Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Βαρύς οπλισμός - Συλλήψεις και προσαγωγές

Επτά άτομα που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τις διαρροές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, φέρονται να συνδέονται με τις δραστηριότητες της ένοπλης οργάνωσης «Σέχτας Επαναστατών», ανακρίνει η αστυνομία.

Τα δύο άτομα έχουν συλληφθεί στη Νέα Σμύρνη και τα υπόλοιπα πέντε στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τα ευρήματα

Στο υπόγειο γκαράζ στην οδό Καισάρειας στη Νέα Σμύρνη, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εντόπισε:........

* 3 υποπολυβόλα, εκ των οποίων τα δύο Scorpion
* 7 πιστόλια (Γκλόκ, Σεζέ, Μπαϊκάλ)
* 50 κιλά εκρηκτικής ύλης ANFO
* 4 χειροβομβίδες
* 3 Καλάσνικοφ
* 1 σιγαστήρα
* Φυσίγγια
* 200 γραμμάρια TNT

Μετά από τις πρώτες εργαστηριακές έρευνες η ΕΛΑΣ καταλήγει, πάντα σύμφωνα με ισχυρισμούς και διαρροές, στο συμπέρασμα ότι μέρος της ποσότητας των όπλων αυτών ταυτίζονται με εκείνα που απεικονίστηκαν στη γνωστή προκήρυξη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

Η αντιτρομοκρατική διαρρέει ότι δύο από τους συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της εφόδου στο γκαράζ έφεραν ατομικό οπλισμό και πως ένας από αυτούς ανήκει στους επικηρυχθέντες με μεγάλο χρηματικό ποσό (600.000 ευρώ) για την υπόθεση των «Ληστών με τα μαύρα». Η επικήρυξη είχε γίνει στις 26 Οκτωβρίου του 2009 και μια ημέρα μετά σημειώθηκε η επίθεση κατά του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, την ευθυνή για την οποία έχει αναλάβει η οργάνωση «ΟΠΛΑ».

Λίγες ώρες αργότερα η αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε και δεύτερη έφοδο σε γιάφκα, στον Πειραιά, στην οδό Πραξιτέλους 42. Το διαμέρισμα στον Πειραιά είχαν ενοικιάσει πριν από ένα χρόνο δύο νεαροί, που εμφανίστηκαν ως φοιτητές από την Κύπρο και προπλήρωσαν ενοίκια και κοινόχρηστα πολλών μηνών.

Ήδη από διαρροές έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των τεσσάρων συλληφθέντων χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κύκλοι της ΕΛΑΣ εκτιμούν οτι ο αριθμός των χώρων στους οποίους έχει αποθηκευθεί οπλισμός ή αποτελούν καταφύγιο της οργάνωσης, φτάνει τους 15, σε Αθήνα και επαρχία αλλά και πως έχουν, ήδη, ερευνηθεί άλλα 12 σημεία στην Αττική.

Αφετηρία η οδός Θεμιστοκλέους

Ένα από τα σενάρια που διοχετεύονται από την αστυνομία, αναφέρει πως η χιονοστιβάδα των εξελίξεων άρχισε το πρωί του Σαββάτου με επιχείρηση-έρευνα της ΕΛΑΣ σε σπίτι στην οδό Θεμιστοκλέους, στα Εξάρχεια.

Από ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα η αντιτρομοκρατική οδηγήθηκε στο γκαράζ της οδού Καισαρείας.

Έτσι ίσως να εξηγείται το γεγονός ότι μετά την επιχείρηση στη Νέα Σμύρνη αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Εντόπισαν γιάφκα με βαρύ οπλισμό στην Νέα Σμύρνη

Βρέθηκε βαρύατος οπλισμός.
Πληροφορίες λένε ότι ανήκει στην ΣΕΧΤΑ Επαναστατών.


Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη γίνει προσαγωγές ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπιστεί γιάφκα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, όπου φυλασσόταν οπλισμός.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο .........

Ειδήσεων, μετά από έφοδο της Αντιτρομοκρατικής σε γκαράζ στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, συνελήφθησαν δύο άτομα και βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και άλλος οπλισμός.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι εξετάζονται για ενδεχόμενη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση, πιθανόν τη Σέχτα Επαναστατών.

Πριν από περίπου δυο με τρεις ώρες, έγινε έφοδος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε γκαράζ στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα και βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και άλλου οπλισμού.

Ταυτόχρονα κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής κάνουν συνεχώς προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι εξετάζονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, πιθανόν στη Σέχτα Επαναστατών.

Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ..

Είκοσι. Ένα νέο βιβλίο μιας εικοσάχρονης Φιλιατρινιάς.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Ενα όμορφο βιβλίο με ποιήματα που εκφράζει τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες εξέδωσε η 20χρονη Πέρσα Παπαθεοδοσίου, κόρη του φαρμακοποιού της πόλης μας κ. Βασίλη Παπαθεοδοσίου.

Η Πέρσα είναι 20 ετών, και σπουδάζει στο 4ο έτος της Ιατρικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Δρόμων".
Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας και στο φαρμακείο του Βασίλη Παπαθεοδοσίου.
Εμείς ευχόμαστε στην Πέρσα καλές σπουδές, καλό πτυχίο και να έχουμε και άλλες καλλιτεχνικές ανησυχίες της στο μέλλον.To Hμερολόγιο για το 2011 από το Φιλιατρά News

Σε λίγες μέρες αλλάζουμε χρονιά. Πάμε στο 2011. Όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος το Φιλιατρά News σας ετοίμασε ένα ημερολόγιο έτσι για το καλό του Νέου χρόνου που έρχεται.
Πολύτιμη βοήθεια στο στήσιμο του ημερολογίου αυτού ήταν αυτή του πρώην διαχειριστή μας που χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να σας το προσφέρουμε.
Ένα μεγάλο ευχαριστούμε από όλη την ομάδα.

Ευχόμαστε το ημερολόγιο να σας αρέσει και όσοι θελήσετε να το τυπώσετε και να το έχετε.
Από εμάς καλές γιορτές.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από το upload center μας. Κλίκ εδώ.Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία - Καταργούνται 100 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σαρωτικός “Καλλικράτης” έρχεται και στην ανώτατη εκπαίδευση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων θα καταργηθούν 100 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι προτάσεις των ίδιων των προέδρων τμημάτων ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται οι σχολές με τη χαμηλή ζήτηση.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ...........

στην περιφέρεια, με αντικείμενο από τον τουριστικό ως τον γεωτεχνικό κλάδο, ενώ και ξένες φιλολογίες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κλεισίματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το υπουργείο Παιδείας μελετά τη δυνατότητα συγχώνευσης πανεπιστημίων με μεγάλη διασπορά των τμημάτων τους και αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών αντικειμένων όπως είναι τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.

Από τα 24 πανεπιστήμια, μόνο όσα βρίσκονται στην Αττική, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα και στα Χανιά είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη. Τα υπόλοιπα βρίσκονται διασκορπισμένα από δύο έως έξι κομωπόλεις και πόλεις.

News it

Προτάσεις Βουδούρη στην βουλή για την συζήτηση του νομοσχεδίου για την οδική ασφάλεια

Στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου για την οδική ασφάλεια στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών και τη μείωση των ατυχημάτων από τροχαία.

Η εφαρμογή των νόμων, ειδικά σε .........

περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με την απώλεια ζωής, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η επήρεια οινοπνεύματος και η ελλιπής χρήση της ζώνης ασφαλείας και του κράνους στα δίτροχα, πρέπει προφανώς να είναι αυστηρή. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την κουλτούρα των Ελλήνων οδηγών με καμπάνιες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, που θα απευθύνονται συστηματικά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με προτεραιότητα τους μαθητές και τους εφήβους. Η αλλαγή αυτή αξίζει μια μεγάλη και πολύπλευρη προσπάθεια της πολιτείας.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ερώτηση του Οδυσσέα Βουδούρη προς τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Υπουργός δεσμεύθηκε για την μείωση τουλάχιστον εκατό θανάτων από τροχαία ετησίως.

Επίσης, ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στο θέμα των οδικών υποδομών, που είναι ιδιαίτερα προβληματικές στη χώρα μας. Η βελτίωση των οδικών υποδομών είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και η επίτευξή τους στην χώρα μας εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει κατά 50% τους θανάτους. Προβλήματα που αφορούν στις λακκούβες και στην έλλειψη σηματοδότησης επικίνδυνων σημείων, μπορούν να διορθωθούν με μικρό κόστος, ενώ ευθύνονται για αδικαιολόγητα θανάσιμα ατυχήματα και για τραυματισμό χιλιάδων πολιτών.

Τραυματισμοί για τους οποίους εξάλλου προκύπτει ένα κόστος περίθαλψης πολλαπλάσιο από αυτόν που θα απαιτούντο για την βελτίωση των επικίνδυνων σημείων.
Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει ένας εκσυγχρονισμός της σηματοδότησης και μια προσαρμογή των ορίων ταχύτητας που να αντιστοιχεί στην σημερινή πραγματικότητα. Σε ορισμένες ευθείες σε μεγάλες οδούς, το υπερβολικά χαμηλό όριο μέγιστης ταχύτητας αποτελεί μάλλον πρόβλημα διότι επιβραδύνει αδικαιολόγητα την ροή των οχημάτων, ενώ δημιουργεί την αίσθηση στον κάθε οδηγό ότι τα όρια ταχύτητας γενικά δεν έχουν προσδιοριστεί με ορθολογικό τρόπο και συνεπώς δεν αξίζουν σεβασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Καλαμάτας οι 11 θάνατοι και οι 80 συνολικά παθόντες από τροχαία το 2009 αποδίδονται στις παραπάνω αιτίες. Ο απερίγραπτος ανθρώπινος πόνος, που προκαλείται στις οικογένειες από τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και το ξεκλήρισμα πληθυσμού αντίστοιχου ενός ολόκληρου χωριού κάθε χρόνο από το χάρτη της Ελλάδα, δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους, δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

Δεν αξίζει «να πεθαίνεις στον δρόμο» το 2010 !

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 4ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Ιωάννη Λαμπρόπουλου για το Ελαιόλαδο.

Όπως είναι γνωστό, οι τιμές του ελαιολάδου, έχουν κατρακυλήσει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το εισόδημα να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, καθώς καύσιμα τα φάρμακα και τα λιπάσματα κινούνται σε τιμές ανεξέλεγκτες.

