Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ: Δεν θα κατέβει η Σπάρτη κόντρα στην Εράνη την Κυριακή;

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η ομάδα της Σπάρτης, η οποία είναι πολύ πιθανόν να μην κατέβει να αγωνιστεί την ερχόμενη Κυριακή κόντρα στην Εράνη Φιλιατρών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Από προχθές το ioniansports.gr σας είχε αναφέρει την παραίτηση του προέδρου της ομάδας, Δημήτρη Νικόλαρου στο ρεπορτάζ το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Πλέον, το συγκρότημα της ομάδας "ακροβατεί" .........

σε τεντωμένο σκοινί αφού κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα δεν κάνει καν προπονήσεις αφού κανείς δε γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Είναι πολύ πιθανόν η ομάδα να μην κατέβει την ερχόμενη Κυριακή να παίξει κόντρα στην Εράνη Φιλιατρών, κάτι που θα σημάνει και την αρχή του τέλους της φετινής χρονιάς.

Ωστόσο ούτε στο ιδιοκτησιακό... κομμάτι φαίνεται να κινείται κάτι, αφού μετά την αποχώρηση του κ. Νικόλαρου κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται.

Ionian Sports

Μειώσεις τιμών σε 661 προϊόντα ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης - Δείτε όλα τα προϊόντα

- Carrefour, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης συμμετέχουν με 122 επώνυμα προϊόντα
- Ενσωμάτωση του ΦΠΑ από 11 σε 13% σε 1.509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
- Οι μειώσεις ξεκινούν από 0,71% έως 37,9%

Στην έκκληση του υπουργείου Ανάπτυξης συμετέχουν 36 εταιρείες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων τιμών στα προϊόντα (περίπου 66%) θα ισχύσει από την 1/1/2011, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% περίπου, θα ξεκινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011. Μειώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να ...........

«τρέχουν» από τον Οκτώβρη του 2010 και κλιμακώνονται τις μέρες των γιορτών.

Επίσης συμμετέχουν 31 εταιρείες παραγωγής και προμηθευτικών επιχειρήσεων με μειώσεις τιμών σε 468 επώνυμα προϊόντα:

3ΑΛΦΑ, 3 Ε, MISKO, BOLTON HELLAS, CHIPITA, COLGATE PALMOLIVE, CRETA FARM, ELBISCO, FRIESLAND CAMPINA, KRAFT FOODS, NESTLE, OPTIMA, PEPSICO‐HBH, PROCTER & GAMBLE, SCA, UNILEVER, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑ, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΚΙΚΙΖΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΓΥΡΟΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΝΙΚΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ‐ΑGRINO, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ

Το Λιανεμπόριο συμμετέχει με 122 επώνυμα προϊόντα

- 3 εταιρείες ‐ αλυσίδες super market: οι Carrefour με 69 επώνυμα προϊόντα, Βερόπουλος με 15 επώνυμα προϊόντα και Σκλαβενίτης με 28 επώνυμα προϊόντα

- Συμμετοχή Λιανεμπορίου με 1509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Οι εταιρείες‐αλυσίδες super market: Carrefour, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης με μειώσεις τιμών σε 81 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Οι εταιρείες LIDL (σε 1.150 προϊόντα της) και Α/Β Βασιλόπουλος (σε 359 προϊόντα της σειράς «365») δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων)

- Μειώσεις τιμών: Εύρος μειώσεων τιμών: από 0,71% έως 37,9% (παριζάκι CRETA FARM)

Κατεβάστε από εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ την λίστα με τα προϊόντα που συμμετέχουν στην έκπτωση.

Δεν αισθάνομαι μίσος για όσους μου επιτέθηκαν, δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης

Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες», δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έπεσε θύμα προπηλακισμού και επίθεσης από εξαγριωμένους διαδηλωτές την Τετάρτη.

«Όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση».

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους .........

μου συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μετά από αυτήν.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον αστυνομικό που μου έχει διαθέσει η Πολιτεία και τους δύο πολίτες που τραυματίστηκαν προσπαθώντας να με υπερασπιστούν», καταλήγει ο κ.Χατζηδάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να διασχίσει πεζός την οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου, όταν δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην μύτη και το φρύδι.

Ο κ. Χατζηδάκης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος αρχικά στην είσοδο ενός παρακείμενου κτιρίου και στη συνέχεια στη Βουλή, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπου έμεινε για προληπτικούς λόγους.

Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

in.gr

Εναρξη διαλόγου για το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης

Η πρώτη Σύνοδος Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση συγκαλείται τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 14.00 στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη διαμόρφωση και οριστικοποίηση των βασικών αναπτυξιακών αξόνων, των κοινωνικών αναγκών και των μέτρων πολιτικής που θα ακολουθήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης.

Κατά τη συνάντηση θα διανεμηθεί στους φορείς ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΣΕΒ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ ΕΣΑΜΕΑ, ΕΝΑΕ ΚΕΔΚΕ ΟΑΕΔ ΕΚΕΠ, ΙΔΕΚΕ, ΕΚΕΠΙΣ, ΕΟΠΠ) και θα δοθεί στη δημοσιότητα, το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του διάλογου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Στην σύνοδο θα παραστούν η υπουργός ..........

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και η αναπληρώτρια υπουργός, Φώφη Γεννηματά.

Υπουργείο Παιδείας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:00π.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, την καλλιτεχνική ομάδα «Kalamata Freespace Art Cooperativa», τους «Ποδηλάτες Καλαμάτας» και την ομάδα της «Ανοιχτής Συνέλευσης».
Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας και θα αποτελείται από κατασκευές με χάρτινα εορταστικά στολίδια, επιδαπέδια παιχνίδια, κατασκευή και στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου από άχρηστα και εναλλακτικά υλικά και δημιουργία ανταλλακτικού παζαριού.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης .............

Καλαμάτας με το επιδαπέδιο παιχνίδι, που δημιούργησε, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, ώστε και τις μέρες των εορτών να σέβονται το περιβάλλον και να μην ξοδεύουν περιττή ενέργεια.
Προτείνουμε την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποιούμε την ανακύκλωση. Προτείνουμε μια διαφορετική οπτική, όπου ο άνθρωπος δεν είναι ο καταναλωτής, αλλά ο δημιουργός των πραγμάτων που επιθυμεί.

Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τα χαρίσματά τους και να εκφράσουν με διάφορους τρόπους τη δημιουργικότητά τους. Υπενθυμίζουμε πως χρειάζεται να περάσουμε το χρόνο μας επικοινωνώντας ή παίζοντας με τους φίλους και την οικογένειά μας, αναθερμαίνοντας παράλληλα την επαφή μας με τη φύση.
Επιδιώκουμε να μοιράζουμε αγάπη και χαρά σε όσους γύρω μας τη χρειάζονται (φτωχούς, ηλικιωμένους, μετανάστες).

Η καλλιτεχνική ομάδα «Kalamata Freespace Art Cooperativa» και οι «Ποδηλάτες Καλαμάτας» με το δέντρο από άχρηστα και εναλλακτικά υλικά, που θα κατασκευάσουν, προτείνουν μια διαφορετική οπτική στη δημιουργία του χριστουγεννιάτικου δέντρου με περισσότερη φαντασία και λιγότερη κατανάλωση.
Η ομάδα της «Ανοιχτής Συνέλευσης» με το ανταλλακτικό παζάρι, που θα δημιουργήσουν, καλούν όλο τον κόσμο να προσφέρει και να πάρει, ό,τι χρειάζεται, χωρίς καμία μεσολάβηση χρημάτων!

Όλοι μαζί, σας καλούμε για να δημιουργήσουμε και να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα.

ΟΤΕ εναντίον Forthnet. Έρχεται η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ.

Σύγκρουση μεγατόνων στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο ΟΤΕ κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εις βάρος της Forthnet για τη Nova. Επίμαχο ζήτημα η διανομή του σήματος των ελεύθερων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και ενδεχομένως τα κανάλια novacinema και novasports.
Η προσφυγή κατατέθηκε τον Νοέμβριο, ..........

λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας -ύψους 176 εκατ. ευρώ- της Forthnet με τη SuperLeague για τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι αναγνώστες του «Π» είχαν πληροφορηθεί με δημοσιεύματα στις 18 και 25 Ιουλίου τις κινήσεις που σχεδίαζε ο ΟΤΕ εν όψει της ενεργοποίησής του στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε για μια ακόμη φορά έρευνα για τον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης και το ενδιαφέρον είναι πως έστειλε γραπτά ερωτήματα τόσο προς τη Forthnet όσο και προς την Digea. Ζητούμενο, η αποκλειστική διαχείριση των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από την πλατφόρμα της Nova αλλά και από την Digea εις βάρος άλλων ανταγωνιστικών πλατφορμών, όπως θα είναι η Conn-x TV του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα που έθεσε η ΕΑ προς τη Forthnet είναι...
αν η διανομή του σήματος των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από την πλατφόρμα της Nova γίνεται για να ξεπεραστούν οι ατέλειες στη μετάδοσή τους από το αναλογικό δίκτυο.

