Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αχ ρε Κούλα


-

Διευκρινίσεις για την έκδοση αποδείξεων από πρατηριούχους

Διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης από πρατηριούχους για την εμπορία πετρελαίου κίνησης και βενζίνης με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών του ν.1809/1988, συνδεδεμένων με τις αντλίες, έδωσε το ΥΠΟΙΚ (συμπληρωματικά των εκείνων που δόθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1091/14.6.2010 για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 19 και 20 του ν.3842/2010).

Όπως επισημαίνεται, όλες οι παρακάτω ...........

περιπτώσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο πωλήσεις πετρελαίου κίνησης και βενζίνης, οι οποίες διενεργούνται με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών του ν. 1809/1988 ενσωματωμένων στις αντλίες, οι οποίοι εκδίδουν αυτόματα την απόδειξη λιανικής πώλησης (Α.Λ.Π.) με το πέρας του γεμίσματος, με εξαίρεση την περίπτωση της παραγράφου 4.1. Αναλυτικά:

1. Πωλήσεις προς το Δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ. με τιμή μονάδος καθοριζόμενη εκ των υστέρων.

1.1. Για χονδρικές πωλήσεις βάσει συμφωνητικού, επαναλαμβανόμενες ή περιστασιακές και ανεξαρτήτως αξίας, από πρατηριούχους προς το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., για τις οποίες η τιμή μονάδας καθορίζεται, βάσει άλλων διατάξεων, εκ των υστέρων (μετά την παράδοση), πέραν του δελτίου αποστολής (Δ.Α.) που εκδίδεται κατά τη παράδοση του καυσίμου, εκδίδεται τιμολόγιο πώλησης το αργότερο στο χρόνο που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 15 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. (το αργότερο μέχρι το πέρας της διαχειριστικής περιόδου), με τιμή μονάδας και αξία αυτή που καθορίζεται (εκ των υστέρων της παράδοσης) βάσει της σχετικής διαδικασίας που ακολουθείται για τον προσδιορισμό της αξίας των εν λόγω πωλήσεων.

1.2. Η αξία των αυτόματα εκδιδόμενων Α.Λ.Π. από τους ενσωματωμένους στις αντλίες φορολογικούς μηχανισμούς αφαιρείται από το ημερήσιο «Ζ» και οι εγγραφές στα φορολογικά βιβλία διενεργούνται με το εκδιδόμενο τιμολόγιο, στο οποίο αναγράφεται ότι εκδίδεται «βάσει συμφωνητικού» και σε αντικατάσταση των αριθμ'.. Α.Λ.Π., οι οποίες επισυνάπτονται στο τιμολόγιο και παραδίδονται στο λήπτη αυτού.

2. Παροχή εκπτώσεων

Σε περίπτωση παροχής έκπτωσης από πρατηριούχους, είτε λόγω τιμολογιακής πολιτικής, είτε κατόπιν συμφωνίας, για χονδρικές πωλήσεις, επαναλαμβανόμενες ή μη και ανεξαρτήτως αξίας, προς επιτηδευματίες ή πρόσωπα των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π. και αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.), εκδίδεται δελτίο αποστολής με τη παράδοση του καυσίμου, και στη συνέχεια τιμολόγιο πώλησης στο χρόνο που ορίζεται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., κατά περίπτωση, για τα ανωτέρω πρόσωπα, ή συνενωμένο τιμολόγιο Δ.Α. Επί των τιμολογίων αυτών, ή τιμολογίων Δ.Α., εκτός των άλλων, αναγράφεται η αρχική αξία πριν από την έκπτωση (επομένως ίδια με την αξία της εκδοθείσας Α.Λ.Π.), διακριτά η παρεχόμενη έκπτωση και η αξία που προκύπτει μετά την έκπτωση. Η αξία των αυτόματα εκδιδόμενων Α.Λ.Π. από τους ενσωματωμένους στις αντλίες φορολογικούς μηχανισμούς αφαιρείται από το ημερήσιο «Ζ» και οι εγγραφές στα φορολογικά βιβλία διενεργούνται με το εκδιδόμενο τιμολόγιο (με αξία αυτή που προκύπτει μετά την έκπτωση), στο οποίο αναγράφεται ότι εκδίδεται «λόγω έκπτωσης» και σε αντικατάσταση των αριθμ'. Α.Λ.Π., οι οποίες επισυνάπτονται στο τιμολόγιο και παραδίδονται στο λήπτη αυτού.

