίζονται ως επείγοντα

Αναλυτικά τα θέματα.......


1. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου « Κατασκευή αγωγού ομβρίων».
2. Απόδοση λογαριασμού ταχυδρομικών τελών.
3. Απόδοση λογαριασμού δαπάνης τελών κυκλοφορίας πυροσβεστικού αυτοκινήτου.

Σημείωση
Σύμφωνα με το άρθρο 93 παρ. 6 του Ν. 3463/2006, το Δ.Σ. αποφασίζει για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις , εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης.
Ως εκ τούτου το θέμα 1 θεωρείται επείγον για την ομαλή εξέλιξη εκτέλεσης των εργασιών του έργου και η συζήτηση των θεμάτων 3 και 4 θεωρείται επείγουσα λόγω λήξης του έτους και της προθεσμίας απόδοσης λογαριασμού ενταλμάτων προπληρωμής.

Νέα εγκύκλιος για τα φωτοβολταϊκά σε γεωργική γη – Άκυρη η προηγούμενη οδηγία

Το «αλαλούμ» με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε γεωργική γη, ποια γη χαρακτηρίζεται γεωργική και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, έρχεται να «θεραπεύσει» νέα εγκύκλιος με την οποία καταργείται προγενέστερος «Οδηγός» του ίδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεριμένα:

Εγκύκλιο για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε γεωργική γη απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής διοίκησης, με σκοπό την αποσαφήνιση των διατάξεων του σχετικού νόμου.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο παύει η ισχύς του «Οδηγού υποβολής νέων αιτήσεων που υποβάλλονται από αγρότες, για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW", που υπήρχε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. Δείτε την αναλυτικά μαζί με σχετικό σχεδιάγραμμα για την παρακολούθηση της χρονικής αλληλουχίας των επιμέρους σταδίων που ακολουθούν.

Στην εγκύκλιο περιγράφεται ο τρόπος διαχείρισης και εξυπηρέτησης των αιτημάτων, η έκδοση απαραίτητων δικαιολογητικών, τα στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας, η σύναψη συνδέσεων κ.ά, για την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των επαγγελματιών αγροτών.

-Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εγκύκλιο με θέμα: «Η Εφαρμογή των διατάξεων του ν.3851/2010 σχετικών με την εξέταση αιτημάτων για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των επαγγελματιών αγροτών»

-Πατήστε εδώ για να δείτε το σχεδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών

Φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την Πρωτοχρονιά

Αυξήσεις πάνω από 13,7% που θα γονατίσουν τα νοικοκυριά

- Στην αύξηση δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ
- Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά μικρά νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση
- Όλα αυτά την ώρα που η ΔΕΗ παρέχει ταξίδια αναψυχής σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
- Δείτε αναλυτικά τις αυξήσεις στα τιμολόγια με βάση την κατανάλωση

Σε δέκα ημέρες από σήμερα, δηλαδή ..........

από 1ης Ιανουαρίου του 2011, τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά (ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης), καθώς και σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και όλα αυτά την ώρα, που η ΔΕΗ παρέχει πλουσιοπάροχα προνόμια στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρηση, που απολαμβάνουν επιδοτούμενα πακέτα διακοπών και ταξίδια αναψυχής και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και ειδικό ταμείο για τέτοια πράγματα με ετήσιο προϋπολογισμό 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.

Για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

-Από 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7 %.

-Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6 %.

-Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7 %.

-Από 1201-1600 kwh αύξηση επίσης 2,7 %.

-Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6 %.

-Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4 %.

-Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8 %.

Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη.

Οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν σταδιακά ως το 2013. Με το ισχύον καθεστώς οι οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά τιμολόγια ενώ σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών υπήρχαν χρεώσεις ακόμη και κάτω του κόστους. Για τον ίδιο λόγο, τα αγροτικά τιμολόγια αυξάνονται κατά 5 % ενώ:

-Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9 % αντίστοιχα.

-Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3 % στο εμπορικό και αυξήσεις 6.1 % στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

-Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4 % και 13,5 % αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50 % τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).