Η Nova, από την πλευρά της, υπέγραψε το 2009 συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας έως το 2012 με καθέναν από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για τη δωρεάν άνοδο και διανομή του σήματός τους στην Ελλάδα. Ο ΟΤΕ, από τη δική του πλευρά, προκειμένου να βγάλει στον αέρα την πλατφόρμα του προσπάθησε -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- να «δελεάσει» τους σταθμούς προσφέροντάς τους είτε χρήματα είτε διαφημιστικά πακέτα και στη συνέχεια προχώρησε στην προσφυγή στην ΕΑ για να «σπάσει» τη συμφωνία. Η ΕΑ έχει ασχοληθεί τρεις φορές με την περίπτωση της Nova. Πριν από δέκα χρόνια στην υπόθεση της συνεργασίας με την Alpha Digital, η οποία και απέτυχε, το 2008 εγκρίνοντας την απόκτηση της Myriad (Multichoice) από τη Forthnet και το 2009 απορρίπτοντας την αίτηση της Unitek και του Χ. Ρούσσου εναντίον Forthnet και Myriad.

Επίμαχο σημείο για τη Forthnet εκτός από τη συμφωνία με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι και η διαχείριση των προγραμμάτων novacinema και novasports εξαιτίας των αποκλειστικών συμφωνιών με τα στούντιο της Αμερικής και τη SuperLeague. Ο ΟΤΕ επί της ουσίας ζητάει να αγοράζει στην τιμή της αναλογικής συνδρομής τα δύο κανάλια για να τα ανεβάζει στο μπουκέτο του, επικαλούμενος όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Συνήθως οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού επιβάλλουν τη μετάδοση των καναλιών και σε άλλα μπουκέτα, υπάρχει όμως και η περίπτωση της Γαλλίας, όπου πρόσφατα το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της επιτροπής δικαιώνοντας το Orange Sport, που έχει τα δικαιώματα του γαλλικού ποδοσφαίρου και προσφέρει το κανάλι μαζί με τηλεφωνία και internet. Το επόμενο διάστημα το ζήτημα των προσφορών αλλά και συνολικά της συγκέντρωσης της ισχύος στα ΜΜΕ, σε συνάρτηση με την ύφεση και τον νόμο Ρουσόπουλου, θα συζητηθεί έντονα.

Το Παρόν

Ο Οδυσσέας Βουδούρης για την ζημιά στην Αγροτική αραγωγή λόγω των καιρικών φαινομένων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Σκαλδαλίδη έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης με θέμα "Τη καταστροφή λόγο καιρικών φαινομένων που υπέστη ο αγροτικός πληθυσμός τόσο στα προϊόντα του όσο και στη μείωση εισοδήματος του που προέχετε από αυτά."


Οι αγρότες της Μεσσηνίας ήρθαν πρόσφατα...........

αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν άμεσα την παραγωγή τους και τις εγκαταστάσεις τους.

Οι ζημιές, που προκλήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες και στις καλλιέργειες κηπευτικών, σε πολλές περιοχές του Νομού μας, όπως στη Μεσσήνη, στη Μικρομάνη, στην Αυλώνα, στην Κορώνη, ήταν σχεδόν ολοκληρωτικές.

Μετά την καταστροφή της παραγωγής τους, οι αγρότες της Μεσσηνίας έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση. Σε μια περιοχή, με κατεξοχήν αγροτικό πληθυσμό, είναι επόμενο ότι η οικονομική αυτή δυσχέρεια θα διαχυθεί σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1.Πως προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αξιολογηθεί η ζημιά και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους;

Νέκρωσε η χώρα από την χθεσινή απεργία

Το απεργιακό τσουνάμι που σάρωσε χθές όλη την χώρα, ήταν η απάντηση στις κινήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση αλλάζουν το εδώ και χρόνια δομημένο εργασιακό καθεστώς τόσο στον δημόσιο όσο κυρίως στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, ξέσπασε στο κέντρο της Αθήνας.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στον στενό ...........

αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό προχώρησαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν από κοινού η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τις Δ.Ε.Κ.Ο. και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ένα πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και σαρώνει τον εργασιακό χάρτη της χώρας μετά από δεκαετίες.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έγινε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ προγραμμάτισε και πραγματοποίησε διαφορετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, στην Ομόνοια.

Ο Πέτρος Τατούλης για την ζημιά στην αγροτική παραγωγή λόγω του παγετού

Την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην Πελοπόννησο στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Σαρρή.

Ο κ. Τατούλης, αμέσως μετά τον ισχυρό και ..........

