Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Προηγείται ο Τάσος Πούλος για αντιδήμαρχος Φιλιατρών στον νέο Δήμο Τριφυλίας;;;;

Του Πρώην Διαχειριστή μας.

Σε πολύ λίγα εικοσιτετράωρα ορκίζεται το νέο δημοτικό συμβούλιο τον διευρυμένο πλέον δήμο Τριφυλίας και όπως έχει ανακοινωθεί, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος για την εκλογή προεδρείου και τον ορισμό των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής.
Μεγάλο ενδιαφέρον όμως, έχει το ποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους, θα καταλάβουν τις θέσεις των αντιδημάρχων, στους 6 πρώην δήμους που θα απαρτίζουν τον νέο πλέον Δήμο Τριφυλίας, καθώς επίσης και ποιοι θα προταθούν για τη θέση του προέδρου του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα πρώτα «μαγειρέματα» φαίνεται να έχουν γίνει αλλά φυσικά δεν έχουν καταλήξει σε κάτι το οποίο είναι ανακοινώσιμο. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες μικρές διαρροές.
Σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις που .........

έχουν γίνει, για τους Δήμους Κυπαρισσίας Αυλώνα, φέρονται την θέση των αντιδημάρχων να καταλαμβάνουν οι Γιώργος Σαμπαζιώτης, νυν δήμαρχος Κυπαρισσίας, και Γιάννης Φιλντίσης νυν δήμαρχος Αυλώνα.
Τα πρόσωπα αυτά - σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, θεωρούνται τα πιο κατάλληλα - αν μας επιτρέπεται ο όρος – μιας και ήδη είναι εν ενεργεία Δήμαρχοι.
Ο τομέας ευθύνης τους θα είναι οι σημερινές δημοτικές ενότητες και όποιες επιπλέον αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν.
Αυτό πάντως που είναι απόλυτα τσεκαρισμένο και σας το μεταδίδουμε αποκλειστικά και με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι τον τομέα του Πολιτισμού θα τον αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε - γιατί στο Φιλιατρά News κάνουμε ρεπορτάζ και δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας όπως κάποια άλλα blogs της περιοχής – στη Δημοτική ενότητα Φιλιατρών στο τραπέζι είχαν πέσει δυο κυρίως ονόματα.
Το ένα όνομα ήταν αυτό του τέως αντιδημάρχου της απερχόμενης Δημοτικής αρχής κ. Χαράλαμπου Παγάνη και το άλλο του νεοεκλεγέντα Ιατρού και Ακτινολόγου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Αναστάσιου Πούλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε -και αυτές με πολύ μεγάλη δυσκολία- ο κ. Πούλος φαίνεται να επικρατεί περισσότερο του κου Παγάνη και έτσι να προηγείται στην «κούρσα» της αντιδημαρχίας.
Από την πλευρά του ο κ. Πούλος ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει το ενδεχόμενο αυτό παρά την ευθεία ερώτηση που του τέθηκε.

Για την Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων οι πληροφορίες λένε ότι έχει κλειδώσει για την θέση του Αντιδημάρχου το όνομα του Ευστάθιου Ανδρινόπουλου ο οποίος και είναι από τους πρώτους που έθεσαν υποψηφιότητα στον νέο Δήμο αλλά και γιατί ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων. Οπότε εκεί δεν αναμένουμε κάποια έκπληξη.

Πάντως οι πληροφορίες που βγαίνουν από το στρατόπεδο του κου Κόλλια είναι φειδωλές και όλοι περιορίζονται να πουν ότι τα ονόματα απλά θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

Ίδωμεν...

UPDATE 4/1/2011
Και Ναι. Η δικαίωση στο ρεπορτάζ του Φιλιατρά News.... Ο Αναστάσιος Πούλος Αντιδήμαρχος Φιλιατρών.
Όταν άλλοι (Εφημερίδες, Μεσσηνιακά κανάλια και ραδιόφωνα) έψαχναν τον Αντιδήμαρχο, εμείς σας τον λέγαμε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Μεσσηνιακών Προϊόντων στα μεγάλα Super Market

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο πλαίσιο της «Συμμαχίας για την ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς» και της διαρκούς προσπάθειας, που καταβάλλει για την πληρέστερη πληροφόρηση και ενημέρωση, τόσο του επιχειρηματικού κόσμου και των φορέων (κρατικών ή μη), όσο και των κατοίκων του, ξεκίνησε ΕΡΕΥΝΑ με την οποία παρακολουθεί την κίνηση και την παρουσία των τοπικών αγροτικών προϊόντων στα μεγάλα super market της περιοχής.

Η Έρευνα με τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ..........


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ SUPER MARKET» διεξάγεται κάθε 15 ημέρες στα μεγαλύτερα Super Market, καταγράφει και αποτυπώνει την κίνηση και διαθεσιμότητα των αγροτικών μας προϊόντων στα ράφια των. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας βασίζονται στην οπτική παρατήρηση του καταναλωτή. Επίσης είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο αυτής της Έρευνας μεσσηνιακά προϊόντα χαρακτηρίζουμε όλα τα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα που παράγονται, επεξεργάζονται και τυποποιούνται στη Μεσσηνία.

Στη σημερινή δεύτερη κατά σειρά έρευνα που διενεργήσαμε, διαπιστώσαμε με μεγάλη μας λύπη, ότι στα ράφια των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ υπάρχουν από ελάχιστα έως και κανένα τοπικό προϊόν ενώ τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ ανησυχητικά και απαισιόδοξα. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να απαντήσουν στην πρόκληση, επιλέγοντας για τις ανάγκες τους ΜΟΝΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, γιατί μόνο η πίεση του “κυρίαρχου της αγοράς”, δηλαδή του “καταναλωτή”, θα υποχρεώσει τις μεγάλες αλυσίδες των Super Market να τηρήσουν τους ηθικούς κανόνες προς την πόλη που τους φιλοξενεί.

Σε κάθε περίπτωση το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις αλυσίδες super markets προκειμένου να βρεθεί τρόπος παρουσίασης των μεσσηνιακών τυποποιημένων προϊόντων στα ράφια τους δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον Μεσσήνιο επισκέπτη κατανα-λωτή να τα αγοράσει.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

(ακολουθεί αναλυτικός πίνακας Κλίκ για μεγάλο μέγεθος)Αντιτίθεται το επιμελητήριο Μεσσηνίας στην μη καταβολή διοδίων

Δεν είναι και λίγες οι δημοσιεύσεις που έχουμε κάνει από το blog epitropesdiodiastop.blogspot.com έχοντας πειστεί απόλυτα (μετά και από το σημερινό θέμα που αναρτήσαμε με την σφράγιση των διοδίων στις Αφίδνες από την πολεοδομία Καπανδριτίου).
Σήμερα στο inbox του Φιλιατρά News, λάβαμε μια επιστολή από το επιμελητήριο Μεσσηνίας με την οποία η άποψη του προέδρου του κ. Γιώργου Καραμπάτου είναι εμμέσως πλην σαφώς αντίθετη με την μη καταβολή διοδίων από τους πολίτες με αφορμή δράσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ΜΟΝΟ μέσα από την ελεύθερη και αδέσμευτη φωνή των blogs παρά από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τυχαίο;;;; Δεν νομίζουμε!!!

Η Επιστολή του κ. Καραμπάτου που απευθύνεται ..........

προς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας και την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου και κοινοποιείται προς κάθε αρμόδιο φορέα μεταξύ των οποίων και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρει τους λόγους που αντιτίθεται στην μη καταβολή διοδίων από τους πολίτες, με πρόσχημα τα έργα για την ολοκλήρωση της Εθνικής οδού Κόρινθος – Τρίπολη - Παραδείσια.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Καραμπάτου αναφέρει τα εξής:

Καλαμάτα, 17/12/2010
Αριθ. Πρωτ.: 11681
Προς
1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας
2. Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου

Κοιν.:
1. Γραφείο Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
2. Νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη
3. Νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Χρ. Μαλαπάνη
4. κ.κ. Προέδρους Επιμελητηρίων Περιφέρειας Πελοποννήσου
5. Σ.Ο.Π.Τ. Μεσσηνίας
6. ΜΜΕ


Θέμα: «ΔΙΟΔΙΑ Εθνικού Οδικού Δικτύου Πελοποννήσου»


Κύριοι,
Στη συνέχεια της πρόσκλησής σας για διαμόρφωση κοινής στάσης σε σχέση με τα διόδια του εθνικού οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο, θέτουμε υπόψη σας τις σχετικές απόψεις του Επιμελητηρίου μας:

1. Η Οικονομία και η Κοινωνία της Μεσσηνίας, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες εκπροσωπούμε, προσβλέπουν στη γρήγορη ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών υποδομών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η προσπέλαση στην περιοχή μας και να μειωθεί η αναγκαία χρονοαπόσταση από την Πρωτεύουσα αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Χώρας. Η βελτιωμένη προσπέλαση θα ευνοήσει τα μέγιστα μια σειρά κλάδων της τοπικής μας οικονομίας, όπως πχ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο τουρισμός, το εμπόριο κλπ. Επίσης, θα επιταχύνει την προώθηση της Καλαμάτας, ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών (αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος), κάτι, για το οποίο παλεύουμε εδώ και αρκετά χρόνια, έτσι ώστε η Μεσσηνία, και μέσω αυτής η Πελοπόννησος, να αποκτήσει εμπορική συγκοινωνιακή διέξοδο («άνοιγμα») προς τις αγορές των αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

2. Οι παραπάνω λόγοι επιβάλλουν να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε οποιοδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε καθυστέρηση των εν εξελίξει έργων και προγραμματισμένων οδικών υποδομών. Πολύ περισσότερο δε, όταν -ανεξάρτητα από το κατά πόσον το αποδέχεται κανείς ή όχι σε πολιτικό επίπεδο- η καταβολή διοδίων έχει θεσπιστεί από συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ Κράτους και κατασκευαστών-χρηματοδοτών οι οποίες έχουν υπογραφεί από τις διαδοχικές νόμιμες κυβερνήσεις της Χώρας.

3. Η προσωπική στάση του καθενός από εμάς και η άρνησή του για την καταβολή διοδίων σε τμήματα του οδικού δικτύου, που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί (π.χ. Κόρινθος-Πάτρα) αποτελεί δικαίωμά του, δεν ισχύει όμως το ίδιο, κατά τη γνώμη μας, για τα διόδια σε νέα ολοκληρωμένα ήδη και παραδοθέντα στην κυκλοφορία τμήματα. Όπως στην περίπτωση του δικού μας οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη- Παραδείσια. Αντίθετα, ορθότερη και απόλυτα δικαιολογημένη κρίνουμε ότι είναι η απαίτηση συντήρησης της παλαιάς Εθνικής Οδού από την πολιτεία.

4. Με την τοπική οικονομία σε αδιέξοδο, δράσεις που απειλούν έμμεσα ή άμεσα την ολοκλήρωση των έργων θα ήταν καταστροφική. Καλό είναι επομένως να αποφευχθούν επίφοβες κινήσεις εντυπωσιασμού, αν θέλουμε να φθάσει σύντομα η νέα εθνική οδός στην Καλαμάτα δίδοντας την πολυαναμενόμενη ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λανθασμένες ή σπασμωδικές κινήσεις αλλά μόνο για μεθοδευμένες ενέργειες που προσβλέπουν σε ουσιαστικό όφελος του κοινωνικού συνόλου. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο να επικεντρώσουμε την προσοχή και τις διεκδικήσεις μας επιδιώκοντας ένα καλύτερο «σήμερα» και κυρίως ένα καλύτερο «αύριο» για τη Μεσσηνία και όχι να «ξοδευόμαστε» σε άτοπες κοντόφθαλμες κινητοποιήσεις.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Ολοκλήρωσε τις επαφές του ο Κώστας Κόλλιας με τους φορείς της Τριφυλίας

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου τελείωσε ο κύκλος των συναντήσεων του εκλεγέντος Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με τους φορείς του Δήμου.