3. Πωλήσεις επί πιστώσει

Για πωλήσεις βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης από πρατηριούχους που τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας «επί πιστώσει», που αφορούν επιτηδευματίες, εκδίδεται, ανεξαρτήτως αξίας της ή των εκδιδόμενων Α.Λ.Π. και πέραν του ή των δελτίων αποστολής, τιμολόγιο πώλησης σε αντικατάσταση της ή των αριθμ' Α.Λ.Π., επί του οποίου αναγράφεται, εκτός των άλλων, ότι εκδίδεται «επί πιστώσει». Εφόσον οι πρατηριούχοι τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και πωλούν «επί πιστώσει» σε ιδιώτες, εκδίδουν λογιστικό σημείωμα στο οποίο αναγράφουν ότι η αριθμ' Α.Λ.Π. εκδόθηκε «επί πιστώσει», ενώ παράλληλα αναγράφεται επ' αυτού το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πελάτη. Το λογιστικό σημείωμα με το ημερήσιο δελτίο «Ζ» αποτελούν δικαιολογητικά εγγραφής στα βιβλία για τις επί πιστώσει πωλήσεις. Ειδικότερα πιστώνονται οι πωλήσεις και ο αναλογούν Φ.Π.Α. με το ημερήσιο δελτίο «Ζ» και χρεώνεται το ταμείο με τη διαφορά (ημερήσιο δελτίο «Ζ» μείον αξία λογιστικού σημειώματος) και ο λογαριασμός του πελάτη με την αξία του λογιστικού σημειώματος.

4. Εξαγωγή καυσίμων από τις αντλίες για έλεγχο.

4.1. Κατά την εξαγωγή βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης από τις αντλίες και αποστολή ή παράδοση αυτών για οποιονδήποτε έλεγχο εκδίδεται από τον πρατηριούχο δελτίο αποστολής με σκοπό διακίνησης «προς (είδος ελέγχου) έλεγχο», ενώ στην περίπτωση τυχόν επιστροφής των εν λόγω καυσίμων στο πρατήριο και εφόσον δεν συνοδεύονται από δελτία αποστολής των φορέων που διενεργούν τους ελέγχους εκδίδεται από τον πρατηριούχο δελτίο ποσοτικής παραλαβής.

4.2. Όταν η εξαγωγή των καυσίμων γίνεται από αντλίες, οι οποίες έχουν ενσωματωμένους φορολογικούς μηχανισμούς του ν. 1809/1988 και εκδίδονται αυτόματα Α.Λ.Π., η αξία των εν λόγω Α.Λ.Π. αφαιρείται από το ημερήσιο «Ζ», οι αριθμοί τους αναγράφονται στο εκδιδόμενο δελτίο αποστολής και επισυνάπτονται στο στέλεχος αυτού και φυλάσσονται από τον πρατηριούχο για όσο χρόνο ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ., εναλλακτικά είναι δυνατόν να εκδίδεται απόδειξη επιστροφής.

Ναυτεμπορική

ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Αποσύρεται το Thelin για την πνευμονική υπέρταση

Την απόσυρση του φαρμάκου Thelin για την πνευμονική υπέρταση, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer.

Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε ότι σταματά και τις κλινικές δοκιμές του.

Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, δύο ασθενείς, στους οποίους χορηγούνταν το φάρμακο πέθαναν στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών ενώ επανεκτίμηση των στοιχείων από τις έρευνες που έγιναν ήδη, έδειξε ότι συνδέεται με βλάβη στο ήπαρ και πως τα οφέλη δεν αντισταθμίζουν τις επιζήμιες για την υγεία επιπτώσεις.

Το Thelin κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή .........

Ένωση, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Η ηπατική βλάβη ήταν γνωστή παρενέργεια του Thelin, ωστόσο όχι με τον τρόπο που αποκαλύφθηκε από την εκ νέου εκτίμηση των συμπερασμάτων των δοκιμών.

ΤΑ ΝΕΑ

Στις 16 Δεκεμβρίου το δώρο στους συνταξιούχους ΟΑΕΕ

Στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων του 2010 στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών .

Το επίδομα δώρου ύψους 400 ευρώ καταβάλλεται στους συνταξιούχους που δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.



Τράπεζες: Απεργούν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου

Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 14 και 15 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, για την κατ' επίφαση στήριξη της ελληνικής οικονομίας πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία επικρίνει την κυβέρνηση, ..........

καθώς, όπως αναφέρει, πίσω, ακόμα και από τις δικές της νομοθετημένες δεσμεύσεις στο Μνημόνιο (το Μάιο του 2010), αποδεχόμενη τις νεότερες και δυσμενέστερες απαιτήσεις της τρόικας σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Το τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, στο οποίο υπάρχει ειδική αναφορά για τους τραπεζοϋπάλληλους, οδηγεί σε δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους τραπεζίτες για απόλυτη απορρύθμιση και ευελιξία στις τράπεζες, με χρονικό ορίζοντα το Φεβρουάριο του 2011», επισημαίνουν τα μέλη της ΟΤΟΕ, σημειώνοντας ότι «οι επιδιώξεις κυβέρνησης και τρόικας είναι να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα και όχι να στηρίξουν την Οικονομία».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών της, η ΟΤΟΕ προγραμματίζει συγκέντρωση την Τρίτη 14/12, 1.00 μ.μ., στο Σύνταγμα και την Τετάρτη 15/12, 11.00 π.μ., στο Πεδίον του Άρεως, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Ναυτεμπορική

Ολομέλεια Τατούλη στη Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα θα συγκληθεί την Κυριακή η Ολομέλεια της πρώτης αιρετής Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου. Στην πανηγυρική συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα μετάσχουν όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη, που μετείχαν στους συνδυασμούς και των 5 νομών της Περιφέρειας, εκλεγμένοι και μη.