Παρά το ότι οι τιμές του παραγωγού είναι εξευτελιστικές, αφού σήμερα πωλεί το προϊόν 2 - 2,20 € το κιλό, στα Super Market πωλείται το ελαιόλαδο ακόμα και 6 € το λίτρο (δηλαδή τα 920 ml) ή ακόμα και 5,30 € τα 750 ml, με αποτέλεσμα να είναι απλησίαστο για τον φτωχό καταναλωτή και έτσι αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση και εισαγωγές σπορέλαιων που είναι πολλές φορές δηλητήρια για την υγεία των πολιτών.

Η Ονομασία Προέλευσης, η τυποποίηση ........

και εμπορία του προϊόντος δεν έχουν προχωρήσει αφού οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι χρεοκοπημένοι και ανοργάνωτοι, ενω ο ιδιωτικός τομέας, αδυνατεί χωρίς κίνητρα να κάνει τα ανοίγματα του.

Κατόπιν αυτών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.] Τι πρόκειται να πράξετε για την στήριξη της τιμής του Ελαιολάδου και την απορρόφηση του προϊόντος;

2.] Θα ξεκινήσετε μεγάλης έκτασης διαφήμισης του ελαιόλαδου για αύξηση της κατανάλωσης στην χώρα μας και το εξωτερικό;

3.] Θα διατεθούν με εγγύηση του Δημοσίου επαρκείς χρηματοδοτήσεις από την ΑΤΕ στις ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με σκοπό την άμεση παρέμβαση στην αγορά του ελαιολάδου με την πληρωμή πάνω από 2,5 € ανα κιλό στους παραγωγούς ως προκαταβολή ωστε να επιτευχθεί ένα ικανό μέγεθος συγκέντρωσης και έτσι να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα για καλύτερες τιμές;

4.] Θα δραστηριοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για την πάταξη της αισχροκέρδειας (τιμές παραγωγού - καταναλωτή) την παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού της τιμωρίας της νοθείας και των φαινομένων των παρανόμων απομιμήσεων που έτσι υφαρπάζουν την υπεραξία των αυθεντικών γνήσιων προϊόντων μας;

Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος
Βουλευτής Μεσσηνίας

Η αντίδραση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΕΓΔΥ για την κατάργηση του Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας

Το ΠΣ ΠΕΓΔΥ Τριφυλίας ύστερα από την συνεδρίαση των μελών εκφράζει την λύπη του που από το οργανόγραμμα της περιφέρειας Πελοποννήσου προκύπτει ότι καταργείται το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας αλλά και όλων των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.
Οι υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων ...........

λειτουργούν από την σύσταση του Υπουργείου Γεωργίας μέχρι και σήμερα.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια ότι οι πολίτες της Τριφυλίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να προσφεύγουν στην Καλαμάτα έδρα των υπηρεσιών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τα αντικείμενα που χειρίζονται οι καταργηθείσσες υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων.

Συγκεκριμένα τα αντικείμενα της εποπτείας των τοπικών οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων μεταβιβάζεται στους Δήμους.
Το αντικείμενο της εποπτείας των Γενικών οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων μεταβιβάζεται στο τμήμα Δομών και Περιβάλλοντος της νέας Δ/νσης Τεχνικών έργων.
Τα αντικείμενα της εκμηχάνισης της Γεωργίας (απογραφή Γεωργικών μηχανημάτων κ.λ.π.του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού και οι εξετάσεις για την έκδοση και θεώρηση των αδειών οδήγησης γεωργικών ελκυστήρων αναμένεται να ανατεθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία.
Όπως είναι αντιληπτό η στέρηση υλοποίησης των παραπάνω αντικειμένων από τους Γεωτεχνικούς οι οποίοι διδάσκονται αυτά στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού και η ανάθεση υλοποίησης από άλλους επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων αποτελεί ισοπέδωση και απαξίωση των Γεωτεχνικών (Γεωπόνων ιδιαίτερα) με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο της Αγροτικής οικονομίας και του εξυπηρετούμενου πολίτη της περιοχής του οποίου η ταλαιπωρία θα είναι προφανής.

Το Π.Σ. της ΠΕΓΔΥ Τριφυλίας αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες της Τριφυλίας για την εξέλιξη και για τις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα έχει για την περιοχή της Τριφυλίας.

Για το Π.Σ. Τριφυλίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Προειδοποίηση ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ και το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Αναλυτικά σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Την Παρασκευή (3/12/2010) από το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στις βόρειες περιοχές της Ηπείρου και βαθμιαία στην υπόλοιπη ήπειρο, τη δυτική στερεά και τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τη νύχτα).

Το Σάββατο (4/12/2010), από τις πρωινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βραδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στα βόρεια).

Ύφεση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα δυτικά και έτσι αργά το βραδυ του Σαββάτου τα ισχυρά φαινόμενα θα περιορισθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και εκεί θα εξασθενήσουν γρήγορα.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χωρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), αλλά θα είναι μικρότερης έντασης και διαρκείας.

Το Σάββατο οι νοτιάδες θα ενισχυθούν πρόσκαιρα, φτάνοντας στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και αργότερα θα ασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το Σάββατο (4/12/2010) στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ την Κυριακή προβλέπεται σημαντική πτώση σε όλη τη χωρα.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα με πλοία ανοιχτού τύπου. Το μεσημέρι δεν έγιναν δύο δρομολόγια "δελφινιών" για Αργοσαρωνικό, καθώς και τα δρομολόγια με σκάφη μικρού τύπου, στις διαδρομές Παλούκια -Πειραιάς και Σελίνια -Πειραιάς.

Όπως προαναφέρθηκε, το Σαββατοκύριακο αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με τους ανέμους να στρέφονται από νοτιάδες σε δυτικούς - βορειοδυτικούς. Νέα άνοδος του υδράργυρου προβλέπται από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σαββατο 4/12 αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη νύχτα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα και από το μεσημέρι πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 6. Στην υπόλοιπη χωρά νότιοι 5 με 7 και τοπικά το πρωί στο Αιγαίο 8 μποφόρ που αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς.

Στη δυτική και τη βόρεια χώρα η πτώση της θερμοκρατίας θα είναι σημαντική.

Βελτιωμένος καιρός με πρόσκαιρες βροχές τις πρωινές ώρες στην ανατολική χωρα προβλέπεται για την Κυριακή 05/12/2010. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ, ενώ νέα σημαντική πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα με τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νοτια 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο.

Γενικά αίθριος ο καιρό και την Τρίτη με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και τα νοτια. Ανεμοι, ασθενείς και πρόσκαιρα στα νοτιά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Συμπληρωματικές οδηγίες για τα τέλη κυκλοφορίας

Συμπληρωματικές οδηγίες για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3888/2010, έδωσε την Παρασκευή το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζοντας ότι για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως και την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας ορίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο), το υπουργείο παρέχει τις ακόλουθες διευκρινίσεις για ομοιόμορφη εφαρμογή κατά περίπτωση:.......


Α) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ.

1) Για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας κατά την πρώτη ταξινόμηση του οχήματος, ως εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λαμβάνονται αυτές του συνδυασμένου κύκλου (combined).

2) Τα δικαιολογητικά έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, είναι:

► η Άδεια Κυκλοφορίας του οχήματος (θέση V7) της ξένης χώρας, εφόσον είναι Εναρμονισμένη Κοινοτική άδεια,

► το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης του οχήματος(θέση 49 ή 46.2) και

► το Δελτίο Κοινοποίησης Έγκρισης Τύπου

Για τον προσδιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το δελτίο κοινοποίησης έγκρισης τύπου, η παραλλαγή και η έκδοση του οχήματος θα λαμβάνονται είτε από την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, είτε από επιστολή του εργοστασίου κατασκευής.

3) Ειδικότερα, προκειμένου για μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα που φέρουν άδεια κυκλοφορίας, με προηγούμενη δηλαδή ταξινόμηση σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή στα υπόλοιπα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Ομίλου (Νορβηγία - Λιχτενστάιν - Ισλανδία), οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις εναρμονισμένες κοινοτικές άδειες, αναγράφονται στη θέση V7.

Προκειμένου για όμοια μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία φέρουν άδεια κυκλοφορίας της ξένης χώρας επί της οποίας όμως δεν αναγράφονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,, τότε οι τιμές αυτές θα λαμβάνονται από το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή το Δελτίο Κοινοποίησης Έγκρισης Τύπου.

4) Εάν στερούνται και του Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης ή του Δελτίου Κοινοποίησης Έγκρισης Τύπου ή πρόκειται για οχήματα προερχόμενα από Τρίτες Χώρες που επίσης δεν δύναται να προσδιορισθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, θα εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είτε Βεβαίωση σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ε) του άρθρου 2 της αριθμ. 5015968/2915/22-4-2009 (ΦΕΚ 798 Β') Κοινής Υπουργικής Απόφασης είτε Πιστοποιητικό Καυσαερίων, επί των οποίων θα αναγράφονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επισημαίνεται ότι, για τις ανωτέρω περιγραφόμενες περιπτώσεις με την υποβαλλόμενη υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου ΙΑ β) της αριθμ. ΠΟΛ 1149/27-10-2010 Εγκυκλίου, θα επισυνάπτεται αντίγραφο του κατά περίπτωση δικαιολογητικού εγγράφου από το οποίο προκύπτουν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

5) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. θα αναγράφουν υποχρεωτικά επί της Απόδειξης Πληρωμής, τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, κατά την έκδοση της πρώτης άδειας του οχήματος.

Β) ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

1) Στα καινουργή ή μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ασθενοφόρα, νεκροφόρες και θωρακισμένα επιβατικά οχήματα, επειδή εξαιρούνται από τη μέτρηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. 29949/1841/29-9-2009 (ΦΕΚ 2112 Β') Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων της αριθμ. 2007/46/ΕΚ Οδηγίας, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής, υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.

2) Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, με πρώτο έτος κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά πριν από την 1.1.2002 που ταξινομούνται από την 1.1.2011 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών επειδή για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. 37791/1536/12-6-2000 (ΦΕΚ 862 Β') Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δεν ήταν υποχρεωτική η μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

3) Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, που αποχαρακτηρίζονται και τίθενται σε κυκλοφορία, ως ιδιωτικής χρήσης, ως ημερομηνία για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, νοείται η ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα.

4) Προκειμένου για επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είχαν ταξινομηθεί στη χώρα μας και μετά τη διαγραφή τους από το Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επαναταξινομούνται στη χώρα, και ως ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης στην Ελλάδα, νοείται η ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν από τη διαγραφή τους. Επομένως, τα τέλη κυκλοφορίας θα προσδιορίζονται είτε με βάση τον κυβισμό, είτε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με το τι ίσχυε για το όχημα κατά την πρώτη ταξινόμησή του στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας που του είχε χορηγηθεί. Για την πιστοποίηση των παραπάνω θα προσκομίζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. βεβαίωση της Υπηρεσίας Μεταφορών της πρώτης ταξινόμησης με τα στοιχεία της πρώτης άδειας.