Στους υπολογισμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται μόνο η αξία του ηλεκτρικού (πάγιο και ενέργεια). Δεν περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ ενώ δεν έχει υπολογιστεί και η αύξηση στο ΦΠΑ, που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και ισχύει επίσης από 1ης Ιανουαρίου (από το 11 στο 13 %).

-Μείωση 0,94 % παρουσιάζει η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο ενδεκάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης αύξησαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 5,36 % ενώ στον οικιακό τομέα και τις μικρές επιχειρήσεις η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,44 %.

Σε υψηλά επίπεδα (+32 % από πέρυσι) διατηρείται η υδροηλεκτρική παραγωγή, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων, ενώ δραστική μείωση, πάνω από 90 %, καταγράφεται στην παραγωγή ρεύματος από πετρελαϊκές μονάδες (εκτός νησιών που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τέτοιους σταθμούς).

Ακριβαίνει η αγορά μεταχειρισμένων από 1/1/2011 - Διπλασιάζονται τα τέλη ταξινόμησης για τα παλιότερης τεχνολογίας Ι.Χ.

Με λουκέτο απειλούνται από την 1η Ιανουαρίου χιλιάδες επιχειρήσεις εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα εξαιτίας των διπλάσιων τελών ταξινόμησης, που προβλέπεται να επιβληθούν από τις αρχές του 2011, στα οχήματα με περιβαλλοντικές προδιαγραφές "Euro 4" (ενόψει της έλευσης του νέου, αυστηρότερου προτύπου "Euro 5" για τις εκπομπές ρύπων από τα οχήματα).

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε το πρωί ........

στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Βενετόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εισαγωγέων Εμπόρων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων Β. Ελλάδος, που ζητάει τουλάχιστον διετή παράταση του καθεστώτος, που ισχύει σήμερα για τα οχήματα της τεχνολογίας "Euro 4".

Όπως υποστήριξε ο κ.Βενετόπουλος, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, το κράτος θα «τιμωρεί» τις εισαγωγές αυτοκινήτων "Euro 4" με διπλάσια τέλη ταξινόμησης. Για παράδειγμα, για ένα ΙΧ 1.400 κυβικών, τα τέλη θα φτάσουν το 27% της αξίας του, από 12% σήμερα, ενώ για ένα όχημα 1.600 κυβικών, θα αυξηθούν στο 45% από 20%.

Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεταχειρισμένα της κατηγορίας "Euro 5" δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά (αφού τα συγκεκριμένα οχήματα ξεκίνησαν να παράγονται τον Οκτώβριο του 2009), «στριμώχνει» τις περίπου 3.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις μεταχειρισμένων, που βρίσκονται με τα χέρια δεμένα.

''H Γαλλία εξασφάλισε ήδη διετή παράταση, αν και δεν έχει τόσο υψηλούς δασμούς όπως η Ελλάδα'', είπε ο κ.Βενετόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο αν η αγορά των μεταχειρισμένων κλείσει, το κράτος θα χάσει περίπου 120 εκατ. ευρώ ετησίως, από την απώλεια των τελών για τα εισαγόμενα ΙΧ «δεύτερου χεριού».

Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο το 10% των εισαγωγικών επιχειρήσεων μεταχειρισμένων της Β.Ελλάδας, κατά τον κ. Βενετόπουλο, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2011 θα υπάρξει κύμα λουκέτων στον κλάδο, «καθώς το αντικείμενό μας σταματάει».

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες πολυτελών τζιπ ή αυτοκινήτων με αυξημένα κυβικά σπεύδουν -εν μέσω της κρίσης- σε μάντρες μεταχειρισμένων για να «ξεφορτωθούν» το όχημά τους και να το ανταλλάξουν με ένα μικρότερο.

Newsit

Έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών για την ενεργοποίηση του «Καλλικράτη»

Καθ' όλα έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών για την έναρξη λειτουργίας του «Καλλικράτη»σε λίγες ημέρες.

Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε τις ενέργειες που έγιναν ώστε οι νέοι ΟΤΑ και οι νέες αιρετές Περιφέρειες να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από την πρώτη ημέρα του χρόνου.

Ο υπουργός ανέφερε την προετοιμασία που έγινε μέχρι σήμερα και επαίνεσε το έργο και κυρίως τα αντανακλαστικά του ΣτΕ που παρά τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Ολοκληρώθηκαν, είπε ο κ. Ραγκούσης, τα ........