Ο κ. Κόλλιας μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους συναντήθηκε με τους διευθυντές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τα διοικητικά συμβούλια των παραγωγικών τάξεων, τους αγροτικούς συλλόγους, τους αθλητικούς και τα συμβούλια των επιστημονικών συλλόγων.
Οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα .........

σημαντικές γιατί επισημάνθηκαν διάφορα θέματα στη νέα δημοτική αρχή και ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Την Παρασκευή 17/12/10 ο κ. Κόλλιας θα συναντηθεί με τα μέλη της εκλεγμένης δημοτικής ομάδας των Γαργαλιάνων και την Κυριακή στις 11.00 το πρωί θα παραστεί στην ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα.

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΟΙ ΧΑΡΑΤΣΟ - ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Η πολεοδομία Καπανδριτίου αποφάσισε, κάτω από την πίεση του κινήματος των εκατοντάδων χιλιάδων που αρνούνται να πληρώσουν διόδια - σπρώχνοντας τις μπάρες- να σφραγίσει τα διόδια Αφιδνών και Μαλακάσας για 1 χρόνο (έχουν περιθώριο 15 μέρες για να κάνουν ένσταση). Πρέπει να σφραγιστεί και το κεντρικό κτίριο και οι οικίσκοι είσπραξης διοδίων.

Η απόφαση θυροκολλήθηκε χθες στο παράνομο κτίριο της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ στις Αφίδνες. Δείτε όλα τα σχετικά έντυπα.
Περισσότερες πληροφορίες στο μπλόγκ των ..........

ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
www.oxidiodia.gr και epitropesdiodiastop.blogspot.com

Δείτε το σχετικό θέμα πατώντας εδώ

Ευχές αλλά και παράπονα από την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας κ. Γεωργία Χριστοδούλου.

Αξιότιμε κύριε Κόλλια ,

με την παρούσα ανοικτή επιστολή μας, θα θέλαμε αρχικά να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας ως Δημάρχου του νεοσύστατου δήμου Τριφυλίας και να ευχηθούμε σε σας και τους συμβούλους του νέου Δημοτικού συμβουλίου να διαγράψετε πετυχημένη πορεία πραγματοποιώντας τους σκοπούς και τους στόχους σας για την ανάπτυξη της Τριφυλίας.

Εκτιμούμε πραγματικά την πρωτοβουλία σας να συναντηθείτε με παράγοντες , συλλόγους και διαφόρους φορείς της Τριφυλίας προκειμένου να ενημερωθείτε για τα προβλήματα και θέματά τους αλλά και να συζητήσετε μαζί τους για τις προοπτικές επίλυσής τους . Αναρωτηθήκαμε όμως γιατί δεν κληθήκαμε και εμείς σε κάποια από τις συναντήσεις αυτές...

Θα θέλαμε λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε την ύπαρξη της .......

δικής μας Ένωσης (Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας), της πρώτης όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει που αφορά στην έννοια "Τριφυλία", με τα παλαιότερα μάλιστα και πιο διευρυμένα σύνορα της. Βέβαια την ύπαρξή μας τη γνωρίζατε όταν τρεις μέρες πριν την Κυριακή των πρώτων εκλογών μας καλέσατε για συζήτηση, αλλά όπως σας εξηγήσαμε στο χρόνο που επιθυμούσατε, στην κορύφωση δηλαδή του προεκλογικού αγώνα, θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός και όχι εθιμοτυπικός και ήσσονος σημασίας διάλογος για το μέγιστο ζήτημα του Τουρισμού.

Μετεκλογικά όμως δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν κληθήκατε σε ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο μαζί σας, όπως κάνατε με όλους τους φορείς και τους συλλόγους της Τριφυλίας. Άραγε το κεφάλαιο Τουρισμός είναι ελάσσονος σπουδαιότητας για το νέο Δημοτικό συμβούλιο?
Στην Ελλάδα και ειδικά στο νομό Μεσσηνίας, ειδικότερα δε στην Δυτική Μεσσηνία, ο Τουρισμός αναμφισβήτητα αντιμετωπίζεται ως θέμα υψίστης σημασίας, αφου μπορεί να ενισχύσει την περιοχή τόσο σε οικονομικό επίπεδο (αύξηση εισοδήματος, κεφαλαίου, επενδύσεων), όσο και σε κοινωνικό (είτε άμεσα, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και αποτρέποντας την μετανάστευση αλλού, είτε έμμεσα, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που καταναλώνουν οι φορείς του Τουρισμού).

Θεωρούμε λοιπόν ότι οφείλατε να θέτατε ως πρώτη προτεραιότητα μια συνάντηση με τους επιχειρηματίες του Τουρiσμού στην Τριφυλία (εμάς τους ξενοδόχους αλλά και τους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες των cafe - bars, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων μέσων μεταφοράς, ιδιοκτήτες taxi ).

Επειδη στον Τουρισμό δεν περισσεύει κανείς, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, όπως έχουμε άλλωστε αποδείξει καθ' όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς μας απο τη συνεργασία μας με τους προηγούμενους δημάρχους της επαρχίας Τριφυλίας, οτι μας διακατέχει αυτοδιοικητικό πνεύμα, οτι έχουμε ανοικτούς ορίζοντες και δεν είμαστε κατευθυνόμενοι, οτι προτάσσουμε το κοινό καλό της περιοχής μας και οτι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί σας, όπως θα κάναμε άλλωστε με όποιον ηγούνταν του νέου δήμου μας. Είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί ο μεταξύ μας διάλογος και ότι θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να συζητήσουμε όλοι μαζί για τα θέματα που άπτονται άμεσα της ανάπτυξης στην Τριφυλία.

Εν κατακλείδι αναμένουμε την πρόσκλησή σας.

Με τιμή

Γεωργία Ιω. Χριστοδούλου
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων και ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ!

Ο Εφιάλτης των Δανεικών
Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα υπόλοιπα videos

Στο 1,59 «σκαρφάλωσε» η τιμή της αμόλυβδης

Σήμερα η μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,59 ευρώ ανά λίτρο, με ελάχιστη τιμή το 1,47 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί στην αύξηση των τιμών του διυλιστηρίου.

Το τελευταίο τρίμηνο, όπως αναφέρει το ............

υπουργείο, παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές διυλιστηρίου κατά 18%. Συγκεκριμένα, η τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης βενζίνης από 41,7 λεπτά στις 24/9/2010 έφθασε τα 49,2 λεπτά το λίτρο στις 16/12/2010, μία επιβάρυνση 7,5 λεπτών ανά λίτρο.

Η τιμή βάσης των πετρελαϊκών προϊόντων καθορίζεται χρηματιστηριακά κάθε μέρα από τις πράξεις αγοράς και πώλησης προϊόντων και συμβολαίων. Ως εκ τούτου, η εκάστοτε τιμή πώλησης του Διυλιστηρίου καθορίζεται βάσει των διεθνών τιμών και της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Η πορεία της λιανικής τιμής των καυσίμων διαμορφώνεται από την πορεία της διεθνούς τιμής του αντίστοιχου προϊόντος, δηλαδή από παράγοντες εκτός αρμοδιότητας παρακολούθησης της ελληνικής αγοράς.

Ζοugla.gr

Σχόλιο
Και που να δει το υπουργείο τιμές αμόλυβδης 95 οκτανίων στα στα Φιλιατρά... 1,66 Ευρώ.
Θέλετε κι άλλο;;; Αλλα θα μου πείτε υπάρχει κράτος να κάνει ελέγχους; Ενα ασύδωτο κράτος έχουμε. Μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μην δίνετε.


Το μεσημέρι στο Φιλιατρά News

Μην χάσετε το μεσημέρι στο Φιλιατρά News.

Ένα ρεπορτάζ από τον πρώην Διαχειριστή μας που θα συζητηθεί.
Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν αντιδήμαρχοι στους 5 από τους 6 δήμους της Τριφυλίας.

Ποιά ονόματα παίζουν για την αντιδημαρχία στα Φιλιατρά και ποιος προηγείται. Όλα αυτά το απόγευμα μετά τις 4 στο Φιλιατρά News.Μεγάλη ζημια στην αγροτική παραγωγή περιοχών της Μεσσηνίας

Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού σε αρκετές καλλιέργειες σε αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται σε κηπευτικά και ελαιόκαρπο αλλά και σε καλλιέργειες αγκινάρας στο Δ.Δ. Μικρομάνης στον Δήμο της Θουρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού ...........

συνεταιρισμού Κορώνης, η ζημιά σε ελιές της περιοχής της Πυλίας αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το εκατό τοις εκατό της παραγωγής, ενώ σημαντικές ζημιές, που ανέρχονται στο 60% της παραγωγής, καταγράφονται στις καλλιέργειες της αγκινάρας.

Zougla.gr

Η απάτη του ΑΕΠ

Πως γίνεται να αυξάνει το ΑΕΠ μιας χώρας και να χειροτερεύει η ζωή των πολιτών της;

Από την εισαγωγή του στις ΗΠΑ, κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέτρου της πολεμικής παραγωγικότητας, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (τώρα συνήθως μετρούμενο ως Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν-ΑΕΠ) έχει γίνει ο κυριότερος δείκτης οικονομικής προόδου κάθε έθνους. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως από σχεδιαστές πολιτικής, οικονομολόγους, διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ ως το κρίσιμο “σκορ” που πρέπει να πετύχει ένα έθνος για να έχει οικονομική ευρωστία και ευημερία.

Παρόλα αυτά, το ΑΕΠ ποτέ δεν σχεδιάστηκε για αυτό το ρόλο. Είναι απλώς ένα χοντρικό μέτρο των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράστηκαν και πουλήθηκαν, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ αυτών των συναλλαγών που αυξάνουν την ευημερία και αυτών που την μειώνουν. Αντί να διαχωρίζει κόστος...

από όφελος και τις παραγωγικές δραστηριότητες από τις καταστροφικές, το ΑΕΠ θεωρεί ότι κάθε χρηματική συναλλαγή αυξάνει την ευημερία εξ ορισμού. Είναι σαν να προσπαθεί μια επιχείρηση να συμπεράνει την οικονομική της κατάσταση απλώς προσθέτοντας συνολικά κάθε “επιχειρηματική δραστηριότητα” και επομένως σωρεύοντας μαζί εισπράξεις και δαπάνες, ενεργητικό και παθητικό.

Κι επί πλέον, το ΑΕΠ αγνοεί κάθε τι που συμβαίνει έξω από το βασίλειο της χρηματικής ανταλλαγής. Οι κρίσιμες οικονομικές λειτουργίες που πραγματοποιούνται στον οικιακό και τον εθελοντικό τομέα αγνοούνται τελείως. Η σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, και το οποίο μας παρέχει τις πρώτες ύλες που μας συντηρούν, δεν αξιολογείται ούτε αυτή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι καταστάσεις καταστροφικές για την ευημερία μας, όπως η καταστροφή του κοινωνικού ιστού και η καταστροφή του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν φαίνονται, όταν χρησιμοποιείται ως κριτήριο ευημερίας το ΑΕΠ, αλλά αντίθετα εμφανίζονται ως οικονομικό όφελος!