Γ) ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Η ταξινόμηση οχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δεν επιτρέπεται εφόσον προσδιορίζονται διαφορετικές τιμές διοξειδίου του άνθρακα από εκείνες που αναγράφονται επί των Αποδείξεων Πληρωμής. Στην περίπτωση αυτή ενημερώνεται σχετικά η Υπηρεσία που εξέδωσε την Απόδειξη Πληρωμής.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την κοινοποίηση αυτής στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με συμπληρωματικές οδηγίες όπου κατά την κρίση τους απαιτούνται για την εφαρμογή της, εφιστώντας την προσοχή των υπηρεσιών αυτών όπως επί του εκδιδόμενου πιστοποιητικού καυσαερίων ή βεβαίωσης να αναγράφονται και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και να επαληθεύονται οι αναγραφόμενες επί της Απόδειξης Πληρωμής τιμές διοξειδίου του άνθρακα.

Ναυτεμπορική

2η συνάντηση της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Τριφυλίας

Την Πέμπτη 2/12/2010 έγινε συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας του Δήμου Τριφυλίας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της Κυπαρισσίας. Στη συνεδρίαση, που ήταν η δεύτερη της δημοτικής παράταξης μετά τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, ο εκλεγής Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ενημέρωσε τους συμβούλους για τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε που είχε οργανωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Πάτρα στις 1 και 2/12/2010 προκειμένου να ενημερωθούν οι εκλεγέντες Δήμαρχοι για τη λειτουργία των Δήμων σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης».

Στη συνέχεια καταρτίστηκε το ............

χρονοδιάγραμμα των κρίσιμων ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι τις 10/1/11 για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στο νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε για τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 7.00 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της έδρας του Δήμου, στην Κυπαρισσία. Ακολούθησε η ενημέρωση από τους Δημοτικούς Συμβούλους για τα θέματα που είχαν αναλάβει να συλλέξουν πληροφορίες στην προηγούμενη συνεδρίαση και αφορούν θέματα έργων, οικονομικά, ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητικά, ασφάλειας του δημότη και μεταφορών.

Τέλος ορίστηκε ένα πρόγραμμα συναντήσεων του Δημάρχου κ. Κόλλια και των Δημοτικών Συμβούλων με τις παραγωγικές τάξεις στις 13/12/10, με τους Αθλητικούς Συλλόγους στις 14/12/10, με τους Αγροτικούς και Αλιευτικούς συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς στις 15/12/10 και τους Επιστημονικούς Συλλόγους στις 16/12/10.
Επίσης στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Κόλλια με τους διοικητές του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του Κάφκα Φιλιατρών.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 3ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Προσοσχή στα γραφεία μεσαζόντων για μεταφορές χρημάτων.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πληροφορείται, ότι έχει εξαπλωθεί και στην περιοχή μας το φαινόμενο των μεσαζόντων, που προτρέπουν πολίτες και επιχειρηματίες, να τοποθετήσουν, μέσω αυτών, τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες, εξασφαλίζοντας οι ίδιοι τη μεταφορά των χρημάτων και τις αναγκαίες διευκολύνσεις για τους καταθέτες (π.χ. δυνατότητα ανάληψης από τράπεζες στην Ελλάδα).

Δεν θα αναφερθούμε στις συνέπειες της ......

διοχέτευσης καταθέσεων εκτός Χώρας, και μάλιστα όταν οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν πρόσφατα τη σχετική δοκιμασία βιωσιμότητας και ανταπεξήλθαν σ’ αυτήν θετικά, ούτε στις συνέπειες της έμπρακτης αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της Χώρας να ανακάμψει…. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα της επιλογής αλλά και τις ευθύνες του…..

Ούτε, φυσικά, θεωρούμε μη νόμιμες τις μεταφορές χρημάτων από ένα Κ-Μ της ΕΕ σε ένα άλλο, μεταφορές, που όλοι γνωρίζουμε ότι έγιναν κατά κόρον, μέσω τραπεζικών ομίλων, δικηγορικών και άλλων γραφείων ……. μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση, εκ μέρους ατόμων με υψηλή οικονομική επιφάνεια…

Σήμερα, όμως, έχουμε ένα φαινόμενο που αφορά σε μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν κατ’ ανάγκην τους συμβούλους ή τις γνώσεις , που θα τους εξασφαλίσουν μια νόμιμη και ασφαλή συναλλαγή. Μας απασχολεί ιδιαίτερα, το κατά πόσον οι εν λόγω μεσάζοντες είναι πάντοτε νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις, που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και που πράγματι μπορούν να φέρουν σε πέρας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ή τις συγκεκριμένες συναλλαγές, χωρίς κινδύνους για τους συναλλασσόμενους. Η εποχή που συμπολίτες μας εμπιστεύονταν τα χρήματά τους σε μη ελεγχόμενους «χρηματοοικονομικούς συμβούλους», με αποτέλεσμα να τα χάσουν, δεν είναι δυστυχώς μακρινή….

Η αναγκαία παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μόνη, που θα δημιουργούσε ασφάλεια στους καταθέτες.

Τραγικός επίλογος για 81χρονο που αυτοπυροβολήθηκε έξω απο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

ΤΡΑΓΙΚΟ επίλογο στην ζωή του έθεσε με ένα πυροβόλο όπλο τύπου φλόμπερ ένας 8ο χρονος απο την Χώρα Τριφυλίας πατέρας 2 παιδιών στο όχημά του μάρκας Citroen σήμερα στις 10.50 περίπου το πρωί έξω απο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αφήνοντας 2 ιδιόχειρα σημειώματα για τα παιδιά του και τους συγγενείς του απο τους οποίους ζητά συγνώμη.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χωρίς κανείς απο τους περιοίκους να αντιληφθεί το παραμικρό απο πυροβολισμό έξω απο τα γραφεια οικονομικής υπηρεσίας του Νοσκομειου που βρίσκεται απέναντι απο το Ιδρυμα, όταν η Διευθύντρια αντιλήφθηκε ότι ο αυτόχειράς είχε αιμόπτυση απο το στόμα.
Αμέσως έτρεξαν οι γιατροί μεταξύ των ...........

οποίων ο Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής κ. Παναγιώτης Καλοφωλιάς και ιατρικό προσωπικό.

Ο κ. Καλοφωλιάς μιλώντας στον 936 εξήγησε το ιστορικό του περιστατικού καθώς διαπιστώθηκε ότι "οταν φτάσαμε είδαμε οτι κρατούσε ένα όπλο μικρο στα χέρια του ενώ αιμοραγούσε και αμέσως μεταφέρθηκε με φορείο στα εξωτερικά ιατρεία όπου είχε ήδη εκνπεύσει και ήταν αργά". Σύμφωνα με τον ιατρό θεωρείται πιθανόν ο αυτόχειρας να είχε θέσει το όπλο στο στόμα του με αποτέλεσμα να αυτοτραυματιστεί εξ επαφής" ενώ το όχημά του σύμφωνα με μαρτυρες ήταν ανοικτό, ενώ στο χώρο υπήρχαν 2 ιδιόχειρα σημειώματα ένα εκ των οποίων απευθυνόταν στα παιδιά του και ένα δεύτερο διπλωμένο.
Για το συμβάν έχει παραγγελθέι ιατροδικαστική έκθεση για τα ακριβη αίτια του θανάτου του. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι λόγοι της αυτοχειρίας παραμένουν άγνωστοι αλλα δεν αποκλείεται να οφείλονται σε ψυχολογικούς λόγους....

Radio 936

Ατλάντικ: Πώληση του καταστήματος στα Κρέστενα Ηλείας

Στην πώληση του πάγιου εξοπλισμού του καταστήματος στα Κρέστενα στην επιχείρηση Σούπερ Μάρκετ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ» προχώρησε η Ατλάντικ, στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος αναδιάρθρωσης του δικτύου της.

Βάσει της συμφωνίας, τα έσοδα από την πώληση του εν λόγω καταστήματος προορίζονται για την πλήρη εξόφληση του υπολοίπου οφειλής του προμηθευτή της Ατλάντικ «ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ».

Μετά την παραπάνω πράξη το δίκτυο της .........

εταιρείας αριθμεί πλέον 125 καταστήματα.

Αύριο η παρουσίαση της μελέτης για τον τεχνητό ύφαλο στον κυπαρισσιακό κόλπο.

Παρουσίαση της Μελέτης κατασκευής του τεχνητού ύφαλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο, θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 ο Σύλλογος ερασιτεχνών - επαγγελματιών αλιέων Κυπαρισσίας και ο Δήμος Κυπαρισσίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την παρουσίαση θα κάνει ο ..........

καθηγητής Κύριος Καλλιανιώτης Αργύρης Διευθυντής του Ινστιτούτου αλιευτικών ερευνών ( ΙΝ.ΑΛ.Ε )Η Νέα Δημοτική αρχή του Δήμου Τριφυλίας

Με κλήρωση που έγινε χθες στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας καθορίστηκε η σειρά κατάταξης μεταξύ ισοψηφησάντων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Τριφυλίας. Πιο συγκεκριμένα στην κληρωτίδα από το συνδυασμό "Τριφυλία Ισόρροπη Ανάπτυξη", μπήκαν οι Γιάννης Αδρακτάς και Γιάννης Κατσούλας οι οποίοι ισοψήφησαν με 746 ψήφους και μάλιστα είναι και από την ίδια εκλογική περιφέρεια των Γαργαλιάνων.
Μετά την κλήρωση πρώτος είναι ο κ. Αδρακτάς και ακολουθεί ο κ. Κατσούλας, χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να έχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση, αφού ούτως η άλλως εκλέγονται και οι δύο.

Επίσης κλήρωση έγινε μεταξύ της Παναγιώτα Αργύρη και του Ευάγγελου Γιαννόπουλου από το συνδυασμό "Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία" οι οποίοι ισοψήφησαν με 391 σταυρούς. Η γενική τους κατάταξη στο συνδυασμό μετά την κλήρωση φέρνει πρώτη την κ. Αργύρη και ακολουθεί ο κ. Γιαννόπουλος.
Επίσης από τον ίδιο συνδυασμό με 386 ........