σεμινάρια όλων των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που έλαβαν μέρος έφτασαν τους 450 και οι δημοτικοί τους 4.500. Εν ολίγοις η συμμετοχή τους άγγιξε το 90%.

Τα προεδρικά διατάγματα (21 τον αριθμό) είναι ήδη έτοιμα για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού το ΣτΕ έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο.

Οι μετατάξεις ολοκληρώθηκαν (προαιρετικές και υποχρεωτικές) και θα ανακοινωθούν και επισήμως ώστε να γίνουν οι μετακινήσεις την κατάλληλη ώρα.

Παράλληλα είναι έτοιμες και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις οποίες έχει εκφράσει τη γνώμη της και η ΚΕΔΚΕ.

Επίσης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία με τα κτίρια, όπως και η σήμανση με τις πινακίδες και τις σφραγίδες.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει βγει και το ΑΦΜ παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν μόνα τους τα νέα Νομικά Πρόσωπα να πάρουν ΑΦΜ.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουν τα πάντα στα χέρια τους» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η στελέχωση με 19 ειδικούς υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου (19 υπάλληλοι από μετατάξεις) για τις οποίες δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Ο Καλλικράτης είναι σε έκταση και σε βάθος η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «με αυτόν αλλάζει η λειτουργία όχι μόνο των ΟΤΑ αλλά και του ίδιου του κράτους».

Αναφερόμενος τέλος στις μετατάξεις των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων είπε ότι οι υπάλληλοι θα περάσουν αυτοδικαίως στο προσωπικό των αιρετών περιφερειών.

Αναφερόμενος ο κ. Ραγκούσης στα χρέη των δήμων είπε ότι «τα δάνεια των δήμων αγγίζουν τα 2 δισ. ενώ σε 1 δισ. ανέρχονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους.

«Η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπερδανεισμένη, ούτε το δημόσιο χρέος έχει γονατίσει εξ αιτίας των δήμων» υποστήριξε ο υπουργός και δήλωσε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν το έργο τους οι 13 επιτροπές ελέγχου για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων.

Τέλος σε κάποιους δήμους δόθηκαν προκαταβολές και επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους. Πρόκειται για τη Νίκαια, το Ζεφύρι και τη Ζάκυνθο.

in.gr

Μετά τις γιορτές το ν/σχ για τα κλειστά επαγγέλματα

Μετά τις γιορτές αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, θέμα που συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου.

Η όλη διαδικασία αφορά περίπου 150 επαγγέλματα. Σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε ..........

τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να φέρει νομοσχέδια για τα θέματα επί των οποίων ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο (αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σχέδιο δράσης αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων, κλειστά επαγγέλματα και ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων).

Με εν λόγω νομοσχέδια, ειδικά για τα κλειστά επαγγέλματα, το υπουργείο Οικονομικών, θα θέσει το οριζόντιο πλαίσιο και ο κάθε υπουργός θα εξειδικεύει στον τομέα του.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μια σειρά νομοσχεδίων αφορούν σε μεγάλες αλλαγές και γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία.

Τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου και στο ενδιάμεσο θα υπάρξει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπογραμμίστηκε ότι η διαβούλευση πρέπει να είναι ουσιαστική και η ενημέρωση να καλύπτει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και τους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν κλειστά επαγγέλματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημείωσε παράλληλα ότι εξίσου σημαντική με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, εκτός των κλειστών επαγγελμάτων, ήταν το σχέδιο νόμου περί ταχυδρομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε και το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΥΠΟΙΚ: Με τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης η πάταξη της φοροδιαφυγής

Την ανάγκη δημιουργίας φορολογικής συνείδησης ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απονέμοντας τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία βίντεο με θέμα τη φορολογική συνείδηση και το διαγωνισμό νέου εντύπου φορολογικής δήλωσης εισοδήματος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης..........