Πως το ΑΕΠ αντιμετωπίζει το έγκλημα, τα διαζύγια και τις φυσικές καταστροφές ως κέρδη

Από τη στιγμή που το ΑΕΠ καταγράφει κάθε χρηματική συναλλαγή, το κόστος της κοινωνικής αποδιοργάνωσης και των φυσικών καταστροφών προσμετρώνται ως οικονομικά οφέλη. Η εγκληματικότητα προσθέτει δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ, εξ αιτίας της ανάγκης για ακριβές κλειδαριές, συστήματα ασφαλείας, ιδιωτικούς φρουρούς, αύξηση της αστυνόμευσης, αντικατάσταση ζημιών, ιατρικά έξοδα κλπ. Η αύξηση των διαζυγίων επίσης αυξάνει σημαντικά το ΑΕΠ, καθώς καταναλώνονται τεράστια ποσά σε αμοιβές δικηγόρων, άνοιγμα δεύτερων νοικοκυριών κ.ο.κ. Όμοια, κάθε φορά που ένας σεισμός ή ένας τυφώνας προκαλούν τεράστιες καταστροφές, καταγράφονται αντίστοιχα σημαντικές αυξήσεις του ΑΕΠ.

Πως το ΑΕΠ αγνοεί την μη εγχρήματη οικιακή και κοινοτική οικονομία
Οι κρίσιμες λειτουργίες της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων, οι διάφορες δουλειές που γίνονται στο σπίτι, η εθελοντική δουλειά στα πλαίσια μιας κοινότητας, δεν καταγράφονται στο ΑΕΠ μιας χώρας, διότι δεν λαμβάνει χώρα καμιά χρηματική ανταλλαγή. Αν, αντίθετα, όλο και περισσότερα παιδιά και ηλικιωμένοι στέλνονται σε ιδρύματα, οπότε περισσότερες χρηματικές συναλλαγές θα λαμβάνουν χώρα, τότε το ΑΕΠ θα καταγράφει συνεχή άνοδο της ευημερίας και της προόδου. Όμοια, στην αύξηση του ΑΕΠ συμβάλλουν το κόστος των φυλακών, το κόστος αποτοξίνωσης, ακόμη και η αύξηση των δαπανών για ψυχιάτρους, κόστη που προκαλούνται όμως ακριβώς από την εξάλειψη του μη εγχρήματου τομέα της οικονομίας.

Το ΑΕΠ μεταχειρίζεται την καταστροφή των φυσικών πόρων ως έσοδο
Το ΑΕΠ παραβιάζει βασικές αρχές της λογιστικής, αλλά και της κοινής λογικής, αντιμετωπίζοντας την μείωση των φυσικών πόρων μιας χώρας ως κέρδος μάλλον, παρά ως φθορά κεφαλαίου. Αυτό το παραδέχτηκε μάλιστα η κυβέρνηση Μπους πατρός το 1992, όταν σε μια αναφορά του Συμβουλίου για την Περιβαλλοντική Ποιότητα αναφέρεται ότι “λογιστικά συστήματα συνηθισμένα να εκτιμούν το ΑΕΠ δεν αντικατοπτρίζουν τη φθορά των φυσικών πρώτων υλών που χρειάστηκαν για να παραχθούν τα αγαθά και οι υπηρεσίες”. Έτσι, όσο η φύση καταστρέφεται, τόσο αυξάνει το ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ αυξάνει με τις δραστηριότητες που ρυπαίνουν και αυξάνει ξανά με το καθάρισμα της ρύπανσης

Το καθάρισμα τοξικών καταλοίπων μπορεί να κοστίσει δισεκατομμύρια σε μια οικονομία, τα οποία προστίθενται στο ΑΕΠ. Αφού μάλιστα ήδη έχουν προστεθεί στο ΑΕΠ και οι οικονομικές δραστηριότητες που προκάλεσαν τη ρύπανση, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι η ρύπανση ευνοεί την οικονομία διπλά. Κάθε σημαντική πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα μιας χώρας, αυξάνει το ΑΕΠ της.

Το ΑΕΠ αδιαφορεί για την διανομή του κέρδους

Αγνοώντας τη διανομή των κερδών, το ΑΕΠ αποκρύπτει το γεγονός ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν αφορά όλους. Έτσι, αν μια μικρή ελίτ στην κορυφή της κοινωνίας αυξήσει το εισόδημά της σημαντικά, αυτή η αύξηση καταγράφεται σαν να αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Για παράδειγμα, ενώ το ΑΕΠ στις ΗΠΑ την περίοδο 1973 με 1993 αυξήθηκε κατά 50 %, οι μισθοί έπεσαν κατά 14%.

Το ΑΕΠ αγνοεί τα μειονεκτήματα του δανεισμού

Όταν η κυβέρνηση ή οι καταναλωτές αυξάνουν τις δαπάνες τους για καταναλωτικά αγαθά δανειζόμενοι από το εξωτερικό, και αυτό επίσης καταγράφεται ως (προσωρινή βέβαια) αύξηση του ΑΕΠ. Στο βαθμό που ένας λαός δανείζεται για κατανάλωση μάλλον παρά για επένδυση, ζώντας ένα επίπεδο ζωής υψηλότερο από τα μέσα που διαθέτει, δημιουργεί ένα χρέος που μακροχρόνια γίνεται βραχνάς και πνίγει την εθνική οικονομία. Και αυτή όμως η αλήθεια αγνοείται παντελώς στη μέτρηση του ΑΕΠ (θυμηθείτε, για παράδειγμα, την “ισχυρή Ελλάδα” της δημιουργικής λογιστικής!).

Τι είναι ο Δείκτης Γνήσιας Προόδου;

Από τη δεκαετία του 50 ήδη έχουν προταθεί διάφοροι εναλλακτικοί δείκτες για την μέτρηση της ευμερίας μιας κοινωνίας, όπως ο Δείκτης Γνήσιας Προόδου (GENUINE PROGRESS INDICATOR-GPI), ο οποίος προσπαθεί να λάβει υπόψη πάνω από 20 πλευρές της οικονομικής μας ζωής που το ΑΕΠ αγνοεί, ενώ επίσης διαχωρίζει τις οικονομικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ανθρώπινη ευημερία από αυτές που την μειώνουν.

Μετρώντας με βάση αυτούς τους δείκτες, βλέπουμε συχνά μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την οικονομική κατάσταση ενός έθνους από την επίσημη, που βρίσκεται όμως πιο κοντά στην οικονομική κατάσταση έτσι όπως τη βιώνουν πραγματικά οι πολίτες.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (GPD) υπερδιπλασιάστηκε από το 1950 έως το 1995, ο GPI έδειξε μια πολύ διαφορετική εικόνα. Ενώ και αυτός αυξανόταν κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, μειώθηκε κατά 45% από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι το 1995, και συνεχίζει να μειώνεται με αυξανόμενους ρυθμούς (διάγραμμα).

Αυτή η ευρεία και αυξανόμενη διαφοροποίηση των δύο δεικτών, αποκαλύπτει μια οικονομία που δημιουργεί μεγάλα, μη καταγραμμένα κόστη, στο παρόν και στο μέλλον.

Είναι δύσκολο να υπάρξει διεθνής συναίνεση για την εισαγωγή ενός νέου, αντικειμενικότερου δείκτη αποτίμησης της οικονομικής δραστηριότητας μιας χώρας.

Είναι όμως και απαραίτητο να γίνει, για να δούμε την αλήθεια. Ότι, δηλαδή, αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν σήμερα “οικονομική ανάπτυξη”, συχνά δεν είναι παρά ένα από τα εξής τρία πράγματα:
1) διόρθωση λαθών και κοινωνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν στο παρελθόν.
2) δανεισμός πόρων από το μέλλον

3) μεταφορά δραστηριοτήτων από τον τομέα της οικιακής και κοινοτικής οικονομίας στην εχρήματη αγορά.

Εγκαίνια απόψε για το More At Night στα Φιλιατρά

Ανταλλαγές προϊόντων στο Διαδίκτυο

«Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω την ίδρυση διαδικτυακού συνδέσμου με σκοπό την αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, υπό την ονομασία «Λόγω Τιμής» (http://www.logo-timis.gr)» γράφει στο Διαδίκτυο ο δημιουργός της ιστοσελίδας Γιώργος Κολέμπας, ένας μαθηματικός που πλέον ζει στο Πήλιο και ασχολείται με την οικογεωργία.

«Ναι στην ανταλλαγή προϊόντων» ονομάζεται ένα από τα group που υπάρχουν στο Facebook και έχουν ως θέμα την ανταλλακτική οικονομία. Το xariseTo.gr είναι ένας ιστότοπος τα μέλη του οποίου χαρίζουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πλέον. Με τη σειρά τους μπορούν να πάρουν κάποιο αντικείμενο που χρειάζονται απ’ όσα διατίθενται. Η σελίδα του στο Facebook αριθμεί 7.500 μέλη, ενώ διοργανώνει και «χαριστικά» παζάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Δεκάδες ιστότοποι για ανταλλαγές προϊόντων...

και υπηρεσιών στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή «υπό κατασκευή». Η αυξανόμενη ένταση της οικονομική κρίσης έχει στρέψει ακόμη και τη νεολαία –αποτελεί το βασικό όγκο χρηστών του Διαδικτύου– σε διάφορες μορφές ανταλλακτικής οικονομίας. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν site ανταλλαγής προϊόντων με χιλιάδες μέλη. Το ίδιο συμβαίνει στην Αμερική, την Αυστραλία, την Κίνα και την Ιαπωνία, με πολλούς περισσότερους συμμετέχοντες.

Το www.foodieexchange.ning.com είναι ένα site στο οποίο food blogger από όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν μεταξύ τους πακέτα με διατροφικά προϊόντα από τις χώρες τους. Το κάθε πακέτο πρέπει να έχει αξία το λιγότερο 10 δολάρια ή 10 ευρώ και να μην είναι πάνω από 500 γραμμάρια, αλλιώς υπάρχει εξτρά χρέωση.

Η πρώην καθηγήτρια κυρία Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ είναι από τις πρώτες που εφάρμοσαν και διέδωσαν τη σύγχρονη ανταλλακτική οικονομία. Ζει χωρίς χρήματα στη Γερμανία εδώ και 16 χρόνια. Έπειτα από αρκετή σκέψη, έφτιαξε το Τauschring (http://www.tauschring.de), ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες με αντάλλαγμα υλικά αγαθά. Το αποκάλεσε «Gib und Νimm», δηλαδή «Πάρε – Δώσε» (http://projekte.free.de/gibundnimm) και είχε τόσο μεγάλη απήχηση, που της έκαναν αφιέρωμα οι Times.
πηγή: http://m-epikaira.gr/2010/07/η-ανταλλακτική-οικονομία-επανέρχετα/

Β' Τοπική 1ος Όμιλος: Οι διαιτητές της 11ης Αγωνιστικής

Ανακοινώθηκαν από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας (ΕΠΣΜ) τα ονόματα που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια του 1ου ομίλου στης β' Τοπικής.

Αναλυτικά τα ονόματα έχουν ως εξής: ........


ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (ΝΕΟ)
Σάββατο 18/12/10 ΩΡΑ 15:00
ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΛΑΜΠΙΡΗΣ Γ.


Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΔΩΡΙΟΥ
Σάββατο 18/12/10 ΩΡΑ 15:00
ΑΛΕΞΕΑΣ Η., ΚΑΣΚΑΝΗΣ Φ., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ.


Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ - ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΝΕΣΙ
Σάββατο 18/12/10 ΩΡΑ 15:00
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΚΑΣΤΑΝΑΣ Χ., ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ.


ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Σάββατο 18/12/10 ΩΡΑ 15:00
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ., ΔΑΛΑΜΑΡΑΣ Ν., ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Π.


ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
ΓΗΠΕΔΟ ΑΜΦΕΙΑΣ
Κυριακή 19/12/10 ΩΡΑ 11:00
ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΚΑΣΤΑΝΑΣ Χ., ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ.


ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΑΡΙΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ
Κυριακή 19/12/10 ΩΡΑ 15:00
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΒΕΡΓΗΣ Γ.


Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ
ΓΗΠΕΔΟ ΔΩΡΙΟΥ
Κυριακή 19/12/10 ΩΡΑ 15:00
ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Κ.

Σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες από την παγκόσμια μετανάστευση

Εάν η μετανάστευση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό όπως και τα τελευταία 20 χρόνια, έως το 2050 θα υπάρχουν περίπου 405 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η σχετική διαπίστωση διατυπώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, το Σάββατο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι η σημαντική αύξηση του πληθυσμού των μεταναστών είναι αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού στις βιομηχανικές χώρες, που αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 25%.

Παράλληλα, η ζήτηση μεταναστών εργατών...

θα αυξηθεί καθώς η εργατική δύναμη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αυξηθεί από τα 2,4 δισεκατομμύρια άτομα, που ήταν το 2005 και θα φθάσει στα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2040.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που επικαλείται αμερικανικές εκτιμήσεις, οι Αμερικανοί πολίτες κερδίζουν ετησίως 37 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνεισφορά των μεταναστών στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Αμερικανών που αντιδρούν αρνητικά απέναντι στους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα.

"Δυστυχώς πολλές από αυτές τις συζητήσεις βασίζονται σε συναισθήματα και μύθους και όχι στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα", δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Γουίλιαμ Σουίνγκ. "Η μετανάστευση σήμερα και στο μέλλον θα καθοδηγείται από οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές τάσεις που δεν μπορούμε πλέον να τις αγνοούμε", πρόσθεσε ο Γουίλιαμ Σουίνγκ.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη έκθεση για την παγκόσμια μετανάστευση, που συντάχθηκε από το University College London, στην οποία αναφέρεται ότι στη διετία 2008-2009, στη Βρετανία, οι ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες κατέβαλαν κατά 37% περισσότερους φόρους σε σύγκριση με τα επιδόματα και τις δημόσιες υπηρεσίες που απόλαυσαν από το κράτος.

Δ΄ Εθνική 6ος Όμιλος: Οι διαιτητές της 15ης αγωνιστικής

Ανακοινώθηκαν χθές από την ΕΠΟ οι διαιτητές της 15ης αγωνιστικής.
Στον 6ο όμιλο ο ορισμός έχει ως εξής:


ΣΠΑΡΤΗ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ – ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)ΖΑΒΛΑΝΙ - ΑΧΑΙΚΗ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΗΛΕΙΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΣΙΔΕΡΗΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΗΛΕΙΑΣ)ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΔΟΥ – ΚΡΟΚΕΕΣ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΚΕΚΚΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΤΣΙΚΝΑΣ – ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΙΚΩΝ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΓΚΡΙΤΖΕΠΗΣ – ΧΑΣΑΠΗΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΧΑΙΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΤΖΟΛΑ (ΑΧΑΙΑΣ)ΤΡΙΤΑΙΙΚΟΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΓΚΟΒΕΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΜΠΟΒΕΡΟΣ – ΖΗΣΗΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΓΚΡΙΤΖΕΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

ΒΟΗΘΟΙ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΑΣΟΥΛΗΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

Γ. Κουτρουμάνης: Δεν τίθεται θέμα αλλαγών στην κύρια ασφάλιση

Δεν τίθεται θέμα αλλαγών στην κύρια ασφάλιση ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, διευκρινίζοντας ότι τα όρια ηλικίας έχουν ήδη τεθεί. «Ο,τι έχουμε δεσμευτεί θα το κάνουμε. Στόχος να μην ξεπεράσουμε το 2,5% του ΑΕΠ στην αύξηση της δαπάνης.

Η προσπάθεια που κάνουμε είναι με συνέχεια», δήλωσε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο κ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι το 2010 έχουν εισπραχθεί 911 εκατομμύρια για τα ταμεία από οφειλές παρελθόντων ετών και σ' αυτά προστίθενται 850 εκατ. ευρώ από την περιστολή δαπανών.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε .............

επίσης το ενδεχόμενο να κλείσουν επικουρικά ταμεία, αν και όπως είπε, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα, στα οποία το υπουργείο προσπαθεί να δώσει λύσεις. «Για τη νέα χρόνια ξεκινάμε με καλύτερη βάση. Έχουμε μείωση των φαρμακευτικών δαπανών περίπου 35 %. Θα περιορίσουμε την σπατάλη στον τομέα υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ κάτι που είναι εφικτό», επισήμανε προσθέτοντας ότι θα γίνουν αλλαγές στα επικουρικά, όπου χρειαστεί ώστε αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από τον κανονικό χρόνο να μην χάσει.

Αναφορικά με το εφάπαξ ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης ενώ το υπουργείο συζητά με την ΑΔΕΔΥ ώστε να βρεθεί λύση. «Μια από τις επιλογές που θα προτείνουμε», συνέχισε, «θα είναι να υπάρχει σε πρώτο χρόνο μια δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ , ταμείο ασφάλισης και εκείνο δημοσίων υπαλλήλων, για να μπορέσει να δοθεί το εφάπαξ σε 8.000 με 10.000 υπαλλήλους και έτσι να πάμε σε μια ομαλότερη κατάσταση».

Όπως γνωστοποίησε εν συνεχεία από 1 Ιουλίου 2011 θα ξεκινήσει η πληρωμή των δικαιούχων ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τις τράπεζες ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων και μεγαλύτερη διαφάνεια. Το βιβλιάριο, όπως είπε θα καταργηθεί, ενώ με το ΑΜΚΑ θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο ασφαλισμένος από το καλοκαίρι του 2011. «Η διαφορά», συμπλήρωσε, «είναι ότι όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα μπορούν να απευθυνθούν σε όλους τους γιατρούς όλων των ταμείων , έχουμε χιλιάδες γιατρούς. Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ θα συγχωνευτούν . Θα μείνουν ένα δυο μόνο που θα εξυπηρετούν τις περιπτώσεις της αναπηρίας».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβολή στο καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα φαινόμενα κατασπατάλησης ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 υποθέσεις που έχουν πάει στον εισαγγελέα.

«Δεν έχουμε ακόμη εφαρμόσει καθολικά την ηλεκτρονική στιγμιογράφηση άλλα στον ΟΑΕΕ όπου λειτουργεί, έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στις δαπάνες με το σύστημα αυτό. ’ρα, ο στόχος μας είναι εφικτός για μείωση του κόστους . Έχουμε ανακαλύψει τρομερά πράγματα, μεγάλες διάφορες στις τιμές μεταξύ των ταμείων σε ίδια σκευάσματα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρχει ενιαία τιμή για όλα τα ταμεία.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουν άλλοθι την κρίση επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματικά πρόβλημα και απομειώνουν δικαιώματα εργαζομένων, σημειώνοντας ότι με το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα εργασιακά, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος αν δεν ανταποκριθεί στην συμφωνία, να πληρώσει με βάση την κλαδική σύμβαση.

«Σήμερα εκεί που υπήρχε μια συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών δεν ήταν τίποτα διασφαλισμένο», ανέφερε, προσθέτοντας πώς αν υπάρχει λύση, αυτή είναι είναι η ενδυνάμωση των συνδικάτων όχι η αποδυνάμωση».

"Αναδουλειές" και στους απατεώνες φέρνει η οικονομική κρίση

Αναδουλειές ακόμα και στους…. απατεώνες φέρνει η οικονομική κρίση καθώς ο κόσμος έχει γίνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός και δεν υποκύπτει εύκολα σε διάφορα τεχνάσματα που σκαρφίζονται για να αποσπάσουν χρήματα.

Όπως διαπιστώνει ο προϊστάμενος του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκος Δημητριάδης, «φέτος είναι ελάχιστες οι καταγγελίες που αφορούν απάτες που «ανθούν» ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως έρανοι από δήθεν φιλανθρωπικά σωματεία».

«Η κρίση έχει κάνει τον κόσμο επιφυλακτικό και δεν δίνει τα χρήματά του ακόμα και σε ανθρώπους που εμφανίζονται να κάνουν φιλανθρωπικό έργο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Δημητριάδης,

Καταγγελία για ένα περιοδικό, η πώληση...

του οποίου συνεισφέρει δήθεν σε φιλανθρωπικό σκοπό, έχει γίνει στο ΚΕΠΚΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Νίκο Τσεμπερλίδη ο οποίος επίσης κάνει λόγο για μείωση των καταγγελιών.

«Έχουμε καταγγελία για ένα περιοδικό το οποίο πουλάνε άγνωστοι και δίνουν μάλιστα απόδειξη η οποία όμως δεν είναι διάτρητη» λέει ο κ.Τσεμπερλίδης προσθέτοντας ότι στην απόδειξη που εκδίδουν υπάρχει μεν ΑΦΜ και διεύθυνση αλλά είναι πλασματικά.

Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες καταγγελίες στο ΚΕΠΚΑ για ηλεκτρονικά μηνύματα που τις περισσότερες φορές μπλοκάρονται ως «spam» και ζητούν από τους λήπτες να καταθέσουν χρήματα σε κάποιο λογαριασμό τα οποία θα τους επιστραφούν στη συνέχεια στο πολλαπλάσιο.


ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος προχωρά η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Όπως αναφέρει η επιχείρηση, η αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε 189 εκατ. ευρώ, ενώ, ειδικότερα για τους πελάτες της Χαμηλής και Μέσης Τάσης η αντίστοιχη αύξηση ανέρχεται σε 104 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων .............

οφειλών δεν μπορεί να θεωρηθεί απώλεια εσόδων, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό παραμένει ανεξόφλητο και μετά το πέρας εξαμήνου, διευκρινίζει η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, οι ανείσπρακτες οφειλές σε Χαμηλή Τάση (ΧΤ) και Μέση Τάση (ΜΤ) μετά το πέρας του εξαμήνου ως προς το σύνολο των εισπρακτέων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε περίπου 6%.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εταιρεία προβαίνει στις αναγκαίες προβλέψεις σύμφωνα με τις αρχές των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις περιπτώσεις στις οποίες η εισπραξιμότητα κρίνεται επισφαλής.

Η αύξηση των προβλέψεων στο 9μηνο 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 αναφορικά με οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών της ΧΤ και ΜΤ ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ.gr

Κατάρτιση νέων δημοτολογίων σε νεοσύστατους δήμους και κοινότητες

Την κατάρτιση νέων Δημοτολογίων και Μητρώων Αρένων θα πρέπει να προχωρήσουν οι νέοι δήμοι, αμέσως μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, κατά εφαρμογή του νόμου 3852/2010 («Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

Όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση αναγνωρίσεως νέας Κοινότητας ή Δήμου, καταρτίζεται νέο δημοτολόγιο βάσει του υπάρχοντος δημοτολογίου διά μεταφοράς των αντιστοίχων εγγραφών από το παλαιό στο νέο.
Ανάλογη διαδικασία τηρείται σε περίπτωση ........

ένωσης Δήμων ή Κοινοτήτων ή προσαρτήσεως συνοικισμού Δήμου ή Κοινότητας σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα».

Για την κατάρτιση αυτή του ενιαίου Δημοτολογίου των νέων Δήμων που συνιστώνται δεν θα μεταφερθούν οι υπάρχουσες οικογενειακές μερίδες σε νέο βιβλίο, αλλά θα επαναριθμηθούν αυτές στα υπάρχοντα βιβλία.

Η νέα αρίθμηση θα ξεκινήσει από τον αύξοντα αριθμό 1 της πρώτης οικογενειακής μερίδας της πρώτης δημοτικής ενότητας και θα τελειώσει με τον τελευταίο αύξοντα αριθμό οικογενειακής μερίδας της τελευταίας δημοτικής ενότητας του Καλλικράτειου ΟΤΑ, σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, κατά ανάλογο τρόπο καταρτίζεται και το μητρώο αρρένων του νέου Δήμου. Όπως σημειώνεται συγκεκριμένα, «για την κατάρτιση του ενιαίου μητρώου αρρένων δεν θα μεταφερθούν οι αντίστοιχες εγγραφές από τα παλαιά μητρώα αρρένων των Καποδιστριακών δήμων σε νέο, αλλά το ενιαίο μητρώο αρρένων θα αποτελείται από τα υπάρχοντα μητρώα αρρένων των Καποδιστριακών ΟΤΑ που ενώνονται».