Σχετικά με τη λειτουργία της περιφερειακής αρχής, όπως .........

έχει δηλώσει ο κ. Τατούλης, κάθε 45 μέρες θα γίνονται ανοιχτές συνεδριάσεις σε κάθε νομό, ενώ η Ολομέλεια θα συνεδριάζει κάθε 4 μήνες, με εισηγήσεις από διακεκριμένες προσωπικότητες.

Νέα Πελοπόννησος

Δημοκρατική Συμμαχία Οι δράσεις μας στις τρεις εβδομάδες παρουσίας.

Τρίτη εβδομάδα δράσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας σας παραθέτουμε μία σύνοψη των κυριοτέρων παρεμβάσεων του κινήματος!

στον τομέα της οικονομίας
Η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011 ανέπτυξε τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
Κεντρικό σημείο ήταν η πρότασή της να ..........

αυξηθεί το 2011 το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά 150 εκατομμύρια Ευρώ (όταν το 2010 μειώθηκε κατά 140 εκατομμύρια Ευρώ) και πρότεινε συγκεκριμένο και πλήρως κοστολογημένο τρόπο αύξησης, ζητώντας μεταξύ άλλων την περικοπή 100 εκατομμυρίων Ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΕΚΑΣ. Στους επόμενους μήνες, όπως τόνισε η ανεξάρτητη βουλευτής, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσιμες προκλήσεις: την αποφυγή της χρεοκοπίας, την πιθανότητα επανόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο για να υπάρξουν επενδύσεις και νέες δουλειές στον τόπο.

Επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είχε την ευκαιρία στη συνάντησή της με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Όλι Ρεν να θέσει τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα όπως: 1) μια μικρή μείωση κατά 1 μονάδα του ΦΠΑ, 2) να αρχίσει διάλογος στην Ε.Ε. για να υπάρξει φθηνότερο Ευρώ, 3) την επισήμανση ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου δεν μπορεί να σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, και 4) ένα νέο πιο ευέλικτο μοντέλο χρηματοδότησης από τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

στον τομέα της παιδείας
Τα ριζοσπαστικά έξι σημεία διαλόγου που έθεσε η Δημοκρατική Συμμαχία για την παιδεία, στη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την αρμόδια υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας την ανάγκη να συντελεστούν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν από κάτω προς τα επάνω, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής
Με την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ομιλία της στην 100η Συνάντηση Bab-I Ali στην Κωνσταντινούπολη όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την πρόσφατη ενημέρωση που είχε από την επίσκεψή της στην Μεγαλόνησο, και τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τον φαύλο κύκλο που έχει περιέλθει ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσής της με τα κριτήρια και προαπαιτούμενα της ενταξιακής διαδικασίας.

στις εργασιακές σχέσεις
Με δήλωση του εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου η Δημοκρατική Συμμαχία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση που οδηγεί σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος σύγκρουσης με το κρατικιστικό και πελατειακό σύστημα που έχει αναπτυχθεί και να πάψει να βάζει εκβιαστικά διλήμματα.

Περιμένουμε όσους δεν έχουν εγγραφεί ακόμη μέλη και θέλουν να είναι σύμμαχοι στη νέα γενιά αλλαγής να μας συμπληρώσουν τη διαδικτυακή φόρμα ή για τους φίλους και τις φίλες που επιθυμούν να το κάνουν χειρόγραφα να κατεβάσουν τη φόρμα και να μας τη στείλουν συμπληρωμένη στο fax +30 2109000100.

Καλό Σαββατοκύριακο
Διαδικτυακή ομάδα Δημοκρατικής Συμμαχίας

Βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα από λάθος κυβερνητικές επιλογές

Οι άστοχες κυβερνητικές πρακτικές στον τομέα της οικονομίας εντείνουν την ανησυχία στην Ελληνική κοινωνία .
Βλέπουμε ένα νοσηρό κλίμα να έχει κυριεύσει τη Χώρα και απειλητικά μπροστά μας τον εφιάλτη της οικονομικής εξαθλίωσης και της ανεργίας, που προβλέπεται να ανέλθει στο 15,2% μέχρι το 2012.

Είδαμε την Κυβέρνηση να εφαρμόζει χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό , μέτρα αμφιβόλου ανταποδοτικότητας και μετά από την αναίτια δημιουργηθείσα ασφυξία να τα παίρνει πίσω. Επειδή όμως δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον για παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης , ελπίζουμε αυτές οι ενέργειες που φέρνουν κλάδους εργαζομένων στην ανεργία και επιχειρήσεις στο οριστικό λουκέτο, να σταματήσουν.