ψήφους ισοψήφησαν οι Χαράλαμπος Τσάμης, Επαμεινώνδας Θεοδωρόπουλος και Αντώνιος Τζόρβας. Μετά την κλήρωση, στην κατάταξη πρώτος είναι ο κ. Θεοδώροπουλος και ακολουθούν ο κ. Τσάμης και ο κ. Τζόρβας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε η κλήρωση για την τοπική κοινότητα Μουζακίου όπου ισοψήφησαν οι Νικολέτα Κοροβήλα και Δημοσθένης Μαρίνης. Μετά την κλήρωση που έγινε, τακτικό μέλος εκλέγεται ο κ. Μαρίνης και αναπληρωματική η κ. Κοροβήλα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Αργά χθες το απόγευμα βγήκε από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και η απόφαση για την επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων του Δήμου Τριφυλίας. Σύμφωνα με αυτή, η κατανομή των 33 εδρών του νέου δήμου γίνεται ως εξής:
Ο συνδυασμός "Τριφυλία - Ισόρροπη Ανάπτυξη" καταλαμβάνει 20 έδρες, 2 στην εκλογική περιφέρεια Αετού, 2 στην Αυλώνα, 6 στους Γαργαλιάνους, 4 στην Κυπαρισσία, 5 στα Φιλιατρά και 1 στην Τριπύλα. Ο συνδυασμός "Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία" καταλαμβάνει 12 έδρες, 1 στον Αετό, 1 στην Αυλώνα, 2 στους Γαργαλιάνους, 4 στην Κυπαρισσία και 4 στα Φιλιατρά.
Ο συνδυασμός "Λαϊκή Συσπείρωση" καταλαμβάνει 1 έδρα στην εκλογική περιφέρεια Γαργαλιάνων.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

• Από το συνδυασμό "Τριφυλία - Ισόρροπη Ανάπτυξη" εκλέγονται οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:
Εκλογική περιφέρεια Αετού, Ιωάννης Μερκούρης (642), Δημήτριος Μπασδάνης (379).
Εκλογική περιφέρεια Αυλώνος, Ιωάννης Φιλντίσης (650), Σπυρίδων Χρονόπουλος (301).
Εκλογική περιφέρεια Γαργαλιάνων Ευστάθιος Ανδρινόπουλος (1.224), Ιωάννης Καλκαβούρας (778), Ιωάννης Αδρακτάς (746), Ιωάννης Κατσούλας (746), Καλλίνικος Κυριακόπουλος (625), Θεόδωρος Δεληγιάννης (568).
Εκλογική περιφέρεια Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος (1.363), Γεώργιος Σαμπαζιώτης (1.326), Ζαχαρίας Κανελλόπουλος (804), Μαρία Πανουσιοπούλου (798)
Εκλογική περιφέρεια Φιλιατρών, Παρασκευή Παντελάκη-Μάνδαλου (693), Ιωάννης Ρούσης (679), Αναστάσιος Πούλος (615),Παναγιώτης Σουρέτης (543), Χαράλαμπος Παγάνης (503).
Εκλογική περιφέρεια Τριπύλας, Ιωάννης Βασιλόπουλος (299).

• Από τον συνδυασμό "Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία" εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι:
Εκλογική περιφέρεια Αετού, Ιωάννης Δριμής (660).
Εκλογική περιφέρεια Αυλώνος, Γεώργιος Γαλάνης (463).
Εκλογική περιφέρεια Γαργαλιάνων, Γεώργιος Σερέτης (559), Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (492).
Εκλογική περιφέρεια Κυπαρισσίας, Σωτήριος Τσίγγανος (1.229), Ιωάννης Κατσαργύρης (1.082), Αθανάσιος Πετρόπουλος (982), Σωτήριος Μπακούρος (902).
Εκλογική περιφέρεια Φιλιατρών Δημήτρης Σωτηρόπουλος (ως υποψήφιος δήμαρχος), Παναγιώτης Σταματελόπουλος (927), Βασίλειος Αθανασόπουλος (871), Σταύρος Αντωνόπουλος (836).

• Από τον συναδυασμό "Λαϊκή Συσπείρωση" εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος ο Σαράντος Κουκούμης (ως υποψήφιος δήμαρχος) στην εκλογική περιφέρεια Γαργαλιάνων.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στις δημοτικές κοινότητες, όπου έχουμε 5μελή συμβούλια, εκλέγονται:

Γαργαλιάνοι
Από την "Τριφυλία - Ισόρροπη Ανάπτυξη" οι Κωνσταντίνος Αβδίκος, Ανδρέας Ματθιουδάκης, Παναγιώτα Λάππα. Από την "Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία" οι Αριστομένης Διακουμόπουλος και Γεώργιος Καλκαβούρας.

Κυπαρισσία
Από την "Τριφυλία - Ισόρροπη Ανάπτυξη" οι Δημήτριος Χρονόπουλος, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, Παναγιώτης Αγγελινάς. Από την "Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία" οι Θεώνη Αδαμοπούλου, Σωτήριος Γιαννόπουλος.

Φιλιατρά
Από την "Τριφυλία - Ισόρροπη Ανάπτυξη" οι Χαράλαμπος Στάμος, Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Παναγιώτης Κάης. Από την "Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία" οι Δήμητρα Αλεξανδροπούλου-Αλευρά, Γρηγόριος Στασινόπουλος.


Ελευθερία online

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 2ας Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Βαγιωνάς: Κάποιοι στη Ν.Δ. εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα

Ένας ακόμη βουλευτής της ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα ευθείες βολές κατά ηγετικών στελεχών του κόμματος, τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Βαγιωνά που εκλέγεται στη Χαλκιδική.

Με άρθρο του στο skai.gr κάνει λόγο για «ορισμένους που μέσα στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ βλέπουν αόρατους εχθρούς, διχάζουν με πολιτική και προσωπική ιδιοτέλεια τη βάση της παράταξης, βάζουν «ταμπέλες» υποθηκεύοντας έτσι στην πράξη την ενότητα, τη συλλογικότητα και τη σύμπνοια που έχει ανάγκη τούτες τις στιγμές η ΝΔ για να προχωρήσει μπροστά».

«Ένα χρόνο μετά την καθολική και ..........

αδιαμφισβήτητη εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, κάποιοι επιμένουν να κινούνται στη λογική στρατοπέδων, αρνούμενοι να αποδεχθούν το αυτονόητο. Ότι οι εχθροί της παράταξής μας βρίσκονται εκτός και όχι εντός των τειχών», τονίζει και καλεί τον κ. Αντώνη Σαμαρά να κάνει πράξη την υπόσχεσή του «να σπάσει τους σκοτεινούς, άκαμπτους και ξεκομμένους από την κοινωνία κομματικούς μηχανισμούς».

«Εξακολουθώ να εναποθέτω τις ελπίδες μου στον Πρόεδρο της παράταξής μας για να αλλάξει όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη ΝΔ προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα πιο σύγχρονο κόμμα, μακριά από παλαιοκομματικές νοοτροπίες χαρακωμάτων, διχασμού και μισαλλοδοξίας στις οποίες θέλει να μας εγκλωβίσει μία περιορισμένη μειοψηφία «μανδαρίνων» του κομματικού σωλήνα. Ας πάψουν κάποιοι να επιμένουν να πληγώνουν την παράταξη, υπηρετώντας μάλλον άλλα συμφέροντα. Σίγουρα όχι το συλλογικό συμφέρον της ΝΔ», υπογραμμίζει ο κ. Βαγιωνάς.

Παραπολιτικά.gr

Διοικούσα Επιτροπή Δημοκρατικής Συμμαχίας

Με απόφαση της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρας Μπακογιάννη, συγκροτήθηκε η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του κινήματος. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής είναι ο συντονισμός της πολιτικής δράσης και των παρεμβάσεων καθώς και η οργανωτική ανάπτυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας μέχρι το ιδρυτικό της συνέδριο την ερχόμενη Άνοιξη.

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι:

1. Αναστόπουλος Κώστας, Φοροτεχνικός, Δήμαρχος Ύδρας.
Ιδιοκτήτης του λογιστικού και φοροτεχνικού γραφείου στην Ύδρα και Δήμαρχος Ύδρας από το 1995 έως το 2010. Έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις και οργανισμούς και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη των μικρών νησιών.

2. Ανδρέου Γιώργος, Δικηγόρος.
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, νομικός σύμβουλος μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας Βοιωτίας, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος δύο τετραετίες και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

3. Αραμπατζή Νίκη, Δικηγόρος.
Δικηγόρος, σύμβουλος για θέματα αγροτικής πολιτικής. Έχει διατελέσει μέλος της Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ, μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας.

4. Γεωργιάδης Στέφανος, Επιχειρηματίας.
Τεχνολόγος Γεωπόνος, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δράμας

5. Γιαννουλάκης Δημήτρης, Επιχειρηματίας.
Οικονομολόγος, Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές. Έχει διατελέσει μέλος Κ.Ε. Ν.Δ.

6. Γκλαβάκης Γιάννης, γεωπόνος-αγρότης, πρώην ευρωβουλευτής.
Γεωπόνος, φυτωριούχος στην Πέλλα, με έντονη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. ΠΑΣΕΓΕΣ, μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών φορέων, υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση στην Πέλλα από διάφορες θέσεις, και διετέλεσε Ευρωβουλευτής της ΝΔ την περίοδο 2003-2009.

7. Καμάρας Παύλος, Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος.
Πολιτικός Μηχανικός, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μέλος Δ.Σ. Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής, πρώην Δήμαρχος Πεύκης, Πρόεδρος Συλλόγου Δημάρχων Αττικής.

8. Καράτζης Μιλτιάδης, Επιχειρηματίας.
Οικονομολόγος, μέλος στο Δ.Σ. ΣΕΤΕ.

9. Καρβέλης Θάνος, Δικηγόρος.
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Αναπληρωτής Διευθύνων Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας .Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ALBA.

10. Κόλλια Βάσω, Πολιτική Επιστήμων-Διεθνολόγος.
Πολιτική Επιστήμονας-Διεθνολόγος, εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας. Ήταν μέλος του Ε.Γ. και της Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ. Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, της Γραμματείας Νέας Γενιάς του ΥΠΕΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

11. Κοτσώνης Θεόδωρος, ιατρός, πρώην βουλευτής.
Ιατρός, με πλούσια κοινωνική και επαγγελματική δράση. Διετέλεσε βουλευτής Κορίνθου με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1989-2004 και υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας(1996-2000) και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2003-2004).