Kουσελάς απονέμοντας τα βραβεία σημείωσε ότι δεν θα είχαμε σήμερα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εάν είχε εκλείψει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι βαθιά ριζωμένο στη νοοτροπία της κοινωνίας.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Οι βουλευτές διεκδικούν, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, με την:

α) παρέμβασή της στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 09/12/10, παρουσία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδου, του αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη και του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδη,

β) μετά από κατʼ ιδίαν συνάντηση με τον ......

Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κουτρουμάνη και

γ) σειρά συναντήσεων και πιέσεων σε κυβερνητικούς παράγοντες,

ζητούσε την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος.

Μόλις, χθες, 20/12/10, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «δε θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος και θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στο τομέα αυτό. Από μια πιο ενδελεχή μελέτη διαπιστώθηκε πως η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου δίνει ελάχιστα χρήματα και ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλη αντιπαράθεση και πολύ μεγάλη δυσκολία για κάποιες οικογένειες».

Επιπλέον, η Μεσσήνια βουλευτής, με την:

α) ερώτησή της στις 27/01/10 προς τον, τότε, Υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου,

β) τις συναντήσεις, τις παρεμβάσεις και τις δηλώσεις της για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στις 29/10/10 και

γ) εκ νέου ερώτησή της στις 03/12/10 προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση

ζητούσε τη διασφάλιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω των απαιτούμενων κυβερνητικών ενεργειών για την έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις 20/12/10, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κατσέλη, δεσμεύτηκε με δηλώσεις της ότι «μετά από διαβούλευση του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διεύθυνση απασχόλησης της Επιτροπής εγκρίθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ, η χρηματοδότηση της δράσης "Βοήθεια στο σπίτι", συμφωνήθηκε η μετάβαση σε βιώσιμο σύστημα από την 1/1/2012 με την ένταξή του σε Δομές Κοινωνικών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Φροντίδας και ανανεώνονται οι συμβάσεις των 4.500 εργαζομένων».

Η κ. Γιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της, ευχαρίστησε τους Υπουργούς για την άμεση ανταπόκρισή τους και τόνισε ότι «ο θεσμός της πολύτεκνης οικογένειας και το πρόγραμμα ʽʽΒοήθεια στο Σπίτιʼʼ που βοηθά ηλικιωμένους και ανήμπορους συμπολίτες μας είναι ζητήματα εθνικής σημασίας, αντανακλούν το πολιτισμικό μας επίπεδο και δείχνουν την ευαισθησία των κυβερνώντων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Υπουργούς για την άμεση θετική ανταπόκρισή τους στα ζητήματα που τους εξέφρασα, τόσο εγώ όσο και άλλοι βουλευτές. Η δημοσιονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας απαιτεί επαγρύπνηση και, συγχρόνως, μέριμνα για την πολύτεκνη οικογένεια της τρίτης πλέον γερασμένης χώρας του κόσμου. Ο ρόλος του βουλευτή είναι να νομοθετεί, να διεκδικεί και να παλεύει στη Βουλή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες.

Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να αποφασίζει αφού συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους. Η συνεργασία αυτών των δύο, όπως φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ικανή να αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα».

«Χαρίζουν» την Αττική Οδό !

Γιατί η κυβέρνηση ,την ώρα που παντί τρόπο και σε όλους τους τόνους μας «υπενθυμίζει» ότι «δεν υπάρχει σάλιο», δεν προχωρά με ταχύ βήμα στην επιστροφή της Αττικής οδού στο κράτος;

Αυτό γράφαμε σε δημοσίευμά μας στις 08 Ιουνίου 2010 και με τίτλο «H ( Αττική ) οδός της Μποτσουάνα !», το οποίο μάλιστα προκάλεσε έντονες συζητήσεις σε δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Μεταξύ λοιπόν των αποφάσεων της .......

πρόσφατης διυπουργικής που συνεδρίασε με σκοπό να εκπονήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2011 και τα επόμενα χρόνια, ξεχώρισε η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με (νέες) πληροφορίες , η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφήσει το «χρυσοφόρο» project της Αττικής Οδού στα «χέρια» των εργολάβων, της κοινοπραξίας που ελέγχεται από τους κατασκευαστικού ομίλους Ελλάκτωρ του κ. Μπόμπολα και J&P ΑΒΑΞ του κ.Ιωάννου, για επιπλέον δέκα(10) ολόκληρα χρόνια.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξετάζει τις «γκρίζες ζώνες» των συμβάσεων, όχι μόνο δεν δείχνει πρόθυμη να διεκδικήσει την επιστροφή του έργου στο Δημόσιο, αλλά ετοιμάζεται να κάνει το χατίρι των κατασκευαστών και να παρατείνει χρονικά της σύμβαση της χρυσοφόρας Αττικής Οδού.