Φθάνει πιά!!
Αναφέρομαι στον κλάδο του αυτοκινήτου που .........

ακολουθεί την πορεία όλων των κλάδων του εμπορίου, αλλά με πιο ταχείς ρυθμούς ως προς την πτώση.
Συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2009 λοιπόν, η πτώση άγγιξε το 63% ενώ στο σύνολο το 35%.

Θορυβήθηκαν λοιπόν από το άσχημο αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών τους και με διαδικασίες εξπρές ,αποφάσισαν να μειώσουν το τέλος ταξινόμησης και το φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα για να δώσουν την απαιτούμενη ανάσα στην αγορά.
Ξέχασαν όμως να μας πουν γιατί τα αύξησαν και οδήγησαν την κατάσταση εκτός ορίων?
Για τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές που μας οδηγούν στην καταστροφή δεν θα πει κανείς τίποτα?
Δεν έχει κανείς ευθύνη? Ο Ελληνικός λαός έχει φθάσει στα όριά του!
Ας μην το ξεχνούν αυτό οι Κυβερνώντες!

Καλαμάτα 9 Δεκεμβρίου 2010
Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου

Συνεχίζονται κανονικά στους νέους «Καλλικρατικούς» Δήμους τα Κοινωνικά Προγράμματα

Μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις στα νέα νομικά πρόσωπα σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση του Υπουργού στο Λευτέρη Αυγενάκη

Πλήρης μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στα νέα διοικητικά σχήματα θα υπάρξει μετά την τυπική εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» από 1-1-2011 αναφορικά με τη συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, όπως ενημερώνει εγγράφως ο αρμόδιος Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ντόλιος, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ωστόσο, δεν δίνει καμία διευκρίνιση για την ............

εξασφάλιση ικανοποιητικής και ασφαλούς χρηματοδότησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ενώ «ρίχνοντας το μπαλάκι» στους νέους Δήμους δεν δεσμεύεται για το εργασιακό μέλλον των απασχολούμενων στα προγράμματα αυτά και την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υφυπουργός επισημαίνει ότι «όσον αφορά τη δραστηριοποίηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους ήδη προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), καθώς μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων των δήμων και κοινοτήτων στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του άρθρου 75 ΚΔΚ περιλαμβάνεται και η εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της τρίτης ηλικίας με την ίδρυση και λειτουργία νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, όπως κέντρων ανοιχτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων κλπ.»

Προσθέτει δε ότι «με τις ρυθμίσεις του ν. 3852/2010 (πρόγραμμα «Καλλικράτης») εμπλουτίζεται περαιτέρω ο τομέας Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με την προσθήκη νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους, ενώ προβλέπεται ότι όλοι οι δήμοι, στο πλαίσιο κατάρτισης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας και της συγκρότησης των υπηρεσιών τους, υποχρεούνται μέχρι 31.12.2012 να περιλάβουν στους ανωτέρω οργανισμούς, μεταξύ άλλων, και υπηρεσιακή μονάδα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής».

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι «η λειτουργία κοινωνικών δομών για τη φροντίδα ηλικιωμένων που υλοποιούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων, δεν θίγεται από τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων των δήμων που θα πραγματοποιηθούν κατ' εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του προγράμματος «Καλλικράτης». Συγκεκριμένα, όπως ρητά προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 112 παρ. 1 του νόμου, συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, που υλοποιούνται από τα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συνεχίζουν να υλοποιούνται από το νέο νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει από τη συγχώνευση, τα οποία θεωρούνται καθολικός διάδοχος ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα προγράμματα αυτά».

Τέλος, «όσον αφορά ειδικότερα τα ζητήματα του προσωπικού που απασχολείται στα προγράμματα αυτό, προβλέπεται, στην ίδια διάταξη, ότι στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα που προαναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνονται όσες απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους, ενώ οι συμβάσεις του προσωπικού ορισμένου χρόνου ανανεώνονται από το νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει, ως διάδοχο σχήμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 3 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει».

Οικόπεδο η ωραία Ελλάς...