12. Κωστάκη Ιουλία, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος.
Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Διδάκτωρ ΕΜΠ. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και εργάζεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

13. Πάλλη Αλεξάνδρα, επιχειρηματίας.
Σπούδασε Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα και το Λονδίνο. Είναι Γενική Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο-Eurocommerce και του Δ.Σ του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

14. Παπαγεωργίου Γιώργος, ιατρός, πρώην βουλευτής.
Ιατρός, Διδάκτωρ χειρούργος-οφθαλμίατρος, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δράση. Διετέλεσε βουλευτής Άρτας πέντε φορές από το 1989 μέχρι το 2009 και υπηρέτησε υφυπουργός Υγείας (2007-2009).Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

15. Παππάς Ελπιδοφόρος, Πολιτικός Μηχανικός, Στέλεχος Επιχειρήσεων.
Πολιτικός Μηχανικός, στέλεχος επιχειρήσεων, σήμερα είναι αναπληρωτής Διευθυντής έργου σχεδιασμού και κατασκευής πολιτιστικού κέντρου. Έχει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Management στο London School of Economics. Με 15ετή επαγγελματική εμπειρία σε τομείς όπως: η διαχείριση και διοίκηση τεχνικών έργων, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός, η διαχείριση κόστους και χρονοδιαγράμματος έργων.

16. Σταύρου Γιάννης, Οικονομολόγος.
Σπούδασε Οικονομική και Κοινωνική Διοίκηση στο University Lyon II και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics.
Εργάζεται ως στέλεχος επιχειρήσεων και μετέχει σε Δ.Σ. εταιρειών.

17. Ταχιάος Νίκος, Τοπογράφος Μηχανικός.
Τοπογράφος Μηχανικός, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σύμβουλος μελετητής-μηχανικός. Είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος της δεκαπενταμελούς Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Έχει εκλεγεί πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης και έχει διατελέσει αντιδήμαρχος. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. και της Κ.Ε της ΟΝΝΕΔ καθώς και της Κ.Ε της Ν.Δ.ς μελετητής - σύμβουλος μηχανικός.

18. Τραχήλη Αθηνά, Κτηνίατρος.
Κτηνίατρος, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και είναι β΄αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ

19. Τσίφτης Σέργιος, Φυσικός.
Φυσικός, εργάσθηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είχε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική παρουσία και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Γραμματέας της Περιφέρειας Β.Αιγαίου και του Εθνικού Τυπογραφείου και αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου της CPMR – Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (Σύνοδος των Απομακρυσμένων και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης). Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

20. Υφαντής Κώστας, Πανεπιστημιακός.
Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διεθνείς Σχέσεις στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Bradford από όπου και αναγορεύθηκε Διδάκτορας. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών (1997-1998) και Fulbright Visiting Scholar στη John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard (2002).

Με απόφαση της προέδρου στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης ο Γιάννης Οικονόμου εκπρόσωπος Τύπου, ο Δημήτρης Ζαφειριάδης υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος υπεύθυνος οργανωτικού.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Λ. Αυγενάκης: «Προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ ο Α. Σαμαράς»

Νέα επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο προσφάτως διαγραφείς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Τον χαρακτήρισε «προσωρινό πρόεδρο της Ν.Δ., που συρρικνώνει το κόμμα και το οδηγεί σε μοναχική και χωρίς διέξοδο πορεία».

Όπως υποστήριξε η διαγραφή του από ..........

το κόμμα έγινε χωρίς να του ζητηθούν εξηγήσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αυθαίρετη, αυταρχική και αντιδημοκρατική.

«Στη ΝΔ του Σαμαρά δεν αντέχουν δημοκρατία, δεν υπάρχει σεβασμός στις άλλες απόψεις, δεν ανέχονται άλλη άποψη η παρέα που διαφεντεύει τη “Νέα” Νέα Δημοκρατία. Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ έχει καταφέρει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κόμματος στην ιστορία του», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Zougla

ΣτΕ: Εισήγηση κατά της συνταγματικότητας της έκτακτης εισφοράς

Κατά της συνταγματικότητας των διατάξεων της έκτακτης εισφοράς του 3758/2009, σύμβουλος επικρατείας Ι. Γράβαρης, τάχθηκε ο σύμβουλος επικρατείας Ι. Γράβαρης κατά τη συζήτηση στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτησης φορολογουμένων για αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τη οποία κρίθηκε συνταγματική η έκτακτη εισφορά.

Οι δικηγόροι του φορολογουμένου και ..........

διαφόρων φορέων (Συνήγορος του φορολογουμένου και Ένωση Ελλήνων Φοροτεχνών) αναφέρθηκαν επίσης και σε άλλο συνταγματικό πρόβλημα, καθώς, όπως υποστήριξαν, ο νόμος ανεβάζει το ύψος της εισφοράς κλιμακωτά με βάση το εισόδημα επιβάλλοντας όχι ποσοστό αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις να επιβαρύνεται αναλογικά περισσότερο εκείνος που έχει μικρότερο εισόδημα.

Από την πλευρά τους οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η έκτακτη εισφορά δεν αποτελεί προσαύξηση φόρου και δεν είναι αντισυνταγματική γιατί δεν επιβάλλεται αναδρομικά, καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2007 μόνο ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο της φορολόγησης αφού κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν υπήρχε άλλη βάση υπολογισμού της, καθώς δεν είχαν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά.

Πρόσθεσαν ότι ο νομοθέτης είχε υπόψη του την νομολογία του ΣτΕ του 1979 όταν είχε κριθεί συνταγματική έκτακτη εισφορά το 1976 χρησιμοποιώντας ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο εισοδήματα του 1974. Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν θα διακινδύνευε ο νομοθέτης να κάνει αυτή την ρύθμιση αφού γνώριζε αυτή την νομολογία και δεν θα διακινδύνευε να αναγκαστεί να επιστρέψει μεγάλα ποσά.

Αναφέρθηκαν επιπλέον στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι το ιδιωτικό συμφέρον υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον και ότι πρέπει να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες επικαλούμενοι και τη σχετική φράση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτάσεις ΣΟΚ από τον ΣΕΒ για τα εργασιακά.

Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που εισηγήθηκε προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης η διοίκηση του ΣΕΒ, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον ..........

κ. Χρυσοχοΐδη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παρέδωσε στον υπουργό μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, τα οποία, όπως επισημάνθηκε ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τη μελέτη του ΣΕΒ «πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Όπως ανέφερε μάλιστα σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση από συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα εργασιακά, οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα ως προς τα «αγκάθια» της επιχειρηματικότητας, η μελέτη του ΣΕΒ εντοπίζει τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:

- Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).

- Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.

- Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.

- Αγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

- Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

- Πολυνομία.

- Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.

Όπως τονίζεται μάλιστα τα περισσότερα από τα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα, αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους. Η βιομηχανία τροφίμων για παράδειγμα, εποπτεύεται ή ελέγχεται από έξι Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.)

Εισηγείται επίσης την κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων.

Ζητεί ακόμη την απελευθέρωση (κατάργηση) των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αλλά και τον εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Στο «μέτωπο» των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις.

Ενστάσεις ΕΒΕΑ

Την αντίθεσή του σε ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αφού ανέφερε ότι εν πολλοίς συμφωνεί με τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και εξέφρασε απορία «για την χρησιμότητα ή ακόμη και την σκοπιμότητα που ενδέχεται να κρύβουν ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ».

Η αντίθεση του ΕΒΕΑ εστιάζεται σε τρία ζητήματα για τα οποία ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε τα εξής:

- Ποια είναι η σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων; Δεν θα αποβεί εν τέλει σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, που έτσι θα χάσουν τις άκρως ανταποδοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα επιμελητήρια;

- Ποια η είναι χρησιμότητα του φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία; Το κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών του;

- Ποια η είναι η χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων; Μήπως το κράτος δεν πρέπει να εποπτεύει τις αγορές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών;

Ο κ. Μίχαλος κάλεσε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τις προτάσεις αυτές και υποστήριξε ότι οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δραστική μείωση της φορολογίας.

ΓΣΕΕ: Εκτός ορίων η «βουλιμία» του ΣΕΒ

Για απόπειρα ισοπέδωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος από τους βιομηχάνους έκανε λόγο η ΓΣΕΕ

«Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ''ο κόμπος έφτασε στο χτένι'' και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ' ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο. Ας πληρώσουν επιτέλους όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες μας».

Καλεί δεν την κυβέρνηση «να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, αυτές τις ''φαεινές ιδέες'' του ΣΕΒ» και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών «να πάρει πίσω τις σημερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει. Την δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση».

ΚΚΕ: Αποθρασυμμένοι οι μεγαλοβιομήχανοι

«Οι μεγαλοβιομήχανοι αποθρασυμμένοι αξιώνουν να αποφασίζουν αυτοί το χρόνο εργασίας και το μισθό πείνας που θα δίνουν στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και η ΝΔ όχι μόνο υιοθετούν τις αντιδραστικές τους επιδιώξεις αλλά και προπαγανδίζουν ως πατριωτικό καθήκον τη συναίνεση για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους», σχολίασε το ΚΚΕ

Υπογράμμισε δε ότι «η εργατική τάξη έχει και υποχρέωση και τη δύναμη να υπερασπιστεί και να κατακτήσει το δίκιο της, οργανώνοντας τώρα αποφασιστικά την ταξική αντεπίθεσή της κατά των κομμάτων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της».

ΣΥΝ: Κυβέρνηση - τρόικα «κάνουν τον τροχονόμο» στις επιθυμίες του ΣΕΒ

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΣΥΝ «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με ''ανοιγμένη την όρεξη'' από τα συνεχή δώρα της κυβέρνηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (πιο γρήγορες και πιο φθηνές απολύσεις, μικρότερη φορολογία κερδών, δωρεάν επιχορηγήσεις για θέσεις επισφαλούς απασχόλησης, κ.λ.π.), απαιτεί με θρασύτητα να του ''δώσουν στο πιάτο'' και τις ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχουν μέχρι τώρα καταργηθεί (πενθήμερο, αμοιβή υπερωριών, όρια στην εκ περιτροπής εργασία)», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.

Τόνισε ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα με τους αγώνες τους και οι δυνάμεις της Αριστεράς με την αναγκαία συμπόρευση και κοινή δράση τους μπορούν και πρέπει να βάλουν ένα τέλος στις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης, που ουσιαστικά ''κάνουν τον τροχονόμο'' στις επιθυμίες του ΣΕΒ, πριν η χώρα μας μετατραπεί σε κοινωνικό και εργασιακό νεκροταφείο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίχρονος κόλλησε μέσα στο… πλυντήριο [ Video ]

Τι άλλο θα δούμε πια;;;

Τυχερό μέσα στην ατυχία του στάθηκε ένα μικρό αγοράκι τριών ετών από την πόλη Taiyuan στην επαρχία Shanxi της βόρειας Κίνας, όταν παίζοντας «κρυφτό» χώθηκε μέσα στο πλυντήριο, αλλά τα πόδια τουσφήνωσαν στον κάδο και δεν μπορούσε να βγει.