παρατεταμένο παγετό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιφέρεια, ιδιαίτερα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ μετέφερε την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, ενώ ζήτησε να σταλεί άμεσα κλιμάκιο γεωπόνων, προκειμένου να εκτιμηθούν πλήρως οι ζημιές και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά : «οι κόποι τους και τα έξοδα καλλιέργειας όλης της χρονιάς πάνε χαμένα και η μόνη τους ελπίδα είναι η άμεση και αντικειμενική εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ».

Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε πλήρως για τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον ισχυρό παγετό σε συνδυασμό με τους Βόρειους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Καταστροφές υπέστησαν η ελαιοκαλλιέργεια (κατά τόπους αγγίζει το 100%), στα υπαίθρια κηπευτικά, στα εσπεριδοειδή, στις αγκινάρες αλλά ακόμα και σε ορισμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Δεκεμβρίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Jane Austen

Η Τζέιν Όστεν (Αγγλικά: Jane Austen) (1775-1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 έως το 1815 γράφοντας τα μυθιστορήματα Λογική και ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) και Έμμα (1815) καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Επίσης έγραψε τα Αββαείο του ..........

Νορθάνγκερ και την Πειθώ τα οποία δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της το 1817.

Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του δέκατου-ένατου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της Όστεν της έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Οι κριτικές ήταν λιγόλογες και αναφέρονταν κυρίως σε επιφανειακά χαρακτηριστικά του έργου της, όπως τα ηθικά διδάγματα. Κατά τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, τα μυθιστορήματα της έχαιραν το θαυμασμό μόνο μιας λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι' αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Εντούτοις, η δημοσίευση ενός απομνημονεύματος για τη ζωή της από τον ανιψιό της το 1870 γνωστοποίησε την ταυτότητά της και εισήγαγε τη ζωή και τα έργα της στο ευρύτερο αγγλικό κοινό. Έως τη δεκαετία του 1940 η Όστεν είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας.

Τα έργα της και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.
[Επεξεργασία] Η ζωή της

Η Τζέιν Όστεν γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1775. Ο πατέρας της ήταν διδάκτωρ της Οξφόρδης και κληρικός. Είχε επτά αδέρφια, εκ των οποίων μόνο μία αδερφή, την Κασσάνδρα. Η Τζέιν και η Κασσάνδρα ήταν πολύ αγαπημένες. Πήγαν στο ιδιωτικό σχολείο μαζί και έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της Τζέιν.

Η οικογένεια έζησε στο Στήβεντον, στο Μπαθ, στο Σαουθάμπτον και στο Τσώτον (Chawton). Εκεί η Τζέιν έδωσε την οριστική τους μορφή στα μυθιστορήματα Περηφάνια και Προκατάληψη και Λογική κι ευαισθησία και έγραψε τα Μάνσφιλντ Παρκ, Έμμα και Πειθώ.

Η Τζέιν Όστεν (όπως και η αδερφή της) δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στα 27 της είχε δεχθεί την πρόταση ενός κληρονόμου πλούσιας οικογένειας αλλά την άλλη μέρα άλλαξε γνώμη. Σε επιστολή της προς μια ανηψιά της, που τη ρωτούσε πώς έπρεπε να αντιδράσει σε ανάλογη πρόταση, η Όστεν απάντησε ότι έπρεπε να δεχτεί μόνο αν υπήρχε αγάπη από τη μεριά της.

Η ταινία Becoming Jane παρουσιάζει σφοδρό έρωτα μεταξύ της Τζέιν Όστεν και του Ιρλανδού Τόμας Λεφρόυ. Παρότι η Τζέιν Όστεν αναφέρει φλερτ με τον Λεφρόυ σε κάποιες επιστολές της προς την αδελφή της, Κασσάνδρα, και παρότι ο ίδιος ο Λεφρόυ σε μεγάλη ηλικία παραδέχτηκε σε έναν ανιψιό του ότι στα νιάτα του ήταν ερωτευμένος με την Τζέιν Όστεν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν την υπόθεση του εν λόγω κινηματογραφικού έργου.

Η Τζέιν Όστεν πέθανε το 1817 έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία από επώδυνη ασθένεια. Το σπίτι της στο Τσώτον είναι σήμερα μουσείο.

Μυθιστορήματα

* Λογική και ευαισθησία, 1811
* Περηφάνια και προκατάληψη, 1813
* Πάρκο Μάνσφιλντ, 1814
* Έμμα, 1815
* Το Αββαείο του Νορθάνγκερ, 1817
* Πειθώ, 1817