Ας δούμε την περίπλοκη οικονομική μας κατάσταση μέσα από ένα απλό παράδειγμα. Μια μικρή επιχείρηση με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, δυσκολεύεται να εξασφαλίζει πόρους για αποπληρωμή και για κεφάλαια κίνησης. Έρχεται κάποιος και λέει: "Δίνω ένα μεγάλο δάνειο για να μπορείς να πληρώνεις τους τόκους, αλλά θέλω να μου το εξοφλήσεις σε τρία χρόνια". Βάζει κάτω τα πράγματα ο διαχειριστής και υπολογίζει. Τόσα βγάζει το μαγαζί, τόσα περισσεύουν. "Φτάνουν για να αποπληρώνω τις νέες υποχρεώσεις; Δεν βγαίνει", λέει στον πρόθυμο δανειστή που έχει έτοιμη την απάντηση. "Μα τότε θα χάσεις την επιχείρηση. Άκου να δεις, αν διώξεις τους μισούς υπαλλήλους, αν μειώσεις τους μισθούς, οργανώσεις καλύτερα την αποθήκη πουλήσεις αν, αν..., βγαίνει". Υποθηκεύει τελικά το σπίτι του και όλα τα ακίνητα της οικογένειας για να παραμείνει αφεντικό και παίρνει το δάνειο. Σύντομα όμως ανακαλύπτει πως με τους μισούς υπαλλήλους έπεσε σημαντικά η ποσότητα και η ποιότητα της παραγωγής και τα έσοδα που υπολόγιζε ότι θα έχει για να αποπληρώνει τα δανεικά δεν υπάρχουν. Έτσι στο τέλος της συμφωνίας δανεισμού που υπόγραψε, ανακαλύπτει ότι θα χρωστάει πολύ περισσότερα από όσα χρωστούσε πριν πάρει το νέο δάνειο, θα χάσει...

την επιχείρηση και επιπλέον όλα τα ακίνητα της οικογενειακής περιουσίας.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ είναι ασφαλώς απλοϊκό, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική περίπτωση. Μια άλλη επιχείρηση θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά. Μαζεύονται όλοι οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες και αποφασίζουν. Δανειζόμαστε για να αγοράσουμε νέα μηχανήματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα και θα ρίξουν το κόστος παραγωγής. Θα δουλέψουμε και υπερωρίες για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Δύο θα αλλάξουν πόστο και θα φύγουν έξω για να βρουν νέους πελάτες. Άλλοι δύο θα κάνουν έρευνα για νέα προϊόντα. Αναθέτουμε σε κάποιον να κάνει μια μελέτη για να εξαλείψουμε τις σπατάλες στην παραγωγή. Κάποιοι θα αναλάβουν να αναζητήσουν τις ίδιες ύλες που μας χρειάζονται σε καλύτερες τιμές. Δεν είναι και πολύ αριστερό το παράδειγμα που αναφέρω, αλλά αν το θέμα τώρα είναι ο σοσιαλισμός, ξεχάστε το. Το παράδειγμα.

ΑΛΛΩΣΤΕ, στην περίπτωσή μας τέτοιες νοοτροπίες δεν υπάρχουν σχεδόν από καμία πλευρά. Η απαιτούμενη ενότητα των κοινωνικών εταίρων και η κοινωνική ομοθυμία, παράγοντες καθοριστικοί για υπερβάσεις μεγάλων κρίσεων, δεν υπάρχουν. Μας το βεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Υπεύθυνοι σε βαθμό κακουργήματος είναι οι πολιτικοί που άσκησαν και ασκούν εξουσία και οι διαπλεκόμενοι με αυτούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Μεταχειρίζονται τους ανθρώπινους πόρους ως αναλώσιμα υλικά, ρίχνουν στην απόγνωση εκατομμύρια Έλληνες, ενταφιάζουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων και όλα αυτά χωρίς να είναι σε θέση να οδηγήσουν το σκάφος σε λιμάνι.

ΑΥΤΟΙ οι μοντέρνοι τύποι της νέας πολιτικής πραγματικότητας δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να καταφεύγουν για να περισώσουν την εξουσία τους, σε οθωμανικά φορολογικά φιρμάνια. Το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από ειδική σύσκεψη μέτρησε και βρήκε πως ως το τέλος του χρόνου χρειάζεται περίπου 6 δισ. ευρώ. Και τι έκανε; Ειδικές συσκέψεις στις εφορίες με εντολή βγείτε έξω να τα βρείτε και να τα φέρετε! Πού θα τα βρουν και πόσα θα φέρουν, όταν ούτε μηχανισμός υπάρχει, ούτε χρήματα σε μια αγορά που στενάζει; Έχουν όμως και άλλες έξυπνες ιδέες. Δεν χρειάζεται πόθεν έσχες στην οικοδομή αποφάσισαν! Εμπρός, ξεπλύντε τα κλεμμένα. Η εξουσία έχει ανάγκες.

ΑΝ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, άφησαν σημαντικές συνεταιριστικές πρωτοβουλίες να εκφυλιστούν δυσφημώντας χρήσιμα παραγωγικά πρότυπα. Κλασικά παραδείγματα η βιομηχανία τροφίμων ΔΩΔΩΝΗ στην Ήπειρο και η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Θράκη. Δεν ασχολούνται όμως με τόσο πεζά πράγματα. Ξαμόλησαν τον υπουργό Παμπούκη στην Αμερική να φέρει νέους επενδυτές. Τζάμπα τα χρήματα για τα τραπεζώματα. Όλοι είχαν μάθει για τη σοβαρότητα αυτών που κυβερνάνε, από το φιάσκο με τη... μαύρη επένδυση στον Αστακό. Δεν πειράζει όμως. Αυτοί οι καλοί άνθρωποι που μας δάνεισαν και μας συγχαίρουν για την απόφασή μας αποφάσισαν να το παίξουν... Κωτσόβολος. Περισσότερες δόσεις για να ολοκληρωθεί το έργο αφελληνισμού αυτού του τόπου, πριν γίνει και τυπικά δικός τους.