Έμεινε εκεί κολλημένος για περισσότερο από μία ώρα, μέχρι να καταφτάσουν οι άντρες σωστικού συνεργείου και να τον απεγκλωβίσουν, χρησιμοποιώντας ένα κυκλικό πριόνι με το οποίο έκοψαν τον κάδο προσεκτικά, αφού η λεπίδα έκοβε μόλις ελάχιστα εκατοστά από τα πόδια του μικρού.

Δείτε το Video
Νάντια Γιαννακοπούλου: «Υπέρογκες αυξήσεις διοδίων και δημιουργία νέων σταθμών»

Κάθε οργανωμένη πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους πολίτες της ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, με χρήματα που αντλεί από τη γενική φορολογία και όχι από επιπλέον φόρους (διόδια). Στην πατρίδα μας, οι συμβάσεις που παραχωρεί η πολιτεία σε ιδιώτες για την εκμετάλλευση των διοδίων καθιστούν τη μετακίνηση για κάθε τροχοφόρο πανάκριβη και αναντίστοιχη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ενδεικτικά, το υψηλό κόστος μετακίνησης της διαδρομής Αθήνα – Καλαμάτα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη, πέραν του ότι καλείται ο οδηγός να σταματήσει 5 φορές στην πρώτη περίπτωση και 10 φορές στη δεύτερη με αποτέλεσμα να καθυστερεί χωρίς λόγο η διαδρομή, αποτυπώνει την υπερβολική και καταχρηστική τιμολόγηση που απαιτούν και τελικά επιτυγχάνουν οι εταιρίες από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα, για τη διαδρομή .............

Αθήνα – Μεγαλόπολη, οι οδηγοί Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων καλούνται να πληρώσουν διόδια σε πέντε σημεία μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής Οδού με συνολικό αντίτιμο περίπου 25 ευρώ, με επιστροφή. Μάλιστα, σε αυτήν τη διαδρομή, αναμένεται να λειτουργήσουν κι άλλοι δύο ή τρεις σταθμοί διοδίων μετά την ολοκλήρωση του έργου μέχρι την Καλαμάτα, με αποτέλεσμα το κόστος της διαδρομής να ξεπεράσει τα 35 ευρώ.

Αντιστοίχως, για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν διόδια σε δέκα σημεία, με συνολικό αντίτιμο περίπου 50 ευρώ, με επιστροφή. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

1. Γιατί οι Έλληνες οδηγοί να πληρώνουν τόσο ακριβά διόδια και γιατί αυξήθηκαν τα διόδια της Νεστάνης κατά 133% και των Μαλγάρων κατά 40%; Με ποια λογική γίνεται προείσπραξη διοδίων εκ μέρους της εταιρίας ‘‘Ολυμπία Οδός Α.Ε.’’ για τον απαράδεκτο και πιο επικίνδυνο δρόμο στην Ελλάδα (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα), όταν μάλιστα η εταιρία ανακοινώνει ότι η παράδοση των έργων σε αυτόν τον οδικό άξονα θα καθυστερήσει 2 χρόνια ακόμη;

2. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της τιμολόγησης των διοδίων σε περίοδο, μάλιστα, οικονομικής κρίσης και πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι απαλλοτριώσεις, αφενός καθυστερούν και αφετέρου ξαναπληρώνονται σε πολλές περιπτώσεις από τον Έλληνα φορολογούμενο;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Οδηγίες συμπλήρωσης δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων 2010

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί Ακινήτων έτους 2010 έδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Η δήλωση υποβάλλεται σε ένα έντυπο που ορίζεται στην ΠΟΛ 1159/2010 Απόφαση του υπουργού Οικονομικών και μέχρι την 20η Μαΐου του έτους φορολογίας. Ειδικά για το έτος 2010 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με την ΠΟΛ 1158/2010 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται, με τις διατάξεις του ............

άρθρου 57 του ν. 3842/2010 τροποποιήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων (άρθρα 15 έως 17 του ν. 3091/2002). Ειδικότερα, με τις ισχύουσες διατάξεις από το έτος 2010 αναπροσαρμόσθηκε ο φορολογικός συντελεστής της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 από 3% σε 15% και διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των προσώπων - οντοτήτων που είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης και καταβολής του φόρου.

Αναλυτικότερα από το έτος 2010 υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

α) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.

β) Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

γ) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου. Συγκεκριμένα:

► Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82 Α΄), το ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α΄), το ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α΄) και το ν. 2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α΄) και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων (περ. γ, παρ. 2, αρ. 15).

► Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς (περ. στ, παρ. 2, αρ. 15).

► Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν (περ. δ΄ παρ. 3, αρ. 15).

Τρόπος συμπλήρωσης της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των ακινήτων

Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε.Φ.Α.

► Προς τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.: Αναγράφεται η αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλεται η δήλωση Ε.Φ.Α.

► Η δήλωση του προηγούμενου έτους υποβλήθηκε στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.: Αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. που υπεβλήθη η δήλωση το προηγούμενο έτος. Εάν η δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά, αναγράφεται η λέξη «ΠΡΩΤΗ».

► Είδος Δήλωσης: Σημειώνεται (Χ) στην ένδειξη ΑΡΧΙΚΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΗ, ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, ανάλογα με το είδος της δήλωσης. Σημειώνεται (Χ) στην ένδειξη ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ όταν συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση ρητή και αιτιολογημένη η επιφύλαξη του φορολογούμενου. Τονίζεται ότι κάθε γενική και αόριστη επιφύλαξη θεωρείται ανύπαρκτη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

► Πίνακας Α. Στοιχεία Υποχρέου: Συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ όλα τα στοιχεία του υπόχρεου σε δήλωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

► Πίνακας Β. Στοιχεία εκπροσώπου: Συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ όλα τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

► Πίνακας Γ. Εκκαθάριση Ειδικού Φόρου επί των ακινήτων. Στον πίνακα αυτόν προσδιορίζεται το συνολικό ποσό για καταβολή του Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων.

Συγκεκριμένα:

► Στον κωδικό 012 «ΑΞΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της πλήρους κυριότητας των ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 17 του εσωτερικού του εντύπου.

► Στον κωδικό 013 «ΑΞΙΑ ΨΙΛΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της ψιλής κυριότητας επί των ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 19 του εσωτερικού του εντύπου.

► Στον κωδικό 014 «ΑΞΙΑ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της επικαρπίας επί των ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 18 του εσωτερικού του εντύπου.

► Στον κωδικό 015 «ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

► Στον κωδικό 016 αναγράφεται το ποσό του ειδικού φόρου για καταβολή, δηλαδή το αποτέλεσμα του γινομένου της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με τον οικείο φορολογικό συντελεστή (15%).

► Στον κωδικό 017 αναγράφεται το ποσό του πρόσθετου φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αρχικής δήλωσης. Στο κενό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των λέξεων «Πρόσθετος Φόρος» και «% λόγω εκπροθέσμου» αναγράφεται αριθμητικώς το ποσοστό επί τοις εκατό λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

► Στον κωδικό 018 αναγράφεται το άθροισμα των αριθμητικών ποσών των κωδικών 016 και 017.

► Επιπρόσθετα στον κωδικό 019 αναγράφεται το σύνολο της αξίας των απαλλασσόμενων ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από τον αντίστοιχο κωδικό του εσωτερικού του εντύπου.

Τέλος, η δήλωση Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Το εσωτερικό του εντύπου της δήλωσης χωρίζεται σε δύο πίνακες. Στον πρώτο πίνακα αναγράφονται τα ακίνητα που υπόκεινται σε φόρο και στον δεύτερο πίνακα αναγράφονται τα ακίνητα που απαλλάσσονται.

Στον ΠΙΝΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ αναγράφονται τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που υπάγονται σε φόρο και η αξία τους. Για το λόγο αυτό ο πίνακας χωρίζεται σε στήλες με ενδεικτικούς αριθμούς 1 έως και 22 και συμπληρώνεται από το φορολογούμενο με ευανάγνωστα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, όπως στο συνημμένο αρχείο.

Στον ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ αναγράφονται τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που απαλλάσσονται του φόρου και η αξία τους. Για το λόγο αυτό ο πίνακας χωρίζεται σε στήλες με ενδεικτικούς αριθμούς από 1 έως και 21 και συμπληρώνεται από το φορολογούμενο με ευανάγνωστα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, όπως στο συνημμένο αρχείο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

1. Στις περιπτώσεις που στη δήλωση αναγράφεται κτίσμα για τον υπολογισμό του οποίου χρησιμοποιούνται τα έντυπα από Κ1 έως Κ9 αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή και τα στοιχεία της εδαφικής έκτασης επί της οποίας βρίσκεται το κτίσμα. Τονίζεται ότι σε περίπτωση που δεν αναγραφούν στοιχεία γηπέδου, συνεπάγεται ότι το ακίνητο δεν έχει περιγραφεί πλήρως και επέρχονται όλες οι κυρώσεις περί ανακριβούς δήλωσης.

2. Στις περιπτώσεις που στη δήλωση αναγράφονται απαλλασσόμενα ακίνητα (συμπληρώνεται ο Πίνακας Β) συμπληρώνεται ο αντίστοιχος πίνακας της 4ης σελίδας της δήλωσης και απαιτείται η συνυποβολή των παραστατικών που ορίζονται στις ΠΟΛ 1075/2010 & ΠΟΛ 1093/2010 Αποφάσεις Υπουργού Οικονομικών.

Σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες βεβαιώσεις της ΠΟΛ 1075/2010 ΑΥΟ η δήλωση υποβάλλεται συνοδευόμενη από φωτοτυπία της αίτησης απαλλαγής.

Για τα απαλλασσόμενα ακίνητα δεν απαιτείται η συνυποβολή φύλλων υπολογισμού της αξίας τους.

3. Στις περιπτώσεις που νομική οντότητα ή νομικό πρόσωπο το οποίο έκανε χρήση της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 58 του νόμου 3842/2010, υποβάλλει δήλωση Ε.Φ.Α., τότε συνυποβάλλει με τη δήλωση αυτή και φωτοτυπία του μεταβιβαστικού συμβολαίου του ακινήτου.

4. Στις περιπτώσεις υποβολής δήλωσης με περισσότερες από μία σελίδες:

α. αναγράφεται το λεκτικό «ΣΕΛΙΔΑ �.. ΑΠΟ �..» σε κάθε σελίδα της δήλωσης.