Tα υπάρχοντα μητρώα αρρένων των ΟΤΑ που ενώνονται και αποτελούν το νέο Δήμο θα συγκεντρωθούν στην έδρα του νέου Δήμου και θα αποτελέσουν το ενιαίο μητρώο αρρένων, ενώ τα εν λόγω μητρώα αρρένων θα τεθούν σε ισχύ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στα Φιλιατρά

Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα Φιλιατρά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας εν όψει των εορτών διαμορφώνεται στην πόλη μας ως εξής:........

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου => 10:00 - 20:00

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου => ΚΛΕΙΣΤΑ

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου => ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου => 08:00 - 20:00

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011 => ΚΛΕΙΣΤΑ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 => ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011 => ΚΛΕΙΣΤΑ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 => 08:00 - 20:00

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011 => 08:00 - 20:00

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011 => ΚΛΕΙΣΤΑ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011 => 08:00 - 20:00

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011 => 08:00 - 20:00

Από την Κυριακή και μετά, επανέρχεται το κανονικό ωράριο των καταστημάτων.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 => ΚΛΕΙΣΤΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Μεσσηναικές εφημερίδες της 17ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ: Δεν θα κατέβει η Σπάρτη κόντρα στην Εράνη την Κυριακή;

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η ομάδα της Σπάρτης, η οποία είναι πολύ πιθανόν να μην κατέβει να αγωνιστεί την ερχόμενη Κυριακή κόντρα στην Εράνη Φιλιατρών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Από προχθές το ioniansports.gr σας είχε αναφέρει την παραίτηση του προέδρου της ομάδας, Δημήτρη Νικόλαρου στο ρεπορτάζ το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Πλέον, το συγκρότημα της ομάδας "ακροβατεί" .........

σε τεντωμένο σκοινί αφού κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα δεν κάνει καν προπονήσεις αφού κανείς δε γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Είναι πολύ πιθανόν η ομάδα να μην κατέβει την ερχόμενη Κυριακή να παίξει κόντρα στην Εράνη Φιλιατρών, κάτι που θα σημάνει και την αρχή του τέλους της φετινής χρονιάς.

Ωστόσο ούτε στο ιδιοκτησιακό... κομμάτι φαίνεται να κινείται κάτι, αφού μετά την αποχώρηση του κ. Νικόλαρου κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται.

Ionian Sports

Μειώσεις τιμών σε 661 προϊόντα ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης - Δείτε όλα τα προϊόντα

- Carrefour, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης συμμετέχουν με 122 επώνυμα προϊόντα
- Ενσωμάτωση του ΦΠΑ από 11 σε 13% σε 1.509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
- Οι μειώσεις ξεκινούν από 0,71% έως 37,9%

Στην έκκληση του υπουργείου Ανάπτυξης συμετέχουν 36 εταιρείες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων τιμών στα προϊόντα (περίπου 66%) θα ισχύσει από την 1/1/2011, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% περίπου, θα ξεκινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011. Μειώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να ...........

«τρέχουν» από τον Οκτώβρη του 2010 και κλιμακώνονται τις μέρες των γιορτών.

Επίσης συμμετέχουν 31 εταιρείες παραγωγής και προμηθευτικών επιχειρήσεων με μειώσεις τιμών σε 468 επώνυμα προϊόντα:

3ΑΛΦΑ, 3 Ε, MISKO, BOLTON HELLAS, CHIPITA, COLGATE PALMOLIVE, CRETA FARM, ELBISCO, FRIESLAND CAMPINA, KRAFT FOODS, NESTLE, OPTIMA, PEPSICO‐HBH, PROCTER & GAMBLE, SCA, UNILEVER, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑ, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΚΙΚΙΖΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΓΥΡΟΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΝΙΚΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ‐ΑGRINO, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ

Το Λιανεμπόριο συμμετέχει με 122 επώνυμα προϊόντα

- 3 εταιρείες ‐ αλυσίδες super market: οι Carrefour με 69 επώνυμα προϊόντα, Βερόπουλος με 15 επώνυμα προϊόντα και Σκλαβενίτης με 28 επώνυμα προϊόντα

- Συμμετοχή Λιανεμπορίου με 1509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Οι εταιρείες‐αλυσίδες super market: Carrefour, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης με μειώσεις τιμών σε 81 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Οι εταιρείες LIDL (σε 1.150 προϊόντα της) και Α/Β Βασιλόπουλος (σε 359 προϊόντα της σειράς «365») δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων)

- Μειώσεις τιμών: Εύρος μειώσεων τιμών: από 0,71% έως 37,9% (παριζάκι CRETA FARM)

Κατεβάστε από εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ την λίστα με τα προϊόντα που συμμετέχουν στην έκπτωση.

Δεν αισθάνομαι μίσος για όσους μου επιτέθηκαν, δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης

Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες», δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έπεσε θύμα προπηλακισμού και επίθεσης από εξαγριωμένους διαδηλωτές την Τετάρτη.

«Όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση».

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους .........

μου συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μετά από αυτήν.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον αστυνομικό που μου έχει διαθέσει η Πολιτεία και τους δύο πολίτες που τραυματίστηκαν προσπαθώντας να με υπερασπιστούν», καταλήγει ο κ.Χατζηδάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να διασχίσει πεζός την οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου, όταν δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην μύτη και το φρύδι.

Ο κ. Χατζηδάκης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος αρχικά στην είσοδο ενός παρακείμενου κτιρίου και στη συνέχεια στη Βουλή, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπου έμεινε για προληπτικούς λόγους.

Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

in.gr

Εναρξη διαλόγου για το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης

Η πρώτη Σύνοδος Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση συγκαλείται τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 14.00 στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη διαμόρφωση και οριστικοποίηση των βασικών αναπτυξιακών αξόνων, των κοινωνικών αναγκών και των μέτρων πολιτικής που θα ακολουθήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης.

Κατά τη συνάντηση θα διανεμηθεί στους φορείς ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΣΕΒ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ ΕΣΑΜΕΑ, ΕΝΑΕ ΚΕΔΚΕ ΟΑΕΔ ΕΚΕΠ, ΙΔΕΚΕ, ΕΚΕΠΙΣ, ΕΟΠΠ) και θα δοθεί στη δημοσιότητα, το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του διάλογου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Στην σύνοδο θα παραστούν η υπουργός ..........

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και η αναπληρώτρια υπουργός, Φώφη Γεννηματά.

Υπουργείο Παιδείας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:00π.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, την καλλιτεχνική ομάδα «Kalamata Freespace Art Cooperativa», τους «Ποδηλάτες Καλαμάτας» και την ομάδα της «Ανοιχτής Συνέλευσης».
Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας και θα αποτελείται από κατασκευές με χάρτινα εορταστικά στολίδια, επιδαπέδια παιχνίδια, κατασκευή και στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου από άχρηστα και εναλλακτικά υλικά και δημιουργία ανταλλακτικού παζαριού.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης .............

Καλαμάτας με το επιδαπέδιο παιχνίδι, που δημιούργησε, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, ώστε και τις μέρες των εορτών να σέβονται το περιβάλλον και να μην ξοδεύουν περιττή ενέργεια.
Προτείνουμε την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποιούμε την ανακύκλωση. Προτείνουμε μια διαφορετική οπτική, όπου ο άνθρωπος δεν είναι ο καταναλωτής, αλλά ο δημιουργός των πραγμάτων που επιθυμεί.

Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τα χαρίσματά τους και να εκφράσουν με διάφορους τρόπους τη δημιουργικότητά τους. Υπενθυμίζουμε πως χρειάζεται να περάσουμε το χρόνο μας επικοινωνώντας ή παίζοντας με τους φίλους και την οικογένειά μας, αναθερμαίνοντας παράλληλα την επαφή μας με τη φύση.
Επιδιώκουμε να μοιράζουμε αγάπη και χαρά σε όσους γύρω μας τη χρειάζονται (φτωχούς, ηλικιωμένους, μετανάστες).

Η καλλιτεχνική ομάδα «Kalamata Freespace Art Cooperativa» και οι «Ποδηλάτες Καλαμάτας» με το δέντρο από άχρηστα και εναλλακτικά υλικά, που θα κατασκευάσουν, προτείνουν μια διαφορετική οπτική στη δημιουργία του χριστουγεννιάτικου δέντρου με περισσότερη φαντασία και λιγότερη κατανάλωση.
Η ομάδα της «Ανοιχτής Συνέλευσης» με το ανταλλακτικό παζάρι, που θα δημιουργήσουν, καλούν όλο τον κόσμο να προσφέρει και να πάρει, ό,τι χρειάζεται, χωρίς καμία μεσολάβηση χρημάτων!

Όλοι μαζί, σας καλούμε για να δημιουργήσουμε και να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα.

ΟΤΕ εναντίον Forthnet. Έρχεται η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ.

Σύγκρουση μεγατόνων στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο ΟΤΕ κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εις βάρος της Forthnet για τη Nova. Επίμαχο ζήτημα η διανομή του σήματος των ελεύθερων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και ενδεχομένως τα κανάλια novacinema και novasports.
Η προσφυγή κατατέθηκε τον Νοέμβριο, ..........

λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας -ύψους 176 εκατ. ευρώ- της Forthnet με τη SuperLeague για τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι αναγνώστες του «Π» είχαν πληροφορηθεί με δημοσιεύματα στις 18 και 25 Ιουλίου τις κινήσεις που σχεδίαζε ο ΟΤΕ εν όψει της ενεργοποίησής του στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε για μια ακόμη φορά έρευνα για τον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης και το ενδιαφέρον είναι πως έστειλε γραπτά ερωτήματα τόσο προς τη Forthnet όσο και προς την Digea. Ζητούμενο, η αποκλειστική διαχείριση των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από την πλατφόρμα της Nova αλλά και από την Digea εις βάρος άλλων ανταγωνιστικών πλατφορμών, όπως θα είναι η Conn-x TV του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα που έθεσε η ΕΑ προς τη Forthnet είναι...
αν η διανομή του σήματος των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από την πλατφόρμα της Nova γίνεται για να ξεπεραστούν οι ατέλειες στη μετάδοσή τους από το αναλογικό δίκτυο.

Η Nova, από την πλευρά της, υπέγραψε το 2009 συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας έως το 2012 με καθέναν από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για τη δωρεάν άνοδο και διανομή του σήματός τους στην Ελλάδα. Ο ΟΤΕ, από τη δική του πλευρά, προκειμένου να βγάλει στον αέρα την πλατφόρμα του προσπάθησε -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- να «δελεάσει» τους σταθμούς προσφέροντάς τους είτε χρήματα είτε διαφημιστικά πακέτα και στη συνέχεια προχώρησε στην προσφυγή στην ΕΑ για να «σπάσει» τη συμφωνία. Η ΕΑ έχει ασχοληθεί τρεις φορές με την περίπτωση της Nova. Πριν από δέκα χρόνια στην υπόθεση της συνεργασίας με την Alpha Digital, η οποία και απέτυχε, το 2008 εγκρίνοντας την απόκτηση της Myriad (Multichoice) από τη Forthnet και το 2009 απορρίπτοντας την αίτηση της Unitek και του Χ. Ρούσσου εναντίον Forthnet και Myriad.