Δημιουργούνται ξανά συνεταιριστικά σούπερ-μάρκετ

Επανέρχονται στο προσκήνιο, μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ, με στόχο την πώληση ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε συνεταιριστική βάση και θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Τα δύο πρώτα θα ανοίξουν στην Αττική (Νίκαια, Αργυρούπολη) και στη συνέχεια θα ανοίγει ένα κάθε μήνα στην επαρχία, ώστε ως το τέλος του 2011 να λειτουργούν συνολικά δεκαπέντε.
Σ' αυτή τη φάση, στο σχήμα αυτό μετέχουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ΣΚΟΣ, ΑΣΚΤΕ, Τυχερού Έβρου, η Τρίκκη, η ΕΒΟΛ, ο Α.Σ. Χαλάστρας και οι ΕΑΣ, Σητείας, Μεσσηνίας, Καβάλας, Λαμίας, Έβρου, Φλώρινας και Τιρνάβου.
Ύστερα από μια περίοδο άνθησης την δεκαετία του '90, οι καταναλωτικοί...

συνεταιρισμοί που είχαν φτάσει να έχουν περισσότερα από 250 σούπερ μάρκετ, «βούλιαξαν» στον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών σούπερ μάρκετ και στις εγγενείς τους δυσκολίες (κακοδιαχείριση, έλλειψη στελεχών, εσωτερικούς ανταγωνισμούς, κομματικοποίηση κλπ), όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ξεκίνησαν ως καταναλωτικοί συνεταιρισμοί προχώρησαν στη φίρμα COOP επιδιώκοντας τεχνογνωσία από ευρωπαϊκούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, και έφτασαν στην επωνυμία «Ελληνική Διατροφή». Οι περισσότεροι αυτοδιαλύθηκαν μέσα σε σκάνδαλα.

Τώρα επανέρχονται έχοντας πλέον την στήριξη της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης ΠΑΣΕΓΕΣ. Συγκεκριμένα, πρόσφατα συστάθηκε μία ανώνυμη εταιρία στην οποία μετέχουν η Ελληνική Διατροφή και δεκατρείς Ενώσεις υπό την ΠΑΣΕΓΕΣ και ιδιώτες. Στο μετοχικό της κεφάλαιο που ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, μετέχουν κατά 65% οι συνεταιρισμοί και κατά 35% οι ιδιώτες. Η εταιρία αυτή θα διατηρήσει τον τίτλο Ελληνική Διατροφή, άλλα τα σούπερ μάρκετ που θα ιδρύσει, θα φέρουν τον διακριτικό τίτλο «Επιλογή».


Στα αζήτητα δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά προγράμματα

Μόλις στο 6,2% ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας αποκαλύτπει ο αρμόδιος επίτροπος μετά από ερωτήση του Ν.Χουντή.
Στα αζήτητα μένουν δισεκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία που στενάζει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αποκαλύπτει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Andor. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, ο κ. Andor αποκάλυψε ότι η απορρόφηση κονδυλίων από την Ελλάδα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης είναι μόλις στο 6,2%, ενώ δισεκατομμύρια...

ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μένουν στα αζήτητα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ε.Ε. και αφορούν στη στήριξη της εργασίας στην Ελλάδα αλλά και για τους σχετικούς δείκτες απορροφητικότητας. Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Andor σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συγχρηματοδοτεί τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα στην Ελλάδα κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013» και δήλωσε ότι, στα μέσα Οκτωβρίου του 2010, τα προγράμματα εμφάνιζαν τους εξής δείκτες απορροφητικότητας:
-Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού», συνολικού ύψους 2,26 δισ. ευρώ, που έχει σκοπό να "διευκολύνει την πρόσβαση στην απασχόληση μέσω ενεργητικών μέτρων πολιτικής για την αγορά εργασίας", εμφάνιζε ρυθμό απορρόφησης 9,6%.

-Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», συνολικού ύψους 1,44 δισ. ευρώ, με σκοπό «την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε όλη τη διάρκεια του βίου και την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας», είχε ρυθμό απορρόφησης 3,3%.

-Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων στη δημόσια διοίκηση και τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, συνολικού ύψους 505 εκ. ευρώ, είχε ρυθμό απορρόφησης 1,9%.

-Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», ύψους 158,8 εκ. ευρώ, έχει μηδενική απορρόφηση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τοπικών ή τομεακών κρίσεων στους ανθρώπινους πόρους λόγω οικονομικών και κοινωνικών αναδιαρθρώσεων ή λόγω ανοίγματος του εμπορίου, με τη λήψη σφαιρικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη υποδομής και σειρά άλλων έργων από τα οποία θα ωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης στις ΜΜΕ μέσω του Ταμείου Συνοχής (περίπου 3,7 δισ. ευρώ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (περίπου 12,15 δισ. ευρώ)". Και αυτά τα κονδύλια λιμνάζουν.

Τέλος, απαντώντας στο αίτημα του Ν. Χουντή για παρουσίαση ποιοτικών δεικτών/ αποτελεσμάτων, ο κ. Andor δήλωσε ότι «λόγω του πολύ χαμηλού ρυθμού απορρόφησης που παρατηρείται και στα τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΚΤ, η πρόοδος όσον αφορά τους υλικούς δείκτες είναι εξίσου μικρή».

"Αποτελεί ντροπή και ύβρη το γεγονός ότι την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαλύονται, η κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τις επιταγές του Μνημονίου, αδιαφορεί πλήρως για την απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη της εργασίας", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής.

Επίσκεψη Κόλλια στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Ρεπορτάζ του πρώην Διαχειριστή μας

Επίσκεψη στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών πραγματοποίησε χθές Πέμπτη ο νεοεκλογέντας Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας συνοδευόμενος από τους κ.κ. Παγάνη Χαράλαμπο και Πούλο Αναστάσιο.
Ο κ. Κόλλιας συναντήθηκε με τον διοικητή του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών κ. Λεωνίδα Παρασκευόπουλο τον Διευθυντή κ. Θεόδωρο Ντέντε και τον πρόεδρο του Συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες κ. Σωτήρη Κόλλια.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα περίπου και .......

εκεί έγινε ενημέρωση στον νέο Καλλικράτειο Δήμαρχο σχετικά με το ΚΑΦΚΑ και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει το ίδρυμα.
Αναπτύχθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση επάνω στο προνοιακό αυτό ίδρυμα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κος Κόλλιας εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου δήλωσε αποκλειστικά για το «Θάρρος»:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική συζήτηση με τον διοικητή του ΚΑΦΚΑ τον κο Παρασκευόπουλο.
Στα πλαίσια της επικοινωνίας που κάνουμε πριν αναλάβουμε επίσημα τα καθήκοντα μας για να ενημερωθούμε απόλυτα και για τα πραγματικά ζητήματα που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου αλλά και για τα κοινωνικά όπως αυτό που παρέχει το ΚΑΦΚΑ.
Χαρήκαμε που ο κ. Παρασκευόπουλος δεν είναι απλά ένας διαχειριστής, αλλά έχει προβληματισμούς και ανησυχίες για την λειτουργία του ΚΑΦΚΑ, για την αναβάθμιση του και αυτές τις σκέψεις του μας εξέθεσε.
Βέβαια το ΚΑΦΚΑ δεν υπάγεται στην άμεση αρμοδιότητα του Δήμου αλλά εμείς ως εκφραστές της Τριφυλιακής κοινωνίας, του δηλώσαμε την συμπαράσταση μας όχι απλά με λόγια αλλά όπου μας χρειαστεί και με παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο και με παρεμβάσεις στην Υ.ΠΕ. (σ.σ. Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και υποστηρικτικά και διεκδικητικά.
Είπαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ότι σκέψεις έχουμε θα ξανασυναντηθούμε, για να δούμε πως αυτές οι σκέψεις μπορούν να πάνε παραπέρα με στόχο την αναβάθμιση του ΚΑΦΚΑ.»


Σε ερώτηση μας αν η νέα δημοτική αρχή θα είναι κάθετη στην άποψη ότι το ΚΑΦΚΑ πρέπει αν αναβαθμιστεί ο κος Κόλλιας μας ξεκαθάρισε τα εξής:
«Εμείς έχουμε πει κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας και σήμερα λέμε κάτω τα χέρια από το ΚΑΦΚΑ εάν κάποιοι έχουν τέτοιες ιδέες. Εάν δηλαδή κάνουν Καλλικράτη και στα κοινωνικά ζητήματα.
Εμείς θέλουμε να το αναβαθμίσουμε, και ο κ. Παρασκευόπουλος μας εξέθεσε κάποιες αρχικές σκέψεις τις οποίες επεξεργάζεται, θα τις επεξεργαστούμε κι εμείς, και θα ξανασυναντηθούμε επί πιο ουσιαστικών δεδομένων για να υποστηρίξουμε το ΚΑΦΚΑ και να συζητήσουμε κάποιες καινούριες ιδέες που επεξεργάζεται το Διοικητικό Συμβούλιο για όλο αυτό το συγκρότημα το παλιό άσυλο, το παλιό Νοσοκομείο, το Κέντρο υγείας, το ΚΑΦΚΑ.
Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες –κτιριακές τουλάχιστον- και υπάρχουν και τεράστιες κοινωνικές ανάγκες.
Εάν πρέπει να υπάρχει μια πολιτική Δήλωση του Δημάρχου Τριφυλίας είναι ότι δεν μπορεί οι ελάχιστες κοινωνικές παροχές που υπάρχουν σε πολύ στενές οικονομικίστικες αντιλήψεις.»