β. η αρίθμηση των ακινήτων (Α/Α) είναι συνεχόμενη και στις επόμενες σελίδες, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών,

γ. στην τελευταία γραμμή του εσωτερικού του εντύπου κάθε σελίδας πραγματοποιείται άθροιση των αναγραφόμενων στις στήλες 17 έως 19 και μεταφορά των αθροισμάτων στις αντίστοιχες στήλες της πρώτης γραμμής της επόμενης σελίδας.

δ. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνονται τα συνολικά ποσά όλων των σελίδων μόνο στην εξωτερική σελίδα της πρώτης σελίδας του εντύπου.

Nαυτεμπορική

Δεν κόβουν το κάπνισμα οι Έλληνες. Παραμένουν εθισμένοι παρά τις απαγορεύσεις

Αμετανόητοι «θεριακλήδες» αποδεικνύονται οι Έλληνες εν μέσω… καπνοαπαγόρευσης. Όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα, η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν πτόησε ιδιαίτερα τους καπνιστές στη χώρα μας, οι οποίοι, βοηθούντων και των ελαστικών μέτρων επιτήρησης του νόμου, συνέχισαν να επιδίδονται στην αγαπημένη τους επιβλαβή συνήθεια.

Μάλιστα, τα συγκριτικά στοιχεία από το 2006 έως το 2010 μαρτυρούν ότι αυξάνουν και πληθύνονται οι Ελληνίδες καπνίστριες, σε αντίθεση με τους άντρες, όπου καταγράφεται μείωση του καπνίσματος.

Η έρευνα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα ...........

από τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα, με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, το οποίο πραγματοποιείται από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, στο Μαρούσι (Κηφισίας 39).

Στόχος του συνεδρίου -στη διάρκεια του οποίου θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων διακεκριμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harvard- είναι να αναπτυχθούν νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την ουσιαστική παρέμβαση εντός του σχολείου και θα μειώσουν δραστικά το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών και νέων καπνιστών.

Εξ απαλών ονύχων αρχίζουν το κάπνισμα οι Έλληνες

«Φυτώρια» καπνιστών αποδεικνύονται τα ελληνικά σχολεία. Όπως έδειξε η έρευνα Hellas Health ΙΙI, η καπνιστική συνήθεια έχει γερές ρίζες μέσα στη σχολική κοινότητα, καθώς οι μισοί από τους καπνιστές δήλωσαν ότι άρχισαν το καθημερινό και συστηματικό κάπνισμα σε ηλικία μικρότερη των 18 χρόνων.

Εντός ή εκτός σχολείων σε φανατικές καπνίστριες εξελίσσονται πάντως οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 42,9% των ανδρών και το 37,2% των γυναικών δηλώνουν ότι είναι καθημερινοί καπνιστές. Σε σύγκριση όμως με τις προηγούμενες πανελλαδικές μελέτες Hellas Health I και ΙΙ, που έγιναν το 2006 και το 2008 αντίστοιχα, τα ποσοστά των ανδρών καπνιστών εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα κατά 7% (ήταν 49,9% το 2006 και 46,4% το 2008), ενώ στις γυναίκες παρουσιάζεται σταθερή αύξηση κατά 6,4% (30,8% το 2006 και 33,5% το 2008).

Αγνοούν τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος

Εννέα στους δέκα Έλληνες γνωρίζουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, εμφράγματα, αναπνευστικά νοσήματα και επιπλοκές της κύησης. Λιγότεροι, επτά στους δέκα, γνωρίζουν ότι προκαλεί επίσης εγκεφαλικά επεισόδια και άλλους καρκίνους.

Καταγράφεται όμως άγνοια των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από το παθητικό κάπνισμα. Είναι ενδεικτικό ότι ποσοστό 15% του δείγματος δήλωσε ότι ο καπνός από το τσιγάρο των άλλων δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία.

Αυτή η άγνοια αντικατοπτρίζεται και στα υψηλά ποσοστά έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, τόσο στο σπίτι όσο και στους χώρους εργασίας. Τρεις στους 10 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως ζουν σε σπίτια όπου κάποιος καπνίζει εντός σπιτιού, ενώ 4 στους 10 απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός του καπνίσματος στο σπίτι τους.

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν η Google

Ευρείας κλίμακας έρευνα στο διαδικτυακό «κολοσσό» της Google ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο των καταγγελιών από πλευράς άλλων μηχανών αναζήτησης, ότι η εταιρεία καταπατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή θέση της στον Κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η Κομισιόν έχει ήδη δεχθεί εγγράφως τα παράπονα από τους διαχειριστές της μηχανής αναζήτησης «Foundem» αλλά και από τους υπευθύνους της γαλλικής μηχανής αναζήτησης νομικής ορολογίας, «ejustice.fr».
Από την πλευρά της, πάντως, η Google, .........

αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις που της προσάπτονται, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε.

Ετοιμάζουν νέα 48ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι

Μετα την χθεσινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων προς το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι απεργούσαν, διεκδικώντας εργασιακή ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες στα ΜΜΕ, οι Δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην συνέλευση της Ένωσης Συντακτών στον 1ο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, κατά την οποία αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί μία συντονιστική επιτροπή δημοσιογράφων- όχι απαραίτητα εκλεγμένων εκπροσώπων σωματείων- η οποία θα προχωρήσει μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας στη δημιουργία αιτήματος για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου και Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν ..........

διασωματειακές γενικές συνελεύσεις σε κάθε Μέσο έτσι ώστε μέσω των συνελεύσεων να αποφασισθεί η διεξαγωγή της απεργίας, ενώ στη συνέχεια, με το αίτημα αυτό θα μεταβούν στα επιμέρους σωματεία αλλά και στο Διασωματειακό. Σε περίπτωση δε, που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργίες χωρίς την κάλυψη του Σωματείου.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένα επεισόδιο με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο, να δέχεται επίθεση με μπουκάλια νερού και πορτοκαλάδες κατά τη διάρκεια της πορείας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να καταφύγει μέσα στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να προστατευθεί από την οργή των διαδηλωτών.

22 Δεκεμβρίου ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Τριφυλίας.

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου θα γίνει τελικά η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κυπαρισσίας και ώρα 7 το απόγευμα. Οπως ήδη έχουμε αναφέρει, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος για την εκλογή προεδρείου και τον ορισμό των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το ποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους θα καταλάβουν τις θέσεις των αντιδημάρχων, όπως και ποιοι θα προταθούν για τη θέση του προέδρου του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι πρώτες συζητήσεις, όπως είναι φυσικό, φαίνεται να έχουν γίνει αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Ωστόσο οι υπάρχουσες πληροφορίες λένε ότι θέση αντιδημάρχου θα αναλάβουν οι νυν δήμαρχοι Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Αυλώνα Γιάννης Φιλντίσης - με τομέα ευθύνης τους τις σημερινές δημοτικές ενότητες και προφανώς επιπλέον αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν.

Από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες 3 θέσεις των .......

αντιδημάρχων τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, πλην αυτής των Γαργαλιάνων. Οι πληροφορίες λένε ότι θα την αναλάβει ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην περιοχή και ήταν από αυτούς που εξ αρχής είχαν θέσει υποψηφιότητα για το νέο δήμο κι είχαν μπει στη διαδικασία επιλογής.
Από τους Γαργαλιάνους όμως φαίνεται ότι θα είναι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου για την θέση αυτή φαίνεται ότι θα προταθεί ο Γιάννης Καλκαβούρας.

Μέσα στις επόμενες μέρες μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις άλλες 2 θέσεις αντιδημάρχων, για τα Φιλιατρά και τον Αετό.

Από Ελευθερία

Καταγγελία για τις προσλήψεις που έγιναν στην ΕΑΣ Μεσσηνίας

Ζητήματα αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης στις προσλήψεις που έγιναν στην ΕΑΣ Μεσσηνίας θέτει με επιστολή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο Νίκος Σαρδέλης.

Στην επιστολή του ο κ. Σαρδέλης αναφέρει τα εξής:


«Την Παρασκευή 26-11-2010 στο Δ.Σ. της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας μεταξύ των άλλων θεμάτων υπήρχε και θέμα “λήξη δοκιμαστικής υπηρεσίας“ (θέμα 4ον) πέντε υπαλλήλων.
Οι τέσσερις πρώτοι είχαν προσληφθεί τον Ιανουάριο 2009 και ο πέμπτος τον Απρίλιο 2008. Για τους τρεις πρώτους αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία μονιμοποίηση.
Για τον τέταρτο, που είναι γιος του αντιπροέδρου της Ε.Α.Σ., η ψηφοφορία ήταν έξι (6) υπέρ, 6 (κατά) και ένας (1) “παρών“.
Τότε ανακάλυψαν και αποφάνθηκαν οι κύριοι, πρόεδρος Δ.Σ., γενικός διευθυντής και νομικός σύμβουλος ότι ο εκπρόσωπος εργαζομένων δεν έχει δικαίωμα ψήφου “διότι λέει σήμερα γίνεται η πρόσληψη και στις προσλήψεις δεν έχει ψήφο“. Οταν δεν τους βγαίνουν “τα κουκιά“ τότε νομοθετούν και βαφτίζουν τις μονιμοποιήσεις προσλήψεις. Βέβαια η πρόσκληση του Δ.Σ. τους εκθέτει γιατί αναφέρει “λήξη δοκιμαστικής υπηρεσίας“.

Για τον πέμπτο εργαζόμενο φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς (ΚΥΑ 52800/2-10-2006 και του άρθρου 17). Διότι έχει υποστεί δύο φορές “δοκιμαστική υπηρεσία“ αφού εργάζεται συνεχώς δύο χρόνια και εννέα μήνες, είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και είναι ο μόνος από τους πέντε που προσελήφθη κατόπιν προκηρύξεως αλλά, παρ‘ όλα αυτά, το θέμα της μονιμοποίησής του αναβλήθηκε με απόφαση του προέδρου χωρίς ψηφοφορία.
Σημειωτέον ότι εργάζεται στο ίδιο υποκατάστημα (Κυπαρισσίας) που εργάζεται και ο γιος του αντιπροέδρου και έχει την ίδια θετική εισήγηση από τον διευθυντή του.
Αυτή είναι η αξιοκρατία, η ισονομία και η δικαιοσύνη που επικρατεί σήμερα στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων μιας και εκτός των παραπάνω η μια μονιμοποίηση έγινε με μισθό πολύ πάνω από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας»

Περιφέρεια Πελοποννήσου Τα ονόματα των πρώτων αιρετών περιφερειακών συμβούλων

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα συμμετέχουν οι παρακάτω σύμβουλοι από κάθε συνδυασμό.

Αναλυτικά τα ονόματα:


«Νέα Πελοπόννησος» - Π. Τατούλης

Μεσσηνία (7): Παναγιώτης Αλευράς, Ντίνα Νικολάκου, Κώστας Τσαπόγας, Γιάννης Αργυράκης, Θεόδωρος Σταυριανόπουλος, Νίκος Μπαρούνης, Γιώργος Μπακούρος

Κορινθία (7): Άγγελος Παπαγγελόπουλος, Νίκος Πετρόπουλος, Ευαγγελία Αδάμ-Σπανογιάννη, Απόστολος Παπαφωτίου, Ανδρέας Καραχοντζίτης, Νικόλαος Βραχνός, Αθανάσιος Πισιμίσης

Αργολίδα (7): Ανδρέας Πουλάς, Θεοφάνης Στεφανόπουλος, Χριστίνα Μελίδη, Γεώργιος Καραχάλιος, Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, Δημήτρης Σαραβάκος, Παναγιώτα Λαπαθιώτη

Αρκαδία (5): Γεώργιος Ρουμελιώτης, Κωνσταντίνος Μπεντεβής, Νίκος Λυτρίβης, Δημήτρης Λαλουδάκης, Θεόδωρος Ντάνος

Λακωνία (5): Χαράλαμπος Σκούρος, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Σπύρος Φλώρος, Ηλίας Στρατηγάκος, Βαρβάρα Αλοιμόνου - Βελδέκη


«Δυνατή Πελοπόννησος» - Δ. Δράκος
Μεσσηνία (5): Δημήτρης Δράκος, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Κωτσιόπουλος, Γιάννης Αδαμόπουλος, Αριστείδης Σταθόπουλος

Κορινθία (4): Νίκος Ταγαράς, Σπύρος Παπαθεοφάνους, Μαρία-Ελένη Σούκουλη-Πανοπούλου, Κωνσταντίνος Λέγγας

Λακωνία (3): Παναγιώτης Φαρλέκας, Ηλίας Κανελλάκης, Γιώτα Στέρπη.

Αργολίδα (2): Βασίλης Σωτηρόπουλος, Βασίλης Σιδέρης

Αρκαδία (2): Κωνσταντίνος Μανδρώνης, Παναγιώτης Βαλασόπουλος

«Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου»
Επικεφαλής Νίκος Γόντικας
Αρκαδία (1): Βαγγέλης Γούργαρης

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Επικεφαλής: Θανάσης Πέτρος

«Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά»
Επικεφαλής: Λάμπρος Μπούκλης.

Θάρρος

ΠΑΣΟΚ: Αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ενδεχομένως και αύριο, αναμένεται να συνεδριάσει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προβεί στην αποτίμηση του αποτελέσματος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Κι αν υπάρχει το θετικό κλίμα που δημιούργησε η επικράτηση του Πέτρου Τατούλη έναντι του Δημ. Δράκου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν υπάρχει το ίδιο για τους Δήμους στη Μεσσηνία, καθώς ούτε ένας από τους υποψηφίους που είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκλεγεί. Πιο κοντά από όλους βρέθηκε ο ..........

Νικ. Τζώρτζης στη Μεσσήνη, αλλά σε όλο σχεδόν το νομό δεν είναι λίγες οι φωνές διαμαρτυρίας πως δεν υπήρξε βοήθεια ή γκρίνια για τις επιλογές, όπως και για το ρόλο πολιτικών και τοπικών παραγόντων.

Υπάρχει δε το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί Ολομέλεια της Ν.Ε. κι αυτό, στην περίπτωση που κριθεί ότι είναι επαρκής η αποτίμηση του αποτελέσματος. Αν ωστόσο διοργανωθεί Ολομέλεια, τότε, όπως μας μετέφεραν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «θα είναι ημέρα πόνου, δακρύων και ξεματώματος», καθώς αναμένεται να εκφραστεί σε αυτή το έντονο κλίμα δυσφορίας.
Πάντως, ο γραμματέας της Ν.Ε. Χρ. Χριστόπουλος άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση Ολομέλειας, που φαίνεται να προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το πρόγραμμα των υποχρεώσεων των βουλευτών.
Τέλος, η πληροφορία ότι θα παραστεί στην Ολομέλεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Θάρρος

Ολυμπία Οδός: Κυβέρνηση και υπουργείο «απλοί θεατές»

Να σταματήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να παρακολουθούν τις εξελίξεις «ως απλοί θεατές» και να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ταχεία αποπεράτωση των έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ζήτησε με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας Μιχ. Χαλκίδης.

Αφορμή ήταν οι εξελίξεις που δείχνουν διετή τουλάχιστον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Ολυμπία Οδός).

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρόκειται ........

για έργο που προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Η έναρξη παραχώρησης έχει ημερομηνία 4/8/2008 και το πέρας των εργασιών προβλεπόταν για το 2012.
Προσθέτει ότι, όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του παραχωρησιούχου, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής βρίσκεται πλέον στον αέρα και κανείς από το αρμόδιο υπουργείο δεν μπορεί να ανακοινώνει συγκεκριμένες προθεσμίες παράδοσης επιμέρους τμημάτων. Το πρώτο τμήμα που ίσως παραδοθεί το 2013 είναι το τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο, γεγονός που με βεβαιότητα οδηγεί σε παράδοση του όλου έργου μετά το 2014, ήτοι με διετή τουλάχιστον καθυστέρηση.

Ο κ. Χαλκίδης επισημαίνει πως μετά από σύσκεψη του υφυπουργού Ι. Μαγκριώτη με φορείς της Αχαΐας, προ μηνός περίπου, είχε παρουσιασθεί ότι «λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον ένα χρόνο διακυβέρνησης το ποσοστό απόδοσης απαλλοτριωμένων χώρων στους κατασκευαστές ήταν 77% στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, 46% στο Πάτρα – Πύργος και 0% στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα», που, όμως, διαψεύδεται από τον παραχωρησιούχο, ο οποίος μιλά για απώλεια εσόδων 100 εκατ. ευρώ.
Προκαλεί εντύπωση ότι στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν έχουν αποδοθεί καθόλου ελεύθεροι χώροι, ενώ παραμένει ακόμη το πρόβλημα στο τμήμα διέλευσης του αυτοκινητόδρομου αυτού από την περιοχή της Λίμνης Καϊάφα, όπου η Ν.Δ. είχε προτείνει από τις 29 Απριλίου ως άμεση λύση την επιλογή της «μηδενικής λύσης», την επάνοδο δηλαδή της χάραξης στην υφιστάμενη οδό, λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής.
Πρόσθεσε πως έχει κληθεί εγγράφως το αρμόδιο υπουργείο να ξεκινήσει νέα μελέτη σχετικά με το τμήμα των 5 χλμ. της λίμνης Καϊάφα, που θα βρίσκει σύμφωνους τους περιβαλλοντικούς φορείς και την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα θα είναι αποδεκτή από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Τονίζει δε πως «οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ενισχύσει τους φόβους μας ότι σχεδιάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης ακύρωση της κατασκευής του τμήματος Πύργος – Καλό Νερό, για την οποία θα είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου. Το κράτος έχει συνέχεια και εγκεκριμένες μελέτες και έργα θα πρέπει να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται».

Θάρρος

ΝΟΔΕ Μεσσηνίας: Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας.

Η αξιολόγηση του αποτελέσματος των πρόσφατων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ήταν το θέμα της προχθεσινής συνεδρίασης της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στο ξενοδοχείο «Elite», υπό την προεδρία του γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Μαν. Αγγελάκα.

Κι αν από την πλευρά του ο τελευταίος δε θέλησε να σχολιάσει τα «κακώς κείμενα» του αποτελέσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν έγινε το ίδιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τα μέλη της ΝΟΔΕ.

Ο κ. Αγγελάκας αρκέστηκε να σημειώσει .........

ότι το αποτέλεσμα για την Περιφέρεια δεν ήταν καλό για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα το κόμμα βρίσκεται στη διαδικασία της εκτίμησης όλων των παραμέτρων της ήττας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτή δεν οφείλεται στην υποψηφιότητα του Δ. Δράκου, «για την οποία», όπως τόνισε, «είμαστε υπερήφανοι».

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλησαν να θίξουν στη συνεδρίαση ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι, στην πλειοψηφία τους υποστήριξαν ότι τα αίτια της ήττας εντοπίζονται, κατά κύριο λόγο, στην αδρανοποίηση των στελεχών του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και στο γεγονός ότι η επιλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως και του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Περισσότερο ξεκάθαρος στις απόψεις του ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περ. Μαντάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του υποστήριξε: Πρώτον, ότι το γενικό πολιτικό συμπέρασμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι ξεκάθαρο: η Ν.Δ. σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς από την ήττα στις εκλογές του 2009. Αυτό, για τον κ. Μαντά, σημαίνει ότι οι πολίτες επιβραβεύουν τη γενική πολιτική στάση και θέση του κόμματος μέχρι σήμερα, μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Δεύτερον, το αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. στους έξι νέους Δήμους της Μεσσηνίας ήταν εξαιρετικό. Τόσο οι δήμαρχοι που στήριξε επίσημα όσο και αυτοί που εκλέχθηκαν σε Οιχαλία και Δυτική Μάνη, ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νομό. Τρίτον, για το επίμαχο θέμα, του αρνητικού αποτελέσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν ευθύνη όλα τα μέλη του κόμματος (και) στο Νομό Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έθεσε στη διάθεση του προέδρου του κόμματος, ως επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού, τη θέση του.

Εξειδικεύοντας τα αίτια της ήττας στην Περιφέρεια, υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται: Στην οργανωτική αδυναμία αντιμετώπισης της αποχής. Στη μη προβολή του έργου της Νομαρχίας. Σε αυτό συντέλεσε το γεγονός, όπως είπε, ότι βασικά στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των τελευταίων ετών που παρήγαγαν, γνώριζαν και μπορούσαν να αναλύσουν το έργο αυτό, δεν ήσαν υποψήφια στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο, αλλά προτίμησαν να είναι σε Δήμους του νομού. Αυτό είχε ως συνέπεια να μη δείξουν κανένα ενδιαφέρον για τις εκλογές στην Περιφέρεια.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συνδυασμών ήταν, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μαντά, ένας άλλος λόγος της ήττας, όπως και η μη διάθεση σειράς στελεχών του κομματικού μηχανισμού να «τρέξουν» για τις εκλογές.

Θάρρος