Επίμαχο σημείο για τη Forthnet εκτός από τη συμφωνία με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι και η διαχείριση των προγραμμάτων novacinema και novasports εξαιτίας των αποκλειστικών συμφωνιών με τα στούντιο της Αμερικής και τη SuperLeague. Ο ΟΤΕ επί της ουσίας ζητάει να αγοράζει στην τιμή της αναλογικής συνδρομής τα δύο κανάλια για να τα ανεβάζει στο μπουκέτο του, επικαλούμενος όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Συνήθως οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού επιβάλλουν τη μετάδοση των καναλιών και σε άλλα μπουκέτα, υπάρχει όμως και η περίπτωση της Γαλλίας, όπου πρόσφατα το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της επιτροπής δικαιώνοντας το Orange Sport, που έχει τα δικαιώματα του γαλλικού ποδοσφαίρου και προσφέρει το κανάλι μαζί με τηλεφωνία και internet. Το επόμενο διάστημα το ζήτημα των προσφορών αλλά και συνολικά της συγκέντρωσης της ισχύος στα ΜΜΕ, σε συνάρτηση με την ύφεση και τον νόμο Ρουσόπουλου, θα συζητηθεί έντονα.

Το Παρόν

Ο Οδυσσέας Βουδούρης για την ζημιά στην Αγροτική αραγωγή λόγω των καιρικών φαινομένων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Σκαλδαλίδη έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης με θέμα "Τη καταστροφή λόγο καιρικών φαινομένων που υπέστη ο αγροτικός πληθυσμός τόσο στα προϊόντα του όσο και στη μείωση εισοδήματος του που προέχετε από αυτά."


Οι αγρότες της Μεσσηνίας ήρθαν πρόσφατα...........

αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν άμεσα την παραγωγή τους και τις εγκαταστάσεις τους.

Οι ζημιές, που προκλήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες και στις καλλιέργειες κηπευτικών, σε πολλές περιοχές του Νομού μας, όπως στη Μεσσήνη, στη Μικρομάνη, στην Αυλώνα, στην Κορώνη, ήταν σχεδόν ολοκληρωτικές.

Μετά την καταστροφή της παραγωγής τους, οι αγρότες της Μεσσηνίας έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση. Σε μια περιοχή, με κατεξοχήν αγροτικό πληθυσμό, είναι επόμενο ότι η οικονομική αυτή δυσχέρεια θα διαχυθεί σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1.Πως προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αξιολογηθεί η ζημιά και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους;

Νέκρωσε η χώρα από την χθεσινή απεργία

Το απεργιακό τσουνάμι που σάρωσε χθές όλη την χώρα, ήταν η απάντηση στις κινήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση αλλάζουν το εδώ και χρόνια δομημένο εργασιακό καθεστώς τόσο στον δημόσιο όσο κυρίως στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, ξέσπασε στο κέντρο της Αθήνας.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στον στενό ...........

αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό προχώρησαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν από κοινού η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τις Δ.Ε.Κ.Ο. και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ένα πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και σαρώνει τον εργασιακό χάρτη της χώρας μετά από δεκαετίες.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έγινε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ προγραμμάτισε και πραγματοποίησε διαφορετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, στην Ομόνοια.

Ο Πέτρος Τατούλης για την ζημιά στην αγροτική παραγωγή λόγω του παγετού

Την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην Πελοπόννησο στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Σαρρή.

Ο κ. Τατούλης, αμέσως μετά τον ισχυρό και ..........

παρατεταμένο παγετό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιφέρεια, ιδιαίτερα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ μετέφερε την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, ενώ ζήτησε να σταλεί άμεσα κλιμάκιο γεωπόνων, προκειμένου να εκτιμηθούν πλήρως οι ζημιές και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά : «οι κόποι τους και τα έξοδα καλλιέργειας όλης της χρονιάς πάνε χαμένα και η μόνη τους ελπίδα είναι η άμεση και αντικειμενική εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ».

Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε πλήρως για τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον ισχυρό παγετό σε συνδυασμό με τους Βόρειους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Καταστροφές υπέστησαν η ελαιοκαλλιέργεια (κατά τόπους αγγίζει το 100%), στα υπαίθρια κηπευτικά, στα εσπεριδοειδή, στις αγκινάρες αλλά ακόμα και σε ορισμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Δεκεμβρίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥJane Austen

Η Τζέιν Όστεν (Αγγλικά: Jane Austen) (1775-1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 έως το 1815 γράφοντας τα μυθιστορήματα Λογική και ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) και Έμμα (1815) καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Επίσης έγραψε τα Αββαείο του ..........

Νορθάνγκερ και την Πειθώ τα οποία δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της το 1817.

Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του δέκατου-ένατου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της Όστεν της έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Οι κριτικές ήταν λιγόλογες και αναφέρονταν κυρίως σε επιφανειακά χαρακτηριστικά του έργου της, όπως τα ηθικά διδάγματα. Κατά τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, τα μυθιστορήματα της έχαιραν το θαυμασμό μόνο μιας λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι' αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Εντούτοις, η δημοσίευση ενός απομνημονεύματος για τη ζωή της από τον ανιψιό της το 1870 γνωστοποίησε την ταυτότητά της και εισήγαγε τη ζωή και τα έργα της στο ευρύτερο αγγλικό κοινό. Έως τη δεκαετία του 1940 η Όστεν είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας.

Τα έργα της και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.
[Επεξεργασία] Η ζωή της

Η Τζέιν Όστεν γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1775. Ο πατέρας της ήταν διδάκτωρ της Οξφόρδης και κληρικός. Είχε επτά αδέρφια, εκ των οποίων μόνο μία αδερφή, την Κασσάνδρα. Η Τζέιν και η Κασσάνδρα ήταν πολύ αγαπημένες. Πήγαν στο ιδιωτικό σχολείο μαζί και έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της Τζέιν.

Η οικογένεια έζησε στο Στήβεντον, στο Μπαθ, στο Σαουθάμπτον και στο Τσώτον (Chawton). Εκεί η Τζέιν έδωσε την οριστική τους μορφή στα μυθιστορήματα Περηφάνια και Προκατάληψη και Λογική κι ευαισθησία και έγραψε τα Μάνσφιλντ Παρκ, Έμμα και Πειθώ.

Η Τζέιν Όστεν (όπως και η αδερφή της) δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στα 27 της είχε δεχθεί την πρόταση ενός κληρονόμου πλούσιας οικογένειας αλλά την άλλη μέρα άλλαξε γνώμη. Σε επιστολή της προς μια ανηψιά της, που τη ρωτούσε πώς έπρεπε να αντιδράσει σε ανάλογη πρόταση, η Όστεν απάντησε ότι έπρεπε να δεχτεί μόνο αν υπήρχε αγάπη από τη μεριά της.

Η ταινία Becoming Jane παρουσιάζει σφοδρό έρωτα μεταξύ της Τζέιν Όστεν και του Ιρλανδού Τόμας Λεφρόυ. Παρότι η Τζέιν Όστεν αναφέρει φλερτ με τον Λεφρόυ σε κάποιες επιστολές της προς την αδελφή της, Κασσάνδρα, και παρότι ο ίδιος ο Λεφρόυ σε μεγάλη ηλικία παραδέχτηκε σε έναν ανιψιό του ότι στα νιάτα του ήταν ερωτευμένος με την Τζέιν Όστεν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν την υπόθεση του εν λόγω κινηματογραφικού έργου.

Η Τζέιν Όστεν πέθανε το 1817 έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία από επώδυνη ασθένεια. Το σπίτι της στο Τσώτον είναι σήμερα μουσείο.

Μυθιστορήματα

* Λογική και ευαισθησία, 1811
* Περηφάνια και προκατάληψη, 1813
* Πάρκο Μάνσφιλντ, 1814
* Έμμα, 1815
* Το Αββαείο του Νορθάνγκερ, 1817
* Πειθώ, 1817

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για την επίθεση κατά του Κωστή Χατζηδάκη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο προπηλακισμός κάθε προσώπου, οποτεδήποτε και αν γίνει, είναι απαράδεκτος και καταδικαστέος.

Σήμερα όμως, ο προπηλακισμός Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι παραπάνω. Υπηρετεί ύποπτες και προβοκατόρικες σκοπιμότητες.

Φαίνεται πως το γεγονός ότι η Νέα ..........

Δημοκρατία έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχει καταγγείλει ότι το πρόσφατο νομοθέτημά της οδηγεί σε «εργασιακό Μεσαίωνα», έχει ενοχλήσει πολλούς.

Όσοι πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει έστω και ένα χιλιοστό πίσω από τη γραμμή αυτή, κάνουν μεγάλο λάθος.
Παραμένουμε αμετακίνητοι κατά του Μνημονίου και επιμένουμε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών».

Χτύπησαν τον Κωστή Χατζηδάκη. Συγκρούσεις απεργών με την Αστυνομία [VIDEO]

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης εναντία στην κυβερνητική πολιτική και στη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Τα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 14:00 στην πλατεία Συντάγματος έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια και επεκτάθηκαν στην Πανεπιστημίου μπροστά από το Καποδιστριακό οίκημα, επανέφεραν μνήμες από τα Δεκεμβριανά του 2008.

Χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ..........

για τις κυβερνητικές ενέργειες, να αλλάξει εν μια νυκτί ο εδώ και χρόνια δομημένος εργασιακός χάρτης, συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης.

Οι διαδηλωτές πετούσαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών και εκείνοι απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Μπροστά από το ξενοδοχείο King George καήκαν αυτοκίνητα, ενώ άναψαν φωτιές σε σκουπίδια και κάδους απορριμμάτων.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι που παρεισέφρησαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τις μολότοφ ξέσπασε μικρή πυρκαγιά στην είσοδο του κτηρίου που κατασβέστηκε άμεσα. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη ένταση και αγριότητα, ενώ οι εστίες των συγκρούσεων ήταν σε όλο το μήκος της πλατείας Συντάγματος και από τις δύο πλευρές.

Υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις της Αστυνομίας έχασαν τον έλεγχο και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις, κυρίως με δεκάδες βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναγκάστηκαν να επέμβουν δεκάδες μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακριβώς πάνω στην πλατεία Συντάγματος, για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφυγε προς την Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια.

Επεισόδια στα Προπύλαια

Μισοί από τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ οι υπόλοιποι προς τα Προπύλαια. Επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Σίνα, δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν και πάλι με τη γνωστή μέθοδο της χρήσης δακρυγόνων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ενισχύονταν συνεχώς και στην οδό Σίνα οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να κυκλώσουν και να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων και της διαδήλωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας ήταν πραγματικά πολυάριθμες. Πολλοί μιλούν για τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει παρευρεθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

Η χρήση των χημικών που έκαναν οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν τόσο εκτεταμένη με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε ένας διαδηλωτής που να μην αντιμετωπίσει αναπνευστικό πρόβλημα.

Νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στο κέντρο της Αθήνας, και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Οι νεαροί εκσφενδόνιζαν πέτρες και αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

«Τις έφαγε» ο Κωστής Χατζηδάκης

Ένταση δημιουργήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, προπηλακίστηκε από διαδηλωτές, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία που διοργανώνουν Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ..

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρώην υπουργό με ομπρέλες.
Χρειάστηκε να τον φυγαδεύσει μια διμοιρία αστυνομικών, για να τον γλυτώσει από το πλήθος.Η σιωπή Γερουλάνου και του opengov τα… 9μερα!

Την ώρα που η Ελλάδα στενάζει και οι πολίτες υποφέρουν και αναγκάζονται σε πρωτόγνωρες θυσίες είναι όχι μόνο ηθικά ανεπίτρεπτο αλλά και πολιτικά επικίνδυνο να βλέπουν τη δημοσιότητα σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος πρωτοκλασάτων υπουργών και του περιβάλλοντος τους, χωρίς καμία απάντηση.

Ο λόγος για τις καταγγελίες που έκανε .........