ΟΑΕΔ: Από 14 Δεκεμβρίου το δώρο στους ανέργους

Από 14-12-2010 θα καταβάλλονται στους επιδοτούμενους άνεργους τα δώρα Χριστουγέννων 2010, ενώ από την ίδια ημερομηνία θα αρχίσει και η προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας που θα καταβάλλονταν κανονικά από 14-12-2010 μέχρι και 02-01-2011.

Όπως επίσης ανακοίνωσε ο Οργανισμός Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ από 14/12 θα προπληρώνονται τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που θα καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 02-01-2011 και θα καταβάλλονται τα δώρα Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, πλην των .........

μακροχρονίως ανέργων, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις υπηρεσίες του Οργανισμού καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από την Διεύθυνση Μηχανογράφησής του.

Ο έλεγχος της ταυτοπρόσωπης παρουσίας των ανέργων για την τακτική επιδότηση ανεργίας θα γίνει στην αμέσως επόμενη πληρωμή.

Εκδήλωση - ενημερωτική προβολή για τα ΑμΕΑ στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Μια αξιέπαινη εκδήλωση με ημίωρη προβολή ντοκιμαντέρ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί Δημοτικά σχολεία καθώς και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Στόχος της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιείται από την κοινωνική υπηρεσία του ΚΑΦΚΑ και την κοινωνική λειτουργό κ. Λίντα Μωράκου, έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί video το .............

οποίο η κοινωνική υπηρεσία εξασφάλισε από τους αρμόδιους φορείς και σαν θέμα του έχει τα ΑμΕΑ.

Το απόγευμα θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε το ρεπορτάζ από την ειδική αυτή εκδήλωση στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.

Αποχή των δικηγόρων στις 15 Δεκεμβρίου

Σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι δικηγόροι στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρας της Γενικής Απεργίας, όπως αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι δικηγόροι συντονίζουν τον αγώνα των συλλόγων τους «ενάντια στην επιχειρούμενη απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος με το πρόσχημα της δήθεν απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων» με των άλλων εργαζομένων της χώρας «ενάντια στην καταπάτηση θεμελιωδών οικονομικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων».



Επανέρχεται η απόσυρση, με εκπτώσεις στα τέλη ταξινόμησης νέων ΙΧ

Σημαντική μείωση των τελών ταξινόμησης για την αγορά καινούργιων ΙΧ αυτοκινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα τη Βουλή με στόχο να τονωθεί η αγορά αυτοκινήτου που πλήττεται από την κρίση.

Η μείωση των τελών θα γίνεται σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου το οποίο θα έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως 31.12.1998.
Επίσης θα ισχύει για τα αυτοκίνητα που............

θα αποσυρθούν έως και 31.12.2011. Η μείωση των τελών ταξινόμησης αφορά κυρίως τα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα.

Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι:

Καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 1800 κυβικά εκατοστά και τα οποία παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης, ως εξής :

- Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

- Αυτοκίνητα κυλινδρισμού από 901 μέχρι και 1400 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

- Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα από 1401 μέχρι και 1600 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το 65% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

- Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα από 1601 μέχρι και 2000 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο στην περίπτωση που για το αποσυρόμενο αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31.12.1998. Επίσης θα πρέπει να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγουμένων ετών.

Με κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα καθοριστεί η διαδικασία απόσυρσης από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

H οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά την επισκεψιμότητα στην Ελλάδα και αναδεικνύει την υστέρησή μας έναντι άλλων τουριστικών προορισμών , αλλά και η διαφαινόμενη απουσία της Μεσσηνίας από τα τουριστικά σαλόνια της Ευρώπης, ώθησε τη Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής Προβολής , να διοργανώσει μία βραδιά όπου έγινε παρουσίαση του Νομού μας σε τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους στην Αυστριακή πρωτεύουσα.

Στο ελληνικό εστιατόριο Ορφέας στη Βιέννη, με ..........

τη συνδρομή του κλιμακίου του ΕΟΤ στην Αυστρία, παρουσία 45 δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων που ενδιαφέρονται για τον προορισμό ΜESSINIA, η πρόεδρος της Ν.Ε.Τ.Π. Αντωνία Μπούζα, παρουσίασε τις δυνατότητες της Μεσσηνίας στον τουριστικό τομέα, μίλησε για τη φύση, τις παραλίες, τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, τις παραλίες, τα αγροτικά μας προϊόντα και τους προσκάλεσε να μας επισκεφθούν και να μας εντάξουν στα προγράμματά τους.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΤΠ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 10ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.