Γιατί η κυβέρνηση δεν εξετάζει αν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων που έχει επενδύσει η κοινοπραξία έχει ανέλθει στα επίπεδα του 11,5%;

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως λόγω της σαφώς πολλαπλάσιας κυκλοφορίας οχημάτων ενδέχεται η απόδοση να έχει ξεπεράσει το 11% και (σύμφωνα με την σύμβαση) ο δρόμος θα ΠΡΕΠΕΙ να αποδοθεί άμεσα στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα πράξει προς όφελος του Δημοσίου ή θα ποιήσει για ακόμα μια φορά την …νήσσαν , κλείνοντας τα μάτια και τ’ αυτιά μπροστά σε ένα καραμπινάτο (κατά πολλούς) σκάνδαλο ;

Ιδού η Ρόδος λοιπόν κύριοι (και κυρίες), ιδού και το πήδημα !

Politis.gr

Ημερίδα για το ποδήλατο από τον Δήμο Καλαμάτας

O Δήμος Καλαμάτας συνδιοργανώνει μαζί με τη Ν.Ε. ΤΕΕ Μεσσηνίας και τους Ποδηλάτες Καλαμάτας – Critical Mass, την Πέμπτη 23/12/2010 στις 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εκδήλωση με θέμα «Πόλη & Ποδήλατο» με κεντρική ομιλία «Ευρωπαϊκές Στρατηγικές για το Ποδήλατο και την Πόλη. Προοπτικές για την Καλαμάτα» από τον κ. Θ. Βλαστό, Καθηγητή στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων ΕΜΠ.

Ακόμα, εκτός από τις εισηγήσεις των ..............

διοργανωτών, θα παρουσιαστούν οι εξής ομιλίες:

«Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Ποδηλατόδρομοι», Δ. Ντοκόπουλος, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος Μηχανικός
«Η Ένταξη του Δικτύου Ποδηλατόδρομων στο Κυκλοφοριακό Σύστημα της Πόλης», Α. Κανελλοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις:

Προβολή οπτικoακουστικού υλικού, Ποδηλάτες Καλαμάτας – Critical Mass,
Συναυλία, από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας,
Έκθεση παλιών ποδηλάτων, Πάμε ποδήλατο? Ομάδα Καλαμάτας
Έκθεση νέων - αγωνιστικών ποδηλάτων, Μεσσηνιακός Γυμν. Σύλλογος – Τμήμα Ποδηλασίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

17:00 Παράλληλες εκδηλώσεις: Προβολή οπτικoακουστικού υλικού, Ποδηλάτες Καλαμάτας – Critical Mass Συναυλία, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας Έκθεση παλιών ποδηλάτων,
Πάμε ποδήλατο? Ομάδα Καλαμάτας Έκθεση νέων - αγωνιστικών ποδηλάτων, Μεσσηνιακός Γυμν. Σύλλογος – Τμήμα Ποδηλασίας

18:00 Έναρξη

18:15 Εισηγήσεις Διοργανωτών

18:40 Ομιλία με θέμα “Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Ποδηλατόδρομοι”, Δ. Ντοκόπουλος, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος Μηχανικός

18:55 Ομιλία με θέμα “Η Ένταξη του Δικτύου Ποδηλατόδρομων στο Κυκλοφοριακό Σύστημα της Πόλης”, Α. Κανελλοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος

19:10 Κεντρική ομιλία με θέμα “Ευρωπαϊκές Στρατηγικές για το Ποδήλατο και την Πόλη. Προοπτικές για την Καλαμάτα”, Θ. Βλαστός, Καθηγητής Ε.Μ.Π.

19:40 Παρεμβάσεις - Συζήτηση

21:00 Συμπεράσματα – Λήξη

Baby's - 2 εβδομάδες σπίτι (Έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά)





Μεσσηνιακές εφημερίδες της 22ας Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.