δημοσίως, με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο τοποθετηθείς και εν συνεχεία… αποπεμφθείς από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, πρόεδρος του ΟΔΙΕ Δημήτρης Σεφτελής.

Καταγγελίες που στην ουσία εκθέτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς καταρρίπτουν πανηγυρικά τις διατυπωμένες θέσεις του περί αξιοκρατίας,… «βιογραφικών» στο opengov και διαφάνειας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Διότι φέρνουν στο φως παρα-υπουργικές «παρέες» και «αυλές» που διοικούν οργανισμούς κατά πως νομίζουν, ακριβώς όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι στον ΟΔΙΕ, σύμφωνα με τα όσα επωνύμως υποστηρίζει ο κ. Σεφτελής, κουμάντο κάνει μια παρέα ανθρώπων με κεντρικό πρόσωπο τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Γερουλάνου, Κατερίνα Χατζοπούλου!

Στα πρόσωπα αυτά πέραν του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ζαχαρή, (που σύμφωνα με τον κ. Σεφταλή ήταν προσωπική επιλογή της κ. Χατζοπούλου!) συγκαταλέγεται πάντα κατά τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού, και ο… οδοντίατρος της(!) ο οποίος μάλιστα ήθελε να γίνει (και έγινε) εκτελεστικό μέλος αλλά και εποπτεύων του… κτηνιατρείου του ΟΔΙΕ , με πρώτη του ενέργεια την προώθηση της προκήρυξης διαγωνισμών ύψους 400.000 ευρώ για φαρμακευτικά υλικά.

Euro 2 Day

Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Βορρέειον Πνευματικό κέντρο

Η εταιρία δημιουργίας σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα παρουσιάσει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα Διαδραστικού κινηματογράφου :
«Αρχαία Ελλάδα-Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία»

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Βορρέειου Πνευματικού Κέντρου στις 11.00 π.μ..
Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαία Ελλάδα - Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία» σας προσφέρει ένα κινηματογραφικό ψυχαγωγικό ταξίδι, μια διασκεδαστική διαδραστική περιήγηση στα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της διαδραστικής ..........

προβολής μπορούν οι μαθητές σας εφοδιασμένοι με ειδικά πληκτρολόγια να επιλέξουν τι θα δουν κάθε φορά ,να διαμορφώσουν δηλαδή την εξέλιξη του προγράμματος.

Τα παιδιά επιλέγουν ψηφίζοντας και «επισκέπτονται» την Ακρόπολη, την Ολυμπία, τους Δελφούς, το Ηράκλειο, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο και τη Βεργίνα.
Συναρπαστικό επίσης μέρος του προγράμματος είναι το παιχνίδι γνώσεων .
Οι ερωτήσεις και το παιγνίδι γνώσεων που ακολουθούν βοηθούν τα παιδιά να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν πολύτιμα πράγματα για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνές μυθοπλασίας που ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν τα παιδιά.

Επίσης τα παιδιά μπορούν να δουν σε αναπαραστάσεις πως ήταν τα μνημεία στην αρχαιότητα.

Πρωταγωνιστεί η Θέμις Μπαζάκα και η Βασιλική Καρά.

Τη σκηνοθεσία των σκηνών μυθοπλασίας έκανε ο Γρηγόρης Ρέντης το σενάριο έγραψε ο Δημήτρης Τσίρος και η Βάσω Χεκίμογλου και το μοντάζ έκανε ο Ντίνος Βαμβακούσης.
Το εισιτήριο είναι 7 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210 3413890 κυρία Ξένια Χατζημήτσου
Ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.fotograma.gr

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τις ζημιές από Παγετό

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη για τις σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στον ελαιόκαρπο από τον παγετό της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Ο κ. Λαμπρόπουλος στην ερώτηση του ζητά να μάθει αν θα αποσταλούν αμέσως γεωπόνοι του ΕΛ.Γ.Α για την ακριβή διαπίστωση του ύψους της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου αναφέρει: ......

ΠΡΟΣ : ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις αρμοδίων γεωπόνων της Ν.Α Μεσσηνίας ,στον ελαιόκαρπο , σε ελαιόδεντρα ,σε κηπευτικά και σε άλλες καλλιέργειες σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας από τον παγετό της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου .
Επειδή τα προβλήματα των αγροτών μας στη Μεσσηνία είναι μεγάλα και γνωστά, πρέπει το Κράτος να σταθεί κοντά τους και να ξεκινήσουν αμέσως εκτιμήσεις για να γίνει εύκολη η διαπίστωση των ζημιών και γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων.

Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. Υπουργός

Θα αποσταλούν αμέσως γεωπόνοι του ΕΛ.Γ.Α δεδομένου ότι ο ελαιόκαρπος που έχει καταστραφεί θα χαθεί πέφτοντας στο έδαφος και θα είναι δύσκολη η ακριβής διαπίστωση του ύψους της ζημιάς;

Αθήνα 15 – 12 – 2010

Ο Ερωτών Βουλευτής
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


Επιχειρήσεις σε μία ημέρα

Στην ίδρυση επιχειρήσεων μόλις σε μία ημέρα θα μπορούν να προχωρούν στο μέλλον οι ενδιαφερόμενοι, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (14/12) ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο υπουργικό συμβούλιο.
Αυτό θα γίνει με δύο νομοσχέδια.
Το πρώτο θα παρουσιαστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 όπου θα γίνει η ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου παρουσιαστεί το δεύτερο που θα καταστήσει την Ελλάδα “φιλική προς τις επιχειρήσεις”.
Όπως είπε ο υπουργός στην παρουσίασή του το σχέδιο νόμου "Περί Ανταγωνισμού", με μια σειρά από καινοτόμες και τολμηρές ρυθμίσεις, προβλέπει την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών διαφάνειας της λειτουργίας της, ώστε να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της Επιτροπής αυξάνονται...

από 9 σε 12, βελτιώνεται ο τρόπος επιλογής τους με την πρόβλεψη για σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε όλες τις περιπτώσεις και εισάγεται ο θεσμός του Αντιπροέδρου.
Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενός point system που καθορίζει τη σειρά με την οποία εξετάζονται οι διάφορες υποθέσεις βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.
Επιπλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο οποίο θα παραπέμπονται τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών τους.
Στο πλαίσιο της αύξησης της αποτελεσματικότητας και πάταξης της γραφειοκρατίας, στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση, με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση γνωστοποίησης στην Επιτροπή συμπράξεων και συγκεντρώσεων μόνο όταν ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων είναι πάνω από τα 150.000.000 ευρώ και τουλάχιστον οι δύο από αυτές έχουν κύκλο εργασιών στην ελληνική αγορά μεγαλύτερο από 15.000.000 ευρώ.

Ακόμη, επεκτείνεται το πεδίο αρμοδιότητας της Επιτροπής καθώς πλέον έχει το δικαίωμα να γνωμοδοτεί για οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που ενδεχομένως εισάγει στρεβλώσεις και φραγμούς στην αγορά.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει σειρά ρυθμίσεων που βελτιώνουν το μηχανισμό κυρώσεων και κινήτρων για τη συνεργασία των πολιτών με την Επιτροπή.

Έτσι, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε φυσικά πρόσωπα αλλά, ταυτόχρονα, επεκτείνεται το πρόγραμμα επιείκειας σε όσα φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε καρτέλ και αποφασίζουν να συνεργαστούν με την Επιτροπή.

Επίσης, οι κυρώσεις γίνονται πολύ πιο αυστηρές καθώς το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 εκ. ευρώ και η φυλάκιση τα 2 έτη (σε αντίθεση με τα 150.000 ευρώ πρόστιμο και τους 6 μήνες φυλάκισης που ίσχυαν μέχρι σήμερα).

Εισάγεται ο θεσμός του αντιπροέδρου, θεσμοθετείται η υποχρέωση όλων των μελών να γνωστοποιούν κατά το διορισμό τους οποιαδήποτε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας έχουν αναλάβει τα τελευταία 5 χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους, καθίσταται υποχρεωτικό για όλα τα μέλη να ανακοινώνουν κάθε νέα επαγγελματική συνεργασία που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εισάγεται τεκμήριο ασυμβίβαστου όταν εξετάζεται υπόθεση επιχείρησης με την οποία κάποιο μέλος διατηρούσε ή διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις και απαγορεύεται για τα πρώην μέλη η παράσταση ενώπιον της Επιτροπής και η προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεών της για 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Επιτροπής παρακολουθείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τέλος, δημιουργούνται εντός της Επιτροπής μεικτές διευθύνσεις οικονομικών και νομικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο

Στη συνέχεια ο υπουργός παρουσίασε το δεύτερο σχέδιο νόμου το οποίο αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την "Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και Λοιπές Διατάξεις".

Σχετικά με τα τεχνικά επαγγέλματα, το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει χρόνια προβλήματα και δυσκολίες, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία χρονολογείται από το 1934 και προβλέπει μεγάλο αριθμό αδειών (μόνο για 16 επαγγέλματα χορηγούνται σήμερα 204 άδειες!), αναφέρεται σε τίτλους σπουδών που σήμερα δεν ισχύουν, ενώ οι απαιτήσεις προϋπηρεσίας σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον υπερβολικές.

Πλέον, δημιουργείται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για κάθε επάγγελμα, περιορίζεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών, καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και τον τρόπο πιστοποίησής τους, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης γίνονται απλές και διαφανείς.

Σχετικά με την αδειοδότηση για την εγκατάσταση-λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων, το σχέδιο νόμου δίνει λύσεις σε χρόνια και σημαντικά προβλήματα για τους επιχειρηματίες, όπως είναι η επιβάρυνση σε χρόνο και κόστος, η αβεβαιότητα της επένδυσης, λόγω της αμφίβολης τελεσφόρησης της αδειοδότησης, η πολυδιάσπαση των σημείων διεπαφής επιχειρηματία-Δημοσίου και ο προβληματικός έλεγχος για τις περιβαλλοντικές, χωροταξικές και πολεοδομικές εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις.

Εκτός από άλλες σημαντικές ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο, δίνεται επίσης η δυνατότητα στα Επιμελητήρια για σύσταση υπηρεσιών ισοδύναμων με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ώστε να επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία αλλά και να δημιουργείται υγιής άμιλλα.

Επίσης, με την Τυποποίηση Περιβαλλοντικών Όρων Χαμηλής Όχλησης και την ενσωμάτωσή της στην άδεια εγκατάστασης-λειτουργίας εκτιμάται ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα μειωθεί κατά περίπου δύο μήνες με ταυτόχρονη μείωση του απαιτούμενου κόστους.

Τέλος, για λόγους διαφάνειας, εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ανάρτηση σε κατάλληλα διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο του συνόλου των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων κάθε μιας επιχείρησης, καθώς και των αποτελεσμάτων σχετικών ελέγχων συμμόρφωσης με τους όρους των αδειών της.

Το τρίτο σημείο του σχεδίου νόμου αφορά στην καθιέρωση σύγχρονου και απλοποιημένου θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων και τη ρύθμιση θεμάτων διοίκησης, διαχείρισης και εποπτείας τους, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα αλλά και να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Απλήρωτοι δύο στους δέκα λογαριασμούς της ΔΕΗ

Με τα νέα μέτρα να επιβαρύνουν διαρκώς τον Έλληνα καταναλωτή, δεν καθίσταται εφικτό οι πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, κάτι που απειλεί ακόμα και τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Σε 10% με 12% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών που δεν πληρώνουν καθόλου το λογαριασμό, σύμφωνα με τους υπευθύνους της ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν το λογαριασμό με καθυστέρηση ενός ή και δύο διμήνων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ονομαζόμενο "όριο αντοχής" απλήρωτων λογαριασμών κυμαίνεται γύρω στο 3%, ποσοστό υποπολλαπλάσιο αυτού που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει σημάνει συναγερμός στους αρμοδίους.

Μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα τιμολόγια, υπολογίζεται ότι οι απώλειες ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κύμα απλήρωτων λογαριασμών...

αναμένεται να διογκωθεί.

Στελέχη της επιχείρησης επισημαίνουν ότι μία επιχείρηση ή ένα μαγαζί που κλείνει κατά το σύνηθες δεν πληρώνει τους λογαριασμούς, κάτι που εντείνει την ανησυχία, καθώς αναμένεται κύμα λουκέτων και κατά συνέπεια χρεών.

Οδυσσέας Βουδούρης: Γιατί διαφωνώ με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος"

Οι εξηγήσεις, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την επιλογή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής οικονομίας» στην Βουλή με την διαδικασία του "κατεπείγοντος", δεν είναι πειστικές. Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του Πασοκ.

Η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή και .........

πηγάζει πιθανώς από πραγματικές αιτίες. Είναι όμως μια κοντόφθαλμη επιλογή διότι ευνουχίζει το διάλογο για θέματα που αφορούν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν παγιωμένες πολιτικές χρόνων. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το Υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει. Επίσης η κατ’ επανάληψη χρήση της διάταξης περί "κατεπείγοντος" απαξιώνει την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Για τους λόγους αυτούς δεν ψήφισα στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων την πρόταση για την διαδικασία του "κατεπείγοντος". Επίσης, δηλώνω ότι θα απέχω από την διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια εφόσον οι βουλευτές καλούνται να είναι απλοί ακροατές.

Πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις, που έχει οραματιστεί το Πρωθυπουργός και αποσκοπούν σε ανατροπές της χρόνιας παθογένειας, απαιτείται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα όμως πιστεύω ότι η αποτελεσματική εφαρμογή τους απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

«Συμβολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στη Διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η ανάγκη μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι κατά τη γνώμη μας προφανής και, γι αυτό, ο διάλογος για την εν λόγω μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι ουσιαστικός, χωρίς προκαταλήψεις και με γνώμονα την πεποίθηση, ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στην Κοινωνία.

Απαιτείται να επικρατήσει λογική αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου και προσαρμογή των αλλαγών στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς αυτό σε καμιά περίπτωση να σημαίνει, ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στην υφιστάμενη κατάσταση, όπως έμμεσα επιδιώκουν πολλοί ….
Πάντως, η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο ......

μελλοντικό θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς κλυδωνισμούς.

Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι μαζικό και αυτοδιοικούμενο, αλλά και ελεγχόμενο από την ελληνική κοινωνία, μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής, ενώ όλες οι διαδικασίες του (διοίκηση, οικονομική διαχείριση, εκπαίδευση και έρευνα) πρέπει να είναι πλήρως διαφανείς.

Θα πρέπει η μεταρρύθμιση να εξασφαλίζει τη μόρφωση και εξειδίκευση των φοιτητών, την προαγωγή της έρευνας, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία, την παραγωγή, τα Επιμελητήρια (ΝΠΔΔ) και τη διεθνή πραγματικότητα. Η διοίκηση των ιδρυμάτων, πρέπει να είναι σεβαστή και μη εμπλεκόμενη με ομάδες συμφερόντων μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο και να εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες.
Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει ν’ αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο βελτίωσής τους, δεν μπορεί να είναι τυπολατρική και να στηρίζεται μόνο σε ποσοτικά στοιχεία. Πρέπει βασίζεται επίσης σε ακαδημαϊκά κριτήρια και ποιοτικούς στόχους, που θα έχουν τεθεί εκ των προτέρων .
Στο πλαίσιο της διαρκούς και αναγκαίας αμφίδρομης επικοινωνίας με τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η ανάγκη παραγωγής επιστημονικού έργου στην ελληνική.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρεί, ότι σημαντικά ζητήματα, όπως η αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στη Χώρα μας, δεν πρέπει να μεταφέρονται στο μέλλον, γιατί έτσι εξυπηρετείται ενδεχομένως το συντεχνιακό συμφέρον κάποιων, αλλά αντίθετα πιστεύει, ότι οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και οι άλλοι θεσμοί, κόμματα, ΟΤΑ κ.λπ. οφείλουν να διατυπώσουν θέσεις, τις οποίες να μπορούν να τεκμηριώσουν. Αλλιώς, σοβαρά θέματα, όπως αυτό, θα συνεχίσουν να γελοιοποιούνται, μέσα από αλλεπάλληλες «αναβαθμίσεις», που δεν οδηγούν σε ριζική αλλαγή της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης.
Ειδικά όσον αφορά στην περιοχή μας:

Στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με συγχώνευση τμημάτων ή σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου ή ενσωμάτωση μέρους ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε άλλο ή και κατάργηση σχολών με μηδενικό δείκτη προτίμησης των υποψηφίων κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό φημολογείται η ένταξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (ΓΠΑ) ως διακριτής σχολής στο ΕΜΠ, με το αιτιολογικό ότι αν και διαθέτει πληθώρα τμημάτων, χορηγεί ένα μόνο πτυχίο, αυτό του γεωπόνου. Μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι μονόδρομος….
Υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία, αντί να μετατραπεί το ΓΠΑ σε μία συγκριτικά υποβαθμισμένη σε κύρος σχολή του ΕΜΠ (τη σχολή που δεν θα «βγάζει» μηχανικούς) θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω επ’ ωφελεία του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο μπορεί να υποστηρίξει με σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις.

Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη του ΓΠΑ είναι να συνδεθεί στενά με τον πρωτογενή τομέα, πράγμα που προϋποθέτει τη μετεγκατάστασή του εκτός Αθηνών σε περιοχή με ανεπτυγμένο και σημαντικό πρωτογενή τομέα. Υιοθετώντας την προσέγγιση αυτή, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ερεύνησε τη σκοπιμότητα και το εφικτό της εγκατάστασης του ΓΠΑ στις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και της μετεξέλιξής του σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω ειδικής μελέτης τριών έγκυρων επιστημόνων, την οποία και έχουμε ήδη διαβιβάσει στο Υπουργείο Παιδείας, στις Πρυτανείες και στα κόμματα με σχετικό έγγραφό μας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης:
Η μετεγκατάσταση τοποθετείται στο πλαίσιο των αλλαγών στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε:
(α) Ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
(β) Αποδυνάμωση δημόσιων περιφερειακών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ (π.χ. ΑΤΕΙ Καλαμάτας) λόγω μείωσης χρηματοδότησης και μείωσης της εισροής φοιτητών
(γ) Πλήρης αποδοχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (π.χ. συνθήκη Μπολώνια)
(δ) Αύξηση Εισροής φοιτητών από χώρες της ΕΕ μέσω σχετικών προγραμμάτων π.χ. ERASMUS
(ε) Ανάπτυξη της Μεσσηνίας, λόγω ποικίλλων έργων π.χ. Ιόνια Οδός, Εθνικός δρόμος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Τρίπολη – Μεγαλόπολη – Σπάρτη, ακτοπλοϊκή σύνδεση Λιμένα της Καλαμάτας με την Τέρνα της Λιβύη και την Αλεξάνδρεια Αίγυπτος, εκσυγχρονισμός Σιδηροδρομικού δικτύου, εκσυγχρονισμός διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας κ.α.
Ο τόπος εγκατάστασης του νέου πανεπιστημίου προτείνεται να είναι οι εγκαταστάσεις, όπου στεγάζονται τώρα τα ΑΤΕΙ Καλαμάτας, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργία του.
Η μετεγκατάσταση του ΓΠΑ στην πόλη της Καλαμάτας θα αποτελέσει μια ισχυρή δύναμη ανάπτυξης ολόκληρης της Πελοποννήσου (δυτικής και ανατολικής) για πολλούς λόγους και ειδικότερα:

α. Η εισροή φοιτητών θα αυξήσει την τοπική ζήτηση και θα δράσει πολλαπλασιαστικά (πολλαπλασιαστής ζήτησης-κατανάλωσης) στην ανάπτυξη του τριτογενή τομέα (υπηρεσίες – ενοικίαση δωματίων). Η ανάπτυξη διεθνών προγραμμάτων θα προσελκύσει περισσότερους φοιτητές ειδικότερα από την ΕΕ και τις Μεσογειακές χώρες.
β. Η διασύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου σε κοινές επιχειρηματικές, εκπαιδευτικές, και ερευνητικές δράσεις θα ενδυναμώσει ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των αγροτικών περιοχών της περιφέρειάς μας, θα στηρίξει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας και θα προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία με εξαιρετικό χαμηλό συναλλακτικό κόστος.
γ. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη του νομού Μεσσηνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου μέσω των δαπανών που θα πραγματοποιούνται από φοιτητές και καθηγητές.
δ. Θα ενισχυθεί η Αποκέντρωση και Περιφερειακή ανάπτυξη. Το 67% των φοιτητών βρίσκονται στα 2 μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).
ε. Θα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης του γεωργικού αγροτο-διατροφικού τομέα και του κλάδου των τροφίμων. Σε όλες τις προηγμένες χώρες π.χ. Ολλανδία, Ισπανία τα ερευνητικά κέντρα βρίσκονται δίπλα στην πρωτογενή-δευτερογενή τομέα με σκοπό να δημιουργούνται συνέργειες και πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Η μετεγκατάσταση του ΓΠΑ εξυπηρετεί επίσης το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Επί πλέον, η γεωπονική εκπαίδευση θα αναβαθμιστεί γενικότερα, καθώς θα διασυνδεθεί άμεσα με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, κάτι που δεν είναι αντικειμενικά δυνατό να συμβεί, όταν σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές γεωπονία, γεωργία, φυτική και ζωική παραγωγή μέσα στην Αθήνα. Ταυτόχρονα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα εξέλιξης του ΓΠΑ, που απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα έντονα τα τελευταία χρόνια (π.χ. καταλήψεις, χτίσιμο πόρτας πρύτανη!) κ.λπ. Θα εξασφαλιστεί η συγκράτηση φοιτητών στην Ελλάδα και η προσέλκυση αλλοδαπών. Θα υπάρξει κάλυψη των αναγκών για εκπαίδευση και έρευνα αλλοδαπών φοιτητών, κυρίως από τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες. Τέλος, θα διευκολυνθεί η λύση στα οικονομικά προβλήματα του ΓΠΑ, καθώς θα υπάρξει εξυγίανση των οικονομικών θεμάτων, ορθολογισμός στην διαχείριση των πόρων, και καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας, θα υπάρξει εκμετάλλευση και καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών, που υπάρχουν στον νομό Μεσσηνίας, και δυνατότητα δημιουργίας και ανάπτυξης ερευνητικών κέντρων π.χ. γεωργικό μουσείο, κέντρο ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα, Ινστιτούτο Ελαιολάδου (ΕΘΙΑΓΕ) κ.λπ.
Το όφελος που θα προκύψει και για το ΑΤΕΙ, σε μια συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή υποβάθμιση και τον κίνδυνο κατάργησης των ΤΕΙ, που δεν συγκεντρώνουν ικανοποιητικό αριθμό σπουδαστών, είναι προφανές: το ΑΤΕΙ θα αναβαθμιστεί, αφού θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σ’ αυτό τμήματα, με συμπληρωματικά του ΓΠΑ επιστημονικά αντικείμενα, και να διασυνδεθεί το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των δύο φορέων.
Στη συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούμε να εξετάσετε την τεκμηριωμένη πρότασή μας για τη μετεγκατάσταση του ΓΠΑ στις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Είμαστε στη διάθεσή σας, για να σας αναπτύξουμε λεπτομερέστερα την πρότασή μας αυτή.
Με ευθύνη απέναντι στην επείγουσα ανάγκη μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας